Manžel má poruchu pozornosti s hyperaktivitou a dieťa na ceste
Ahojte zienky,
Uz som taka vycerpana zo zivota ze som sa rozhodla napisat...
Mam rok a pol manzela. Mladsieho o 5 rokov. Ma LMD co sa v beznej konverzacii neprejavuje ale doma ano. Pre neho su najdolezitejsie hry, co ma dost trapi. O obcasnych prejavoch agresivity sa rozpisovat nebudem. Posledne som skoncila s vyrazenym zubom. Ale som sa zatala ze este jedna takato udalost a je koniec. Lenze ani to by nebolo jednoduche lebo mame byt na hypoteku. Cize ja vlastne skoncim s detmi na ulici...s organizacnych dovodov som dostala v praci vypoved. 3 tyzdne po tom som zistila, ze cakame miminko. Takze od aprila som sa snazila najst novu pracu, zial bezuspesne. Tak som mala aspon dlhodobe brigady az do septembra. Potom ma uz nezobrali nikde, lebo som "velka". Teraz som na urade prace, aktualne este 2 tyzdne na pn, potom MD. Mam dceru prvacku, o ktoru sa staram, prip pomahaju moji rodicia. Dalsi kamen urazu je moje druhe miminko, ktore sa narodi na vianoce. Moja rodina ho uplne zavrhla a to este nieje ani na svete, drobatko malinke. Takze som na zabezpecenie vsetkeho sama. Mam par tyzdnov do porodu, nemam ani plienky, ani kocik, kopa oblecenia mi chyba...uz nevladzem. Ja dostanem par korun ktore davam na byt a manzel nieje schopny dlhodobo niekde normalne pracovat pre jeho spravanie...takze nemam mimino ani z coho sama zabezpecit. A mozno pridem aj o byt kedsa nebude platit. Mam sa rozkrajat? Ako zabezpecit deti aj strechu nad hlavou? ...
@lapoupe Ja ti chcem len napísať, že ti držím palce, aby bábätko bolo v poriadku. Patríš k tým ženám, ktoré v živote nemajú šťastie na mužov. Keďže máš už dieťa s iným partnerom. Myslim, že aj tento vzťah sa rozpadne. Radšej buď sama s deťmi ako s nesprávnymi chlapmi, len aby som nebola sama. 22 ročný chalan je ešte decko, okrem toho má psychické problemy. A k tomu, že ti vybil zub sa radšej nebudem vyjadrovať. To ťa tehotnú udrel? By som ho kopla medzi nohy. Keď ti dava svagrina veci, prečo ti chýbajú? Posli predovšetkým muža do roboty. Prečo neurobil vidicak? Vôbec ti nezávidím. Máš doma leniveho, chorého a agresívneho chlapa. Mal by sa liečiť.
@kaktusik007.... A nech sa modli aby to bábo nezdedilo.
@lyzzy zdedi... neviem ako u maniodepresie, ale u poruch osobnosti vseobecne je dedicnost az 80%... co je sialene cislo.. . ale to neznamena, ze to dieta tu chorobu aj bude mat... je dolezite prostredie, v ktorom to dieta bude vyrastat -- tam je velka moznost toto korigovat - treba dietatu zabezpecit naozaj zdravy emocny vyvin, o dost viac sa mu venovat, v ziadnom pripade nepraktizovat telesne tresty (aj ked 30x neposluche, nedat po riti a nenechat sa vyprovokovat) a tiez dost pomaha mat domace zieratko - aby dieta malo zodpovednost za tvora odmalicka (predide sa tak tyraniu zvierat v puberte, k comu tieto deti maju sklony)... A rozhodne rozvijat akukolvek zalubu, co dieta bude mat a vsemozne ho podporovat.
si vezmi deti richarda mullera -- nemam info, ze by trpeli maniodepresiou ako ich otec...
@kaktusik007... Ja viem.A preto som napísala to čo som napísala.Celé zle.
Veď nestrašte baby. Ako išla dni, musí z toho von.
@natalym..... Ale gény neoklame.
