icon

Manžel ide na dovolenku bezo mňa

janka_h147
19. feb 2016

Dievčatá idem si k vám po radu....s manželom sme spolu cca 4 roky, máme v podstate harmonický vzťah, ja ho ľúbim on mňa, rozpisovať to nejdem, myslím, že fungujeme správne, o necelý mesiac sa nám narodí naše prvé dieťatko 🙂aj napriek všetkému peknému som ho včera vyhodila preč, lebo sa nedokážeme dohodnúť v jednej veci...on mi oznámil, že v práci vyhral súťaž a o 2 mesiace odchádza na 10 dní na dovolenku do exotickej krajiny....samozrejme bude tam viac ľudí, dokonca jeho šéfka, ktorej sa rozpadá manželstvo a bohvie čo má zalubom....ja som sa hrozne nahnevala, že ma nechá s mesačným bábom samú skoro 2 týždne, zatiaľ čo on sa bude niekde vyvaľovať...tiež sa bojím že sa mu niečo stane, že ja budem po porode potrebovať pomoc,proste x vecí....on je neoblomný, tvrdí že to nemôže odmietnuť,lebo ho to môže posunúť v kariére (haha, trapná výhovorka)....nik nechce ustúpiť, tak som mu dala ultimátum a odišiel k rodičom..myslíte že konám správne alebo som sebecká? Ďakujem za každú radu, prosím,kludne aj negatívne reakcie...

vevesh
20. feb 2016

@mima4 nie, je pravda, ked nie je matka, ze si zvykne na kohokolvek (co uz ma chuda robit, ze ano), ale ako nahle pride matka do blizkeho kontaktu, dieta okamzite vie, ze je to jeho matka (podla cuchu, pachu , vnemu, hlasu), neskor tieto vnemy oslabuju pri nepritomnosti matky, ale su stale - a toto je potvrdene vedcami, nie nejaky dojem ci nazor....preto vsade na svete deti do 6 rokov su zasadne prisudzovane matke do opatery..

mawka
20. feb 2016

@mima4 kazdy clovek ma potreby. ty potrebujes chlapa a on potrebuje zase nieco ine. aky je v tom rozdiel? budeme sa hnevat na seba za to, ze kazdy mame ine potreby?
co je lepsie, odist na 10 dni a vratit sa oddychnuty a byt super tatko nasledujucich xy rokov alebo neodist, byt frustrovany, ofucany lebo som niekomu vyhovel a potom sa vdaka frustracii na vsetko vysrat?
tolerancia, dovera a schopnost dohody su asi zaklad.

sirinka
20. feb 2016

@mawka no, to je tak, ked nas vlastne ego prerasta a nedoprajeme ani svojim najblizsim 😉

mima4
20. feb 2016

@vevesh neviem do vedecky podlozit, viem len, ze dieta sa fixuje (ma potrebu fixovat) do jedneho roka iba na jednu osobu, a je jedno, ci to je matka, ci to budem ja, ci muz, musi to byt jedna osoba, v ktorej vidi dieta doveru, nachadza u danej osoby pohladenie, utociste... lasku, usmev... Ked po 8 mesiacoch s takou osobou vstupi do miestnosti jeho matka (dieta nema sajn ze je to matka), dieta nebude reagovat na dotycnu ako matku. Pojde do narucia, v ktorom nachadza domov, prijatie, pohladenie..

mawka
20. feb 2016

@sirinka nezrelost a zavist, ze niekomu moze byt v urcitej chvili lepsie nez mne. a preto nedoprajem. ked nemozem ja, tak ani on/ona. natvrdo a zakerne, zabalene do milion vselijakych dovodov 😉

sirinka
20. feb 2016

@mima4 odpust, ale manzelstvo predsa nie je o tom, ze ti muz bude stat neustale pri zadku... neber doslovne vyjadrenie stat jeden pri druhom... To je myslene obrazne 😉 urcite existuju pary, ktorym vyhovuje byt neustale spolu, ale vacsina zdravych dospelych ludi potrebuje aj svoj vlastny cas len pre seba a svoju realizaciu... A nie, nema to byt vylucne cas straveny v praci.

