Manžel ma tlačí do vecí, ktoré ma desia
Neviem ako to vysvetliť nestranne, nedržím nikomu stranu. Ide o to, že môj muž neuznáva strach z niečoho,fobiu majú podľa neho iba zbabelci a dá sa prekonať lusknutím prsta. Ja mám dve, strach z výšok a bojím sa šoférovania. Môj muž ma dotlačil k turistike konkrétne Jánošíkové diery. Toľko do mňa hučal, že som šla. Samozrejme na rebríkoch som to oľutovala, nohy sa mi triasli ako srnky ale dala som to.
Teraz začal s tým, že mám šoférovať. Párkrát som to skúšala ale panikárila som, šla som pomaly, trúbili na mňa, ukazovali mi gestá. Proste som to vzdala. Muž prišiel s tým, že kúpi teslu ktorá, riadi sama ale človek musí sedieť za volantom a keby niečo prevziať riadenie. Chce ma za volant posadiť na 4 hodinovú cestu. Vraj len budem sledovať cestu a keď bude treba pribrzdím. Vysvetľujem mu, že mám z toho paniku, ohrozujem životy detí, nás aj ďalších účastníkov premávky. Nahneval sa a pred 10 ročným synom na mňa nahúkal, že som neschopná. Povedal, že sa nemieni ospravedlniť lebo vraj aj synovia vidia, že som neschopná. Potom začal s citovým vydieraním, že mi nezáleží na rodine, keby potrebovali odviezť na pohotovosť, nechám ich umrieť. Veľmi ma to trápi lebo ja svoju rodinu milujem a starám sa o ňu najlepšie ako viem. Najviac ma trápi manžel9vo správanie.
@maminkadeticiek smutné. Inak ak si si všimla o lutosti tu nikto nehovori. Iracionálne strachy sú či ich ty podporis alebo nie takto to nefunguje zrejme nevieš ako iste veci bezia. Nie všetko sa dá vôľou ovládať. A neviem či je v poriadku deťom nariadiť že niečo urobia lebo ty si povedala a žiadne ich prežívanie ťa nezaujíma. To nie je dobrý základ pre ženu do budúcich vzťahov
@sova7 No hlavne ma nezaujimaju asi tieto tvoje preexponovane reakcie na uplne prkotiny.Ja vychovavam samostatne zivotaschopne odvazne deti ktore vedia krasne pomenovat svoje emocie.A mna nazor cudzich zien na moju vychovu vonkoncom nezaujima.
@akvi Kym som nemusela vozit dieta do skolky,chodila som od ZS spokojne stale autobusom.Maximalna spokojnost.Ale ked som mala dieta a pochopila som ze manzel to vzhladom na svoju pracu sam logisticky neutiahne zaplatila som si kondicne a sla som.Den po dni,pomalinky,postupne na sluzobky...Dodnes s tym nie som komfortna ale jazdim.Je to o tom ze ich rodina to asi podla jeho nazoru potrebuje.Ona mysli len na seba a na svoje strachy.
@maminkadeticiek ale dá sa to vydebatovat aj inak ako na ňu hulákať pred deťmi
@sova7 No hlavne ma nezaujimaju asi tieto tvoje preexponovane reakcie na uplne prkotiny.Ja vychovavam samostatne zivotaschopne odvazne deti ktore vedia krasne pomenovat svoje emocie.A mna nazor cudzich zien na moju vychovu vonkoncom nezaujima.