Ako som uz spominala dnes...momentalne dnesnym dnom je prvorade nieco ine.
Kto tu pise realne navrhy na zlepsenie - doktorov, diagnozy, som velmi vdacna a budem sa informovat na tieto veci.
Kto tu mudruje stylom "mala si toto, nemala si toto" na to zvedava niesom. Kazdy robi ako chce a uzna za vhodne. A kto este nepochopil, tak ja sa snazim nieco vytvorit - ak je to mozne a hladam tu podnety na zlepsenie, nie rady ako a preco muza opustit.
🤐
Pre uplnost informácií, do prace kam chodil na skusku ho zobrali a od pondelka normalne nastupuje. Takze mu drzim palce aby to bolo uz len lepsie. 🙂
@lapoupe Mne svokor kedysi dávno povedal, na moju roztopašnú poznámku, že môj manžel bude v 40tke riaditeľom nejakej firmy, že to on nikdy nebude. Pamätám si to dodnes. Veľmi ma to mrzelo, lebo nechápala som ako môže rodič takéto niečo povedať o svojom dieťati a ešte k tomu čerstvej neveste. Treba sa o neho starať dodnes, štve a vytáča ma to dodnes. Ale dnes má svoju firmu a je veľmi pracovitý a fakt niektoré veci by bez neho nešli. Tak sa starám, čo by som sa nestarala, poviem Ti niekedy viac ako o deti. Nebola moja námaha celkom márna. Tak držím palce. Teraz máš blbé obdobie, budeš sa musieť uskromniť, veľmi, budeš zúfalá ale snáď to bude dobré. 🙂
Aj dospeli mozu mat poruchu pozornosti. Ono s ADHD je to obvykle tak, ze cca 1/3 deti z toho vyrastie, 1/3 sa nauci poruchu kompenzovat inymi svojimi silnymi strankami a 1/3 konci no - tak vselijak. Tym ludom sa nepodari naplnit svoj potencial a su z toho pochopitelne frustrovani - nevydrzia v zamestnani, vo vztahu. K poruche patri aj impulzivita a pod., ale ludia s ADHD maju schopnost poznat nasledky svojho konania a su zan zodpovedni. Preto ADHD v ziadnom pripade neospravedlnuje ublizovanie druhym. Vies, ono v dobach, ked bol chalan este maly a bolo to aktualne sa s tymi detmi velmi v rukavickach nezaobchadzalo. Ale z mnohych napriek tomu vyrastli uzitocni ludia a z niektorych dokonca aj uspesni ludia. Bez ulav a specialnych opatreni. Na ADHD invalidny dochodok nedostane, presne z dovodu, preco nedostane invalidny dochodok niekto, komu jeho IQ neumoznilo vystudovat VS. Je tu kopa zamestnani, kde sa netreba velmi sustredit.
@lapoupe To ze mas problem, nemozes hadzat len nanho. Otcom tvojej dcery nie je, kde si byvala s dcerou predtym? Musela si situaciu nejako riesit. Nemate uspory? Prepac, rada do buducna - ak nemam velmi bezpecnu financnu rezervu, ktora pokryje vsetky moje zivotne naklady na 3 mesiace (podla mna radsej 6 mesiacov), tak si v ziadnom pripade nekupim mobil za 800 EUR. Nikdy. Ja by som som si ho nekupila ani v pripade, ked uplne nevlastnim byt (dom) kde byvam.
Je mi luto, cim si presla. Ale tvoje deti teraz budu potrebovat kazducky kusok tvojej energie, lasky, sily a pozornosti. Podla mna jej potrebuju ovela viac, ako je pre teba mozne im ju poskytnut. Kazdy kusok toho, co venujes tomu dospelemu dietatu, ochudobni tie malinke. Tu to nie je o tom - v dobrom aj zlom.
Prakticka rada - napis si, co vsetko potrebujes, aby ste s dcerou a babatkom prezili. Potom ries pomaly bod po bode. Postatne je to slovo "potrebujes" nie to, co by bolo dobre, idealne, alebo na co si zvyknuta.
Drzim palce.
