icon

Manžel má problém s alkoholom

bamba01
15. aug 2017

Ahojte, potrebujem radu. Moj manzel ma problem s alkoholom a uz mu to prerasta cez hlavu a hlavne nam. Najhorsie na tom je, ze on sa tvari ako svaty a my vsetci ostatni sme zli. Deti sa ho zacinaju bat, uz nie su male, dcera ma 13, syn 10 a vidia, ked ma vypite. On vtedy vsetkych uraza a to aj dost vulgarne. Dcera ma k nemu normalne odpor, vcera som nasla jej dennicek, kde si napisala, ze otec je pre nu cudzi a keby sa stratil alebo zomrel, vobec jej to nebude luto. Az som plakala, ked som to citala. Ked poviem muzovi, nech sa snazi nebyt opity aspon pred detmi, tak mi povie, ze a co je na tom, ked si vypije a ze to ja postvavam deti proti nemu. Ked je triezvy, tak je fajn, dokon a je s nim aj sranda, ale to je cim dalej tym menej. Ja uz neviem, co mam robit. Rozmyslala som, ze to poviem svokre, ale poprade sa aj bojim, lebo oni su taka rodina, ze co povie a robi chlap je svate, a zena ma drzat hubu a krok. Ja uz fakt neviem, co mam robit. O mna tu uz nejde, len sa bojim, ze toto jeho spravanie ublizi detom do buducna.

Strana
z2
dagaz
16. aug 2017

@bamba01 dievca zlate alkohol je metla ludstva a slovenskeho obzvlast..na dedinach hlavne mensich je to akosi normalne ze chkap pride domov a da si pivo alebo ide do krcmi a chlasta s kamosmm...no kazdopadne ten tvoj je uz alkoholik. Nezalezi mu na sebe nezalezi mu na rodine zalezi len na alkohole. Lepsie to nebude len horsie a horsie...on v sebe problem nevidi co znamena ze ho ani riesit nebude. Ty to zanho nevyriesis akurat co sa budes trapit a najhorsie z toho vyjdu Vase deti. Vzor rodina: otec ozran vulgarny a casom mozno aj agresivny, matka zena ktora sa snazi udrzat rodinu pokope. Viem ze to asi nieje lahke ale zdrhaj s toho vztahu cim skor. Ci uz len koli sebe a neposlednom rade koli detom ktore uz teraz trpia.

cacianka
16. aug 2017

naozaj ti tu baby dobre radia - liečenie alebo rozvod, nech si jeho rodina trepe čo len chce. bud nech mu pomôžu, alebo nech so ho berú.
znač si do kalendára, odfoť ho , nahraj , zálohuj a skry, odkladaj si peniaze na horšie časy, poschovávaj cennosti, doklady. rieš vopred bývanie, pripravuj skrátka "evakuačný plán", aby si mala možnosť niekde ísť aj s deťmi.