vevesh
20. feb 2016

@sirinka v de su dobrovolne 2 mesiace (cize chlap ma narok, moze sa aj zrieknut, tak ale par ma 2 mesiace naviac rodicovsky -takze to dost vela ludi vyuziva) , a niekde som citala, ze je povinne , ale kde uz si nepametam..ale boli to len 2-3 krajiny na svete 🙂

mima4
20. feb 2016

@mawka pre mna su v prvom rade potreby rodiny a ver tomu, ze aj ta mamka par mesacneho baba ma potrebu sa vyvalit pod palmou, podrichmat, okupat sa a nepocut detsky rev. Aj matky su neraz unavene, frustrovane..nasrate.. ale proste to dieta ich potrebuje a bodka. Neviem preco chlapa davate do pozicie..ze on "musi si uspokojit svoje potreby na dovolenke v exotike"... Proste dobrovolne sa ozenil, dobrovolne splodil dieta... tak musi prijat aj urcite obmedzenia.

Nepaci sa mi ten "slovensky model" ze zena je all in one a chlap chodi na rybacky, zajazdy, krcmy..zije svojim zivotom....

jeannna
20. feb 2016

Ako tu niektore zeny opisuju, ako vsetko same zvladaju, popr. si vedia nepritomnost manzela sikovno nahradit niekym inym, kto moze pomoct, je skor z nudze cnost, lebo im nic ine nezostava, ako nieco, na co by sa oplatilo byt hrdy.

Viac "zavideniahodne" su prispevky zien, ak su pravdive 🙂 ze maju doma muza, ktoremu by taketo nieco nenapadlo, uprednostnit dovolenku pred prvym babatkom.

Lebo o niecom to svedci, a len ozaj intelinentni a empaticki muzi vedia tolerantnost u zeny ocenit, a nie zneuzivat.

mima4
20. feb 2016

@sirinka suhlasim, ale su obdobia, kedy proste je to ine, napr. po narodei dietatka, v case choroby... atd... My tiez s muzom ideme aj separe na akcie, aj niekolkodnove a je to fajn, ale kebyze ho potrebujem z nejakeho dovodu, urcite nezdvihne kotvy ale je pri mne.

vevesh
20. feb 2016

@jeannna vobec nesuhlasim - to ,ze chlap ostane doma. neznamena , ze je empaticky...co mam z toho, ze chlap sedi doma na gauci vyvaleny, alebo siel ku mamicke sa vyspat a pod, a ja musim okolo neho skakat (ako aj okolo novonarodeneho) a je super, ze nesiel na dovolenku a ze nas uprednostnil...to svedci o jeho empatii, ze nesiel na dovolenku a ostal doma ? vsetko je otazkou kompromisu, dohod a priorit - ak je nieco nevyhnutne, je potrebne sa prisposobit , aj ked sa mi to nepaci - tiez nam s muzom nebolo jedno, ze siel prec, ale ziskali sme ovela ovela viac tym, ze odisiel ako keby bol tie 2 mesiace doma so mnou a smalymi detmi a vsetko sa da zariadit, aj to , ze ona ostane doma s tak malym dietatom.....

sirinka
20. feb 2016

@mima4 no jasne, ze aj takmer kazda zena by sa takto rada vyvalila... A kazdej jednej by som to aj dopriala, no ale v tejto chvili ma tu ralnu moznost ten muz, nie ja a ani ty... 😉 nabuduce mozno pride rada na nas... A iste sa budeme tesit.
A urcite pri a po narodeni dietatka je fajn mat manzela po boku a zase to nemusime prehanat, snad tie 4 tyzdne po porode nie je zas tak malo, aby to dospela zena potom 10 dni nevydrzala aj bez jeho pritomnosti... Samozrejme pokial nenastanu komolikacie, ktore vonkoncom zakladatelke a ziadnej inejmamine neprajeme a dufame, ze bude fit a stastna....

