icon

Manžel ma tlačí do kariérnej zmeny. Ako to riešiť?

29. okt 2024

Idem v stručnosti popísať môj problém, ktorý má už dlhšiu dobu ťaží. Moje a manželove postavenie je veľmi odlišné. On v práci vysoké postavenie, vysoký plat, benefity, odmeny... tvrdou prácou na sebe za pár rokov dosiahol toho veľa. Po finančnej stránke nám nič nechýba, je to teda len vďaka nemu. Ja som momentálne na materskej s dcérou, od budúceho roka nastupujem do práce, kde je finančné ohodnotenie veľmi slabé na dnešnú dobu. Viem, vybrala som si túto cestu sama, mam VS, ale nechcem písať presný obor kde pracujem. Co je u nás ale problém, teda aspoň ja to vnímam ako nátlak z manželovej strany na mňa (on to nazýva motivaciou), je ze mi stale hovorí ako si mam nájsť inú prácu, aké možnosti sú v dnešnej dobe, nájsť si prácu s firemným autom a inými benefitmi. Moje postavenie v práci zhadzuje. Ja ale neviem co iné by som robila, nie som tak ambiciózna ako on, nezakladám si na kariere, nikdy som to neriešila. A bojím sa, že ak niečo nezmením, bude sa to medzi nami len prehlbovať z čoho budu vznikať stále väčšie a väčšie problémy. Neviem ci vôbec čakám radu, možno nejaký iný uhol pohľadu, ako to vnímajú iní ľudia, alebo ci dôkazu spolu fungovať ľudia s tak odlišným postavením.

romi0310
29. okt 2024

@beata_k a ja zas milujem tieto skatulkovania a osocovanie zien, ze su zavisle od manzela, lebo zarabas trapnych 800-900€ a on 3000€. Akoze ta zena je nieco menej ako ta, co zaraba od nej viac? Prepac, ale mne pride vtipne posudzovat zeny, nakolko jedna ma mozno vysoku skolu, pracu po znamosti....a mozme pokracovat do rana. Takze sa ta normalne pytam, ked tu spominas tu snahu, ze daj tip, kde ta vitaju s otvorenymi dverami :D za mna je snaha aj to, ze je ochotna ist pracovat. Ale toto je tu na konovi take bezne. Zeny z Bratislavy maju vzdy velke usta na tie, co sa nedajboh ulakomia na nejakeho chlapa, co dobre zaraba a ona sa opovazi pracovat iba za minimalnu mzdu
Vzdy zacne byt posudzovana, ako neschopna, leniva prizivnicka :D vDzdy, led sa tu riesia tieto temy, zacnu sa tu ozyvat karierne zalozene zeny s velkymi recami, ale riesenie ziadne. Iba posudzovanie, ake to je jednoduche ;)

paulina291
29. okt 2024

@beata_k no to nám musí autorka odpovedať či práca s vyšším platom je aj časovo náročnejšia (býva to tak). Ak hej, musí v prvom rade ubrať on. Dať jej priestor, aby mohla mieriť karierne vyššie. Aby nebol zas jeden z mnohých chlapov čo chcú finančne nezávislú ženu a zároveň žienku domácu.

beata_k
29. okt 2024

@romi0310 Pises uplne od veci lebo si si precitala, ze mam v profile BA, tak jasne krv v ociach. Este raz. Ja stale pisem o snahe zeny sa kusok okolo seba poobzerat, ci sa neda nieco lepsie. Nemam chut sa tu s tebou hadat. Cokolvek napisem, tak to vzdy skonci pri BA.

beata_k
29. okt 2024

@paulina291 To uz autorka vie. My tu nevieme cely pribeh.

