icon

Manžel má poruchu pozornosti s hyperaktivitou a dieťa na ceste

lapoupe
29. okt 2014

Ahojte zienky,
Uz som taka vycerpana zo zivota ze som sa rozhodla napisat...
Mam rok a pol manzela. Mladsieho o 5 rokov. Ma LMD co sa v beznej konverzacii neprejavuje ale doma ano. Pre neho su najdolezitejsie hry, co ma dost trapi. O obcasnych prejavoch agresivity sa rozpisovat nebudem. Posledne som skoncila s vyrazenym zubom. Ale som sa zatala ze este jedna takato udalost a je koniec. Lenze ani to by nebolo jednoduche lebo mame byt na hypoteku. Cize ja vlastne skoncim s detmi na ulici...s organizacnych dovodov som dostala v praci vypoved. 3 tyzdne po tom som zistila, ze cakame miminko. Takze od aprila som sa snazila najst novu pracu, zial bezuspesne. Tak som mala aspon dlhodobe brigady az do septembra. Potom ma uz nezobrali nikde, lebo som "velka". Teraz som na urade prace, aktualne este 2 tyzdne na pn, potom MD. Mam dceru prvacku, o ktoru sa staram, prip pomahaju moji rodicia. Dalsi kamen urazu je moje druhe miminko, ktore sa narodi na vianoce. Moja rodina ho uplne zavrhla a to este nieje ani na svete, drobatko malinke. Takze som na zabezpecenie vsetkeho sama. Mam par tyzdnov do porodu, nemam ani plienky, ani kocik, kopa oblecenia mi chyba...uz nevladzem. Ja dostanem par korun ktore davam na byt a manzel nieje schopny dlhodobo niekde normalne pracovat pre jeho spravanie...takze nemam mimino ani z coho sama zabezpecit. A mozno pridem aj o byt kedsa nebude platit. Mam sa rozkrajat? Ako zabezpecit deti aj strechu nad hlavou? ...

Strana
z4
romanovic
29. okt 2014

Vynaraju sa mi otazky, preco si nebrala ATK, alebo preco si si manzela vobec brala, ale na odpovede je uz aj tak neskoro.
Jedine, co ti ostava, ist skusit riesit nejake davky, vydrzat chvilu doma po porode a potom za kazdu, ale fakt za kazdu cenu si najst pracu. Drziam palce!

svetluska82
29. okt 2014

@lapoupe Ak ma manzel ADHD cize hyperaktivitu tak by mu mohol pomoct psychiater, ktory by mu nasadil lieky na utlmenie, tak by viac kontroloval svoje spravanie. Taktiež by bolo vhodne, aby sa venoval nejakemu sportu, co z neho tu energiu trosku odbura. Ak TA bije, tak vobec nemusi byt problem v ADHD. Ako vies, že ma ADHD? Ako dieta bral lieky na to? Diagnostikoval mu to niekto? Kludne moze byt aj nevychovany, ak to nemate potvrdene.

lapoupe
autor
29. okt 2014

@svetluska82: manzel bol od detstva lieceny aj bral lieky...ako mal jeden nepodareny vztah, tak sa na vsetko vykaslal. Rodina z ktorej pochadza namiesto toho aby mu venovala patricnu pozornost a snazila veci riesit, ho zaklincovala ako neschopneho debila ktory nic nevie...zil v tom roky, tazko sa pracuje s takto zakorenenymi vecami. Co,do liekov. Ano, chodili sme spolu, bral Orfiril long 500mg 2x denne. No on to berie tak ze " ved uz mi je dobre" a ked som nestriehla, lieky nebral. Mal ist na kontrolu a po lieky uz dvakrat. Nesiel... no teraz musim riesit mimi...a co do sportu, ako dieta a skolak robil atletiku, ma doma 10ky diplomov a oceneni za vykony a umiestnenia. Ale toto uz zavrhol...

natalym
29. okt 2014

A čo jeho rodičia, nevedia pomôcť?

lapoupe
autor
29. okt 2014

@romanovic : ono je to zlozitejsie. My sme uz cakali dieta, syna, o kt sme prisli v 25tt. V tom case sme mali,obaja pracu a vsetko bolo ok. No potom sa to cele zvrtlo aj s robotami aj so vsetkym..a tvoje otazky preco...nemam problem starat sa o niekoho, som ten typ, este to mam aj v krsnom mene. A dalsia vec dietatko sme chceli. No toto prislo necakane..

lapoupe
autor
29. okt 2014

@natalym: s cim..maju dva domy + dve dalsie deti. A toho najproblemovejsieho sa zbavili...mam ho doma. Svokor mi pomaha tak, ze jeho sestra mi dava veci po jej detoch tak to mam trosku lahsie.

