Manžel je stále na stavbe
nášho domu a ja som na 7mesačné dieťa sama.domov príde večer.máme ešte staršieho syna.ten už extra starostlivosť nepotrebuje.dať mu jesť, vie sa prehrať už sám.už nevládzem je tam vkuse. skoro ráno odchádza, prichádza neskoro večer.ak nie je tam je v práci.potom príde domov podráždený a kriči na mňa aj syna
To je ta honba za majetkami - mat, mat, mat... lebo aj sused ma, lebo spoluziacka zo strednej ma... a potom ludia po rokoch zistia, ze su si cudzi a nemaju si čo uz povedat.
@mandzula ano, je pravda, ze autorka pise, ze muz pride unaveny, nervozny, krici po nich...toto je mozno ich hlavny problem. Je fakt, ze u nas manzel este nikdy nezvysil hlas, ani mi nic nevycital, ja to iste...snazime sa vsetko riesit v klude a s laskou, sme si navzajom oporou. Tak sa da zvladat uplne vsetko. Aj ked samozrejme aj ja mam chvile, kedy sa citim vyhorena, najmensia od novorodenca nespi, ...ale...stale citim v manzelovi ten pokojny pristav a tesim sa na neho vzdy. Bez toho, ze by som sa musela bat, ze pride podrazdeny. Mozno toto je to, co autorke najviac vadi a v tomto ju chapem.
Aj ja som sama s deťmi...no narozdiel od teba to takto je každý deň,pretože mne muž robí v zahraničí..a aj bude..tiež som unavená..tvoj muž raz dom dokončí a budeš ho mať doma ešte viac a máš ho doma každý deň aj tak
Ale veď toto má úplne jednoduché riešenie. Zaplaťte si firmu, ktorá vám dom postaví na kľúč a muž nemusí na stavbe stráviť ani jediný deň. Nie sú na to financie? Tak potom buď rada, že ak ste chceli dom, tak máš muža, ktorý je ochotný aj zručný na tej stavbe makať. Stavia ho nie pre seba alebo pre vás. Ja si neviem ani len predstaviť, ako unavený musí byť človek, ak chodí do roboty a vo voľnom čase mukluje na stavbe. A ty napíšeš, že ty nevládzeš, lebo máš 7 mesačné dieťa, to druhé sa zahrá aj samé. Wtf? Možno by nemusel kričať a byť nervózny po takej šichte, ak by doma našiel milujúcu veselú ženu.
@melanta Ano, urcite je autorka rada, ze muz je zrucny a ochotny makat a robi to pre nich. Presne tak isto sa autorka pre nich stara o deti, domacnost. Ma taktiez celodennu sichtu a nehovorme si, ze to nebyva o hubu a o nervy. Od nej sa ocakava, ze vecer, ked pride muz domov, bude ho usmiata cakat. Preco by teda aj on nemal prist usmiaty? Ona nema narok byt unavena, ma sa usmievat, on pride, ma pravo byt unaveny, usmievat sa nemusi, ba moze aj kricat. Volako mi to nesedi
@mandzula to vážne? Tak ešte raz, žena má 2 deti, jedno z nich je kľudné a samé sa zahrá, druhé má 7 mesiacov, autorka nespomína, že je nejak náročné (napríklad choré atď). Starostlivosť o domácnosť? To je koľko hodín denne? Hodina? 7 mesačné jej bordel neurobí, takže povysáva, uvarí, práčka operie, tak nech sú to 2 max 3 hodiny. Muž je normálne v práci a potom mukluje na stavbe. To vážne ideš porovnávať s tým, že je rovnako unavený ako ona? Veď nech ide na MD muž a ona nech ide pracovať a po práci muklovať na stavbu. By ma velice zaujímalo, ako unavená by bola potom. Ak nevládze teraz, tak by zomrela ak by mala robiť to, čo teraz ťahá jej muž.
@melanta ano, to vazne, nie kazda sme nastavena rovnako, nie pre kazdu z nas je dieta a domacnost brnkacka s jednym prstom v nose a s druhym v zadku. A preto si to dovolim porovnavat napriek tomu, ze ty s tym nesuhlasis. Plus autorka nepoukazuje na to, ze by mala pocit, ze jej muz nepracuje, ze ma zasluhy len ona, ale na to, ze muz krici na nu a syna, ked pride domov. To asi normalne nebude, unava nam nedava pravo vyvrsovat sa na druhych. A zase sa netvarme, ze kazdy muz by v pohode zvladol non stop starostlivost a male deti a domacnost.
