Manžel ide s dcérkou a jeho rodinou na dovolenku
Ahojte, asi by som chcela len počuť váš názor. Manžel chcel ísť v lete do Chorvátska na dovolenku, lebo si nevie na Slovensku oddýchnuť a musí ísť do zahraničia. Ja som sa bála ísť. máme malé predcasne narodené bábätko, aktuálne ma 8 mesiacov a 3,5 ročnú dcérku. Manžela som poslala nech ide kľudne s kamarátmi a ja budem s dievčatami zatiaľ doma a potom môžeme ísť spolu na dovolenku niekde na Slovensko ako rodina - tiež by som rada zmenila prostredie, nemusela 1-2 týždne variť, upratovať a byt v stereotype. Do Chorvátska som sa ale bála ísť a ani v tom nevidím nejaký význam s tak malym bábätkom. Nakoniec manžel vyhlásil, že on ide s našli staršou 3- ročnou dcérkou spolu s jeho mamou, otcom, sestrou a jej dvomi deťmi.
Dnes bolo z týždňovej dovolenky ale už dvojtýždňová a mna už teraz chytajú depresie a plač, že budeme s dcérkou dlho od seba. Som na ňu veľmi naviazaná a aj ona na mna. Sme stále spolu. Akurát v juli keď som bola s bábätkom v tetise tak bola na týždeň u mojej Maminy a často plakala. Na druhej strane sa teraz k moru teší a nechcem jej to odopierať ale strašne sa o ňu bojím, aby sa jej niečo nestalo a už teraz mám depresie a plačem, že budeme od seba tak dlho. Manzelova reakcia je “mala si ísť tiež”. Čo by ste urobili vy?
@srferreira cvičíme vojtovku, mali sme na začiatku problém s dýchaním, lebo nemala dovyvyijane plucka. Necítim, že by bolo správne ju tam vláčiť. Nemá ešte ani jedno očkovanie, proste sa o ňu bojím.
Chápem ťa, že ti je ľúto a že máš strach o ňu, či nebude za tebou plakať, ale popriala by som im to nech idú a ty si oddýchni a užívaj to bábätko. A stihneš aj niečo urobiť pre seba ;) a viac sa mi páči alternatíva, že ide s jeho rodinou ako s kamoši. Ja by som bola ok
Ahoj ja som práve teraz v chorvátsku na 1m2 je asi 10 babatiek na plazi od cca mesiaca dvoch , je fajne teplo 29-30 stupnov, perfektná dovolenka, neváhala by som na tvojom mieste ani minútu a isla by som hneď
Ja by som tiez nesla s taky malym babatkom v tejto dobe. Ved dovoleniek si este uzije dost. Mne sa to ani nepaci vlacit take male babo k moru ked este ani same nesedi. Jemu to nic neda plus matka si vobec neoodychne. Darmo, doma mas vacsie pohodlie. Ale uz je tak ako je a ber to pozitivne, ze dcerka bude mat nove zazitky a ty si budes riesit babo🙂
@srferreira PRETOŽE JE TO 3,5 ROČNÉ DIEŤA DOTERAZ ZVYKNUTÉ IBA NA MATKU A ISTÉ PROSTREDIE. Sem tam treba hľadieť aj na druhého, nie iba na seba. 😉
No vidite, je to tu, cvicia Vojtovku, mala problem s pluckami, atd...nema ani ockovania proti zakladnym chorobam, ako invazivne haemofilove infekcie, pneumokoky. Nas predcasny, ale bez problemov, nema este ocko proti pneumokokom, a ked teraz zacal mat horucky a sople, zo skolky asi starsia doniesla, tak mi nebolo vsetko jedno. Manzelova sesternica kvoli pneumokokovej infekcii prisla o sluch, je nepocujuca. Takze ja plne chapem tento strach.
So mnou isli nasi iba na blby Balaton, ked som mala rok a po jedno dni som dostala horucky 39, a chcela som len do vody, do vody, kupkat, kupkat. Tak sa zbalili a sli domov. Hej, to by si mama uzila taku dovolenku ☹...
Plus, korona sa zhorsuje...akoze fakt, lazo plazo dolezitejsie ako zdravie...☹
Uprimne ja na muzovom mieste sa nedivim, ze chce ist a tebe sa divim, ze nechces.. ok cvicis vojtovku, cvicit sa da vsade... Pokial nepotrebujes nejake mega specialne pomocky... ak sa o male bojis, lebo nema ziadne ockovania este, tak predpokladam, ze si s nim potom iba doma a nechodis s nim nikam... lebo je totizto uplne jedno, kde sa koronou vies nakazit... Mam tiez dieta vo veku tvojho mladsieho a v lete sme boli aj s mojou segrou... Ked sme sa o tom bavili, tak najskor, ze ci mi nesibe, ze je korona a blablabla... Nakoniec zistila aj sama, ze bud si vonku na vzduchu alebo si na ubytku a s nikym neprichadzas do kontaktu... V restike sme boli len 2x, z toho raz dnu bolo minimum ludi a druykrat sme sedeli von na terase... Do obchodu chodis aj tu, lebo musis. Cesta nam trvala 12 hodin, lebo so 4 detmi sa inak nedalo a pauzy urobit trebalo... Vekove rozpatie deti - 8 mesiacov az 6 rokov... Dovolenku sme si uzili a to sme aj varili. Ale v obchodoch vies kupit uz hotove jedla - rezne, kurcata, cevapcici a dalsie a uz len k tomu uvaris prilohu... Ziadna tragedia... Jedine, kde vidim problem je rodina, ale pokial mate super vztahy, tak nechapem... Ak su svokrovci taki, ze sa vedia postarat o deti, tak ziadny problem...