mima4
20. feb 2016

@vevesh nemusi sediet na gauci. Kym zena skace okolo babatky, on moze poupratovat, ist na nakup, navarit... pomasirovat jej chrbatik 😉

mima4
20. feb 2016

@sirinka pozri, exotiku nezrusia 😉 potom si ju manzelia mozu dopriat spolu... 2-3 rocne dieta uz v pohode moze ist na prazdniny k babke...a oni neviem kam 😉

vevesh
20. feb 2016

@mima4 to by musel byt doma a nie v praci... a aj tak nevies , ci patri k tejto malej vzorke chlapov, ktori toto robia (pretoze su to fakt vynimky..)

sirinka
20. feb 2016

@jeannna no vidis a ja si myslim, ze kazda jedna zena moze na seba byt hrda, ci uz jej muz sedi cele dni doma alebo je pracovne vytazeny a travi vela casu mimo... Neexistuje len jeden fungujuci model stastnej rodinky.
A po mnohych temach na MK, si rovnako myslim, ze kazda zena, ktora dokaze dobre vychadzat so svojou a aj manzelovou rodinou moze byt na seba este viac hrda, dokaze zapojit do zivota svojich deti aktivne aj starych rodicov, tety, ujov... Obohacuje ich svet. Vonkoncom nie je nutne ani ziadne hrdinstvo zvladat uplne vsetko sama, vyuzit pomoc a vediet ju raz vratit je rozumne riesenie, odjakziva to tak fungovalo v spolocenstvach.

sirinka
20. feb 2016

@mima4 a co by nemohli ist aj potom spolu a aj s tym dietatom? To snad nevylucuje, ze on tam moze ist aj teraz a pripadne aj obhliadnut vhodnu destinaciu 😉

jeannna
20. feb 2016

@vevesh Ale tomuto muzovi empatia ocividne chyba, lebo je absolutne lahostajny voci jej opravnenym pocitom. Ak citas medzi riadkami, tak hlavny problem je jeho postoj k celej zalezitosti.

ariannazara
20. feb 2016

Spravila si dobre taktiez by som svojho nikde na dovolenku nepustila nato by mohol ihned zabudnut jedine zeby vyhral vystrelenie na mesiac 😂 a urcite nie keby tak bola este nejaka kolegynka,sefka uz by tam bol ! A tak isto by som sa zachovala a hrdinky zeny ktore tu pisete sak nech ide by som bola zvedava ci by ste boli take keby prisiel vas muz ze niekam ide!! Lenze druhemu sa to lahko pise .. nedaj sa !!! Good luck 👍

mima4
20. feb 2016

@sirinka no teraz by nemal ist prave preto, ze bude cerstvy otecko. Z toho a aj z toho, ze je uz manzelom mu vyplyvaju nejake povinnosti a s manzelstvom a rodicovstvom mal s tym pocitat. A ak je voci manzelke a dietatku empaticky a lubi ich, tak ostane s nimi.

vevesh
20. feb 2016

@jeannna my vidime len jej stranu - a viem povedat, ze po takejto hadke by vacsina chlapov islo z trucu (a nie pretoze im empatia chyba) - pretoze nevedia urobit obaja kompromis....obaja biju hlavou o mur, ze ja mam pravdu a empatia voci druhemu je to najmenej, naco obaja myslia...on nevie pochopit ju a ona jeho a ako ceresnicka na torte ho slusne poslala k mamicke, nech sa ona ukludni...- takto sa partnerske problemy urcite neriesia...

