Manžel je veľký pedant na poriadok
Ahojte, je tu niekto okrem mňa kto má tiež doma pedanta? Ako stíhate sa starať o domácnosť, a deti a samozrejme aj variť, nákupy a všetko, čo k tomu patrí? Nie žeby som chcela žiť v špine a aj ja som celkom dosť náročná na poriadok ale niekedy mám pocit, že na manželovej úrovni by nikto neudržal poriadok. Nikde nemôže byť smietka ani otlačok od pohára, keď sa niečo vyleje o tom radšej ani nehovorím, na stole/linke, všetko vždy musí byť na svojom mieste, žiaden riad v drese... jednoducho celý dom musí byť 24/7 ako nejaká najluxusnejšia hotelová izba, čo s malými deťmi to jednoducho nejde. Už som skúšala sa s ním viackrát porozprávať ale len sme sa na tom pohádali. Až na túto "chybičku" je úžasný chlap ale niekedy mám pocit, že mi treba 72hod. deň a nie len 24 aby som všetko stihla podľa jeho predstáv.
@sono2 Domacnost ma služit človeku, nie človek pre domacnosť... načo ti bude pred smrtou pocit ze si vždy mala vyluxovanu domacnosť 😏
@sono2 ak ty si pedantka tak predpokladám, že ty pratáš byt a nenechávaš to na mužovi. Ja tiež mám rada poriadok ale nie tak, že už skoro pol roka nič nerobím len každý jeden deň od rána do večera varím, starám sa o deti a upratujem len ja. Muž si udržuje poriadok len vo svojich veciach - rozumej v skrini a pracovni, ani raz nepozametal, nepovysával, neutrel prach nikde, nepozmýval proste nič. Týmto príspevkom mi išlo o to, ako to funguje v iných domácnostiach nie o to, že nechcem robiť poriadok a chcem žiť v špine.
Už sa popísalo dosť, tak nie, nie je v poriadku, že muž vyžaduje niečo, čo on sám nerobí.
On je neuroticky na poriadok a neurotikov spravi z Vas ostatnych tymto stresom...nezila by som s nim
Autorka pises toto
"alebo čo sa týka životného štýlu, že si chceme užívať život a nie prežiť v stereotype"
Ved robite presny opak zijete v stereotype dokonalej domacnosti a ako si ty uzivas zivot?necitala som vsetko, lebo podobne poznam zo strany kamaratok mam 2 takto posadnute a uz aj ich deti sa boja len co im kvapne z pohara ci zmrzlina...zatvaras oci nad velkym problemom.este prijatelne by bolo, keby aj on sa pricinil k poriadku.nikdy nebude spokojny a ty coraz frustrovanejsia.A just by som neupratala nech sa uvedomi, ze mas toho dost.Pravdepodobne bol z rovnakej rodiny.
Niekde som citala, ze ludia, ktori maju uzkost, alebo ocd maju tieto obsesie.To co maju v sebe nevyriesene ci maju v praci tlak ventiluju potom tymto sposobom
@luccija toto ako žijeme je teraz kvôli tejto covid situácii boli sme jedny z mála, ktorí sme si neurobili trhací kalendár z opatrení. Predtým sme minimálne 1-2x do týždňa od piatku do nedele chodili na pobyt, alebo rodinné oslavy, za svokrovcami... niekedy aj 2-3 mesiace po sebe sme neboli ani 1 víkend doma, to isté dovolenky tiež sme trávili mimo. Prvú vlnu minulý rok sa tiež to dalo lepšie zvládnuť s 1 dieťaťom ako teraz s 2.
Dnes ako deti zobral vonku som pred odchodom povedala, že idem si s kamoškou sadnúť a domácnosť som mu nechala tak ako bola, zatiaľ mi ani nevolal ale som zvedavá aký bude naschvál prídem neskôr, chcem vedieť či bude vedieť normálne dať večeru a uložiť deti a nie, že ja mu ich prichystám a on si len k posteli sadne a zoberie knihu do rúk.
Daj vedieť, ako reagoval, keď si prišla domov.. Fakt ma to zaujíma
@rubinka u nás si dovolím povedať nikdy nie je bordel ale stačí 1 hryzátko zabudnuté na gauči alebo malého prázdny pohár na stole alebo 1 hrnček v drese a hneď je problém kvôli každej maličkosti
@mk22 jasné dám vedieť aj keď mi je to divné, že sa ešte neozval to som čakala, že urobí ako prvé keď sa vrátia
@rubinka no skus si prečítať celu diskusiu. Rozvod radia ozaj v minimálne. Skor autorku posmeluju aby nebola submisívna a manželovi treba vyhľadať odbornú pomoc. Upratovanie a v jeho prípade az chorobne vyžadovanie poriadku( ktorý ona dodrzuje na úkor svojho vlastného odpočinku) je len jeden z problémov.