amelia89
29. okt 2024

Moj pohlad je asi taky ze: moj manzel zaraba nadstandartne a ja sa po 2 detoch vraciam do prace na 6h. Moj manzel je mi za to vdacny lebo pri naozaj malych detoch (skolkaroch), je to cele o hubu. Ja mam odpracovanych len 4 roky pred materskou, mam vysoku skolu a pracu v korporate. Viem ze este pride “moj cas” na nejake zmeny v kariere, rast. Ale rozhodne, 100% nie najblizsie roky. Som happy ze mam 6h uvazok a moznost HO a nie ze sa po materskej teraz budem tlacit na manazerske pozicie - ale toto je sedliacky rozum. A on toto riesi uz rok pred tvojim navratom do prace,ako nechapem? A dalsia vec je ze naozaj nie kazdy chce byt CEO of the world… proste je ok nemat miliardu benefitov,ambicie, 5000 eurovu vyplatu - je to OK naozaj. A ked zena na to ambicie ma to super, moja kamaratka je naozaj na vysokej pozicii, plat a tlak tomu odpovedajuci - ale jej manzel si musel skratit uvazok lebo to sa pri malom skolkarovi fakt nedalo…

drago12587
29. okt 2024

Mužovi sa može čokolvek stat, možeš z par rokov kludne zostat v situacii, kedy napr mesiac dva budeš musiet tahat ty. Nikdy nevieš.. na druhu stranu maš dieta, jeden sa musi starat o domov a deti.. ked ideš do prace tak ci tak ( 8 hodin) , urcite ma pravdu aby si sa posnažila o lepši plat a benefity..

sisaka
29. okt 2024

Ja nechápem ľudi, čo majú potrebu niekoho meniť a tlačiť do niečoho, čo ten druhy nechce.
Keď chcem ženu karieristku, ktorá ma kariéru na prvom mieste, baví ju byť v strese/napatí, robiť aj mimo pracovnej doby atď. tak si takú nájdem. Nie, že si nájdem ženu, ktorá vyštuduje a robi prácu v nelukrativnom odvetví, ale je tam spokojná a nemá potrebu niečo meniť, ale ja budem do nej hučať, nech si nájde niečo podľa mojich predstav …

luccija
29. okt 2024

@sisaka ale možno on chce, aby sa doma nic nemenilo to znamená nedaj Boh, aby sa mu priložila nejaká práca doma, starostlivosť o deti, ísť na očr a zároveň, aby sa viac snažila😉aby na sebe pracovala, zároveň bolo všetko doma v poriadku atď ..autorka dávaj si veľký pozor takto to často začína také dobré myslené smerovanie tvojho života mala by si a pod....už, keď píšeš, že vlastne zhadzuje tvoju prácu. No nie každý je ambiciózny a potrebuje spĺňať nejaké pracovné méty.Pochval ho, že vďaka nemu sa máte dobre asi mu to chyba, ale nepáčilo by sa mi, keby ma niekto tlačil do toho, čo nechcem.

malapepka
29. okt 2024

Kazdy by mal robit taku pracu, co si sam praje, nie co ho nas tlaci niekto iny.
Som ucitelka, VS, plat priemerny. Karierovy rast? Nemozny, resp. minimalny. Postavenie v spolocnosti otrasne. Ale mam tu pracu rada, deti, kolegyne... ani za svet by som nemenila.
Mohla som sa stat riaditelkou, ale odmietla som to, atgumentami podlozila a i ked mi manzel parkrat povedal, ci to nechcem zovrat, neskor pochopil, ze ma nezlomi. Uz to nespomina.
Benefity mojej prace.... som doma poobede v slusnom case, viem robit rozvoz deti na kruzky, volne vikendy, kedy riesim predovsetkym ja synove zapasy, cez prazdniny som s detmi ja a i.
Nikdy mi moju pracu nikto nevycital. Robim, co mam rada a mozem sa popritom venovat rodine. Toto je viac ako trojnasobny plat.

Nevieme, aku mas pracu. No treba vyzdvihnut jej pozitiva, co sa mozno neda financne ohodnotit, ale je to prospesne pre deti, rodinu.

lavender94
29. okt 2024

Ono nie je take jednoduché robiť si kariéru popri deťoch. Väčšinou ma jeden kariéru na ukor toho druhého, pretože dobrá kariéra sa s očrkami škôlkami a krúžkami a ešte domácnosťou skĺbiť nedá. Na druhu stranu ak by som musela pracovať za minimálnu mzdu, minimálne by som sa snažila hľadať niečo lepšie. Ja s
@beata_k súhlasím. Nemyslím si že tym myslela neviem aké ambície. Ale keď už do tej práce chceš ísť, tak by si sa fakt mohla posnažiť nájst niečo lepšie. Ja keby mám robiť za minimálku tak by som sa snažila akýmkoľvek spôsobom zabezpečiť si lepší príjem. Kľudne by som išla aj preč z odboru, skúšala všetko. Ale nie pre to, že by som bola ambiciózna. To fakt nie som. Ale vážim si svoj čas a nechcem ho vymieňať za šušne.

