Manžel ma tlačí do vecí, ktoré ma desia
Neviem ako to vysvetliť nestranne, nedržím nikomu stranu. Ide o to, že môj muž neuznáva strach z niečoho,fobiu majú podľa neho iba zbabelci a dá sa prekonať lusknutím prsta. Ja mám dve, strach z výšok a bojím sa šoférovania. Môj muž ma dotlačil k turistike konkrétne Jánošíkové diery. Toľko do mňa hučal, že som šla. Samozrejme na rebríkoch som to oľutovala, nohy sa mi triasli ako srnky ale dala som to.
Teraz začal s tým, že mám šoférovať. Párkrát som to skúšala ale panikárila som, šla som pomaly, trúbili na mňa, ukazovali mi gestá. Proste som to vzdala. Muž prišiel s tým, že kúpi teslu ktorá, riadi sama ale človek musí sedieť za volantom a keby niečo prevziať riadenie. Chce ma za volant posadiť na 4 hodinovú cestu. Vraj len budem sledovať cestu a keď bude treba pribrzdím. Vysvetľujem mu, že mám z toho paniku, ohrozujem životy detí, nás aj ďalších účastníkov premávky. Nahneval sa a pred 10 ročným synom na mňa nahúkal, že som neschopná. Povedal, že sa nemieni ospravedlniť lebo vraj aj synovia vidia, že som neschopná. Potom začal s citovým vydieraním, že mi nezáleží na rodine, keby potrebovali odviezť na pohotovosť, nechám ich umrieť. Veľmi ma to trápi lebo ja svoju rodinu milujem a starám sa o ňu najlepšie ako viem. Najviac ma trápi manžel9vo správanie.
@maminkadeticiek fóbia je tiež choroba nie je to bežný strach
@sova7 Ae ona nema ziadnu fobiu.Ma proste len strach.Nazyvat kazdy strach fobiou je ako nazivat smitok traumou.Proste prehana.A ak jubjej manzel vsade vyvaza tak sa vibec necudujem ze pritvrdil.Podporoval ju dlho,ponukol jej auto na ulahcenie,necudujem sa ze uz vybuchol ked jej je pohodlnejsie hrat obet a stavat si v hlave nejake scenare ktore sa nikdy nestanu.
@sova7 Ae ona nema ziadnu fobiu.Ma proste len strach.Nazyvat kazdy strach fobiou je ako nazivat smitok traumou.Proste prehana.A ak jubjej manzel vsade vyvaza tak sa vibec necudujem ze pritvrdil.Podporoval ju dlho,ponukol jej auto na ulahcenie,necudujem sa ze uz vybuchol ked jej je pohodlnejsie hrat obet a stavat si v hlave nejake scenare ktore sa nikdy nestanu.
@maminkadeticiek Ono je ti jasne, ze toto su cisto tvoje konspiracne teorie? Kde autorka pisala, ze ju muz vyvaza? To aj tie Janosikove diery su nejakou nutnostou k zivotu a treba na nu tlacit a hulakat na nu ak sa na to neciti? Alebo aj k tomuto mas nejaku teoriu?
@maminkadeticiek prečo by pre niekoho komu na tebe záleží mal byť problém ťa odviezť? Niekoho šoférovať baví prečo nemôže voziť niekoho kto sa šoférovat boji? To je taká záťaž pomôcť partnerke? Scenáre v hlave ktoré sa nestanu. Ale hlave to nejde vysvetlit. To je fóbia. Ak si niekto berie niekoho z jeho problemami a akceptuje ich vidí že sa ten človek snaží a nejde to podľa mňa by po ňom nemal hulakat ale navrhnúť riešenie ktoré ten druhy zvládne a komunikovať o tom čo teraz urobime. Vybuchnúť je jeho problém on to nezvládol a vidi nereálne scenare na základe svojho vnímania ktoré neakceptuje že partnerka na takyto problém. Že vníma inak. Že má isté obmedzenie. O com vedel. Nedáva ponuku na spoločné riešenie diktuje co on chce aby urobila aby on bol s ňou konečne spokojný čo nie je ok.
