Manžel mi vyčíta, že nepracujem
Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.
nejako mi to nesedí. Vysokú materskú si mala pri dcére, ktorá má 14 rokov? V tom roku bola materská iba 55 % z tvojej mzdy a potom bol rodičovský príspevok v sume cca 250 eur. Takže neviem neviem kedy si stihla popri materskej toľko nasporiť. Len aby ťa ten tvoj naozaj celú nefinancoval a svoje úspory si si len prikrášlila
Tak Ja napriklad minam svoje $ na deti a dovce. Muz plati vsetko ostatne. Ked zaraba xx viac ako Ja bolo by to hlupe delit nase $ na 50% Keby mal platit upratovacku kucharku nanny tak sa nedoplati. Spokojni sme obaja u nas to takto funguje na vzajomnej dohode a nikto nie je vyuzivany na $ . Sme rodina a kazdy v nej hra svoju neocenitelnu rolu. Kazdy to mà ako si nastavi Takze kludne to mozes odsudit ako to je u nas nazvat ma vselijak skaredo ale u nas sme spokojni a u vas nie. Lenze to sa neda porovnavat kedze ste v inej situacii . Ked sa u vas z jedneho prijmu neda zit tak aby boli vsetci spokojni. V ekonomicky slabsich rodinach to inak nejde musia sa poskladat. Za par mesiacov je jar a proste najdes job a spokojni budete obaja.
@lalala94 nie, nepracujem manualne. Len doma co sa tyka domacnosti. Ja pisem o tych, co naozaj sedia len na riti, pseudoprace nedolezite. Nie o KAZDOM JEDNOM CLOVEKU ktory mansucat prace AJ kancelarsku.
@sasa1310 ved pise, ze pred dcerou vela robila, aby si odlozila.. ja som tiez pred detmi brala vikendy, nocne, mala som.dobre hodnotenia, cize v ramci odmenovania sto bolo tiez fajn... neminala, ukladala.. aspon ked sme kupovali byt, sme vedeli dat slusnu hotovost a brat mensi uver ako keby sme nemali skoro nic nasetrene.. nikdy nevies, mohla to mat podobne... Len si to vyriesila zas inak, cize odlozene moze mat..
@siska53 Presne tak ja som tiež brala všetky víkendy aj nočné čo sa len dalo.A tiež som dostala prémie za svoju prácu robila som kvalitarku v jednej firme.
autorka a inflácia čo? Mi chceš povedať, že tie peniaze čo si zarobila napríklad pred prvou dcérou majú dnes takú hodnotu, že z nich dokážeš v pohode existovať pomaly do dôchodku? Ako nie je zákon, že musíš pracovať a ani nik ťa tu na MK donútiť nemôže, kľudne bud doma aj do konca života, ale nepíš nám tu prosím rozprávky.
@babulkomale ake su to pseudoprace nedolezite? To by ma celkom zaujimalo v dnesnej dobe kto koho plati len tak bez prace za sedenie na riti.
Je rozdiel, ked zena pracuje a svoje peniaze mina len na blbosti, ako pises a rozdiel, ked zena na rodicovskej dovolenke musi platit naklady na domocnost z uspor. Je to nenormalne. Tvoje argumenty a priklady su, ze vyuzivat muza len na peniaze alebo ze ak zena mina len na blbosti. Ale medzi tvojou situaciou a situaciou vyuzivat muzs len na peniaze ci minat len na blbosti je kopec normalnych rodin, kde zenu na rodicovskej manzel podporuje, lebo nepracuje a stara sa o dieta. Ty vsak budes do nekonecna scestne argumentovat, aby si obhajila stav, v ktorom zijete. Nechapem, preco si sem pisala, ked si ostatnych presviedcas, ze je to ok.
@marsmykkok len tak pre zaujímavosť som pohľadávka: materská v r. 2008 (keď by mala byť so staršou dcérou) bola maximálne vo výške 590€ (teda ešte v korunách, ale dávam v eurách) a rodičovský príspevok bol vo výške 158€.
Inflácia je neúprosná.