@maminkadeticiek veľa sťastia v budúcnosti
Mna ste tu pobavili, ze ako existuje bez auta, ako chodi kadernicke, ako nakupuje. No tak ja sa v stredu vydam ku kadernicke busom, lebo mam cas, nemusim sa ponahlat. Domov asi tiez busom. Deti budu s otcom… dnes som na nakup do lidla isla pesi. Muz spal po nocnej. Ked sa zobudil, tak mi “vynadal”, ze preco som ho nezobudila, mohli sme ist autom 😂 vravim naco, mam nohy… lidl mam cca 20 min od domu…. Bezne vyuzivam aj s detmi autobusy, vlaky, taxi, bolt… vobec ma to neobmedzuje… nikdy som nemala problem sa kamkolvek dostavit… a je velmi zaujimave, ze zrazu to muza obtazuje ked ma zenu/deti niekam odviezt, ale v inych temach je zena na hlavu, ked sa muz nezapaja, nestara, vsetko je na zene… taky dvojaky meter. Ja som nikdy muza k tomu, aby ma vozil nepotrebovala. Dokonca su miesta v ba, kde chodim radcej busom, ako riesit a hladat parkovanie ✌🏻
Mna ste tu pobavili, ze ako existuje bez auta, ako chodi kadernicke, ako nakupuje. No tak ja sa v stredu vydam ku kadernicke busom, lebo mam cas, nemusim sa ponahlat. Domov asi tiez busom. Deti budu s otcom… dnes som na nakup do lidla isla pesi. Muz spal po nocnej. Ked sa zobudil, tak mi “vynadal”, ze preco som ho nezobudila, mohli sme ist autom 😂 vravim naco, mam nohy… lidl mam cca 20 min od domu…. Bezne vyuzivam aj s detmi autobusy, vlaky, taxi, bolt… vobec ma to neobmedzuje… nikdy som nemala problem sa kamkolvek dostavit… a je velmi zaujimave, ze zrazu to muza obtazuje ked ma zenu/deti niekam odviezt, ale v inych temach je zena na hlavu, ked sa muz nezapaja, nestara, vsetko je na zene… taky dvojaky meter. Ja som nikdy muza k tomu, aby ma vozil nepotrebovala. Dokonca su miesta v ba, kde chodim radcej busom, ako riesit a hladat parkovanie ✌🏻
@anonym_87bb03 to je všetko pekne, ja sa s tým dokonca stotožňujem a k tomu robíš dobrý skutok životnému prostrediu. Len život prináša aj všelijaké situácie tenkrat poprve. Napríklad my sme minulý rok v meste mali ťažký nedostatok benzínu. A vtedy dobre padlo sa nemusieť spoliehať na taxíky a pod. a a vedieť, že máš v garáži auto s plnou nádržou a keď bude treba, dostaneš sa do nemocnice či na letisko. To je ako korona, nejak sme si nevedeli dobre predstaviť, že to príde
Z hladiska (verejnej, ale aj taxi) dopravy sa absolutne neda porovnavat velke mesto a vidiecke satelity, ci vzdialenejsie mestecka a obce, nehovoriac o odlahlych. Tam je to bez auta (viacerych aut, niekde aj 4x4) pre rodinu s viacerymi detmi tazsie.
@oceanahory A kto iny ju vozi?Jedine zeby mali osobneho sofera.Deti,skola,kruzky,mesto...Autorka to doteraz nenapisala a vie preco.
@maminkadeticiek 😁, no tak si predstav, ze ja bez problemov funguje bez auta a to nosim dieta do skolky, zo skolky domov, nosim ho aj na kruzky, chodim pracovat, chodim 3-4x do tyzdna cvicit, vybavim nakupy a mohla by som takto pokracovat...a to v meste nemame hromadnu dopravu a nevyvaza ma ani manzel ☺️👍, takze az taka neschopna zjavne nie som 😎.
Kludne si zavolam taxik, ktory ma aj pocka podla dohody, rada sa prejdem ci v lete, ci v zime, zboznujem sa bicyklovat a vediem k tomu aj mojho syna. Pracu som si prisposobila tak, ako mi to vyhovuje, kedze mozno som "neschopna" soferovat, ale pracovne som na tom velmi flexibilne. 👍
My na rozdiel od inych rodim po sebe nezjapeme a nevyvijame na seba zbytocny natlak, podporujeme sa navzajom a sme empaticki...ak ale veris v teorii, ze rozumne je na niekoho zjapat a vyvijat tlak pre dosiahnutie vykonu a cielu, tak ti teda naozaj nezavidim. Som zastanca toho, aby sa clovek nebal vyjst zo svojej komfortnej zony, ale kazdy musi poznat aj svoje hranice!
@akvi Kym som nemusela vozit dieta do skolky,chodila som od ZS spokojne stale autobusom.Maximalna spokojnost.Ale ked som mala dieta a pochopila som ze manzel to vzhladom na svoju pracu sam logisticky neutiahne zaplatila som si kondicne a sla som.Den po dni,pomalinky,postupne na sluzobky...Dodnes s tym nie som komfortna ale jazdim.Je to o tom ze ich rodina to asi podla jeho nazoru potrebuje.Ona mysli len na seba a na svoje strachy.
@maminkadeticiek
@maminkadeticiek ty zase myslíš len na to ako veci prežívas ty a absolútne neberies v úvahuto ako ich prežívajú iní....