@anonym_autor Tvoj muž je veľký somár. Nabudúce, keď Ťa bude tlačiť do niečoho, čo nechceš, neprivoľ. Si svojpravna. Nedaj sa dotlačiť do niecoho, čo odmietas.
@anonym_fc206a nikto nehovorí že ich musíš chovať v bavlnek len si myslím že slová"držím ti palce dokážeš to "sú lepšie ako "si neschopná bojazliva krava"napríklad....
@barborab1411 určite … kde píšem, že svojim deťom nadávam? 🤔
@anonym_a7d3fd to nie je neempaticke, to je realne. Ked ju bude kazdy iba lutovat a ovhajovat, tak sa utvrdi v tom, ze nic nemusi a vsetko je moc. Netvrdim, ze muz kona spravne, ale asi uz to s nou nedava. Ked do vsetkeho ju musi tlacit. Je dospela zena, treba sa prekonat a vzchopit.
@anonym_658817 do všetkého ju musí tlačiť? Nemusí. Stačí ak bude rešpektovať jej voľbu že vysokohorskú turistiku a volant nemusí.
@anonym_autor autorka mňa by teda zaujímalo, ako to vnímajú deti. Aj tie tlačí do vecí, ktoré nemusia? Plavecký tréning ráno o piatej napríklad? A budeš futbalista a basta fidli?
@anonym_autor mňa tiež manžel tlačil do veci čo sa mi nepáčili, napríklad aj šoférovanie tam bolo. Až napokon sme dospeli k tomu že som radšej išla na kondičné jazdy čo som si platila v autoškole a nie zadarmo s ním. Alebo radšej chodím cvičiť s kamoškou ale on chcel strašne aby sme chodili spolu. Ale bol taký premotivivany, že som to odmietla. Niekedy musíš robiť veci tak, aby boli komfortné aj pre teba nielen prenho. Šoférovanie je super vec. Ale ak ti toto robí, chod radšej šoférovať s nejakou babou, čo ti v kľude veci vysvetli a rozhodne ťa nedá ako začiatočníčku do Teslu. Ja by som do Tesly nesadla a to šoférujem už desať rokov.ozaj aj do turistiky má tiež tlačil. Boli sme raz a bola som tam taká nasratá že to viac neskúšal.
Tie, ktore tu radite, aby prekonala fobie tym, ze budete nutit cloveka, robit to, coho sa boji, tak absolutne netusite, o com fobia je. To nie je strach, ktory sa da prekonat volou. To je ako ked by ste chceli volou prekonat chripku. Smutne toto.. Ja som fobiu zo soferovania neprekonala ani za 10 rokov aktivneho soferovania. Kazdy den som sadala za volant s hrcou v krku a spotena som bola po par metroch. Pritom soferujem dobre, dokonca ma to aj bavi, ale nedokazem ovplyvnit to, ako velmi sa bojim.. Soferovala som len preto, lebo som musela. Akonahle pominuli dovody, zavesila som kluce a za volant nesadnem. Uplne spokojne fungujem aj bez auta. Nastastie, moj muz nie je idiot, ako tot autorkin..
@maminkadeticiek Ono je ti jasne, ze toto su cisto tvoje konspiracne teorie? Kde autorka pisala, ze ju muz vyvaza? To aj tie Janosikove diery su nejakou nutnostou k zivotu a treba na nu tlacit a hulakat na nu ak sa na to neciti? Alebo aj k tomuto mas nejaku teoriu?
@oceanahory A kto iny ju vozi?Jedine zeby mali osobneho sofera.Deti,skola,kruzky,mesto...Autorka to doteraz nenapisala a vie preco.
@oceanahory A kto iny ju vozi?Jedine zeby mali osobneho sofera.Deti,skola,kruzky,mesto...Autorka to doteraz nenapisala a vie preco.
@maminkadeticiek autobusy? bicykel? taxik? pešo.. Ako asi funguju ludia, ktori nemaju auto ...
@maminkadeticiek autobusy? bicykel? taxik? pešo.. Ako asi funguju ludia, ktori nemaju auto ...