Tak vidim, ze sa snazis zlahcovat ved to je pekne, ze ste travili vikendy aktivne, ale ostatne dni asi muselo byt vsetko na poriadku tak ako si on praje.
Ides na to dobre, ked mas byt doma okrikovana a pod drobnohladom mozes radsej chodit s kamaratkami.Pravdaze, Ti dnes ukaze ako to ma vsetko pod palcom a zvlada
@rubinka uzasne jej radis tak ona ma byt ticho a nechat si, ze on je s nou a jej pracou nespokojny?lebo vlastne nie je spokojny ani s nou ako clovekom🙂Kamaratku vedel muz vytrestat a tyzden sa s nou nerozpravat, lebo nebolo tak ako on chcel.A to mali vzdy upratane len nie vylestene.Raz, ked som tam bola a prisiel a krutil hlavou presne nad poharikmi a taniermi co deti dojedli v dreze sa mi ako clovek uplne zhnusil.
Podla mna okrem extremov ziarlivost, alkoholizmus je toto jedna z najhorsich povahovych crt.Ale ako sa pise jeho nezmeni musi ona zmenit pristup ved nevyhori z toho, ze musi splnat rozmary druheho.Zivot v domacnosti s 2 malymi detmi je stale nevidiaca praca
pohár na stole, hryzátko na gauči - však nech ho vezme a odloží, no problem
ak je to problém, ozaj je to problém zástupný, cez ktorý si ventiluje svoju nespokojnosť, s čím? to treba zistiť a na tom pracovať
to nevadí, naopak, to ej len dobre, musí skrátka pochopiť, že on vo vašej domácnosti nevelí, ale ste dvaja rovnocenní partneri. Bude to dlhá cesta, ale každá dlhá cesta začína prvým krokom. Drž sa
A co konkrétne mu dnes vadilo?
A čo ho urazilo? Ja ti držím palce.. V každom prípade ak chceš dosiahnut zmenu treba byť trošku tvrdšia staát si za svojim a neriešit ci sa oduje zduje urazí.. Proste s kľudom odpovedať.. Kde vidí neporiadok.. A ak ho vidí tak nech sa zdvihne a urobí to a s úsmevom lebo nerobí nič výnimočné iba sa zapája na niečom co je aj jeho.. Nie tvoje.
Ty nie si otrok ani slúžka ani stroj si človek žena maminka a tiež môžeš byť unavená ty neskaces ako on píska a keď mu vadi niečo sem tam položene tak nech si zvykne.. Alebo k čomu si robil deti keď ho vie vytočiť hryzstko? 🤔 Keď sa budú učiť na nočník sem tam cvrknu mimo to ho vystrelí na Mars asi 😃😃😎
A hadali ste sa kvoli nespravenej robote? Kvoli bordelu? Kvoli tvojmu oneskorenemu prichodu? Ci co mu sadlo na nos? Teraz je, autorka, na tebe, ako budes pokracovat. Ci si budes trvat na svojom, alebo zas za nim dolezies, ako si pisala skor, ze vzdy ste to tak mali, ze si ty prva po hadke prisla za nim.
Inac, viea co si myslim? Ze si cele to posedenie s kamoskou podvedome riesila, co bude, ked prides domov a tu kavu s kamoskou si si ani neuzila. Podvedome sa ti musel triast zaludok, ze co zas doma bude....
@sherynkamalinka že som bola tak dlho preč a aj večer sa musel postarať o deti a malému sa čudujem, že vôbec zjedol večeru lebo keď mi povedal akú mu dal tak mala som dosť vybral mu mini bagetku ani neprekrojil z jednej stany natrel syrokrémom hodil plátok šunky a to bolo všetko... Potom sa sťažoval ako je unavený z práce a že mojou jedinou úlohou je domácnosť a deti a on po práci si potrebuje aj oddýchnuť a keby som chodila do práce tak pokojne si viac môžeme rozdeliť úlohy ale takto nevidí dôvod keď nič nerobím a ešte mu vadilo, že nemal večeru (musel si ju sám nachystať z chladničky) a, že som nepoukladala po malom veci predtým ako som odišla a v drese som nechala 2 misky neumyté, ktorých sa aj tak ani nedotkol. A potom si malý sám pohádzať do boxu hračky, čo som aj predpokladala, že on zaňho nič nebude robiť.