Som zvedavá akú rozprávku si ešte autorka vymyslí, odkiaľ má desaťtisíce na účte.
zamestnaj sa a uvidis co bude, proste neries dopredu, nemas strednu skolu, alebo si takmer nikdy nepracovala, ze hladas len upratovanie?
@zltalienka Nebolo náhodou vtedy tak, že boli tiež dve sumy rodičáku? Pre pracujúce a nepracujúce? Niečo sa mi marí. Potom to zrušili a dali jednotnú sumu. Ja som šla na RD v roku 2013 a mala som okolo 180 e.
No na to dolaďovanie tiež ešte treba kopu peňazí- nábytok, dvere, kúpeľňa, to sú tiež tisícové položky. A čo oblečenie, topánky pre deti, to z čoho kupuješ? Jasne, že ste a budete viac v mínuse, tam ta nezachráni predať občas nejakú obnosenú vec. Skús si hľadať prácu na HR, na všetko máš odpoveď, tam by si sa uplatnila.
@marryen Ja už ani nepamätám koľko bolo vtedy rodicak už to bolo dávno okolo 200 eur a kocikove okolo 800 neviem presne.No vtedy boli aj ceny iné nebolo všetko také drahé ako teraz
@katkami123 Oblečenie zvyknem aj z bazaru kúpiť za par eur.Inac dá sa najst aj lacné oblečenie aj topánky,keď sú výpredaje.
@zltalienka no najprv ta rozprávka o vysokej materskej, potom že makala aj nadčasy noci, víkendy a tak. Ale píše, že u toho zamestnávateľa kde robila a teda tam je aj zákonník práce nejaký a zase nemôže robiť 16 hodín 7 dní v týždni v tej istej práci ako zamestnanec. Aj nadčasy majú limity a to nehovorím o tom, že ak aj nejaké mala zase vyšší príjem, vyššie odvody a dane a na účet prídu len omrvinky navyše. Buď nemá úspory alebo sú to mužove úspory alebo zdedila alebo dostala peniaze od rodičov, ale že si nešetrila pomaly na celý život či už z vysokej materskej alebo z nadčasov a odmien u 1 zamestnávateľa to neverím.
Ja viem, mám 3 deti, nie som debil, ale cez výpredaje tiež nekúpiš kvalitne nepremokavé topánky za 5€ Alebo bundu. Skôr poukazujem na to, ze tu odrbkávaš. Skôr verím tomu, ze fungujete ltt a tvoj manzel míňa všetko na prerabku, oblečenie, stravu a ma už toho dosť.
@marsmykkok
Tak nám je všetkým jasné, že tie peniaze bokom nie sú… určite nie tisíce. Je to pruser, keď treba splácať aj hypo, aj prerábať, aj oblečenie pre deti, staršia je uz v puberte, chce nejak vyzerat, do toho platiť energie za dom…. Je to na autorke, toto všetko si musí ona uvedomiť. Namiesto toho tu napíše o nejakych mužových 200€ na stravu s ktorymi akože funguje a zvyšok sa podľa nej asi nakupuje a spláca sám.
@marsmykkok Akých 16 hodín?Robila som 12tky a vikend voľný.Nadcas bol že som išla aj cez víkend alebo občas som odrobila 24tku.Neviem presnú sumu no zarábala som okolo 15 - 20 tisic keď ešte boli koruny,prémie a za nadčasy nám dávali na ruku,tak všetko sa nezdanovalo.Ja som všetko odkladala.Ma seba som nekupovala veľa veci,som minimalistka.Od nikoho som nič nezdedila ani rodičia ma nedotovali finančné.Da sa aj tvrdou prácou ušetriť.
@katkami123 Manžel míňa ako som písala na stravu,platí hypotéku a úver čo máme.Plus benzín do roboty do auta.Ostatne peniaze si spori.Raz za čas kúpi niečo na seba alebo do domu.Ja tak isto na seba nekupujem nič.Na deti oblečenie kúpim často z bazaru alebo výpredaje za dobrú cenu.Na strave ušetrím nekupujem zbytočne nevyhadzujem.Neviem čo je na tom divné že nie každý rozhadzuje.
