Manžel mi vyčíta, že nepracujem
Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.
Nikde som nepísala že nechcem robiť,no není to také jednoduché si nájsť vhodnú prácu.Skusala som v obchode na skrátený úväzok nepovolili mi.Skusala som na nočné smeny vykladať tovar alebo do pekárne.Lenze muž robí na tri smeny a nedalo by sa každý deň,keď má poobednú a nocnu tak musím byť doma s deťmi.Skusala som aj víkendové smeny neberú nemajú teraz zákazky.Hladam stále no keď sa nedarí.Aj upratovačku by som išla na pár hodín robiť no uprednostnili dôchodcov.Co sa týka starostlivosti manžel robí chlapské práce okolo domu.Vnutri domácnost upratovanie varenie všetko je moja robota.Tak isto o deti sa starám len ja.Manzel jasne povedal že nebude chodiť do škôlky ani na ocr že mám sa zaobstarať ja sama.Takze je to aj o to ťažšie si nájsť niečo.
A po ďalšie. Tiež mám nevlastného otca od 10r. Nikdy nemal problém mi niečo zaplatiť starať sa o mna. Aj keď som nebola jeho bral má ako svoju dcéru a naďalej berie. Viedol má ku oltáru a moje deti berie ako svoje vlastne vnúčence. Dokonca aj jeho otec (moj dedko) keď sa mi narodila prvorodena sa rozplakal že som mu dala to najkrajšie v živote a spravila z neho pradedka že je vďačný že sa toho dožil. Je smutne že tvoj muž tak tvoju dcéru neberie…
No zbytočne si tu zakladala tému, tu budú zvady:D jedna zapríčinené dcéru do výchovy, ďalšia ta pošle záchody umyvat:D rob si ty ako uznáš za vhodne. Ja nevidím nič na tom byť doma, čo je zlé ze na tom nie ste doma a jedno. Čiže tebe neostáva nič iné ako prestať zo seba robit nejakú obeť. Pekne otca zapriahni do starostlivosti a výchovy a praci si nájdi. A potom uvidíte, možno sám po par mesiacoch zisti, ze to tak nepôjde. Alebo sa veci utrasu a pôjdu. A keďže oporu v ňom nemáš rezervu si odlož. Nech nedostaneš bez financií ak mu prepne. A ze nebude chodiť po deti? A starať sa? To ti na čo je takú muž? Platiť všetko, starať sa o všetko,pracovat... aby on mal svoj pohodlný život.
Tak je úplne logické, že domácnosť je len na tebe, keď si doma. Keď budeš pracovať a stále bude cela domácnosť s výchova na teba.. potom sa treba sťažovať.
A ešte čo sa týka prace. Hľadaj si niečo na ranné zmeny. Keď deti budú v škôlke. Ja som predtým robila 10 rokov čašníčku. Prácu som hľadala mesiac a pól a nakoniec som našla 30 sekúnd od škôlky v tlačiarenskej firme. Čo je najlepšie že som si našla úplne super šéfa a aj vedúcu a keď som aj ocr tak to chápu. V novembri som bola polku mesiaca doma lebo deti mali kiahne až po sebe muž ďalšiu polku mesiaca. V decembri si má zavolal šéf ja že má ide vyhodiť a tadaaaa rozoberal somnou zvýšenie platu po skúšobnej dobe od nového roka. Treba len nezufat a hľadať skúšať všade posielať zivotopis. Ja som každý deň odoslala 2-3 životopisy.
@laurar1
Ja som ďaleko mladšia pomahala, nevidím v tom žiadnu tragédiu prizrieť dieťa na 2-3 hodiny, kým príde mama z prace. Ja za takúto prípravu do života rodicom ďakujem, naučilo ma to zodpovednosti a kopu ďalším dobrým vlastnostiam.Myslím, za väčšou tragédiou je, keď niekto považuje 14 ročnú pubertiacku za malé dieťa, ktorré sa ma jedine hrajkať, kedy matkám deti vôbec nepomáhajú ani základne veci v domácnostiach a co diskusia, to vyhorena žena, ktorá obskakuje 20-rocne “deti”. Kedysi mali gazdovky, deti pásli husy, starali sa o kravy a všetci starí ľudia spomínajú na krasne detstvo. Teraz najlepšie dieťa aby už vôbec nič nerobilo, nemalo žiadne povinnosti, iba výhody a všetko nespokojne, psychiatrie z roka na rok plnšie nešťastných detí.
Priložím ti tu tento link jedného odborníka, ktorý varuje presne takýmto tvojim pohľadom.
