Manžel kúpil konzolu dieťaťu za vysvedčenie
Baby ide ma porazit 😡 manzel prisiel domov. V rukach nejaky balik som sa tesila ze nieco pre mna a on kupil dietatu konzolu, ja hned na neho ci je normalny ze naco a hlavne za co takze to synovi za vysvedcenie. Syn je piatak 🫣 mam chut tu konzolu roztriezkat 😡😡😡
@liv1 ako píšeš, je to o prístupe. Keď budú potrebovať postrčiť, tak asi nebudú samostatní. Lepšie samostatný trojkár, ktorý si sám poradí aj keď na trojku, ako mamičkin jednotkár, ktorý bude bez postrčenia tiež trojkár.
V zásade sú to potom v dospelom nepoužiteľní jednotkári. Väčšinou tí samostatní trojkári sú odvážnejší a praktickejší a nepotrebujú postrčiť.
A k tvojej otázke koľko trávia deti pri hrách a konzolách, tak môj dospelák strávil hrami možno dve hodiny, konzolu máme asi 8 rokov. Môj puberťák tak dve hodiny za mesiac. Vždy mali čas vyplnený niečím iným, takže keď boli doma, vôbec mi nevadilo, že hrajú.
V podstate je na rodičovi, čím a ako budú mať decká vyplnený čas. My sme sa deťom vždy venovali, kým sa dalo.
@tilly takze mi chces povedat, ze si ulohy nikdy neskontrolovala, nepomohla, nevysvetlila latku, neposlala sa ucit, nepomohla vybrat strednu skolu, nepodporila v uceni, nevysvetlovala dolezitost vzdelania, ze ti dieta nikdy nepovedalo latku pred pisomkou, nikdy ziadne doucovanie resp priprava pred prijimackami, nic. ano? A teraz tu o cervenej karkulke 😁
@really8 neboj nepokazila 😉
Syn teda tú konzolu včera dostal?
Technológie tu sú a už navždy budú. To, čo si ty nemala ako dieťa je úplne nepodstatné. Najhoršie čo pre deti môžeme urobiť je im tie technológie zakazovať a teda nenaucit ich rozumne používať. Čo je take zle na hracej konzole? Maju ju spolužiaci, budú spolu hrať onlinovky. Ved si niečo zistí pred tým ako to odsúdiš. Hranie hier vôbec nemusí byť len zlé. Veľa štúdii ukazuje, že keď sa to s hrami nepreháňa, tak to podporuje veci ako logické a strategické uvažovanie, reflexy…. A nie, deti z toho nie sú vygumované😂 ja som mala PS1 až 5. Od detstva až po súčasnosť. A hlásim sa na postgraduálne štúdium, niečo zo mňa asi bude aj napriek tomu, že som hrávala s kamarátkami psko. Či čo chceš aby sa hral celý deň pexeso? Ak ešte nemá mobil, tak za chvíľu ho už mať bude a s týmto tvojim prístupom z neho vychováš presne to tiktokom vygumované dieťa, ktoré bude šalieť za každou výzvou, žrať hovna a neviem čo. Lebo gramotnosť si zákazmi fakt nezíska.
A to, že niečo zakazuješ manželovi je podľa mňa fakt úbohé. Asi ti to tu už niekto povedal, ale skúsim inak. Ste rovnocenne bytosti. Nemáte si čo zakazovať. Mate sa rešpektovať. Ale nie len on teba, hej? Aby sme sa pochopili.
@tilly No samostatni trojkari u nas skoncili ako nosici kufrov, mafiani, skrachovani podnikatelia. Raz darmo, ak nemas v hlave, mozes byt samostatny kolko chces
Potom este existuju aj samostatni jednotkari, z nich su lekari, itickari, pravnici. Podla mna su na tom rozhodne lepsie ako samostatni trojkari.I ked neviem uplne, co si mam predstavit pod pojmom samostatny, pokial to, ze rodic nijako nezasahuje do vzdelanie, to je samostatny.