@rutie: v jeho pripade to bolo tak, ze ako sa mu stavy prehlbovali a jeho mama mala noveho muza ktory taktiez nezvladal jeho vychovu, stal sa okrajom rodiny. Ma este dvoch mladsich surodencov kt maju samozrejme vsetko a on nemal nikdy nic. Myslim ze v jeho detstve sa to cele zacalo nabalovat a zakuklovat :( ja viem ze niesom vsemohuca a xy rocne veci nevyriesim mavnutim prútika, no chcem to nejak postupne lepsit.
Na margo zivota doteraz, mala som dlhorocny vztah, byvali sme v mestskom byte, neskor byt na hypoteku - s pomocou mojho tatka. Po rozchode sa v rovnakom case vratila sesternica z anglicka a byvala v byte, lebo ja som nedokazala sama tahat hypoteku. Mala som s malou pekny podnajom, vlastne zariadenie, blizko prace aj skoly...no este ked bola mala skolkarka, mala som dobru pracu aj financie, pekne byvanie 2 min od roboty aj od skolky. Mohla som si ten,mobil dovolit. Nasetrila som si nan. A co bola rezerva tak to islo vacsinou na servis auta a pod..
Nuz a teraz kym sa to nedostalo takto daleko, obaja sme mali pracu, kupila som druhe auto ze si urobi vodicak, nuz ale ..mali sme autonehodu, takze peniaze von oknom, ja som dostala nutenu vypoved co som este tak tragicky nevidela nakolko od skoncenia skoly som bola bez prace dokopy 2mes. Ocakavala som ze sa zamestnam skor. Nuz a ked sme sa v marci prestahovali zas naspat do "mojho" bytu s hypotekou tak do tyzdna prisiel o robotu aj on a do 2 tyzdnov som zistila ze cakame babusko. Ja som do konca augusta mala jednu a tu samu brigadu, normalne 8 al 12ky od po do pia.A pritom,som riesila pracu. Nuz ale jemu sa nejak stale nedarilo...mechanik bez vodicaku, to je ako robit v,potravinach bez preukazu..a kazde zamietnute zamestnanie ho viac zahrabava...vnutorne.
Takze takto nejako to bolo...
@lapoupe Ja viem, ze je to nepohodlne, ale nebolo by lepsie na cas, kym budes moct opat pracovat, prenajat byt, aby ste on neprisli, z prenajmu splacat hypoteku a prenajat si nieco male skromne, alebo ist k rodicom? Mozno zobrat niekoho do prenajmu.
Ja viem, ze sa da najst kopa dovodov, preco ma tvoj muz problemy ako ma. Ze mu ho moze byt luto. Ja naozaj viem o com pisem, ludia ako on dokazu pohltit uplne vsetku tvoju energiu, silu a velmi malo dostanes naspat. Mam takeho syna, milujem ho, ale velmi sa bojim o jeho buducnost. Ja by som ho teda dobrej priatelke za zata nenukala...
Posobis na mna ako akcna zena, podla mna to zvladnes. Len mi je naozaj luto, ked si predtavim, ze okrem dvoch deti a finacii ti maximum energie zoberie taky chlap - nechlap. Pride mi to skoda.
