Manžel ma tlačí do kariérneho rastu. Ako to riešiť?
Ahojte. Posledné obdobie som už zúfalá a v strese z toho, aké nároky ma na mňa môj manžel. Aby som vás uviedla do obrazu, som rok na materskej už s druhou dcérou. Predtým som pracovala v školstve ako asistent, čiže plat nič moc, ale z časové hľadiska pri starostlivosti o 2 deti je to idealne. Manžel má v práci vysokú poziciu, plat nadpriemerny, sme zabezpečení na X rokov dopredu, je ambciozny, stále sa vzdelava. A vyžaduje to aj odomna. Chce aby som sa posunula, zmenila prácu. Ale ja po materských vôbec neviem co iné by som robila, práca, ktorú robím ma baví. Co sa týka domácnosti všetko je na mne. Upratovanie, varenie, deti, príprava do školy, atd. Mame aj záhradu plnú kvetov čiže aj tam je robota, na ktorú si musím nájsť čas. To, že robím doma všetko nevycitam, viem, že aj manžel má toho veľa. Ale sú dni, kedy mi povie, ze moje výsledky nie sú žiadne a mala by som sa venovať aj iným veciam. A to ma mrzí, neviem už ako mu vysvetliť, že ja ambiciózna nie som, aspoň si to o sebe myslím a ze to co robím ma napĺňa (robota + starostlivosť o dom). Prosím, dajte rady ako sa s ním o tom porozprávať, aby to pochopil. Aby sa časom medzi nami nevytvorila priepasť a nebudeme si rozumieť.
@romi0310
Viem o ňom veľa, lebo som sa ako lekárka starala o jeho umierajúcu mamu, takže sme mali dosť času prebrať rôzne veci.
Bol nešťastný vo vzťahu, komunikoval to, snažil sa to riešiť aj poradňou, nepomohlo.
Vôbec mu nevyčítam, že opustil domácnosť, v ktorej mu nebolo príjemne. Dúfam, že aj moje deti vychovám tak, aby sa zbytočne netrápili.
K tvojmu ďalšiemu zbytočnému útoku - ako som už spomínala vyššie, kamarát ma deti v striedavej starostlivosti, takže áno, platí minimálne výživné, lebo deti sú 50:50 u mamy a u otca. Ale keďže on zarobí výrazne viac, platí výživné.
To, že obdivujem len tie s kariérou, si si opäť domyslela. Mne len idú na nervy ženy, ktoré strávia roky doma s deťmi a potom sa ľutujú aké to majú ťažké a ako sa pre rodinu obetovali. Snažím sa povedať len to, že je to rozhodnutie len a len tej ženy. A nemá to s peniazmi absolútne nič.
@sss777 súhlasím so všetkým povedaným. Nikdy som nerozumela, ako môžu byť ženy 3 roky doma s dieťaťom a nechať celú finančnú záťaž na partnerovi, zatiaľ čo on na nich nechá celú záťaž starostlivosti o dieťa a domacnost… akurát som vekom pochopila, že existujú aj ženy, ktoré to aj napĺňa a nevadí im to 🤷♀️
Tomu zvyšku to vadí ale nič s tým nerobia
@kaca222 Aká finančná záťaž na partnerovi?Čo tu trepete za hlúposti.Bože,kolké ženy majú nízky plat,ich chlapy nadštandartný a sú doma 3roky s detmi a až potom sa vrátia do práce.Mnohí manželia to neriešia,nič ženám nevyčítajú,ale je totálne úbohé,aby to nejaký chlap po rokoch začal svojej žene vyčítať a pri tom sa nemajú zle.Takto sa začne chovať iba debil,pretože vedel koho si berie a čím sa živí a kolko zarába.To si mal uvedomiť pár rokov dozadu komu urobí deti!!!!
@kaca222 A ďalšia vec.Naštudovala si si niekedy vyvoj dieťaťa?Sú rodiny,ktoré sú donútene,aby žena nastúpila skôr do práce a buď je to finančný dôvod,že ledva prežijú alebo su donútené z práce,aby si ju naďalej udržali.A potom su tu karieristky,ktoré psychicky nezvládajú deti a domácnosť,tak utekajú rýchlo do práce...