ak si dcéra už takéto píše, nie je to krátka záležitosť , ani ľahký stav, to už musí byť veľmi zlé ak dcéra napíše, že by jej nevadilo ak by otec už "nebol", toto muselo zrieť veeeeľmi dlho.
poznám veľkú komunitu abstinujúcich alkoholikov, vypočula som, si spústu príbehov, rodinných problémov, tragédií, váš príbeh má len jednu cestu k zdarnému riešeniu - liečba, nie len ambulantná, rovno ústavná. ak nie - prepáč, tak len rozvod.
tento váš stav treba riešiť nie so psychológom, ale už psychiatrom, nielen tvoj muž, ale aj ty, aby si prijala tento stav , vyrovnala sa s realitou a s veľkou rozvahou sa rozhodla ako to budeš riešiť ty.
nie tvoj muž, to musí len on sám, ale ty - pomôžeš, poradíš, podáš pomocnú ruku, ale len tomu kto o to stojí.
ak to nechce on, je len na tebe ako sa postaráš o deti a seba, či ich necháš vyrastať s alkáčom, alebo im dopraješ lepšie detstvo a mladosť, a lepší vzor ako ožratého chlapa. najmä tvoj syn má pekný vzor, chceš aby bol tiež takýto ? dcéru to veľmi ovplyvní pri výbere partnera, bude ju to podvedome ťahať tiež k ožranovi, ved príklady a vzorce z domu sú veľmi silné. nehovorím len ako z múdrej knihy, sama mám detstvo ale hlavne mladosť poznačené alkoholikom - otcom, našťastie ani štipku agresívnym, aj môj partner je liečený alkoholik, nepije skoro 26 rokov, spolu sme 12 rokov a stále si v ich klube pomáhajú radia riešia , aby sa v tom stave bez alkoholu podporovali. liečení nemôžu, ak chcú vydržať a nepadnúť do bahna, ani len pralinku, príchute rumu do koláčov, aby im to nepripomínalo a nerobilo chute.
ak chceš svojmu mužovi pomôcť, podporiť - urob, pre svoj pokoj a svedomie, ale ak to nepôjde aj úprimne a seriózne od neho, odíď od neho.
inak padneš do záhuby aj ty a tvoje deti.
si silná žena, rozumná a seriózna, tak konaj , veríme ti že to zvládneš a držíme palce.

mimi1237
16. aug 2017

@bamba01... ja by som sa nerozvadzala nech ide na liecenie ,o tom by asi zaxal uvazovat vtedy ked by si na par dni niekam odisla...aby zacitil ze vas moze stratit ....proste ultimatum...a potom by si videla ci by sa to niekam pohlo...drzim palce

bodka70
16. aug 2017

chcem ťa podporiť, dá sa to - odísť od alkoholika, ja som odišla, s 3 deťmi, dievčatá sú už v puberte - podobný vzťah k otcovi, ako tvoja dcéra... keď som dievčatám povedala presný termín, kedy od neho odídeme (čakala som na uvoľnenie bytu do prenájmu od sestry), vieš čo urobili? začali si odškrtávať v kalendári dni, že koľko ešte do odchodu. Tak ako si to odškrtávajú deti, keď sa blížia Vianoce 😔. Fakt , neváhaj, pripravuj sa, odkladaj si mesačne nejaké peniaze, aspoň 50 eur mesačne, budeš mať na začiatok. Informuj sa u rodiny, kamarátok... možnosti bytu, kto ťa presťahuje, prepísanie daňového bonusu na teba, prídavky na deti, žiadosť o výživné... je toho pomerne dosť, buď pripravená...
Ja som tiež mala otca alkoholika, mama neodišla, samozrejme 😝, ja som si už ako dieťa hovorila, že keď ja budem mať niekedy deti, že toto im neurobím. A slovo som dodržala 🙂.

libawet
16. aug 2017

@bodka70 klobúk dolu, super, že si sa autorke ozvala.

vladinka
Autor odpoveď zmazal
nefertiti7
1. mar 2020

@bamba01 utekaj...a myslí na deti...uz sa nezmení...a bude to horšie. Ak ťa začne bit bude konečná fáza, nebodaj ti ublíži inak. Ver mi, viem o čom píšem.

cacianka
1. mar 2020

@nefertiti7. Z r.2017

smidovasilvia
19. aug 2020

@cacianka
@cacianka Môj manžel vypije aj 2 3 fľaše vodky za deň keď ma šnúru alkoholovu. A ja stále ešte dúfam, že sa zmení. Ale dva dni nepije a týždeň nasáva. Už tomu prestávam veriť.

cacianka
19. aug 2020

@smidovasilvia tak to ries.a to este veríš ?! Kopni ho do riti a podla toho ako a ci môžeš odísť alebo jeho poslat do ...
Bud sa da dohromady alebo koniec.
Tu nie je o čom....