Ja som synovi pomahala s vyberom skoly, aj som mu platila preventivne doucko hoci je jednotkar, pretoze je teraz obrovsky natresk. Nemam pocit, ze by bol nesamostatny
Inak ešte niečo k tej tvojej prísnej výchove. Mala som podobnú. Mohla som sa len učiť, v 15 rokoch som mohla byť von do šiestej. A vieš v čo to vyústilo? Utekanie z domu keď rodičia neboli doma, alkohol prvý krát v dvanástich, tráva v pätnástich, koks v sedemnástich, o sexuálnej aktivite ani nehovorím a toto pekne dokolečka až kym som neodišla na vysokú. Ale rodičia si mysleli, že ako super ma tou svojou tvrdou výchovou vychovali a všade kam chodili tak sa len vychvaľovali. Našťastie ja som mala dosť rozumu na to aby som sa v pravej chvíli skonsolidovala. Ale nie každý je toho schopný. To je tiež dôsledok prísnej výchovy. Ja viem, že to myslíš dobre, ale netreba to preháňať
Opravujem: to nie je samostatny
@tilly
@mircalla Práve teraz je tu na MK na "stene" vysvedčenie jedného siedmaka, to je takmer samá trojka od hora až dole no a teda tie komentáre tam, to sa nestačím diviť! Vlastne podľa takmer všetkých komentárov je to úplne super vysvedčenie a mamička, ktorá je s tým spokojná, má super prístup a podobné drísty. 😳
Ešte k tomu môjmu staršiemu. V piatom ročníku sa rozhodol, že chce ísť na 8 ročný gympel, s čím som ja nesúhlasila, ale nebránila som mu, ale všetko, čo som urobila bolo, že som mu podpísala prihlášku a odviezla na prijímačky. Tých pár hodín doucka si vybavil sám.
A ešte individuálny plán som mu vybavila ja, kým nemal 18, teraz si to už riešil sám.
@h2 prečo musia byť všetci jednotkári??? Veď sú rozni ľudia? To teraz tí, čo nemajú vš sú akože horší?
Nechápem toto zmýšľanie. Ja mám náročnú vš, idem si robiť ďalšiu aj ďalší titul za meno. Môj muž má maturitu aj to v septembri, lebo v júni mal niečo iné na práci. Môžeš hádať, kto finančne a na akej úrovni ťahá našu rodinu... a áno, máme si aj čo povedať a o čom sa rozprávať. Známky nie sú všetko.
Môj mladší, ôsmak mal tiež 4 trojky a som s tým vysvedčením spokojná a som na neho pyšná. Má 4 diagnózy a je na jednej z najprísnejších ZŠ v Bratislave, je rozdiel škola niekde na dedine, kde sa všetci poznajú učiteľky prižmúria oko a a škola, v ktorej nebola ani jedna trieda, kde by mali všetci samé jednotky, ani prváci.
@tilly A to medzi samými jednotkami a samými trojkami nič neexistuje? Ja netvrdím, že všetci musia mať samé jednotky, ani môj syn (tiež siedmak) nemal samé jednotky. Ale aby som sem vycapila vysvedčenie so samými trojkami, že "hlavne, že je zdravý", či niečo také tam bolo popísané, už si nepamätám, tak to už je čo? A komentáre, ako keby to bolo úplne v pohode.
@tilly Teraz si ešte dopísala o tej škole na dedine. Toto som tu už riešila viackrát. Ja nechápem, odkiaľ sa toto berie, že škola "niekde na dedine" je pre niektorých (z mesta) niečo podradné. Ako keby tam neučili vyštudovaní učitelia, alebo ako keby sa tam neučilo vôbec. Môj syn chodí na ZŠ u nás v dedine a nepoznám takmer nikoho z jeho učiteľov, okrem jeho triedneho a ešte jednej učiteľky, lebo s nimi bola teraz na výlete. Niektorých poznám z videnia, ale určite nie osobne. A teda neprižmúri oko nikto.
liv1 staršiemu nie, prvý stupeň som bola za "rebelku", lebo som to nechavala na neho, od druhého ročníka som ho neriešila vôbec, prvý rok mával poznámky, ale postupne sa naučil, ako štvrták, piatak uz mal samé jednotky v pohode a potom ako 16 ročný lietal po europe úplne sám, všetko si vybavoval a riešil sám, ešte je stredoškolák a už zarába viac, ako je slovenský priemer 🤷♀️.