@akvi Sorry zeny,puste co chcete,ja nemam pochopenie pre tieto typy. Vzdy sa da vykrocit čelom svojej komfortnej zone.Mna nepresvedcite.Nemam rada tieto sebalutostive povahy ludi.Neberte to osobne,lutovat ju urcite nebudem.
Nakoniec je tu dost takych co ju polutuju.Nevidim dovod byt jedna z nich.Zit cely zivot so strachom,to co je za zivot??Dcera minule prisla s tym ze ina "tam"nejde vysavat,ze tam je pavuk.Tak jej vravim ze nech sa okamzite otoci,nech si vezme handru,vreckovku,nech ho zabije,nech to vyriesi akokolvek chce,ale tu miestnost vysaje.Miestnost vysala.Nebudem podporovat iracionalne strachy.Ziadnu traumu nemala a nema.
Ja s nim v istom súhlasím a myslím, že strachy/fobie sa dajú prekonať. Napríklad ja sa fakt bojím švábov a keď som dlho mimo nejakej krajiny, kde sa vyskytujú bežne, že ich niekde vidíš každý den, tak zas ten strach príde. Ale keď sa trénujem, typu najprv s dlhým smetakom odpracem, potom aj s tým krátkym a potom dokážem aj s kusom papiera bez toho aby ma to už veľmi vzrušovalo… chce to fakt dosť sebazapretia, ale podľa mňa je to veľmi dôležité, lebo takto sa strachy posúvajú dalej, deťom a podľa mňa to nie je super ani pre seba ani pre nich, čo potom budú musieť bojovať s tým istým.
Čo sa týka šoférovania, ma pravdu k tom, že povedzme sa stane nejaká katastrofa, on tam nie je a život deti na vlásku s tým, že každá minúta sa ráta. Ja som to našťastie nezažila, ale už som to počula z okolia, ako napríklad dieta prestalo dýchať a dalo sa takto zachrániť. To sú life skills, ktoré môžu byt nevyhnutné.
Čo sa týka ponižovania pred deťmi s nadávok, v tom súhlasím so všetkými. Labilny nervak, uvazujem, či ta ma nejaké právo o niečom poučovať, aj keď teda v istých aspektoch ma pravdu
@akvi Sorry zeny,puste co chcete,ja nemam pochopenie pre tieto typy. Vzdy sa da vykrocit čelom svojej komfortnej zone.Mna nepresvedcite.Nemam rada tieto sebalutostive povahy ludi.Neberte to osobne,lutovat ju urcite nebudem.
@maminkadeticiek kto ju ľutuje? Ja určite nie. Konštatujem, že žiť sa dá spokojne aj bez auta. Skôr je smutné to, že niekto si to nevie predstaviť, lebo by musel vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a ísť busom alebo pešo. Vidíme to denne, aké preplnené sú mestá, niekto ide autom aj 10 metrov do obchodu. Šoférovať nie je nikoho povinnosť a mňa skôr desia niektorí vodiči, ktorí si svoju neschopnosť šoférovať neuvedomujú a ohrozujú všetkých okolo
Tie, ktore tu radite, aby prekonala fobie tym, ze budete nutit cloveka, robit to, coho sa boji, tak absolutne netusite, o com fobia je. To nie je strach, ktory sa da prekonat volou. To je ako ked by ste chceli volou prekonat chripku. Smutne toto.. Ja som fobiu zo soferovania neprekonala ani za 10 rokov aktivneho soferovania. Kazdy den som sadala za volant s hrcou v krku a spotena som bola po par metroch. Pritom soferujem dobre, dokonca ma to aj bavi, ale nedokazem ovplyvnit to, ako velmi sa bojim.. Soferovala som len preto, lebo som musela. Akonahle pominuli dovody, zavesila som kluce a za volant nesadnem. Uplne spokojne fungujem aj bez auta. Nastastie, moj muz nie je idiot, ako tot autorkin..