beata_k
30. okt 2024

@lavender94 Dakujem. Aspon niekto pochopil, ze medzi top manazmentom a minimalnou mzdou je veeeelmi vela moznosti.

brrunetkaa
30. okt 2024

@beata_k ja tiež s tebou vo všetkom súhlasím. Keby si to vezmem opačne, tak aj mne by vadilo alebo bolo svojim spôsobom ľúto, keby partner nemal ambície. Nehovorim na CEO sveta ale ambície aby za svoj čas dostal adekvátne zaplatené a nie vždy sú s tým nutne spojene aj sluzobky a práca každý deň do včera. Ďalšia vec je, že keby manžel z akéhokoľvek dôvodu zostal bez príjmu alebo by ju opustil - hocičo, však tu čítame rôzne príbehy, tak zabezpečiť podobný štandard života len pre seba a dieťa by bol z minimálnej mzdy asi problém. Ale tak niekto hľadá dôvody a niekto riešenia.

amelia89
30. okt 2024

@brrunetkaa
@beata_k ja s vami tiez suhlasim v principe, neviem sice ci autorka pisala ze robi za minimalku ale.. kazdopadne tiez je dolezite sa najprv do prace vratit, zabehnut,zvyknut si na ten novy zivot praca+deti. a potom porozmyslat co dalej, urcite je dobre na sebe pracovat ale najdolezitejsie je byt pri tych detoch flexibilny. Ale niektore obory to tak maju - nezoderies sa a zarobis vela ale nie kazdy to tak ma.
Este k tomu standardu - vzdy to bude ine ked namiesto 2 ludi bude nieco musiet tahat clovek sam, bez ohladu na vysku mzdy. Ja si realne neviem predstavit co by som musela ist robit aby som zarobila to co muz, niekedy je to tazko dosiahnutelne. Co robit mozem, je makat na sebe, setrit, a v buducnosti sa posnazit aj o karierny rast ale neda sa to vsetko naraz. To bola moja pointa.

letfenixa
30. okt 2024

@autorka nereaguješ, ale mňa by fakt zaujímalo, ako si to tvoj manžel po tvojom návrate do práce, predstavuje, ako to bude s vašou dcérou a domácnosťou.

lauriik
30. okt 2024

@beata_k @amelia89
Lenze autorka nikde nepise, ze pracuje za minimalnu mzdu 🤷🏼‍♀️ Ona pise, ze manzel chce aby mala sluzobne auto (a dalsie benefity) a to mi zase pride, ze ma na nu fakt neprimerane poziadavky (u nas sluzobne auta ma len top management)
A hlavne, ved to neni tak, ze poviem si, ze idem robit do top managementu a na druhy den som tam. Ved to su roky driny, tvrdej prace, nadcasov,...
Ja napriklad zarabam priemerny plat naseho kraja a moj manzel zaraba niekolko nasobne viac ako ja. A teda ja si neviem predstavit, ze by do mna ryl, ze moja praca je malo ohodnotena a nech si hladam nieco so sluzobnym autom a vyssim platom. Ja som takto spokojna a nemam ambiciu robit za viac a travit v praci viac casu. A moj muz je spokojny, ze som spokojna ja. Zijeme si slusne a ja som mu zase extremne vdacna, ze nas dokaze zabezpecit a ja sa nemusim zodrat a mam cas na veci (hlavne okolo deti) na ktore on nie 🙏

jaond19
30. okt 2024

Vsetko nieco stojí. Lepsia pozicia, lepsí plat si budu vyzadovat viac z teba na úkor casu so stale velmi malym dietatom, na ukor chodu domacnosti. On zrejme nema ponatia aky kolotoc bude s nastupom do skolky. Zazila som to 2x a coskoro mam pred sebou tretí. To budu nonstop telefonaty "pridite si pre dieta zvracia, nabehla mu teplota, ma hnacku", alebo rano vstanes a dieta uz blede, 38 teplota, 2-3 dni v skolke a 2 tyzdne atb a tak dokolecka... Takto sa tazko robí karierny rast a zvlast buduje stabilita v novej práci... o tomto chlap nema šajnu lebo to v zivote neriesil.... nemusel. Vsak nebol na MD/ RD. Ak dokaze zabezpecit tak aby si ty ani raz nemusela opustit pracovisko kvoli tomuto, budiš teda....
V opacnom pripade nech tvoju karieru a vyber prace necha na teba, s ohladom na dieta. Lebo po 3 rokoch koncí len rodicovská, nie rodicovstvo.