Nastupila som do roboty, ked mala mladsia 2 roky, ja som si dovolenku pytat nemohla, museli sme to lepit, deti boli u nasich same tyzden, mali 4 a 2 roky... Potom v zime mali kiahne, takze moja dovolenka sla tam, kedze ziadna ocr, resp uz vybrata ako u mna, tak u muza... Este tyzden bola svokra, potom mladsia sla do skolky, ochorela... Zacinala korona, mama moja nemohla, resp nechcela prist, doniesla som deti k nej a zatvorili hranice... Takze deti boli u nasich vyse mesiaca... Prezili to uolne v pohode...
Na porovnanie s príkladom vyššie, moje deti cestovali mladší v 5 týždňoch z latinskej Ameriky do Európy a potom v 4 mesiacoch do Afriky. Tiež sme očkovania nemali ešte všetky, je tam malária. Ešte by sa o dobrodružstvach dalo dosť písať a choré vôbec neboli. To len taký protipól k vašim skúsenostiam - v Chorvátsku sa niet čoho báť z tohto hľadiska proste. Pomerne pokrokový zdravotný systém, EÚ 🙂
Ale chápem, ak sa boji, niekedy svoje strachy nevieme prekonať a neužila by si to - aspoň nech si to užijú oni. Určite sa to staršiemu dieťaťu bude páčiť.
@asia83 vsak prave, ze je len s matkou stale. Zmena mu neuskodi. Pojde do skolky a co mama bude revat doma? A mala bude trpiet?
Ja sa nečudujem že je toľko problémov vo vzťahoch keď ľudia nevedia urobiť kompromis pre mňa v tak jednoduchej veci. Keby mi chlap povedal že chce ísť k moru, vziat vlastnú dcéru o ktorú sa tam bude starať a spraviť jej pekné zážitky tak by v mojich očiach len stúpol. Neviem prečo sa máme na takého chlapa pozerať ako na sebca? Je sebecké že si chce oddýchnuť a užiť si s dieťaťom a rodinou? Sebecké je skôr to že ho chce mať doma lebo sa ona boji a nemá chuť na more s malým bábätkom. Ale to že nechce ísť k moru ona je inak tiež v poriadku, aj ona má právo na svoje pocity lenže nemám pocit z jej chlapa že by jej vyčítal že nikam nejde. Dá sa to úplne elegantne vyriešiť - pobaliť dcéru, zamávať im. Stráviť čas s druhym dieťaťom na Slovensku a potom si užiť spoločne výlet tu.
Keby ste boli rozvedené a exmanžel by si chcel dieťa vziať na dovolenku tak by ste robili čo? Išli s ním len aby nebolo dieťa od vás?
Niektoré tu z toho robíte kovbojku.
Ja ťa chápem, mne by sa v tvojej situacii, tiež nechcelo nikde ísť. Škoda, že manžel to nevidí rovnako. Radšej byť spolu na svk, ako každý zvlášť pri mori… dovolenka v chorvátsku nie je povinná ;)
my sme boli s deťmi pri mori prvýkrat az ked boli skolari, nic im, ani nam neuslo… viac sme si to uzili a hlavne sme boli spolu rodina..
@sari24 uplne najlepsi komentar... Presne si to vystihla
...nečítala som celú diskusiu len zbežne, no moja otázka znie otec je čo? sused?? preboha! je to plnohodnotný rodič. Keď mama odíde na týždeň k svojim rodičom aby mal manžel kľud tak to je super... ale keď muž chce zobrať malú so svokrovcami tak to už nie je ok?! ...nerozumiem "móde a prehnanej starostlivosti" typu. moja dcéra môže byť len so mnou lebo nikto iný ju nevie chytiť, prebaliť, hrať sa s ňou (netvrdím, že je to prípad autorky) ...
Takže áno pre mňa by nebol problém keby môj muž išiel s dieťaťom kamkoľvek, tak ako mu dôverujem v iných veciach dôverujem mu aj vo výchove.
Manžel sa nebojí o manželku a bábätko ktoré ostanú tu na SK? Môj manžel by bez nás nešiel ani keby mu zaplatili...ale ani ja bez neho..my sme na seba tak zvyknuti, že keď raz za uhorský rok prespím s deťmi u maminy...dom prázdny, posteľ prázdny..on nespi a celú noc matozi..
Som na tvojej strane autorka, manzelova reakcia uplne ze hroza ...
@whatever1 presne tak
No tak zajtra ráno vyrážajú, dohádali sme sa ako psi. Nemám v sebe spracované, že budeme od seba tak dlho a ona bude tak ďaleko. On tomu, ako chlap, nerozumie (ako možno polovica tu z vás), že sa idem zblázniť. Tiež ma mrzí, že uprednostnil svoju potrebu ísť niekde za hranice pred dovolenkou s nami 4mi. Tiež mi to príde ako trhanie sa. Celé leto sme mali pracovné - chcela som si ísť oddýchnuť, lebo cítim totálnu vyhorenosť ale nie za hranice a prespávať v aute - a opäť variť, chystať, upratovať a riešiť..
dovolenka kde mám variť nie je dovolenka, môžem osr*ť 😀
dovolenka na slovensku nie je dovolenka (a to mám slovensko veľmi rada!) 😀
a čo by som robila? ako sa poznám, zbalila by som mužovi a svokre aj druhé dieťa a ja by som doma chrápala 🙏🙊 môj muž by s tým nemal problém ale svokra (aj moja mama, to je jedno) áno lebo však s 8 mesačným je robotyyy - ale ja sa rada podelím 😘

Bud chod s nimi alebo ich proiste nechaj ist. Myslim, si ze mala si dovolenku pri mori uzije a prepac ak to vyznie zle, mozno nebude mat nejak moc casu smutit. Prezivas to horsie asi ako ona samotna