mawka
20. feb 2016

@mima4 lenze zena tiez chcela dobrovolne dieta a snad vsetky vieme, ze s dietatom prichadzaju na nas aj urcite naroky, ako halooo 😉 ci to funguje tak, ze chcem dieta a potom mam pravo manipulovat chlapom lebo som matka, zena, mame dieta a chlap sa musi prisposobit len mne? ako prepac, ale je to hlupost zien, ktore si nevedia oddychnut od dietata. tak co, muz pojde na zajazd, ktory si odmakal a potom moze ist ona si vyvalit sunky pod palmu. sak chlap sa rovnako dobre vie postarat o dieta ako zena - okrem kojenia. a? problem? alebo mozu byt na dovci potom spolu. ci vsetko je problem?
niekedy mam pocit, ze zeny tu nevedia od roztopase co by. maju doma chlapa, ktory zarobi, postara sa, vybavi, uspesny, nic im vdaka tomu nechyba a aj tak si dokazu vyrabat hadky a problemy. namiesto toho, aby boli vdacne, ze maju doma fajn chlapa a nie su same a hrde na to, ze ich chlap je uspesny a vyhral v praci zajazd. a potom to tak aj konci. nechapem, preco si zeny myslia, ze za to, ze su tehotne alebo matky, ze sa okolo nich toci cely svet a vsetci musia skakat ako oni piskaju - vseobecne. urcite sa ziadna firma nebude zamyslat nad tym, ci si niekto planuje dieta, porod, aby mohli na zaklade toho vyhlasovat nejake motivacne sutaze, paneboze.

bodkolienka81
20. feb 2016

@janka_h147 nemyslim si, ze ste sebecka. Tiez cakame prve dieta a premyslame ako to vsetko bude a urcite obavy, ako to zvladneme, su. Ale chceme to prezivat spolu a citim u manzela empatiu (I/EQ), napriek tomu, ze mu chyba, okrem ineho, hormonalne vybavenie na autenticke prezivanie tehotenstva, neskor porodu a poporodu. V danej situacii, by som sa s manzelom v klude porozpravala, napisanie listu, mailu by mohlo pomoct nakopenym emociam neprehlusit podstatu diskusie. Predostrela by som moje obavy a poprosila by som manzela o pomoc, v tejto novej zivotnej situacii (psychicku a fyzicku) a takisto vyjadrila svoju tuzbu po spolocnom prezivani tychto dni (rodinnych vikendov neskor napr.). Co mna osobne prekvapuje je podmienenie karierneho rastu ucastou na dovolenke. Z mojho pohladu to moze byt dokonca kontraproduktivne, ak si to management a kolegovia vysvetlia negativne ako neschopnost prevziat zodpovednost (utek pred novou situaciou na dovo), nedostatok asertivity (povedat nie, bez toho, aby sa zucastnene strany citili ponizene, ze neuspeli) , nezvladnutie priorities (dovo v kritickom obdobi pre matku a dieta) a v neposlednom rade neschopnost argumentacie a komunikacie (hadky, odidenie od nevyrieseneho problemu, trvani si na svojom bez prijatia validnych argumentov druhej strany, nepredostrenie moznosti riesenia). Pre manzelov karierny rast odporucam, okrem 100+% pracovnych vysledkov, networking v ramci firmy, zucastnenie sa cross pozicia /oddelenie projektov, aktivnu ucast na prezentaciach a diskusiach pre efektivne "zviditelnenie" sa. Prajem vela stastia a radosti z babatka 🙂

jeannna
20. feb 2016

@bodkolienka81 Bingo 🙂

loginexistuje
20. feb 2016

Ja by som ho pustila ale zasa od neho ocakavam ze ked sa vrati tak sa mi bude viac venovat ako v mojom svete urcite muz neberie dovolenku na cele sestonedelie. Na krizove situacie si na ten cas zabezpecit niekoho z rodiny ci znamych na telefone

