Manžel je veľký pedant na poriadok
Ahojte, je tu niekto okrem mňa kto má tiež doma pedanta? Ako stíhate sa starať o domácnosť, a deti a samozrejme aj variť, nákupy a všetko, čo k tomu patrí? Nie žeby som chcela žiť v špine a aj ja som celkom dosť náročná na poriadok ale niekedy mám pocit, že na manželovej úrovni by nikto neudržal poriadok. Nikde nemôže byť smietka ani otlačok od pohára, keď sa niečo vyleje o tom radšej ani nehovorím, na stole/linke, všetko vždy musí byť na svojom mieste, žiaden riad v drese... jednoducho celý dom musí byť 24/7 ako nejaká najluxusnejšia hotelová izba, čo s malými deťmi to jednoducho nejde. Už som skúšala sa s ním viackrát porozprávať ale len sme sa na tom pohádali. Až na túto "chybičku" je úžasný chlap ale niekedy mám pocit, že mi treba 72hod. deň a nie len 24 aby som všetko stihla podľa jeho predstáv.
@andreatytler citam celu diskusiu a toto mam "na jazyku" uz od zaciatku. Nejdem pisat az take podrobnosti, nemam cas na to... My sme mali doma nieco podobne, ale trosku inak, my sme byvali v starom gazdovskom dome so starkymi, takze 6 ludi pokope v malom domceku. So sestrou sme mali prechodnu detsku izbu, takze to nebola ani doslova detska izba, ale prerobena obyvacka. Problem bol, ze ocino zle spaval a ma to cely zivot, prisiel vzdy z roboty skor, na strednej, ked sme boli, tak casto bol doma skor ako my. No a musel si poobede pospat, oddychnut, nesmeli sme nic povedat hlasnejsie, ziadnych kamaratov si doviest domov. Chodili sme k sesternici sa hrat, debatit vo vyssom veku. Ale najhorsie bolo, ked som musela s nim jest. Starka varila, takze obedy boli neskore okolo 15:30, a ked som sa stretla s ocom v kuchyni, tak stres. Ze mi tam padne omrvinka, ako zle krajam chlieb, krivo, ze som slepa a nevidim, ze mi kvaplo z polievky na stol (gumeny obrus). Argument, ze si to utriem, neobstal. Vsak keby si nekydla, nemusis utierat. No mala som pocit, ze som totalne sprosta, nesikovna. Dlho som mala pocit, ze ani slusne jest neviem. Az neskor mi doslo, ked som videla, ako sa spravaju buduci svokrovci, ze sa da zit aj inak. A to oni mali vyluxovane inak veru. Mama si povzdychla, ako je oco na dochodku, tak si sadne na sedacku v kuchyni a komentuje. Akurat mu z okna svieti svetlo, ze dobre vsetko vidi. Ale mama ma na haku a neraz sa zvadia, necha vsetko ta a ide do zahrady alebo si uvari kavu a vypije si na terase 🙂. Vsak si pozametaj, ked to robim zle. A ide si po svojom vonku sa ukludnit. Zahrada je pre nu relax. Chcem tym povedat, ze DETI TOTO NASAVAJU A VNIMAJU OVELA VIAC, NEZ SI AUTORKA MYSLI. Ovplynuje ich to nenormalnym sposobom, tieto podprahove veci. Autorka si mysli, ze deti o nicom nevedia. Mozno to este nevedia pomenovat, ale neurozy, to su moj verny spolocnik vdaka vecnemu komentovanou otca. Mam muza, ktory neriesi, ze nam ostanu narozkladane veci. Ale ked nahodou nieco skomentuje, zapne sa vo mne program, nie si dost dobra, malo sa snazis. Vtedy to musim aktivne stopnut a ohradim sa. Proste muza sa nebojim, ja sa na neho tesim, a je mu u prdele, ze pride domov do rozhadzanych hraciek. Tak mu proste poviem, ze nevladzem, a dobre. Neriesime dalej. Ide a vylozi umyvacku, nalozi. Necha ma doma oddychnut, este mi povie, zoberiem deti, oddychni si. Momentalne to nejde, kedze mame 5 mesacne babatko. Ale teda to naozaj, nebudem upratovat, zacial co mi dieta reve v kociku alebo postielke. Wtf???!!!
Takze autorke len tolko, aby sa zamyslela, lebo na deti toto velmi vplyva. Zvlast, ak mas dceru, no neni to dobre. Je to patologicky vztah a to dieta to nasava.
