Manžel má psychické problémy
Sme 12 rokov manzelia a mame dve deti, pracu, usporiadany zivot, v podstate ziadne problemy. Zacalo sa to pred 10 rokmi, este sme nemali deti, manzel v praci mal pocit, ze ho sef chce namocit do niecoho nekaleho, ze mu miznu veci z pocitaca pred jeho ocami a skoncilo to tak, ze na sluzobnej ceste autom, ked s nim cestoval aj jeho kolega, strhol volant do oproti iduceho auta. Nastastie sa nikomu nic nestalo. Nasledovali 3 tyzdne na psychiatrii ale nejako sa z toho dostal, bral dlho lieky ale vsetko bolo ok. A pred 3 tyzdnami znova. Ja som vedele, ze je zle, ale uz asi bolo neskoro. V den ked sme sa lucili rano mi slubil ze ide k lekarovi. Prisla som domov z prace a nasla som ho z dierou v nohe od noznic. Zase nemocnica, hospitalizacia. Vo mne sa ale nieco velmi zlomilo. Nechcem s nim uz byt. Ja viem, ze mi kazdy povie, ze je chory, ze on za to nemoze, ale ja si myslim, ze keby to zacal riesit skor, mohli sme sa tomu vsetkemu vyhnut. Teraz za neho mame riesit, co napachal, zatlkat v praci, pred znamymi, pred detmi. Som jednoducho velmi nazlostena, najradsej by som mu vsetko vykricala, ale este nie je v poriadku, tak sa zdrziavam. Chcem, aby mal kontakt s detmi, to mu nikdy neodopriem, ale ostat s nim len kvoli detom?? Neviem, ci to chcem.
@nina1004 veru, mozno si ked precita, ze nie je v tom sama, zmeni na celu situaciu pohlad ❤
@klimga v tomto prípade to zatiaľ tak ďaleko nezaslo, tak ty to nemôžeš takto porovnávať. Je rozdiel keď je niekto tyran. Zrejme každý tyran má nejakú diagnózu. Takýto človek ako ty píšeš by mal byť vo väzení, alebo v ústave. A je rozdiel keď sa niekto chce liečiť a nechce prísť o rodinu. Niekoho to môže úplne položiť keď bojuje s chorobou a ešte aj rodina ho opustí. A áno beriem to rovnako ako každú inú chorobu. Si myslíš, že keď má niekto spomínanú rakovinu, tak sa jeho blízki netrápia? Aj moja kamarátka má psychické problémy, tiež berie lieky a je mi fakt ľúto keď sa niekto na takýchto ľudí pozerá ako na bláznov, alebo si ešte z nich robí srandu. Tiež má manžela a deti, ale spolu s tým bojujú, lebo o tom presne manželstvo je. Byť si oporou v ťažkých časoch.
@martinajurkechova máš pravdu, v tomto prípade to tak ďaleko nezašlo, zatiaľ. Zatiaľ len s kolegami zámerne nabúra do iného, nič netušiaceho šoféra a zatiaľ sa len pichá nožnicami. V tom aute mohol sedieť tvoj manžel, deti, ty...
Ja som netvrdila, že tomu manželovi pani nemala pomáhať, alebo že musí od neho odísť, ani to, že ľudí s takouto situáciou treba stigmatizovať.
Hovorila som, že zvlášť pri tomto druhu psychickej choroby (zrejme s paranoickými bludmi) netreba podceňovať nebezpečenstvo ublíženia aj blízkym. samozrejme, že za všetko by bola na vine choroba, za ktorú nemôže. Ale musí to zájsť takto ďaleko. Pripomínam, že asi 95% vážnych ublížení nevznikne zrazu, ale sa postupne vyvýja a stupňuje. Keď tej pani všetci poradia, že všetko musí vydržať a pripomínať si manželský sľub, tak si nebude všímať varovných signálov a uzatvorí sa možnosti byť obozretná a chrániť život svoj a svojich detí. Preto hovorím, že je potrebné, aby sa k tomu vyjadril psychiater a aj jej prežívanie ohrozenia, ktoré by mala prebrať aj s tým svojim psychológom.
Samozrejme, že rakovina je tiež vážne ochorenie, často žiaľ smrteľné a zasiahne ako blízkych aj okolie. Nespochybňujem. Toto isté je možné v tomto prirovnať k tejto psychickej chorobe. Ale u rakoviny a trebárs nedajbože umierajúceho rodiča, manžela.... nie je ostatná rodina ohrozená na živote... a mohli by sme ešte viesť dlhú diskusiu
@modrykonik8000 ahoj, neviem ti poradiť z vlastnej skúsenosti (našťastie) ale verím, že je to ťažké.
Ja by som zobrala deti do prostredia, kde im nehrozí nebezpečenstvo. Určite by som sa zdôverila rodičom, jedným aj druhým, budete obaja potrebovať podporu a chápavé prostredie, možno aj finančnú podporu a v neposlednom rade by som bola oporou môjmu manželovi pri nasledovnom riešení jeho zdravotného stavu. Kontaktovala by som jeho lekára a všetko s ním skonzultovala. Urobila si plán spolu s rodinou a manžela postavila pred hotovú vec čo sa týka jeho zdravotného stavu a možného riešenia.
Určite ti odporúčam pozrieť si film Tiesňové volanie. Vo mne zanechal hlbokú ale naozaj hlbokú stopu.

@martinajurkechova
Nechapem, ako mozes porovnavat rakovinu s psychickou chorobou. Mna by to teda urazilo. Asi si nezazila psychicku chorobu. Na rozdiel od rakoviny partnera, psychicka choroba partnera dokaze psychicky znicit aj druheho partnera, ohrozit jeho aj deti na zivote. To, aka je vazna situacia v tomto pripade by mal urcit psychiater a aj manzelka zo svojich skusenosti. Slubit si lasku pred oltarom je velmi dolezite. Ked ale by rodinu ohrozoval chory partner na zivote, tak je nutne utekat prec.
Mozno si o tom este nepocula. Mam napr. kamosku, ktorej muz bol policajt a niekolko krat ju aj deti ohrozoval pistolou a aj ked vypisovala listy ministrovi, stale mal revolver. Nakoniec sa u neho zistila manio-depresivna porucha. Mimochodom, ked sa rozviedli, obcas jej dosiel rozbijat vchodove dvere na bytu, kde majitel nebol on.