@sova7 Ae ona nema ziadnu fobiu.Ma proste len strach.Nazyvat kazdy strach fobiou je ako nazivat smitok traumou.Proste prehana.A ak jubjej manzel vsade vyvaza tak sa vibec necudujem ze pritvrdil.Podporoval ju dlho,ponukol jej auto na ulahcenie,necudujem sa ze uz vybuchol ked jej je pohodlnejsie hrat obet a stavat si v hlave nejake scenare ktore sa nikdy nestanu.
@maminkadeticiek chýba ti tam veľmi dôležité čosi na začiatok a to že "ja si myslím "nie tu prezentovať niečo ako nebolo by fakt lebo ty o tak mas.panebože ja pevne verim,že u vás v rodine nikdy nebudú mať ani len nábeh na depresiu napr. lebo tvoja reakcia bude že depresiu majú len ľudia čo nevedia čo so sebou a že sa človek má vzchopiť a nepremýšľať nad blbostami,že?
@anonym_87bb03 to je všetko pekne, ja sa s tým dokonca stotožňujem a k tomu robíš dobrý skutok životnému prostrediu. Len život prináša aj všelijaké situácie tenkrat poprve. Napríklad my sme minulý rok v meste mali ťažký nedostatok benzínu. A vtedy dobre padlo sa nemusieť spoliehať na taxíky a pod. a a vedieť, že máš v garáži auto s plnou nádržou a keď bude treba, dostaneš sa do nemocnice či na letisko. To je ako korona, nejak sme si nevedeli dobre predstaviť, že to príde
@bluka2 pozri, ty chodis kade tade po svete, aj tam kde lisky davaju dobru noc. Ja zijem v satelite ba, nikdy nikde som nemala problem sa dostat. Najdlhsie som na bolt cakala 5 min… pre mna je zvlastne, ze niekto je tak zavisly od auta, ze si neviem predstavit fungovat bez neho. A este sa pozastavovat ako chodi s detmi k lekarovi, kadernicke a snad neobtazuje muza… mojho muza absolutne neobtazuje odviezt dieta a zenu k lekarovi, kadernicke, ist na nakupy…Strasna tragedia, no…
Ja to vsak od neho nevyzadujem. Ani to nepovazujem za samozrejmost. Ale zas sa netvarme, ze muz je nejaky chudacik, ked musi odviezt vlastnu zenu a vlastne deti
Diskusia ma uz prestala bavit.Vsetkym prajem vela zdravia a pohody a tebe autorka ako chces.Lebo ani vlastne neviem po aku radu si si sem prisla.Ak si dufala ze ta tu zahltia tym aky bezcitny debil tvoj manzel je,tak to bola uspesna misia.Caute 🫡
@bluka2 pozri, ty chodis kade tade po svete, aj tam kde lisky davaju dobru noc. Ja zijem v satelite ba, nikdy nikde som nemala problem sa dostat. Najdlhsie som na bolt cakala 5 min… pre mna je zvlastne, ze niekto je tak zavisly od auta, ze si neviem predstavit fungovat bez neho. A este sa pozastavovat ako chodi s detmi k lekarovi, kadernicke a snad neobtazuje muza… mojho muza absolutne neobtazuje odviezt dieta a zenu k lekarovi, kadernicke, ist na nakupy…Strasna tragedia, no…
Ja to vsak od neho nevyzadujem. Ani to nepovazujem za samozrejmost. Ale zas sa netvarme, ze muz je nejaky chudacik, ked musi odviezt vlastnu zenu a vlastne deti
@anonym_87bb03 mne minule ChatGPT vyhodil nejakých 20-30% pravdopodobnost, že do 10 rokov bude Európa v poriadnej kríze, typu ako v minulosti nejaké latinskoamerické krajiny. Aj keď to je možno blbosť. Ja radšej mať tu schopnosť než nemať.
@anonym_87bb03 mne minule ChatGPT vyhodil nejakých 20-30% pravdopodobnost, že do 10 rokov bude Európa v poriadnej kríze, typu ako v minulosti nejaké latinskoamerické krajiny. Aj keď to je možno blbosť. Ja radšej mať tu schopnosť než nemať.