@andreatytler
@dskjhfdlkdjhl baby viete čo ja vôbec pri týchto témach nechápem? Ako to, ze tie ženy vôbec nevidia že je niečo strašne zle už od začiatku? A všimnú si to až po rokoch, pri dvoch deťoch. Prečo mu celé tie roky slúžia, poslúchajú ho, pripadne ešte aj všetko za neho platia a myslia si ze aký krásny vzťah majú?
Ved tu autorka písala ze kým nemali deti bolo všetko v pohode. Robili rovnakú prácu na rovnakej pozícii a predsa keď prišli domov pán gróf mal fajront a ona poslušne drhla domácnosť 😶
Po pravde tohoto sa desim najviac, mam dcéru, cele roky investujem do nej, do jej vzdelania... Ta predstava že skončí s nejakým debilom co ju bude mať za handru...
@lujza123 žiaľ vačšinou si to nesú z vlastnej rodiny tie vzory, tak sa správala ich mama a im to príde normálne, my to tiež máme v rodine, sama som to zažila, samozrejme nie až takýto extrém, ale aj moja mama bola taká, že si myslela, že všetko v domácnosti má robiť žena, tiež to mala z domu naučené
@rubinka nič si nepochopila, ale to nevadí
mne nejde o chválenie sa, len sa snažím ti vysvetliť, ako rozdielne pristupujeme ku vzťahu ty a ja... a autorka si tiež musí uvedomiť, že domácnosť a deti nie sú len jej, ale sú spoločné, rovnako ako aj všetko s tým súvisiace a na tom musia pracovať
@rubinka ani tvoje príspevky nie sú plné empatie 🙄
Dotahujete sa už zbytočne.
Kszda z nás si vedie domácnosť po svojom.
Možno môj upratany byt by ta rozosmial.. V tom je ten rozdiel.
A kszda z nás má podelene povinnosti ináč.. Ty si fungujes sama druhá rieši všetko spoločne tretej okolo zadku skáče muž a s láskou lebo chce.. To ti možno príde smiešne jej nie.
Darmo tu každá opisuje svoj režim.
Autorka si prečíta, porovná.. Zisti ze v iných domácnostiach to funguje ináč a funguje.
A ak to bude chcieť zmenjt, tak to zmení.
Kúsok po kúsku.
Ak nie, tak bude ďalej zbierať smietky, lestit dĺazky a ukladať hračky nie preto lebo chce ona, ale preto lebo si to vyžaduje on.
A to si myslím ze by sa nepáčilo ani tebe.
Že máš domácnosť čistú a príde manžel a začne nevrlo somrat co si celý deň robila??
@rubinka a co take skvele si ty poradila zakladatelke? Keby si aspon bola sama so sebou konzistentna vo svojom vyjadrovani, ale tocis ako sa Ti aktualne hodi.
@elizabet173 presne ...kolko rodin ma striedavu starostlivost to by si asi hodil, ak by k niecomu takemu prislo a mal by deti viac dni
@rubinka ako ja neviem, koľko hodín má tvoj deň ale ja sa venujem aj deťom nie len prataniu ráno medzi pol 6-6 vstáva dcéra o ňu sa postarám aj o seba hygiena, prezlečiem sa atď, urobím raňajky, najem sa okolo 6:30-7:30 vstáva syn jemu sa venujem hygiena, počas toho ako raňajkuje alebo ak stihnem predtým ako vstane dám variť obed, pustím práčku, venujem sa dcére, keď doraňajkuje umyjem riad, upracem kuchyňu (linku, dres, jedálenský stôl...), nachystám desiatu na vonka, popri tom sa celý čas starám o deti lebo raz jedno treba prebaliť druhé chce piť alebo nejakú hračku nevie nájsť, skontrolujem, či pred odchodom sú všetky hračky kde majú byť atď potom o takej 9-9:30 podľa toho kedy sa mi uvarí obed ideme sa chystať na ihrisko a popri tom ak treba aj poštu alebo potraviny obehneme vrátime sa rovno vraciame sa okolo 12 rovno naberem obed po obede ide malý spať do takej 14:30-15:00 ja za ten čas vybalím nákup ak sme nejaký doniesli, dám dcére príkrm a to čo ráno umyjem riad a upracem kuchyňu, vyčistím sporák atď., poutieram prach, pozametám, pozmývam ani sa nenazdám a už je malý hore tak opäť treba jedlo prichystať poobede podľa toho kedy príde muž chodí medzi 15-20:00 podľa klientov tak deti buď idú s ním vonku alebo so mnou alebo