amelia89
30. okt 2024

@lauriik no vsak ja som napisala v podstate to co ty 🙂

leidin
31. okt 2024

@beata_k mne pride divne ze ona je spokojna a nasilu jej vytvaraju nepohodu, vsak pristup akoby bola nezamestnana, pritom planuje nastupit tak to je skor tyranizovanie nez nieco dobre. Nema nikto pravo ju tlacit niekam kde to nepotrebuje

21anjelik19
31. okt 2024

@pininka1 prosím tá aké školy máš k tomu vyštudované ?

beronsche
31. okt 2024

@beata_k ale prečo by ju mal muž tlačiť, aby sa by zmenila na jeho obraz? Len kvôli tomu, že nemá benefity, auto, plat a on si myslí, že by mala mať?
Ak máš prácu rada, je to dostatočný argument na to, aby si zostala, alebo nie je?

beata_k
31. okt 2024

@leidin Princip je v tom pokusit sa v zivote o nieco viac. Muz zaraba dobre a hotovo. Muz staraj sa. Myslis, ze pre toho muza, ktory ma zabezpecit rodinu je to vzdy vysnivana praca? Pozera niekto aj to, ze to tych muzov tiez nemusi bavit a su ako si to ty nazvala tyrani?

beata_k
31. okt 2024

@beronsche Nie, nie je to dostatocny argument. Aj muzov ich praca nie vzdy bavi, ale musia tam chodit lebo ucty. Neviem ako to maju doma a kde je pravda, ale tak ako sa ma muz podielat na domacnosti, tak sa ma zena i financne. Autorka sa bude podielat. Ide len o to pokusit sa v zivote o nieco viac. Neuspokojit sa s tym, ze muz zaraba dobre a hotovo. To by si mohol povedat aj muz. Zarobil som a ty zena sa staraj o deti, domacnost ....a hotovo.

0silvia0
31. okt 2024

@beata_k tak isto aj ona jeho môže tlačiť, že pracovné nasadenie jeho levelu nepotrebujú, že si vystačia s dvomi bežnými platmi a ona chce, aby bol viac doma, venoval sa rodine a skrotil svoje ambície. Že jeho extra super benefitová práca je nadštandard, ktorý nepotrebujú.
Ja som mala takú kolegyňu, ona mala obyčajnú prácu, a muža totálne ambiciózneho, veľmi dobre zarábal a zarobené chcel aj užiť. Ona bola nastavená na skromnejší život a jej nevyhovovalo každý mesiac chodiť na dovolenky rochniť sa vo wellnesoch v najlepších hoteloch. Bola z toho unavená, ona chcela svoj kľud doma, relax v záhradke pri práci a musela sa obetovať a nasilu dovolenkovať, lebo jej muž si len takto dokázal vypnúť z vysoko stresovej práce.
Čiže čo človek, to iná situácia.

beata_k
31. okt 2024

@0silvia0 Pisem to tu uz x-ty krat. Ide len o tu snahu. Ak robi predvavku( priklad) v Lidl a zaraba 5€ a oproti je Kaufland, ktory ponuka 7€ tak by to rozhodne mala skusit. Ale mne v podstate jedno. Nech su zeny financne naviazane na muza a ked pride k rozvodu, nech neplacu do vankusa....

0silvia0
31. okt 2024

@beata_k ale prečo by sa niekto mal tlačiť do "snahy" za každú cenu, keď je spokojný tam kde je? Nechápeš, že nie vždy je to o peniazoch? Niekedy človeka napĺňa aj menej platená práca. V lepšie ohodnotenej by trpel, lebo by ju robil z donútenia, aby mužovi dokázala čo? Že je ho hodna? Že neni neambiciózna chudera? Keď budem robiť v Lidli za 5 euro, lebo mi tam vyhovuje pracovná doba, ale nie, pôjdem skúšať do Kauflandu, kde mi nevyjdu v ústrety a budem ťahať do desiatej do večera, lebo budem mať o stovku väčší plat. Ako píšem, každý si snáď pozná svoju situáciu a každý nech si ju posudzuje podľa seba. A nechaj ženy plakať do vankúša pri rozvode, čo to teba trápi?

beata_k
31. okt 2024

@0silvia0 Myslis, ze muzov vzdy, vzdy bavi ich praca ked maju zenu na RD a z niecoho zit treba? Nie, nie je to vzdy o peniaze, ale casto ano.