A ženy,staranie sa o deti a o celú domácnost je urcite psychicky náročnejsie ako chodiť do práce a budovať neviem aký vzostup...Neviem,či sa tu aj niektorá prizná,že radšej utiekla skôr do práce akoby mala byť so svojim dieťaťom doma...
@karolina196 dieťa má dvoch rodičov, toľko k tomu.
@karolina196
Samozrejme, že je finančná záťaž len na partnerovi, keď je žena x rokov doma. Veď snáď vieme, že zo slovenského rodičovského príspevku sa asi nedá plnohodnotne vyžiť.
Jasné, že sú prípady, že žena zarobí výrazne menej (ale v drvivej väčšine za to môže len a len ona- nehovorím o zdravotne znevýhodnených a pod.)
Keď si prečítaš prvé strany odpovedí na tento príspevok, nesú sa v duchu "len mu daj, sviniarovi, nech vidí, koľko toho doma robíš".
To fakt existujú ženy, ktoré majú potrebu takto partnerovi niečo "ukazovať"? To fakt sa takto bojuje v niektorých vzťahoch dospelých ľudí?
Skúsme to otočiť a spýtať sa tých mužov, či sú naozaj všetci spokojní pod tlakom jediného živiteľa rodiny.
Prečo sa nehovorí o tomto? Či v móde je len glorifikovať úlohu ženy - matky, a potom zalamovať rukami, že život po materskej je ťažký?
Myslím, že priemerne inteligentný muž by zvládol materskú rovnako dobre ako žena, mnohí aj lepšie.
Tu ale opäť príde argument, že žena CHCE vychovať svoje dieťa sama. To je úplne v poriadku, ale keď sa tak rozhodla, tak je to opäť len a len jej rozhodnutie a asi potom nemá potrebu hovoriť ako sa obetovala a chlapovi "ukazovať", čo všetko robí.
Ešte aby bolo jasné - ja ani náhodou nebojujem proti mamickach na materskej. Vadí mi len ten syndróm celoživotnej obete, ktorý je tu ešte stále veľmi rozšírený.
@sss777 vies, to, ze ti niekto povie nejaky pribeh este neznamena, ze je aj pravdivý. Muzi casto svoju neschopnost udrzat rodinu a toho v nohaviciach, hodia na ich exmanzelku, ze vlastne ona je ta zla a pritom realita je uplne ina. Takto velakrat komunikuji narciati a manipulatori. Oni podvadzaju jedna radost, okolie ich zerie, lebo su grandiozni a Samozrejme, ze im zhltnu aj ich pribehy. Pokial nepoznas jedneho aj druhého a nezijes s nimi v jednej domácnosti, si ta posledna, co by mala robit ortiel a zavery, preco im skoncilo manželstvo. Ludia sa rozvadzaju, podvadzaju, to je jasne. Ale malokedy je to o tom, ze chlap bol uspesnejsi, ako jeho zena. Proste mal milenku, tak zacal tu svoju zhadzovat. Jednoduche. Nevernici to robia, aby este ich zena za to mohla. Lebo sa starala o deti a nie o svoju kariéru 🫣 lebo prispevok je o tom a nie o nejakom tvojom spoluziakovi, ktory ti povedal jeden pribeh a ty si mu ho zhltla aj s navijakom a mas teraz pocit, ze poznas vsetkych zúčastnených.
@janickacrazy presne, urob to, funguje to!
@kaca222 Jasné,ža ma dvoch rodičov.Kolkí chlapi nepohnú ani brkom doma a nevenujú sa ani deťom a ty chceš,aby ženy chodili makať po roku materskej a ešte sa aj starali o celý chod domácosti. 🙈 To máš akési pomylené,ne?Žena nie je otrok!Ak si to dokážu partneri rozdeliť pol na pol,tak prečo nie...
@sss777 Ak sa vedia partneri dohodnúť,môže ísť do práce aj žena,ak si vedia zabezpečiť čo s dieťaťom.Ale už som sa vyjadrila nižšie,že ak zaobstará domácnosť a deti z polovičného úsilia,tak prečo nie,môže pracovať aj žena.Ale nie takým spôsobom,že aj žena pojde do práce,potom bude utekať pre deti,bude upratovať,variť a chap si otvorí večer pivko k futbalu..Kde sme?