doma sa s malým venujem edukačným hrám, na rozvoj motoriky... Ak deti idú s manželom tak ja za ten čas vydenzifikujem kúpeľňu, WC, požehlím, odložím hračky po malom alebo čo treba alebo niekedy aj v tom čase idem na nákup jednoducho stále sa niečo nájde večer okolo 17-17:30 už sme doma chystám malej príkrm, malému večeru, manželovy večeru ak už je doma, malú medzitým aj kŕmim o takej 18:15/18:30-19 dcéra má večernú hygienu, uspávam ju, malý sa medzitým hrá sám alebo je pri mne keď dcéra spí tak malý má večernú hygienu, odkladá po sebe hračky, do 20 zvykne spať, ja mám konečne tiež čas na vrčeru a ja potom po večeri popratám celú kuchyňu 3x za deň, čo niekedy aj to robí mužovi nervy, že až tak neskoro ale bohužiaľ rozdvojiť sa neviem, ak bol až do večera v robote tak ešte večer robím to čo normálne poobede takže môj deň od tej 5:30/6:00 končí o 20:00-21 najskôr a takto to u nás funguje pol roka. Takže toto robí matka na RD nesedí len tak s vyloženými nohami a preto nestíham lebo sa venujem deťom. Celá táto diskusia nemá byť o tom, aby som sa nejak ľutovala ale o tom aby som zistila ako to chodí aj v iných rodinách, či tiež tam žena má 7 dni v týždni cca 15hod. Pracovný úväzok a ešte skoro som zabudla malá sa v noci 2-3x budí a samozrejme, že ja vstávam a cez deň má maximálne hodinové spánky a pol ročné dieťa nemôžem len tak dať nech sa hrá celý čas samé takže väčšinu dňa z toho, čo som vypísala sa jej popritom venujem. A samozrejme nie sú tam všetky činnosti, ktoré robím ale len to, čo ako prvé ma napadlo pretože aj malej zvláš varím každý týždeň príkrmi, vysávam koberce, čo máme v spálni a obývačke, odkladám oblečenie do skríň, čistím malému topánky z vonku aj sebe atď.
A Ty nemas ziaden konicek? Lebo okrem toho, ze kmitas okolo deti a domacnosti, som v tom dlhom prispevku nenasla nic take, ze sa venujes sebe. Ja neviem, ale aby som ja kontrolovala pred odchodom von, ci su hracky na mieste, ved to je zbytocne. Tie hracky by tam pockali a staci ich upratat aj po prichode z prechadzky, nic by sa im nestalo. Ci pride medzitym kontrola z hygieny?
Pripadas mi ako robot, nie ako mlada zena.
To si ako naprogramovaný robot co ide celý deň.
Niektoré činnosti stačí robiť obden alebo kszdy druhý deň.
Snáď nezehlis denne aj nákupy stačí riešiť 2x v týždni nie denne.
A tie môže riešiť muž cestou z prace.
Proste uber z denných činnosti niektoré sú max zbytočné ako je denne utierat prach dlazky WC.. Netreba denne.
@dskjhfdlkdjhl kedysi som ss aktívne venovala športu striedala som rekreačne a podľa roč.obdobia beh, fitko, korčule, plávanje, bicykel ale od minulého roka to začalo upadať a tento rok asi 2-3x som bola behať... Veľmi by som sa tomu chcela opäť venovať aspoň doma cvičiť ale po celom dni "nič nerobenia" som taká unavená, že o 21 už spím a aj kvôli tomu by som to chcela zmeniť lebo asi naozaj by muža nezabilo aspoň raz za čas večer sa postarať o domácnosť a/alebo deti
@mk22 každý deň len prach, zametám to aj viac krát a o kuchyňu sa starám a každý deň varím obed aby bol čerstvý. Kúpeľňu, WC, žehlenie mám každý druhý deň, pračka ide aspoň 5-6x do týždňa, každý 2.týždeň s posteľným ide každý deň, nákupy robím tiež každý 2.deň potom podľa potreby chodíme na preventívku k dr s deťmi, do banky, na poštu 1x do mesiaca umývam okná jednoducho každý deň sa nejaká činnosť nájde čo treba za ten čas čo sú poodebe s mužom, čo naozaj nie je každý deň ale dosť nepravidelne niekedy len cez víkend inokedy aj 2-3x do týždňa takže ak ich cez víkend aj 2x za deň zoberie von (niekedy) ja dokončujem to, načo som nemala čas cez týždeň
A prečo ne uvariť na 2dni napr?