cecil36
29. okt 2014

@lapoupe ako neviem ti pomoct....ale do tejto slamastiky si sa namocila sama a dobrovolne 😒 . Chcela si dieta s niekym, kto v parci nevydrzi, koho odvsadial vyhodia a je obcas agresivny? No, neviem, ja by som nechcela.... Tu uz ked ti rodina nepomoze, tak potom fakt neviem....

lapoupe
autor
29. okt 2014

@cecil36: nebol taky, to je ta vec... 😒 ono sa to zmenilo ked sme prisli o syna. Potom to slo dolu vodou...ako by sa s tym nevyrovnal..

natalym
29. okt 2014

@lapoupe Tak myslela som, že vedia akého majú syna. Dieťa príde na svet, ono sa nepýtalo, treba sa postarať. Treba riešiť manžela, lieky, a pod. On vôbec nevie pomôcť, ak by zostal na materskej?

cecil36
29. okt 2014

@lapoupe tak potom jedine tlacit na to, aby sa liecil. To je vlastne alfa omega vsetkeho. Drzim palce 😉

kyttykat
29. okt 2014

@lapoupe Cize ty mas doma vlastne dve male deti, kedze sa musis starat este aj o manzela. Ked tvoj manzel ma takuto poruchu od detstva a ma na to papiere a potvrdenia, tak ma narok na invalidny dochodok - t.j. isty penazny prijem az do konca zivota. Lieky moze brat cely zivot, ale nikde v praci sa neuchyti na stalo a toto mu proste komisia musi uznat a pridelit invalidny dochodok. Mozete si zajst na urad a poziadat, oni ho potom predvolaju a rozhodnu, ci mu ten invalidny uznaju alebo nie... Takto by sa navzdy vyriesila financna situacia vasej rodiny... No a mozem sa ta nieco spytat? Co si na svojom manzelovi videla, ked si si ho brala aj napriek jeho poruche? Je niecim vynimocny, cim ta zaujal?

alla6701
29. okt 2014

Podla mna ADHD sa prejavuje asi do 12. roku dietata, ak ma problemy aj teraz , je tam urcite aj dalsia diagnoza. Lieky na psych. ochorenia maju zmysel len vtedy, ak sa beru pravidelne a dlhodobo. Ak ich uziva ako hovoris, tak sa vlastne nelieci a bude to snim horsie a horsie.

evsite
29. okt 2014

...nechcem byt zla, ale aj na hrani hier sa da zarobit, ak je sikovny na pc a mate pristup na interne,trenovat atletiku?, topiaci sa aj slamky chyta, tvoja situacia s detmi je velmi zlozita, so svojim muzom si zostala tak musis to riesit hlavne sama, lebo na sk je v zlej situaci mnoho rodin 😒

hanka_april
29. okt 2014

a jemu si to uz takto povedala? ze uz je toho jednoducho moc a ze ho potrebujes ty aj jeho dieta? 🙄 🙄

@lapoupe

sono2
29. okt 2014

@lapoupe pre pána, ja nemám slov opäť, že vyrazený zub, píšeš to, akoby to bolo že mimochodom zážitok.... Kto chceš, aby ťa teraz ratoval? To si si nemohla dať pozor, keď vieš, V akej si situácii...

lapoupe
autor
29. okt 2014

@sono2: bola to z casti aj moja chyba. Na druhy den mal mat sud. A ja som mu cely vecer davala typy a rady ako a co ma hovorit,a veci kolo toho, no a asi som bola moc nasilna, tak to,nevydrzal. Samozrejme to neomluva co sa stalo. Len ja som dost dorazna ked nieco riesim no a asi toho bolo moc. 😕

lapoupe
autor
29. okt 2014

@hanka_april: povedala, no je to tazke, ked sa bars aj na rozhovor dokaze koncentrovat max 15 min...potom je pozornost fuc..ako v skole.

lapoupe
autor
29. okt 2014

@natalym: oni to beru tak, ze maju dost svojich starosti a kazdy nech si svoje "sracky" riesi sam.

lapoupe
autor
29. okt 2014

@alla6701: poruchy, nemyznu zo dna na den. Bud sa s nimi pracuje a daju sa tlmit a liecit alebo sa prehlbuju. U neho sa roky nic nedialo a ja sa to teraz snazim nejak lokalizovat, ohranicit a pracovat s tym.

simca06022011
29. okt 2014

@lapoupe "bola to z casti aj moja chyba" ... no moje nervy... chlap ti vybije zub a ty napises takyto blud... hned aj keby si neviem co robila a povedala, tak sa ma ovladat, ked nie tak nieze mu treba psychiatra, jeho treba na tu psychiatriu zavriet.