0silvia0
31. okt 2024

@beata_k tak hadam sa na detoch dohodli spolocne. A je logicke, ze na RD niekto s deckom byt musi. A ked nechce byt na RD ani muz ani zena, daju potomka do jasli. Nechapem naco pausalizujes, ved kazda rodina to ma inak.

margotka17
31. okt 2024

@0silvia0 presne to isté napadlo aj mňa a ešte k tomu bežné nákupy, domácnosť.....mal by to chlapec domyslieť do detailov, aby sa nestalo, že dieťa z krúžku nemá kto vyzdvihnúť, že na rodicko nemal kto ísť, že je prádlo neoprane a s kým nechať doma choré dieťa, keďže mamka si zvyšuje kvalifikáciu a napreduje v práci, že....

leidin
31. okt 2024

@beata_k on predsa nezacal svoju robotu kvoli nej a rodine, mal proste odlisny zivotny postup. Keby sa vo svojom aute vozil sam, citil by sa lepsie snad a bolo by to konecne vyrovnane? Keby ona mala auto chodili by kazdy svojim? Nechapem proste pritoahnute za vlasy, normalny clovek chape hranice, on netaha za dvoch, ona prispieva a aj bude. Pripada mi ze on proste moc pozera na postavenie a ze to ani nie je clovek uprimny ale herec s prazdnym prezivanim co si uziva len ako posobi na ostatnych a nema skutocne vztahy, len sa stara o povrchne veci jak nanho pozeraju cudzi, nie vlastna rodina

janikm
1. nov 2024

Ahoj, u nas je to co sa tyka kariery podobne. Tiez mam VS vystudovanu v dost potencialnom obore ak to tak môzem napisat. Pocas dvoch retazovych materskych a 6 rokoch doma s detmi sa môj muz vysvihol na vyssiu poziciu v praci, tiez nadstandardne ohodnotenu. Ja som pocas rokov doma premenila svoje hobby na pracu, pocas posledneho roka na rd som si uz celkom pekne vedela privyrobit aj ked na manzelov prijem som sa nechytala ani vo sne. Avsak starsia dcera bola extremne chorlava a vzdy potom aj mladsia, tiez sme uz s manzelom riesili co po skonceni rd, s detmi nam nikto nepomaha, stari rodicia postrazia tak raz za mesiac na 2-3h. Bol to manzel kto navrhol ze aspon kym budu deti este male tak by som mohla skusit naplno podnikat s mojim hobby- aj keby bol prijem nizsi ale bola by som flexibilnejsia co sa tyka starostlivosti o deti pocas chorôb a prazdnin.
Uz som takto treti rok a naozaj velmi dobre rozhodnutie to bolo lebo prve dva roky som mala vzdy minimalne jedno dieta doma, neprehanam, minuly rok takto za prvy polrok boli dokopy asi 2 tyzdne co boli obe v instituciach. Manzel bol raz na ocrke za tu dobu a ten tyzden ho stal tolko penazi ze neprichadza do uvahy aby s detmi ostal on, zatial co ja aj ked menej ale doma popri starostlivosti este nieco zarobim. Tento rok uz je to lepsie lebo deti uz maju liecbu od imunologa/alergo/orl takze sa naplno môzem venovat praci uz aj ja a aj ked stale mam ppdstatne nizsi prijem ako manzel, sme spokojni, manzel ma podporuje v tom co robim.. ved nemusi kazdy zarabat tisice, nie sme milionari ale nic nam nechyba, zvladame aj odkladat rezervu. Obaja sme nastaveni tak ze nemusime mat vsetky peniaze sveta, aj podla mna sa da v dnesnej dobe aby mal karieru len jeden, hlavne kym su deti nie samostatne. Vidim to v okoli ake to je ked su obaja ambiciozni a maju narocne kariery a pracovne tempo ako to vplyva na deti...