tenerifka
20. feb 2016

@janka_h147 Nemam cas citat ostatne odpovede, napisem ti moj nazor. Kedze mas manzela, akeho mas a s tym jednoducho nic nespravis, nechaj ho na tu dovolenku ist, lebo aj tak tam pojde, ale vy budete rozhadani a on bude mat pocit vitazstva, ze si urobil napriek tvojim protestom po svojom. Ak mu to odobris, bude mat voci tebe pocit viny(ak je teda aspoñ trochu normalny), nenapadne ho robit tam voloviny a po navrate ti to vsetko vynahradi. Ak ta tam ma podviest, urobil by to tak ci tak mozno o par tyzdñov a nemusel by kvoli tomu cestovat do exotiky.....

extrate
20. feb 2016

@janka_h147 dva mesiace je ešte veľa, načo sa už dopredu o tom hádate? ja som ešte nepočula že by niekto nezvládal mesačné bábätko...ktoré popravde len spí a papá a vyprázdnuje sa....takže aj keby tatík bol doma neviem čo také by zvláštne s ním robil, čo by si ty nezvládla? dalšia vec je tvoja nedôvera voči manželovi, budeš si predstavovať ako leží pod palmami a obzerá šéfku v bikinách? no to je tvoj problém, že mu neveríš. Mna by to na jeho mieste urazilo. Dalšia vec, k celému "problému" si sa postavila hystericky a detinsky. SKORO DVA TÝŽDNE namiesto desať dní, čiže zveličuješ. Jeho dôvody automaticky pokladáš za výhovorky, ty vieš lepšie či ho to posunie v kariére alebo nie, zhadzuješ ho, neveríš jeho úsudku. A pritom to nie je také absurdné, niekedy naozaj stačí byť na správnom mieste v správny čas.
Suma sumárum, vaše manželstvo je všetko len nie harmonické. Poradila by som ti sa skludniť, vyfučať, zavolať muža domov, porozprávať sa ako dvaja dospelí. Dohodnúť sa na tom že pôjde ak bude vše ok, Ale ak by si nebola v stave sa o seba postarať (nejaké nepredvídatľné okolnosti) tak zruší výlet a zostane pri tebe. Až keby toto odmietol tak je to sebecký hajzel a môže sa vrátiť naspäť k mame.

paris3
20. feb 2016

@bodkolienka81 vyborne napisane 🙂

sandria
20. feb 2016

Kazdá sme iná a kazdá máme ine pocity a iné ocakávania, je zbytocne to porovnávat a neprirodzené dávat sa do polohy, ze ved nech ide ja to zvládnem, ked tá zena dobre vie, ze chce mat muza pri sebe. Podla mna sa to vyriesi, staci vychladnut a prebrat to este raz v klude, ak aj napriek tomu bude ten muz neoblomný a bude trvat na tej dovolenke, tak je podla mna pako. Vobec nejde o to, ze je autorka sebecká. Apropo nedalo mi to a spýtala som sa mojho manzela na názor, cisto objedktivne som mu predostrela tuto situáciu a povedal, ze by nikam nesiel. Ze sa na bábatko prilis tesil, nez aby nás nechal samé

vydrnik
20. feb 2016

A co maju robit zeny vojakou co su aj pol toka prec a tu ide o par dni a kvoli tomu ho vyhodi z domu?tu sa ukazalo ze je ziarliva a z muza chce mat podpapucaka,zvladli to ine,preco by to nezvladla aj pisatelka,a co ak sa muz nevrati.tak bude na babo sama,a tak mohol byt muz prec len par dni,ked ide o posup v kariere preco by mu branila sak ide aj o jej dobro,ved je normalne ze ked ide o firemnu akci ide aj sefka alebo sef,a jej muz keby chcel tak moze hocikedy prefiknut sefku a ani nemusi ist nekde na dovcu,a co by pisatelka robila keby isla aj ona acesou sa nieco stalo?zrejme nad tym nepremyslala,