S mladším je to iné, on je "špeciálny".
@mircalla blbosť. Tiež som bola na základnej trojkár, na strednej potom jednotkár a skončila som ako právnik 😉. A mohla by som tu porovnávať, ale nechcem nikoho uraziť, preto som aj vymazala svoj pôvodný komentár a nahradila ho týmto
@tilly Ja mam inu skusenost. A ty si zacala skatulkovat, nie ja. A to len na zaklade seba. Ja som bola na zakladnej jednotkar a nic som sa neucila, este aj ulohy v skole. Tak neviem, ako sa da byt na zakladnej vobec trojkar, kedze som sa nemusela ucit...ale dobre. Nechodila som na dedinsku zakladnu, ale skusnu zakladnu v Bratislave.
U nas jednotkari pracuju ako lekari a vedci v zahranici. Bavim sa ale o gymnaziu, nie o zakladnej
@h2 nevieš, odkiaľ sa to berie? Veď uvidíš, keď pôjde na SŠ do mesta... môj starší, keď nastupoval na gympel, veľa detí tam bolo z Kvetoslavova, Hviezdoslavova, miloslavova, mierova, Šamorína apod a mali veľké problémy sa zaradiť a začať makať, pritom môj sa ten prvý rok skoro vôbec neučil. Hovoril, že strašne pomalé tempo, pritom tí zo satelitov, jednotkári, nestíhali. Tak isto, ak na našu ZŠ prídu detí zo satelitov, nezvládajú to, nestíhajú, pritom to boli jednotkári 🤷♀️.
A k tomu vysvedčeniu na stene. Nemôžeš vedieť, za akych okolností ten chlapec tie trojky má, že je mama pyšná...
@mircalla ja som vymazala podstatnú časť svojho komentára, lebo by sa v tom mohol niekto nájsť.
Z mojej strednej školy máme vš skoro všetci a uchytili sme sa všetci perfektne, nemám jedného spolužiaka, čo by bol na tom biedne. Ani jednotkari ani trojkári, horších sme nemali.
Zo ZŠ máme vš asi všetci, to už fakt má dnes asi každý 🙊.
@tilly Tak potom ti napíšem, syn sa chystá na gympel do BA, verím, že nebude mať problém.
Ja som ako druháčka na ZŠ robila prijímačky, aby som od tretej triedy mohla chodiť do výberovej triedy, čiže tam sme boli všetci samí "lepší žiaci". S veľkou väčšinou som chodila aj neskôr na gympel, ktorý na tú ZŠ nadväzoval (keďže sme na rozdiel od iných ZŠ mali angličtinu, čo za socializmu vôbec nebolo bežné). Všetci majú VŠ, všetci veľmi dobré uplatnenie. Spolužiak, čo bol celú ZŠ aj SŠ najlepší žiak, išiel na medicínu z prvého miesta (prvý na zozname prijatých). Okrem neho išli na medicínu viacerí ďalší, minimálne o jednom viem, že je v súčasnosti primár. Ďalší spolužiak je na veľmi vysokom poste na VŠ (nechcem bližšie menovať, aby nebol identifikovateľný). Nikto z nich nebol trojkár. Na základnej, ani inde.

Neviem teraz koho ľutujem viac - či tvojho muža alebo syna. No v konečnom výsledku ľutujem oboch, že musia s tebou žiť, lebo ak si len z polovice taká ako tu pôsobiš v tejto diskusii, tak amen tma.