Je rozdiel rozhadzovanie, šetrenie a rozdiel živorenie. Ty máš možnosť to zmeniť, rozhodnutie je na tebe. Inak tak 50% vecí ti tu neverím.
A ako dlho chceš byť ešte takto doma? Mužovi si aspoň povedala nejaký termín, až má pevný bod o ktorý sa aj on môže oprieť?
Prepáč, ale keď si v 2008 zarábala cca 20000SK (oficiálne) tak Tvoja materská bola tak 365€. Počty nepustia. V tom čase som pracovala v pracovno-právnej oblasti a je mi jasné, že to čo tu prezentuješ nie je pravda. Odrobené 24 hodinovky naozaj len načierno a popravde neverím že kdesi vo výrobe na odbore kvality sa dá reálne potiahnuť 24 hodín v práci.
@marryen aj také bolo, ale skôr ako autorka šla na rodičák.
@sasa1310 Tak som si dala tú námahu a prelustrovala som net. A predsa len bolo tak ako píšem.
Základná suma RP 164,22 € - Na RP vo výške 164,22 € mesačne bude mať nárok osoba, ktorá spĺňa podmienky na priznanie RP uvedené vyššie a ktorá na dané dieťa pred RP nepoberala materské
Na zvýšenú sumu RP vo výške 256 € mesačne bude mať nárok osoba, ktorá spĺňa podmienky na priznanie RP uvedené vyššie a ktorá na dané dieťa pred RP poberala materské (prípadne obdobnú dávku v inom členskom štáte EÚ) alebo bola v posledných 2 rokoch pred narodením dieťaťa najmenej 270 dní nemocensky poistená.
Bolo to ešte za vlády Ivety Radičovej.
@katkami123 Neviem keby ma niekde zobrali z tich miest kam som poslala životopis môžem hneď nastúpiť.No keď pôjdem na ocrky neviem ako dlho tam má nechajú.
Prečo by si mala ísť ty na OČR? Proste sa zatni, nech ide muž. Ak má zmluvu na dobu neurčitú, čo musí mať, inak by mu hypo nedali, tak je od neho chrapunstvo a lenivosť ti ničiť kariéru a hádzať takto polená pod nohy. Prečo sa aj ty nezatneš a nepovieš mu svoje, keď ti najbližšie bude hovoriť ako máš ísť do prace? A keď do nej nenastúpiš, tak to nikdy nezistíš.
@marryen toto dlho nevydržalo. V 2010 zaviedli, v 2011 rušili. Zvýšený príspevok bol len do 2 rokov dieťaťa, takže ak sa dcéra autorky narodila v 2008, tak si dočasné zvýšenie RP v r. 2010 veľmi neužila.

@zltalienka Keď všetko zaplatí veľa mu neostane z výplaty.A čo ostane si míne na seba.
@katkami123 Tie výmeny čo píšeš sme všetko spravili keď sme kúpili dom.Brali sme hypotéku aj úver,spravili sme novú elektriku,plyn,podlahy,novú strechu,zateplili dom,vymalovali,nové vchodové dvere,plastové okná.Teraz uz len dolaďujeme.
@sisaka Prehliadla si fakt že robím od 18tky vtedy som bola sama a ťahala som každý deň víkendy sviatky lebo som chcela zarobiť.Tym pádom pri dcére som mala vysokú materskú.Hned ako išla do škôlky som sa vrátila do roboty a ďalej zarábala.Preco by som nemohla mať našetrené?Ja nechodim na manikúru kadernícke,nekupujem drahé handry a kabelky,tak viem ušetriť.Inac každý vie že deti bývajú najviac choré na jeseň a v zime hlavne také čo nastupujú prvý krát do škôlky.Na jar a v lete není toľko chorôb,tak rátam s tým že už nebude toľko chorý.Ani neviem na čo vysvetľujem keď ak tak nechápeš.
@nicegirl369 Sú také čo využívajú chlapa pre peniaze,keď chlap platí všetky výdavky aj všetko okolo deti.A žena nič,svoje peniaze míňa len na blbosti.