Tym pádom máš jeden deň bez varenia a máš čas na relax.
Načo denne variť ved sa, zbláznis.
Sebe a staršiemu vieš uvariť na dva dni, nie?
Okná každý mesiac?? Moje boli umyté k Vianociam 😃
Nákupy.. Ty si urob v sobotu vekjy co potrebuješ v týždni nech rieši nákupy muž.
Načo zotieras 3x denne ved zotri 1x pres príchodom muža.
Véd byt slúži tebe, nie ty jemu.
Zle to máš podelene, potom jasne ze máš pocit ze cely deň niečo robíš dookola, ale načo denne zotieras prach.. Ten stačí 3x v týždni, 2x.. A keď budeš chodiť do práce deti do škôlky ved sa žena zblaaaznis🧐 ty si učíš muža na vylesreny byt ty mu sama ukazujes ze áno dávam to ľavou zadnou a zrazu si unavená a on nechápe prečo sú capky na stole smeti na zemi.
Uber ved ta nikto cez deň nepríde skontrolovať.
Cez deň ti v pohode stačí ako tak upratať keď ma prísť muž.
Ja som ani to nerobila.
Ten neporiadok nie je vizitka ze si pomalá, ale to je obraz domácnosti kde sú dve malé deti.
Písala si že muž je ochotný vziať ti deti von i na pol dňa. Preco to prosím ťa nevyuzivas?
Prestan to prehanat s upratovanim a najdes si cas aj na sport. Ked Ti manzel zoberie deti von, tak to vyuzi pre seba. Od trochu prachu este nikto neumrel.
Autorka, ja napr. vôbec nezehlim, maximálne keď ideme na svadbu alebo nejakú veľkú oslavu. Prach utieram raz za týždeň, vysavame raz za týždeň, inak len s ručným vysávačom pobeham, keď sa dačo rozsype. Periem každý deň, varím tiež skoro každý deň. Okná umýva manžel 2-krat do roka, možno 3-krat, ak treba. Sama seba stavias do roly otroka. Keď pôjdeš do práce, tak sa zblaznis.
Autorka, fuha spomal, lebo v lepšom prípade si uzenies len menší kolaps, v horšom tetania, vyhorenie...
Zbytočne denne varíš, načo denne utieras prach...
Ak to vadí len mužovi, nech to spraví on....
Vôbec nemáš čas pre seba. Deti ta potrebujú ešte veľa rokov a zdravú, nie neuroticku trosku.
Tiež poznám také rodiny, kde sa stále upratovalo. Kamarát dokonca na Štedrý deň musel prasit koberec na prašaku, lebo ho mama naháňala.
Byt bol vyligotany ale nálada, že mal človek chuť utiecť.
Pokúsala som sa samu seba predstaviť ze denne zotieram prach ze obden zehlim ze denne varím o deň nakupujem to niee😃 ja mam rada fitko cvičím pravidelne tiež rada čítam relaxujem a je mi jasné že ten prach mi neutečie 😃 ale v podstate mam čisto.
Ty si proste unavená, verím ti, ale sama si seba postavila do role otroka🤪
Táto téma ma tak rozčúlila, že keby napíšem čo mám na srdci, tak mi dajú ban na 10 rokov. Raz by mi nejaký ***** skúsil povedať, že ako upratujem alebo zle upratujem, tak by len videl. Neznášam to. Ja som mala takú starú matku, čo k nám prišla a utierala prach, kde nebol.
Ahoj milá autorka. Všetko bolo povedané, ja iba dodám, že tvoj muž je jedna manipulatívna latrína. a to čo ti robí keď musí Byť s detmi aby si si urobila čas pre seba je vrchol idio**tva. môj bývalý manžel nech bol akýkoľvek čudák, ale s deťmi mi pomáhal a keď som toho mala veľa, sám mi navrhol nech si spravím čas pre seba... dodnes si s deťmi pomáhame.
nemáš dobrého človeka pri sebe :(

@rubinka podla teba 2 misky v dreze su neporiadok? Vecera v chladnicke a nie na stole je problem? S detmi spravil co treba a nemusel to mat napisane. Tak kde vidis ty neporiadok co nechala za sebou?