@akvi ako sa da vyliečiť chrípku, tak sa dajú prekonať fóbie. Za to, sa to tebe nepodarilo, neznamená, že sa to nedá a že ostatní “nevedia, čo je to strach”.
Inak mám v okoli aj ľudí, ktorí prekonali strach z výšky, ktorý bol v takom štádiu, že najprv vyšla na tie rebríky na lezenie v korunách stromov a začala sa triasť, potiť a nemohla sa fyzicky pohnúť. Nie, že by sa to stalo jej obľúbenou aktivitou, ale dokáže to bez ujmy. Inak ju k tomu inšpiroval frajer dobrodruh surfer
@akvi ako sa da vyliečiť chrípku, tak sa dajú prekonať fóbie. Za to, sa to tebe nepodarilo, neznamená, že sa to nedá a že ostatní “nevedia, čo je to strach”.
Inak mám v okoli aj ľudí, ktorí prekonali strach z výšky, ktorý bol v takom štádiu, že najprv vyšla na tie rebríky na lezenie v korunách stromov a začala sa triasť, potiť a nemohla sa fyzicky pohnúť. Nie, že by sa to stalo jej obľúbenou aktivitou, ale dokáže to bez ujmy. Inak ju k tomu inšpiroval frajer dobrodruh surfer
@bluka2 niečo si o tom naštuduj. Fóbia sa vôľou prekonať nedá, je to forma uzkostnej poruchy. Dá sa prekonať terapiami. Ale nie vôľou.
Ja s nim v istom súhlasím a myslím, že strachy/fobie sa dajú prekonať. Napríklad ja sa fakt bojím švábov a keď som dlho mimo nejakej krajiny, kde sa vyskytujú bežne, že ich niekde vidíš každý den, tak zas ten strach príde. Ale keď sa trénujem, typu najprv s dlhým smetakom odpracem, potom aj s tým krátkym a potom dokážem aj s kusom papiera bez toho aby ma to už veľmi vzrušovalo… chce to fakt dosť sebazapretia, ale podľa mňa je to veľmi dôležité, lebo takto sa strachy posúvajú dalej, deťom a podľa mňa to nie je super ani pre seba ani pre nich, čo potom budú musieť bojovať s tým istým.
Čo sa týka šoférovania, ma pravdu k tom, že povedzme sa stane nejaká katastrofa, on tam nie je a život deti na vlásku s tým, že každá minúta sa ráta. Ja som to našťastie nezažila, ale už som to počula z okolia, ako napríklad dieta prestalo dýchať a dalo sa takto zachrániť. To sú life skills, ktoré môžu byt nevyhnutné.
Čo sa týka ponižovania pred deťmi s nadávok, v tom súhlasím so všetkými. Labilny nervak, uvazujem, či ta ma nejaké právo o niečom poučovať, aj keď teda v istých aspektoch ma pravdu
@bluka2 zenies to do extrémov. Dnes sa dá bez problémov fungovať nez auta.
@maminkadeticiek kto ju ľutuje? Ja určite nie. Konštatujem, že žiť sa dá spokojne aj bez auta. Skôr je smutné to, že niekto si to nevie predstaviť, lebo by musel vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a ísť busom alebo pešo. Vidíme to denne, aké preplnené sú mestá, niekto ide autom aj 10 metrov do obchodu. Šoférovať nie je nikoho povinnosť a mňa skôr desia niektorí vodiči, ktorí si svoju neschopnosť šoférovať neuvedomujú a ohrozujú všetkých okolo
@akvi to s tou neschopnosťou šoférovať. to akoby si povedala, že neschopnosť písať. Jasne, že je na svete kopec analfabetov, ale nie je to tým, že by sa to nedalo naučiť. Ano, niekomu to pôjde hneď a niekto sa musí najprv učiť uchopiť ceruzku a urobiť rovnú čiaru x krát po sebe
@akvi to s tou neschopnosťou šoférovať. to akoby si povedala, že neschopnosť písať. Jasne, že je na svete kopec analfabetov, ale nie je to tým, že by sa to nedalo naučiť. Ano, niekomu to pôjde hneď a niekto sa musí najprv učiť uchopiť ceruzku a urobiť rovnú čiaru x krát po sebe
@bluka2 prečítaj si pozorne, čo píšem. A nepleť hrušky s jablkami. Neschopnosť šoférovať a fóbia zo šoférovania sú dve rôzne veci. Ja som typický príklad. Šoférovať viem a dokonca ma to baví. Ale moja fóbia mi zabraňuje to robiť, resp. nedá sa prekonať vôľou. Môžem šoférovať aj napriek fóbii, ale tým ju neprekonam.