Nechcem byt hnusna, ale neviem si odpustit financnicke okienko - stale mi neda ten telefon a auto: Su urcite veci, ktore su si mozu dovolit ludia, ktori su absolutne za vodou. Pre ostatnych to je velmi nerozumne, kupit si drahu vec, ktora strasne rychlo straca hodnotu a nic neprinasa. Na drahy telefon si nemozes setrit. Ten si jednoducho musis kupit tak, aby si to tvoj ucet ani nepovsimol, inak je to strasny, strasny luxus a nerozum. Ma vyznam investovat do kvality tam, kde to znamena nizke naklady na udrzbu, energie, kde to znamena zaplatis teraz viac, ale o par rokov je to dokopy menej - pracka, chladnicka, nadcasovy a kvalitny kus oblecenia. To ako ludia narabaju s peniazmi odlisuje strednu triedu od tej nizsej. Nie kolko kto zaraba. Ten co zaraba viac, ale vsetko minie, zije blby zivot zo dna na den. Je otrokom okolnosti, nie ich panom, casto druhy rozhoduju zanho. Tazko sa mu buduje nadstavba na to, "len prezit" - napr. vzdelanie. Minie viac za veci, ktore nutne potrebuje, lebo nema priestor kupit ich vtedy, ked su v priaznivej cene, ale vtedy, ked ma chvilu peniaze. Clovek, ktory zaraba menej penazi moze patrit do strednej triedy, lebo si nekupuje veci nad svoj standard, ale ma stabilne uspory, zazemie, a netrapi ho, ci vyplata pride dnes alebo o tyzden, uplne staci ze RAZ pride. Ma priestor hladat si pracu, ktora ho posunie dalej a umozni mu neskor zarabat viac. Ma slobodu. Jeho osobny zivot a rozhodnutia v partnerstve neovplyvnuje to, ci zvladne zaplatit dalsi najom. Taky clovek je slobodny a bohaty - a moze mat aj stare auto a sunku mobil. Ale prepac, to uz je off topic. Len sa to tak vo mne nahromadilo, lebo toto trci pomaly z kazdej temy tu na konovi.
@rutie ten nestastny byt...mamka s tatom nedovolia. Aj teraz nam pomahaju s hypotekou, a ked tu nebudeme chciet byvat byt sa preda. Otec toho uz ma dost co ma aj mrzi, ze som ho za tie roky tolko zatazovala. Takze byt pojde prec..tam nemam s cim pohnut.
K financiam..jedno auto som dostala od rodicov, to mam doteraz. A s druhym to bolo tak ze som mala peniaze bokom a to auto,bolo na predaj. Manzel poznal aj auto aj predavajuceho a strasne ho chcel. Tak som ho teda kupila. Ked sa financie zacali zhorsovat padlo rozhodnutie predat ho. V ten osudny vecer bolo moje auto v servise tak som vzala toto ked som isla pre manzela do prace. A cestou domov mi do cesty vletelo auto. Ako som sa mu uhybala narazilo do mna dalsie auto z boku. Cena opravy bola neakcetovatelna pre mna, takze islo do srotu a z predaja nebolo nic..aaa ten moj telefon. Je to mobil kt sa zasuva do tabletu, takze je to sucasne aj ntb. Ta myslienka sa mi od zaciatku pacila, a nakolko mam doma bednu a zvazovala som kupu ntb, toto ma oslovilo..preto som si ho dala doviest. Zenske su zvacsa zatazene na milion handier, makeupu, topanok a co ja viem coho este. Toto ide mimo mna. Ja som chcela pre mna vtedy dokonalu elektroniku do ktorej som tie peniaze vrazila.ked si tak spomeniem, tak z mojej prvej vyplaty po skole som si kupila vezu 😀 a mam ju dodnes plne funkčnú. 😀 no darmo, 10r hry na klavir a 6r spev v zbore...hudba musi byt.
@lapoupe nech spravíš, alebo povieš čokoľvek, NIKTO nemá právo Ťa udrieť (a k tomu si ešte tehotná) , žiadna tvoja chyba to nebola !!! to čo spravil je neospravedlniteľné a žiadnou diagnózou sa nemá čo oháňať, ak by bol zodpovedný, bude brať pravidelne lieky a chodiť k lekárovi.
@lapoupe ano, snazis sa nieco vytvorit a hladas tu podnety na zlepsenie.
hold, mudry sa uci na chybach druhych... blby na tych vlastnych... je smutne, ze patris do tej druhej kategorie, ale zase chapem -- ty do stadia, ze je to pruser a ze musis od neho, musis dozriet sama... darmo my ti tu budeme otvarat oci a pisat, aky tazky pruser ten tvoj chlap je... 😖 😖 😖
k tomu ze ma pracu -- ano, ma... a bude dobre.. ako dlho? mesiac? dva? pol roka? pretoze TOTO je maniodepresia -- neustala sinusoida v zivote.
ano, niekto mi moze oponovat ze to kazdy clovek je raz v zivote hore a raz dole -- ale u normalnych ludi sa to drzi v istych "nadmorskych vyskach" - typu kilometer hore, kilometer dole a nula je stred.... u ludi, trpiacich maniodepresiou, je faza hore prirovnanim v lietani v stratosfere a faza dole je hlbenie tunelov v zemskom jadre.