@deginko praveze kym ten dom dokonci uplne sa odcudzia, proste nie pre vsetkych je stavba domu svojpomocne rodinne stastie, niektorym to znici vztah a stoji to zato?
Ja nechapem tu glorifikaciu muza, za to, ze v praci zaraba peniaze a potom ide na stavbu. Mam muzske povolanie v IT s "muzskym" platom a taktiez sluzobkami, nadcasmi, meetingami v nocnych hodinach a je to narocne, ale oproti materskej s dvomi deckami je to tazka pohoda. A taktiez sme si presli dvomi stahovaniami do vlastneho s nutnou dostavbou/upravami a ked ma manzel nechal s 2 deckami cely den, pretoze po praci musel na stavbu, tak rozhodne necakal, ze bude navarena vecera, upratane a ja nanho budem vdacne pozerat (cakal to teda prvykrat a potom uz nikdy). A len co sa na stavbe objavila lahsia praca ako malovanie, sadrovanie, nieco s pozemkom, dostal na krk decka, povinnost uvarit im obed a ja som zdrhala zrelaxovat sa na stavbu. Boli to najodpocinkovejsie dni mojej materskej (ale uznavam, dostavala som len lahsie prace🙂)). Stavba, ked nie su peniaze a trva dlho, sa moze nepekne podpisat na vztahu, kladie velke poziadavky nielen na chlapa, ale aj na zensku a obaja by to mali brat tak, ze musia brat ohlad na druheho a nie je len chudacik chlap, co sa ide zodrat.
Že toto aj sem napíšeš ženská.bud rada že je na stavbe nie v krčme.
@melanta nesuhlasim. Ak sa matka stara o deti a nema ich len ako doplnok je to porovnatelna praca. Byt stale v pozore, rozmyslat nad kazdym krokom, venovat sa dietatu na 100%. Mozno to nie je fyzicky narocne ale psychicky urcite. Od stavby si vie zobrat aspon 1-2 dni volno od materstva nie. Materstvo by som nikdy za nic nevymenila ale je to najzodpovednejsia a narocna praca.
Snad si z tychto prispevkov co ti tu baby napisali aj nieco zoberies a zamyslis sa nad sebou. Nerobi ten dom len pre seba ale pre VAS. Ci by si bola radsej keby uteka za milenkou?
Nejaku dobu sa to snad vydrzat da. Tiez sme tak 2roky fungovali, muz prisiel z prace a isiel na stavbu. Ja som sla z prace pre syna do skolky (najcastejsie na bicykli) a isli sme sa muzom, syn sa tam prehral (alebo "pomahal", mal 2-4roky), ja som nieco pomohla, potom ja so synom domov, muz prisiel potme. Alebo sme my boli doma (varenie, domacnost, syn) a on bol tam....Zial, inak to neslo. Ale ver, ze to stalo za to...
@0kristina0 bola by hlavne rada, keby po nej a synovi nekrical.
@alexas56 je to vysoko pravdepodobne. Chcela som len chcela poukazat na to, ze aj zena ma pravo byt unavena rovnako ako ten muz a ze rovnako to obaja robia pre rodinu. A, ano, rozhodli sa tak, ako sa rozhodli, takze sa len musia vzajomne pochopit, podrzat a nebojovat, kto robi pre rodinu viac.🙂
@mandzula nevieme preco po nich krici, keby ja pridem domov unavena ako kon a caka ma tam nahnevana furia s vycitkami tak sorry ale aj ja by som nakricala. Napisala velmi malo info. Zial stavba domu si vyzaduje vela odriekania a tolerancie. Ked chce aby muz lri nej sedel doma, tak nech nestavaju dom lebo ten sa sam nepostavi.
tak ono je to take, na jednej strane chapem ale teda pokial chcete stavat dom svojpomocne tak to sa asi inak neda.