@ajuga
@mk22
no toto je cista tragedia, ako si si to preboha mohla dovolit??? chudacik muz :D
povedz mu, že keď má pocit, že nič nerobíš, môžete si to počas jeho dovolenky vymeniť na týždeň. A nezabudni mu pripomenúť, že on má pracovnú dobu od do, ty nepretržitú. On má prestávku na obed a ty?
Och ako moze povedat, ze nic nerobis tak nech ide on do domacnosti a nech okolo teba takto skace. To, ze starostlivost o deti nie je platena neznamena, ze to nie je praca musis vypnut aj ty dobre, ze si bola na kave a chod aj nabuduce on si zvykne ked bude musiet. Zozaciatku mozno bude hundrat, ale ked to na teba nebude platit tak bude snad primerie. Deti ste si robili spolocne a spolocne sa treba starat o ne a aj o domacnost ci uz si na materskej, alebo aj ked uz nastupis do prace.
ešte je tu aj možnosť povedať mu, že sa chystáš od roka mladšieho dieťaťa do práce, tak nech rozpíše, ako si podelíte starostlivosť o deti a domácnosť, lebo potom prídeš z práce unavená aj ty. Ale teraz by som ho nechala pár dní to predýchať a zase dávkovala ďalej. Ako antibiotiká, pravidelne a nezabudnúť na ďalšiu dávku 😎
No, otec a manzel roka to je. Takze v com je taky uzasny? Lebo od prvej strany sa to snazim zistit a cim viac citam, tym vacsieho kretena v nom vidim🙊
ja si ani neviem predstavit ako dokonale to u vas vyzera ked mu vadia taketo sprostosti. U nas je vacsinou v kuchyni pocas dna vybuch, mame plnu mycku ktora prave pracuje alebo caka na vylozenie, riady v dreze a aj na linke. Vecer ked drobec zaspi, spravime si veceru a v klude si pozrieme serial. Vybuch spraceme az rano. Mame veci kade tade, aj pradlo, aj na stole pohare od caju, vecere, a absolutne ziadna tragedia sa nedeje. Obom je nam prednejsie si oddychnut ako byt otrokom domacnosti. Raz do tyzdna sa vysava, zmyva, cisti kupelka, prach ako treba, niekedy je to aj raz za mesiac. A nic sa neriesi, co mame zit v muzeu? Hracky ma krpec permanentne v kuchyni aby sa mal s cim zabavit kym sme tam. Nebudem to kazdy den odnasat a donasat. Tvojho muza by u nas asi kleplo :D Ked mame cas ideme von, alebo sa venujeme zalubam a nie upratovaniu. Nevydrzala by som zit ani tyzden tak ako zijes ty. Ak by mojmu muzovit niekde nieco vadilo, tak to spravi sam. Raz mi este na zaciatku vztahu povedal ze je niekde bordel. Moja reakcia bola - uz nikdy mi nehovor ze je niekde bordel, namiesto toho to uprac. Odvtedy mi to nikdy nepovedal a vzdy uprace co sa mu zda ze treba :D Chyba je ze skaces ako piska od kedy ste spolu. Bude to dlho trvat kym pochopi ze nie si handra. Nevzdavaj sa a pomaly mu to davkuj. Ked si nevazis seba, nebude si ta vazit ani on.
@elizabet173 ako keby som ho aj zajtra tak nechala tak to neviem, či by rozdýchal lebo postarať sa také 3,5hod o deti po práci to bolo naozaj strašné.

@elizabet173 Ano naozaj, teraz som si uvedomila,ze to naozaj by drhol sam ten byt. Levo aj tá moja známa co je chorá psychicky tak ona s handrou v ruke večne. Smietky prstom z koberca zberá atd. Jaaaaaj no v kazdom pripade zelam autorke nech sa im to cim skor vyrieši, lebo píše o vztahu ze si vo vela veciach rozumeju maju rovmake názory. My s muzom nemame tale rovnake názory ale zas vieme robit kompromisy alebo dpbodnut sa alebo ustupi jedna alebp druha strana. No Kto vie ci rovnake názory stačia teda na kvalitny vztah ... Možno aj nie... ak je tam nejaky extrém ako tu.