didi35
Autor odpoveď zmazal
micusa2222
6. feb 2023

@libawet alkoholik si v živote neprizná, že má problém...máme to doma..viem o čom píšem...všetci sú pošahaní, len on je vždy ten chudáčik...

puertorico
6. feb 2023

Ahoj. Ja som v takej rodine vyrastala. Nemám jednu peknú spomienku na otca. Pamätám si ho len opitého, ako nám (sestre, mame a mne) vulgárne nadával. Teraz to robí môjmu synovi a synovcom. Ani ho k nim moc nenosím lebo to vníma. Veľa krát sme hovorili mame nech sa s ním rozvedie. Nikdy to nespravila. Deti sa mi v škole vysmievali za neho. Som tým celoživotne poznačená , zaprisahala som sa že si nikdy nenájdem takého muža. a BUM! rovnakého. rozdiel medzi nimi bol len v tom, že môj muž mi nadáva aj keď je triezvy. Aj on sa mi vysmieval za otca, a všade každému rozprával aký je, čo postváral keď bol opitý. Vo svojich 30 rokoch po celoživotnom trápení som od neho odišla, našla si úžasného muža, ale vždy som ako na ihlách , či som pre neho dosť dobrá , či je so mnou šťastný atď. Svojim spôsobom ho mám rad, lebo nie je zlý, ale keď si vypije, ak je niekto úplne iný .
Deti to vnímajú . Ak by si chcel pomôcť , bolo by to super. Lenže poznám veľa alkoholikov ktorí sa išli liečiť a vždy sa vrátili ku alkoholu .

tiezjedna
6. feb 2023

@bamba01 no moc možností nemáš... čo hovorí jeho rodina ti môže byť ukradnuté, ty tam s ním žiješ to peklo nie oni. Ale môžeš ho svokre ponúknuť, nech si synáčka vezme späť pod strechu, keby mala pindy. Tu nič iné nepomôže, len nôž na krk - buď liečenie alebo rozvod. Ale priprav sa na to, že ti kľudne môže kývnuť na ten rozvod... Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán :/

tiezjedna
6. feb 2023

@smidovasilvia to si asi dosť naivná. Pri tomto tempe to už dávno nemôže mať pod kontrolou. Očakávala by som skôr veľké zdravotné problémy vo výhľade, než to, že prestane nasávať... Akože vypiť 2-3 fľaše vodky denne, veď to musí byť v delíriu😨

theabloom
Autor odpoveď zmazal
ratira
8. feb 2023

Ak mas kam tak odid, ci uz ku kamoske alebo napriklad ku svojim rodicom a nech sa spamata. To takto nejde aby sa deti bali a v celku ste cela rodina len trpela. Postavila by som sa za svoje deti a rozhodne by som im dopriala nieco lepsie ako pohlad na opiteho otca

jasomzabka
8. feb 2023

@bamba01 hm, na alkoholizmus mas milion clankov, odbornikov, je to davno znamy psych. problem, su na to lekari lieky, nechce sa liecit rozvod...Na co by som sa ja zamerala, preco si dcere citala dennik? Vyzera to, ze vo vasej rodine nie je toho viac v poriadku

bamba01
autor
8. feb 2023

Ahojte dievcata, dlhsie som tu nebola, len teraz som zbadala nejake notifikacie. Musim povedat, ze som uz 2 roky "stastne" rozvedena a naozaj mi odlahlo, konecne mam pokoj. Aj deti maju konecne pokoj a rovno mi povedali, ze som to mala spravit uz davno. Zialna dcere to zanechalo nejake stopy, nemyslim rozvod, ale zivot s otcom, navstevuje aj psychologa, ale snad sa z toho casom dostane. Takze moja rada takto s odstupom pre vsetky, ktore nieco podobne zazivate - odist cim skor, uz len kvoli detom, necakat, ze sa alkoholikzmeni, nikdy sa nezmeni. Dakujem vsetkym za rady

radacak
27. dec 2023

Kým si sám neprizná že má problém tak nespravis nič

Strana
z2