Manžel ma tlačí do kariérnej zmeny. Ako to riešiť?
Idem v stručnosti popísať môj problém, ktorý má už dlhšiu dobu ťaží. Moje a manželove postavenie je veľmi odlišné. On v práci vysoké postavenie, vysoký plat, benefity, odmeny... tvrdou prácou na sebe za pár rokov dosiahol toho veľa. Po finančnej stránke nám nič nechýba, je to teda len vďaka nemu. Ja som momentálne na materskej s dcérou, od budúceho roka nastupujem do práce, kde je finančné ohodnotenie veľmi slabé na dnešnú dobu. Viem, vybrala som si túto cestu sama, mam VS, ale nechcem písať presný obor kde pracujem. Co je u nás ale problém, teda aspoň ja to vnímam ako nátlak z manželovej strany na mňa (on to nazýva motivaciou), je ze mi stale hovorí ako si mam nájsť inú prácu, aké možnosti sú v dnešnej dobe, nájsť si prácu s firemným autom a inými benefitmi. Moje postavenie v práci zhadzuje. Ja ale neviem co iné by som robila, nie som tak ambiciózna ako on, nezakladám si na kariere, nikdy som to neriešila. A bojím sa, že ak niečo nezmením, bude sa to medzi nami len prehlbovať z čoho budu vznikať stále väčšie a väčšie problémy. Neviem ci vôbec čakám radu, možno nejaký iný uhol pohľadu, ako to vnímajú iní ľudia, alebo ci dôkazu spolu fungovať ľudia s tak odlišným postavením.
Autorka, napíšem 2 pohľady…1) nie je nic na tom, pokial si v svojej praci spokojná a nemáš vyššie ambície. Každý sme iný. Nikto by ta nemal nútiť kariérne sa posúvať. 2) tvoj muz to možno nemyslí v zlom, možno vidí v tebe potenciál, ktorý ty nevidíš. Vie, že si sikovna a máš “naviac” a chce ti iba pomoct. Samozrejme, aj ta motivácia a postrčením by mali mat určite hranice.
Z pohladu budúcnosti: teraz sa máte dobre, ale nevies, čo bude o 10rokov. Osobne by som sa časom skúsila posunut kariérne inde a za lepším z viacerých dôvodov: 1) budúcnosť (budete spolu naveky? Samozrejme vas vztah nepoznam, ale clivek nikdy nevie. Byt nezávislá s vyšším príjmom je vždy + ) 2) ak sa on bude posúvať a ty stagnovať, v jeho očiach budeš velmi klesať. Psychológovia majú na to aj nejaký vyraz - nepamätám si - ale podstata je v tom, že jed sa niekto v živote posúva, tak ten druhý v jeho očiach stráca na hodnote. Casto je to vvopacnom garde - ak je zena ambicióznejšia, tak časom sa vzťahy s neambicioznym človekom rozpadnú. On ak sa posúva vyššie, tak sa stretáva s inými ludmi vyššieho postavenia a začína uvažovať inak. Čo nie je zle, pokial to bude mat určite hranice a nezostane z neho nafúkaný narcis. Skus sa zamyslieť časom, či naozaj nemá pravdu a možno uznáš, že máš potenciál na niečo lepsie. Deti by dom ako ospravedlnenie nebrala, všetko sa da, keď sa chce.
Manzel by si mal uvedomit,ze dve kariery sa tazko ukociruju s rodinnym zivotom. Vzdy je lepsie ak jeden drzi doma rodinnu pohodu a zazemie. Ak su obaja plne vytazeni,ide to na ukor rodiny. Na druhej strane,ty si spolahnuta na muzov dobry zarobok. Keby si bola sama,bola by si donutena hladat lepsie moznosti k prezitiu.

...keďže autorka sa už neozvala, môžme sa iba dohadovať o tom, kde robí, čo robí, za koľko a či ju to baví/nebaví. Ja to vidím ešte z iného uhla pohľadu - možno je manžel iba premotivovaný blbec s funkciou, ktorému sa štíti, že ju bude "živiť", pretože bude zarábať podstatne menej ako on. Už zabudol, že zatiaľ čo ona utierala pokadený zadok a lietala okolo dieťaťa a domácnosti, on budoval kariéru. To už sa nepočíta. Teraz od nej očakáva, že naskočí do úspešného kariérneho vlaku, s firemným mobilom, notebookom, autom, 13. platom a kvartálnymi bonusmi a na účet jej každý mesiac cinkne aspoň 4 ciferná suma, začínajúca ideálne dvojkou a viac... A samozrejme pri tom bude stíhať ešte aj tú domácnosť a dieťa/deti, pretože on predsa na sebe tvrdo pracoval, aby si teraz naplno užíval svoju funkciu😎 No úplný miláčik🙄