@0kristina0 vychádzam z toho, že napísala, že chlap po nej a synovi kričí a tiež z toho, že tu mnohé ženy píšu, že má byť len šťastná, prešťastná, že to robí pre nich. Žena predsa nevychováva cudzie deti, ale ich spoločné, stará sa o ich domácnosť, nie cudziu, takže má na budovaní ich budúcnosti rovnakú zásluhu ako ten muž. Proste ma zaráža, že sa vidí len tá práca muža (áno, nový dom určite bude krásny) a práca ženy sa berie ako automatická vec, z ktorej vari ani nemôže byť unavená, má večer čakať vysmiata a nemať na chlapa, nedajbože, nejaké požiadavky.
Mne je smutno ako sa stale hovori ze zeny maju drzat spolu a tu pride banda furii ktore potrebuju zhadzovat druhu zenu. Autorka ma pocity uplne opravnene. A chlap nema pravo kricat po nej a ani po dietati. Ocividne ani on potom nezvlada situaciu ked je agresivny ked pride domov.
@lejusinka ja som z toho, pravdupovediac, tiež prekvapená, pretože v iných diskusiách, keď sa ženy posťažujú, že muž na ne a deti kričí, tak sú im tu odporúčané rozchody, rozvody alebo aspoň aby naňho nakričali naspäť a tu zrazu obrat a žena má len tíško a nekonečne vďačne šúchať nohami. Taká trošku schizofrénia.
@mandzula stavala si niekedy svojpomocne dom? Kolko to zozerie casu a energie? Ak chce autorka dom, tak musi nejaku dobu vydrzat je to len obdobie ale ked chce mat radsej muza pri sebe, nech nic nestavaju, chapes o co tu ide? Stavanie domu je velkou skuskou vztahu. Takze ak nechce znicit rodinu vycitkami preco ide domov zase tak neskoro, preco jej nepomaha tak nech to autorka nejako vydrzi. Ja rozumiem, ze autorkou mavaju hormony, chyba jej socializacia, doma jej uz prepina, toto mala snad kazda matka na materskej ale ona musi pochopit toho muza, ze kazdy den ide z roboty do roboty. Mne keby muz staval dom, chodil domov narobeny, tak sa mu snazim vytvorit doma prijemne prostredie aby sa domov tesil a rad sa vracal.
@hefo v každom prípade si myslím, že krik do rodiny nepatrí, či už pre taký, alebo taký dôvod. Ja, samozrejme, rozumiem tomu, že ak chcú bývanie a nemajú na to, aby si dom dali niekomu postaviť, tak ten muž musí makať, no to ho nijako neoprávňuje na to, aby si nervy vybíjal na famílii. Sú v tom kolotoči spoločne, pretože tým, že muž celé dni robí, celé bremeno starostlivosti o deti zostalo na žene, tá je takisto preťažená ako on. Takže nejaké kriky, či už z jednej, alebo druhej strany nie sú na mieste. Fakt je to o debate, o stanovení si limitov, o vyhradení si času na prácu a na rodinu tak, aby boli obaja spokojní. Prechádzajú ťažkým obdobím, ktoré sa ľahšie prekonáva vtedy, keď partneri vedia vzájomne oceniť to, čo kto pre rodinu robí, keď nesúperia, kto toho urobil viac.
@0kristina0 áno, prerábali sme dom, mali sme novorodenca, muž chodil do práce, po poobediach pomaly prerábal, bývali sme v polorozvaline, všade lietala sklenená vata, prach, a nenakričal na mňa ani jeden jediný raz a ani ja na neho, pretože sme nesúperili, vedeli sme, že každý z nás robí pre rodinu najviac, ako vie. A našli sme si čas aj na seba. Ja by som nebola s mužom, ktorý by na mňa kričal z akéhokoľvek dôvodu, pretože rozumní ľudia si to vedia vydiskutovať aj kultúrne. Príjemné prostredie by si mali partneri vytvárať navzájom, nie je to povinnosť len jedného z nich. A nemyslím si, že malé dieťa rozumie tomu, prečo naň otec kričí, je mu jedno, či stavia dom, alebo prišiel opitý z krčmy, vníma len, že kričí, čo ich vzťahu nijako nepomôže.

@mandzula Áno tiež súhlasím aj s týmto názorom, ale myslím, že všetci vieme, že je pravda určite niekde v strede. :D Verím, že muž príde vynervovaný, lebo nevládze..je to naozaj náročná práca a možno príde domov, chce si oddýchnuť a čaká ho nahnevaná žena..takže myslím, že obaja teraz musia zaťať zuby a vydržať..