A tie ženy to nemyslia v zlom,ale naozaj existujú chlapi,čo si myslia,že ženy hovno robia na materskej,tak sa nediv,že maju taký postoj,keď blbovia nepriložia ani ruku k dielu v domácnosti a pri deťoch a len by chceli,aby karierne rástli..Hallooooooo
@karolina196 prečítaj si ešte raz poriadne čo som napísala, lebo nechápem, kde si prišla na tento blud čo píšeš
@autor No,možno sa priprav aj na to,že dlhodobo spolu nebudete.Pokial je cela domacnost na tebe+deti a on nepohne doma prstom a navyše chce od teba nejaký karierny vzostup,tak buď pripravená,že to neskôr už psychicky dávať nebudeš.Poznám osobne jeden manž.pár.Ona ma vysokú školu,robila v kancli,ale panovi manželovi to nestacilo.Vyčital jej malý plat.Samozrejme jej v domácnosti nepomáha,o deti jak by dal,rozmaznaný je co sa týka jedla,takže mu vyvara zvlast,pecie dokonale zakusky a niekolko krat ju zhodil,že to čo napiekla.Ked boli deti male upratovala a varila do rannych hodinach,len aby panko mal nachystane a čisto doma...A atď...A jasne,ze si privyrabala na materskej upratovaním a chodila zodrana jak handra..On ju pár krát podviedol,ale sú stále spolu.
Takže ženy,neobhajujte tu chlapov,že je finančna záťaž len na nich.Je to dočasný stav kým deti nechodia do škôlok.Chlapi vedia byť dobrí špinavci a chovať sa k ženám ako k otrokom.Žiadna pochvala,iba hanobenie jej práce...
@kaca222 kazdy ma tu moznost, ale vacsina nechce. Lebo by bol pokles financii a mnohi, nie vsetci samzorejme, by to prosto nedali a tie zeny potom ostavaju aj tak bez prijmu doma a chlap robi na inu zmluvu v tej firme. Jasne, je aj dost ockov, co ostavaju doma s dietatom, lebo zena zaraba viac a je to super, ze to vedia zvladnut rovnako skvelo ako zena, ale vacsina nechce, zas az tak sa do toho nehrnu.
Aj karierne zalozeni ludia sa dokazu plnohodnotne starat o deti. Je iba mylna predstava, ze vsetci vysokopostaveni manazeri makaju od rana do vecera. Praveze poznam takych, co medzi prvymi odchadzali domov. A starostlivost o deti a domacnost, nuz to je uz o vas oboch ako sa zariadite, chlap by sa mal rovnako podielat na tychto veciach. Niektore zeny si to robia same, ze ved ja sa budem starat o domacnost a ty nos peniaze. Ako komu vyhovuje. Vam ocividne to tak nevyhovuje. Zrejme mate aj malo spolocnych zaujmov, ak mate rozdielny pohlad na karieru a chod domacnosti.
@kaca222 no skús si pozrieť štatistiky, koľko percent otcov ostáva na materskej dovolenke, veľa ich nie je, takže tým pádom musí ostať doma žena a pokiaľ majú čo len jedno dieťa, ktoré má nejaký zdravotný problém, tak proste celá kariéra ženy ide úplne do úzadia.
@janickacrazy mas to v mene, riesenie problemov "crazy" sposobom, dufam ze si si nasla dusu, ktora ti tieto tvoje metody akceptuje. pre ostatnych odporucam skor rozhovor a poradnu ako "trestat" manzela za nazory, peace.
@misterunderhill no veru našla som, ale ja to neberiem ako trestanie, ale praktické "cvičenie", aby muž pochopil, čo obnáša starostlivosť o dve malé deti a domácnosť, naozaj mnohí muži to nepochopia, kým to nezažijú. Je iné starať sa na 2 hodiny po práci a iné celý víkend sám bez toho, aby mal všetko nachystané pod nos.
@misterunderhill Hm, nechať muža starať sa o jeho vlastné deti je trest? Keď to robí žena, je to čo? Odmena?
@misterunderhill Kolko máš detí?