livia84
29. okt 2014

@lapoupe Chápem, že sa snažíš zachrániť manžela, ktorý má problémy, aj keď väčšina žien by reflexívne o takého partnera ani nezakopla, pretože drvivá väčšina žien túži po mužovi, o ktorého sa môže oprieť. Ale rozhodla si sa sama a nik nemá právo súdiť ťa. Len problém je v tom, že tu ti nik nepomôže, pretože ak ty chceš byť s ním, tak jednoducho musíš všetko potiahnuť sama. Ak chceš zachrániť deti, tak musíš uprednostniť ich potreby pred potrebami partnera, ktorý má dlhotrvajúce problémy, ktoré sa môžu zmierniť ale takisto sa môžu aj zhoršiť. Voľba je na tebe.

vreckovka2
29. okt 2014

@lapoupe a ako sa s ním snažíš pracovať? vieš vôbec ako na to? aby ste si nenarobili ešte väčšiu paseku ako je...To, že má človek ADHD ešte neznamená, že bude agresívny a že to bude tým nebodaj ospravedlňovať.treba daný stav riešiť, hlavne riešiť jeho stav najprv. Ty komunikuj aj s bankou, že ti hrozí situácia, kedy nebudeš môcť splácať. Prepočítať, či by nebolo výhodnejšie byt predať, hypo splatiť a ísť do malého bytu do podnájmu, alebo kúpiť menší byt. Alebo či by ťa rodičia neprichýlili s deťmi. To, že ti chlap vyrazí zub naozaj nie je v poriadku.

lapoupe
autor
29. okt 2014

@kyttykat: presne tak, mam doma deti dve a teraz pribudne tretie. Co sa tyka dochodku a tychto veci, skusim sana to inform9vat, co mozem v tejto veci robit. Nuz a spoznali sme sa na to, ze sme obaja chceli rodinu. A mojej dcere sa venoval a vsetko bolo dobre. Az casom sa veci krystalizovali. A samozrejme som sa zalubila, nie platonicky ale normalne, ved nemam 15r...

lapoupe
autor
29. okt 2014

@livia84: som rada ze to tu grefne niekto pochopil a popisal. Chcem aj deti aj pomahat jemu. Len neviem ci je to mozne a kde konci unosna hranica.

svetluska82
29. okt 2014

@lapoupe dochodok na ADHD nedostane asi. No podla mna nevyhovara sa manzel na to ADHD? Jednoducho sa nechce,a lebo envie ovladat? ADHD je typicke pre deti, ktoré potom z toho vyrastu....Niekedy je tazke urcit ci je dieta ADHD, alebo nevychovane. Mal by podla moznosti navstivit psychiatra, venovat sa sportu alebo enjakej inej cinnosti, ktorá ho ukludni a mal by zvazit terapiu. No to len v tom pripade, že naozaj chce. Ale podla vyssie napisaného mi to pride skor, že nechce. A je mu pohodlnejsie sa ventilovat na Tebe.

maminuska
29. okt 2014

@lapoupe dôchodok nedostane určite, pokiaľ nemá vážnu psychickú poruchu nekompenzovanú liekmi.
Osobne si myslím že tvoj manžel nemá takto prejavujucu sa ADHD pretože tá od 12 rokov pomaly odoznieva a v dospelosti človek trpí hlavne zhoršenou koncentráciou.
Vybiť niekomu zub tak to ti musel teda riadnu vraziť, alebo ťa veľmi sotiť kde si tak spadla . Toto ľudia s ADHD nerobia, agresivita je podľa mňa príčinou inej poruchy.
Si vo veľmi ťažkej situácii a ak to nebudeš riešit tak ťa to tak vyčerpá že sa už nebudeš môct ani postarat o seba a svoje deti . Ženu vyčerpáva aj zdravý muž ,ktorý je v manželstve pasívny a všetko necháva na manželku , ale aspoň jej neubližuje , nedeptá ju psychicky len sa pri nej vezie. Vyčerpá ju to natoľko že pri rozvode bude cítiť nekonečnú úľavu .

mihula
29. okt 2014

@lapoupe skus im povedat,ze ak ti nepomozu,vratis im ho domov,nech sa staraju,je to ich syn

stano4000
29. okt 2014

asi ma tvoj manzel aj poruchu v mysleni na druhych ak zvlada mysliet len na seba a to nema nic spolocne s ADHD. ak ma diagnozu tak je povinny si riesit svoj stav! kopec ludi prislo o dieta, aj ja ale to neznamenalo ze som zacal srat na zivot a manzelku...

ak mate nejakych kamosov, tak urobte aspon to ze ho dotiahnite na kontrolu a musi brat lieky!!! ked sa bude len lutovat tak znici seba, teba a vsetko okolo co vybudoval mozno len s posobenim zazraku.

janinah
29. okt 2014

ja .asi len toľko,že poniektoré si zavesíte na krk čudá a potom sa čudujete,že to nefunguje /sorry za úprimnosť/...

lyzzy
29. okt 2014

Takto si dosrat zivot....Kriste pane.

Strana
z4