Nakoniec je tu dost takych co ju polutuju.Nevidim dovod byt jedna z nich.Zit cely zivot so strachom,to co je za zivot??Dcera minule prisla s tym ze ina "tam"nejde vysavat,ze tam je pavuk.Tak jej vravim ze nech sa okamzite otoci,nech si vezme handru,vreckovku,nech ho zabije,nech to vyriesi akokolvek chce,ale tu miestnost vysaje.Miestnost vysala.Nebudem podporovat iracionalne strachy.Ziadnu traumu nemala a nema.
@maminkadeticiek smutné. Inak ak si si všimla o lutosti tu nikto nehovori. Iracionálne strachy sú či ich ty podporis alebo nie takto to nefunguje zrejme nevieš ako iste veci bezia. Nie všetko sa dá vôľou ovládať. A neviem či je v poriadku deťom nariadiť že niečo urobia lebo ty si povedala a žiadne ich prežívanie ťa nezaujíma. To nie je dobrý základ pre ženu do budúcich vzťahov
@bluka2 prečítaj si pozorne, čo píšem. A nepleť hrušky s jablkami. Neschopnosť šoférovať a fóbia zo šoférovania sú dve rôzne veci. Ja som typický príklad. Šoférovať viem a dokonca ma to baví. Ale moja fóbia mi zabraňuje to robiť, resp. nedá sa prekonať vôľou. Môžem šoférovať aj napriek fóbii, ale tým ju neprekonam.
@akvi musím povedať, že ja mám radšej jednoduchšie myšlienkové pochody, než toto. Podľa mňa si v živote netreba kultivovať / nechať ani strachy ani fóbie, aj keď ma to ma stat dlhoročnú terapiu povedzme
@sova7 veď ani ja nemám auto teraz. Ale dokážem odšoférovat bez problémov, keby bola situácia, že to treba. To je ako vedieť plávať. Nemusíš ist plávať, ale keď spadnes niekam, lepšie vedieť plávať 😀
@bluka2 ja by som do auta nesadla v nijakej situácii zvlášť v kritických chvíľach by som nebola v stave šoférovať v strese moc nefungujem
@bluka2 písať viem v pohode aj soferovat ale nesoferujem lebo mám blok a spôsobuje mi stresy len pomyslenie na šoférovanie. Písanie milujem
@bluka2 písať viem v pohode aj soferovat ale nesoferujem lebo mám blok a spôsobuje mi stresy len pomyslenie na šoférovanie. Písanie milujem
@sova7 ja si myslím, fakt v dobrom, že by sa ti celkom zlepšila kvalita života, keby si sa s tým popasovala. Aj keď z tvojich prisevkov viem, že nemáš nejaký otrasný život, práve naopak. Len stále sa mi toto zdá istý spôsob sebarozvoja. Každý máme niečo
@akvi Kym som nemusela vozit dieta do skolky,chodila som od ZS spokojne stale autobusom.Maximalna spokojnost.Ale ked som mala dieta a pochopila som ze manzel to vzhladom na svoju pracu sam logisticky neutiahne zaplatila som si kondicne a sla som.Den po dni,pomalinky,postupne na sluzobky...Dodnes s tym nie som komfortna ale jazdim.Je to o tom ze ich rodina to asi podla jeho nazoru potrebuje.Ona mysli len na seba a na svoje strachy.
@sova7 ja inak zas naopak, ja potrebujem stres na podanie svojho najlepšieho výkonu 🥴 to z mojej nátury (alebo detstva?) ale už sa naučila aj inak, nebolo to však len tak

Psychopat