@karolina196 dobre, odpoviem mam 2 deti s veľkým vekovým rozdielom. Manžel menej vládze, pracuje a spoločne sa starame o dom, viac ja, keďže som na rodičovskej. Nedovolila by som si takýmto spôsobom ho akože strašiť ( ved pockaj keby nebolo mna akoby ti bolo) trestať alebo vychovavat ako niektoré žienky tu, potom sa čudujú že maju vzťahy aké majú, ale ich vec, mimochodom, k téme: aj mne manzel stále pripomina aby som sa vzdelavala, ucila sa jazyky a pracovala na sebe a to akože mám kvoli tomu neumyt riad a dať mu prazdny tanier na stôl? Jasne ze nepojdem na intenzívny kurz nemčiny, ale v rámci možností si nepozeram tiktoky ale duolingo ...To sa nedá riešiť inak ako crazy vystupmi voči polovičke ?
Mne sa veľmi páči, ako tu niektoré ženy napíšu, že máš prácu, ktorá ti vyhovuje, si v nej spokojná a peniaze nie sú všetko, no v inej téme nemajú problém podotknúť, že manžel by si mal hľadať lepšie platenú prácu, pričom aj tá jeho súčasná ho môže baviť a byť v nej spokojný.
@vikimed Ano,ale tomuto páru očividne prachy nechýbajú,takže mi príde tiez nezmyselne niekoho tlačiť do karierneho rastu a pri tom sam v domacnosti hovno pomôže....Ak sa za ňu hanbí,nechápem na čo si ju bral a urobil jej deti..
@karolina196 ja mu tiež absolútne nerozumiem a rovnako nerozumiem ženám, ktoré nútia chlapa do niečoho, čo nechce. Veď si mohli zarobiť nadštandardne a kariérne rásť pred materstvom, ak to potrebujú. Každý má u nás hádam slobodnú vôľu. Snáď aj tušili, koho si berú, alebo s kým plánujú rodičovstvo a aký má príjem.
@vikimed Tak tak.Ale ono je na to viac uhlov pohladu,lebo su rozne pripady.Ja dam taky priklad kedy napriklad pochopim tu zenu preco to ocakavala od muza,aby sa niekam posunul.Ked sa zobrali a mali dieta,tak on robil "nieco" na zivnost.Dobre sa mu vtedy darilo,boli vsetci spokojny.Po rokoch sa mu v tej sfére uz prestalo darit,pretoze to podnikanie s takymi sluzbami islo dolu vodou,takze on bol viac casu doma ako niekde robil.To jej samozrejme zacalo vadit,tak chcela po nom,aby zacal pracovat niekde,kde bude zamestnany alebo kludne aj do zahranicia.A co on?On pokracoval dalej vo svojom "podnikani",kde vacsina casu bol doma.Tak sa im nakoniec vztah rozpadol a ona si isla po svojom.Ono to nie je vzdy o kariernom raste,ale niekedy jeden z parntnerov akoby zlenivel a tam zacnu aj chybat peniaze do rozpoctu.Takze nie vzdy tie zeny od chlapov vyzaduju zmenu prace kvoli tomu,ze chcu zit v luxuse.
@karolina196 jasné, tieto prípady sa tiež stávajú. My máme obaja slušné príjmy, ale beriem to tak, že hocikedy sa niekomu z nás môže prestane dariť. Ak manželovi, tak môže byť s dieťaťom doma on. Ak majú obaja dobré zamestnanie, vždy môže ťahať ten, kto má aktuálne lepšie možnosti. Ideálne je, keď majú vytvorenú takú rezervu, že vedia fungovať aj niekoľko rokov bez práce, to však chce aj trošku šťastie na dobre platenú profesiu.
@misterunderhill lenze niekomu ani toto nestaci, co robis ty.. ze si robis duolingo.. a to uz problem je... Lebo ta zena nevie potom najst priestor. Jedine na ukor uz aj tak uboheho spanku.

Uz to vidim, dievcata, ako autorka poleti na kurz s vikendovym vzdelavanim, prip kurz v poobednajsich hodinach. A nie, jej muz neprevezme starostlivost o deti, ale vykasle sa jej na hlavu a necha ju v tom samu. Aby riesila vychovu, logistiku ohladom deti, domacnost. A ta bieda autorka sa zosype skor ci neskor. Lebo jej muz jednoducho neuberie zo svojho standardu. Nebude vozit deti, ani nenavari na dalsi den. Uplne hluposti jej tu radite.
Autorka, ak ta praca naplna, si spokojna s platom a stihas popri praci vsetko, nedaj sa ovplyvnit recami manzela... doplnenie vzdelania nie je nutne, ak o to nemas zaujem..