@bluka2 ja vodicak mam. Ale naco bude tebe, mne, mojmu muzovi, ked nebude ten benzin a bude kriza?dobre, budeme jazdit na elektrike… ale potom pride energeticka kriza..atd atd.. ak by som sa mala nad tymto takto zamyslat, porazilo by ma. Ano stastie praje pripravenym. Ale naozaj si nemyslim, ze je uplne v poriadku byt v soku z toho, ako niekto moze samostatne fungovat bez auta… uplne normalne…bez problemov… a nutit niekoho do niecoho krikom, zhadzovat ho pred detmi, je uz absolutne cez ciaru.
@bluka2 ja vodicak mam. Ale naco bude tebe, mne, mojmu muzovi, ked nebude ten benzin a bude kriza?dobre, budeme jazdit na elektrike… ale potom pride energeticka kriza..atd atd.. ak by som sa mala nad tymto takto zamyslat, porazilo by ma. Ano stastie praje pripravenym. Ale naozaj si nemyslim, ze je uplne v poriadku byt v soku z toho, ako niekto moze samostatne fungovat bez auta… uplne normalne…bez problemov… a nutit niekoho do niecoho krikom, zhadzovat ho pred detmi, je uz absolutne cez ciaru.
@anonym_87bb03 ked nebol ten benzín, začali dávať iba po 10l tým, čo si vycakali celodennú radu. Ja som takto niekoho poslala viac krát načerpať a potom som mala auto v garáži s plnou nádržou a začala používať taxíky, aby som mala proste ten backup sa pripadne z krízovej oblasti dostať… väčšinou kríza nie je všade. Inak súhlasím, dá sa normálne fungovať bez auta, všetko záleží od kontextu. Túto ma jej muž zrejme pocit, že by im to uľahčilo život. Nie nefandim mu, že ju uráža atd. Možno jej chce šupnúť na plecia ešte +10% roboty, keď ma už 70% a možno je to úplne inak, ja neviem 😃
@anonym_87bb03 ked nebol ten benzín, začali dávať iba po 10l tým, čo si vycakali celodennú radu. Ja som takto niekoho poslala viac krát načerpať a potom som mala auto v garáži s plnou nádržou a začala používať taxíky, aby som mala proste ten backup sa pripadne z krízovej oblasti dostať… väčšinou kríza nie je všade. Inak súhlasím, dá sa normálne fungovať bez auta, všetko záleží od kontextu. Túto ma jej muž zrejme pocit, že by im to uľahčilo život. Nie nefandim mu, že ju uráža atd. Možno jej chce šupnúť na plecia ešte +10% roboty, keď ma už 70% a možno je to úplne inak, ja neviem 😃
@bluka2 ved to, ze ja si neviem predstavit, ze by ma muz takto zhadzoval. A to teda nie je ani zdaleka dokonaly a niekolkokrat do tyzdna ho mam chut utopit v lyzicke vody a roztrhnut ako zabu 😂 zvyknem hovorit, ze som v minulom zivote bola urcite Hitler…
Ale takyto sileny natlak teda by na mna nevyvijal. Ja doteraz neviem, ako som ten vodicak ziskala. Mam paniku, strach, fobiu. Pomenujte si to ako chcete. A teda dostatok sebareflexie, ze viem, ze na cesty nepatrim…. Bodka. Viac o tom nediskutujeme. Pochopil. Akceptoval. Ved o tom je vztah, nie?
Proste muz autorky to prehnal
musim podotknut, ze v dnesnej dobe velmi ocenujem uvedomelu osobu, ktora vie triezvo zhodnotit, ze nie je schopna bezpecne soferovat a teda nesoferuje, za kazdu cenu
@anonym_2c5383 bola som tam snáď 100x, ale naozaj to ako nič dramatické nevidím
@anonym_760bd2 pre kolegynu tam museli prist zachranari.a druha to sice dala,ale tak,ze ju zpredu aj zozadu pridrzali kolegovia,v podstate ju niesli,kricala od strachu.to co sa tebe zda v pohode,inemu nahana hrozu.

@sova7 ja si myslím, fakt v dobrom, že by sa ti celkom zlepšila kvalita života, keby si sa s tým popasovala. Aj keď z tvojich prisevkov viem, že nemáš nejaký otrasný život, práve naopak. Len stále sa mi toto zdá istý spôsob sebarozvoja. Každý máme niečo
@bluka2 zatiaľ som takto v pohode. Rada cestujem busom a dostanem sa kam potrebujem rada počúvam ľudí počas cesty beriem to ako výlet. Keby žijem niekde na samote neviem zatiaľ auto neriešim možno časom budem musieť