OK, nema vyznam ti nic dalej viac pisat. Hras sa na Matku Terezu.
Vrat sa k tejto teme o pat rokov a ak si nebudes trieskat hlavu, ze preco si to neukoncila uz vtedy a ze ano, tieto prispevky to vystihovali presne a ja som to nevidela --- tak ta pozvem potom na panaka.
Ale obavam sa, ze k tomu nedojde. Pretoze ono je to vsetko proste cez kopirak. Ja to vidim, druhe baby co maju obdobne skusenosti to vidia, len ty si slepa a hlucha.... Raz sa zobudis, a ostava iba dufat, ze to nebude neskoro.
@lapoupe čo sa týka plienok, kočiara obráť sa na najbližšiu charitu, ak si v núdzi tak tam ti s týmto pomôžu, skutočne... nepozerala som z ktorého si mesta, ale ktorákoľvek charita ti vie pomôcť... dokonca aj so školskými pomôckami pre tvoje prvé dieťa.
@lapoupe a este jedna rada - minimalne si odtialto odstran svoju fotku, a fotku svojej dcery, ak si uz inak nechces chranit svoje sukromie. Tym, co si sem napisala, ze ta aktualny partner bije a aky je, nahravas otcovi svojej dcery a davas mu do ruky velke zbrane proti tebe - lenze to by si opat musela rozmyslat racionalne a nie emotivne - co asi nezvladas...
ale OK, my ostatne to tu racionalne vidime a tak ti hovorim -- daj foto prec, aby si nebola lahko identifikovatelna, aby sa ti fakt nestalo ze ex da navrh na sud ze chce dceru do svojej starostlivosti a ako dokaz poukaze na tento tvoj vlastny pribeh a na to, ze ti partner vyrazil zub.... a do toho este k tomu ze mas partnera, ktory je psychiatrickym pacientom a naozaj nedokaze vytvorit zdrave rodinne prostredie pre dieta. Lebo sa velmi rychlo moze stat, ze ostanes bez dcery.
@kaktusik007: budem reagovat len k fotke. Nakolko je mala prisudena mne a jej otec ma skoro zaskrtil a ma niekolko oznameni odomna, tazko da taky sud dieta jemu. Navyse ked je podla uradov bezdomovec. Takze ty sa venuj svojim veciam a ja sa budem svojim. 🤐
@kaktusik007 no, bolo ti to treba???

@lapoupe len ti chcem napisat, ze tuto situaciu ti teda ani trochu nezavidim. V tvojich prispevkoch mi nesedi jedna vec... na jednej strane pises, ze nevydrzi ani 15 minutovy rozhovor s tebou a na druhej strane pises, ze sa hodiny dokaze piplat s autom alebo sitim...a dokonca ze sa uci s malou !!!! to mi skor evokuje ze ma dobre v hlave rozdelene co chce a co nie. To co mu vyhovuje, tak ok, a to co mu nevyhovuje, tam sa obhaji diagnozou....
Kazdopadne by som na tvojom mieste slusne ale dorazne formulovala svoje poziadavky - ak nevydrzi pocuvat viac ako 15 minut, tak ich sformuluj do 3 bodov a napis mu ich. Jeden z bodov by mal byt, ze premysli ako cestne prinesie peniaze do rodiny. Druhy bod bude, ze navstivi psychiatra a poriesi svoj zdravotny stav - ak potrebuje lieky, musi ich brat pravidelne. Treti bod debaty by som formulovala - si chlap. Ocakavam od teba zodpovenost. Ak to nepojde v zaujme ochrany nasich deti budes musiet od nas odist....
A prajem vela sil, pisala si ze nedopadla dobre poradna, tak drzim palce....