@katkami123 presne tak. 14rocna ma doma pomahat a nie jej to ospravedlnovat, ze ma pubertu... samozrejme, neberme jej detstvo, ale co sa za mlada naucis, ako by si v dospelosti nasla
@katkami123 Neviem, ci si citala, co som napisala, pretoze som nikde nespominala, ze sa ma iba hrajkat. Ma sa podielat na pracach v domacnosti v primeranej miere. A na takych, na ktorych sa podiela. Ale nema sa starat o dieta. Podla teba ma prist zo skoly okolo tretej, 3 hodiny sa starat o dieta a potom sa ucit. A ma sa starat o dieta preto, lebo jeho otec vyhlasil, ze nebude. Mimochodom ten, co o nu vobec nema zaujem. Preco ma ona doplacat na to, ze si jej matka spravila dieta s chrapunom?
@katkami123 tragédia je skôr jej chlap,ktorý odmieta ísť pre VLASTNÉ do škôlky a dať pár dní očr.Je mi ľúto toho dievčaťa puberta,nepuberta,všetky sme sa naučili samostatnosti,uvariť,upratať,naučiť sa atď,tu ide o to,že on ju berie ako príťaž a autorka,netvrď,že nie,lebo ja som mala to isté a ex je dávno ex.To dievča sa musí dosť trápiť a ďalšia vec ako príklad má chlapa,čo si neváži jej matku a odmieta pomôcť aj s bratom.To čo má byť,ako boli by ste tu poniektoré určite šťastné,keby to zažívate..keď tu autorku tak drbete.Bez ohľadu na to či pracuje alebo nepracuje-na chlapa to nemá finančne žiaden vplyv,ona platí polku a míňa svoje úspory,nie spoločné úspory.
@katkami123 vies co, v tomto pripade by som k tej pomoci 14-rocnej mala iny pristup ako v pripade beznej a plnohodnotne fungujucej rodiny. Nevlastny otec ju evidentne berie ako nieco, co sa ho netyka. Nevidim preto dovod, aby ho suplovala v starostlivosti o jeho dieta, pretoze on to tak chce, tak deti zadelil do chlievikov, cim jej dal pocitit, ze nie je plnohodnotnym clenom rodiny. Autorka sice nepise, ako sa k jej dcere sprava, no uz z vydelenia financii je jasne, ze ten vztah bude zrejme biedny.
ach, vy tu poniektore zijete dost mimo realitu. ze najdi si pracu a v case choroby pojdes na ocr. samozrejme, nastupi do prace o 2 tyzdne pojde na ocr a este jej ani neskonci skusobna doba a zamestnavatel jej da adios, lebo mu taku pracovnu silu netreba. vsetci zamestnavatelia sa biju o matky skolkarov, lebo vedia, ze budu viac doma ako v praci. a ani dochodkyna nebude strazit cudzie chore dieta, aby od neho sama ochorela tak, ze ju to zlozi na mesiac. my tu mame o 3 domy dalej dochodcov, co k nim prisli s chorym skolkarom mladi snad na hodinu a babka sa od neho tak nakazila, ze skoncila na kysliku v spitali. a to inak bola ciperna pani bez diagnoz. vsetci vieme, ale pliagy deti zo skolok nosia. takze ano, vsetci dochodcovia sa priam trhaju, aby strazili chore dieta.
K veci, v prvom rade si si vybrala za muza magora No.1. Chlap, ktory neparticipuje na starostlivosti a financovani mojho dietata, o takeho by som neobtrela ani nohu, nie to aby som si s nim urobila dieta a zalozila rodinu.
Pracu si urcite najdi, uspory sa ti rychlo minu pri dnesnych cenach. Nieco nekvalifikovane, nejaku pomocnu silu do kuchyne, upratovacku, kde vies robit menej ako 8hodin.Mas obrovsku vyhodu v starsej dcere, ta ti so skolkarom vie pomoct. Tiez mam 14rocnu a dokonca rocnu a vie ma (okrem dojcenia) zastupit 100%-ne vo vsetkom. Do skolky aj zo skolky predsa surodenca zvladne odniest. A v pripade choroby nech sa stara otecko. Ak si dieta urobil, nech sa onho aj stara. Nie ze nebude s nim na ocr. Ziadne diskusie. Oznamit a hotovo. drzim palce!
to ze sedis doma a nemakas mi pride tiez divne ..ale daleko horsie je to ze mte vsetko na polovicu aj napriek tomu ze si bola doma s aj jeho dietatom, hrozne je aj to,ze neprijal starsiu -ako matka by osm to nedovolila .. ved aj ona je jeho rodina .. a co teraz? ked vsetko napolovicu tak aj striedt sa s dietatom ked je chore, striedat sa v domacich pracach . striedat sa s navstevou skolky a lekarov .. vsetko co robis len ty spis a ziadaj od neho polovicu ay robil on ... tiez nezabudni na prazdniny -aj tam sa treba u deti prestriedat .... a ak ti vycita ze ta zivy- ako ta zivy ked ti dava len polovicu? o nic viac ako ty
No to si si teda našla ''chlapa''...
Tak po tvojom poslednom príspevku si myslím, že je úplne jedno kto ti tu čo napíše. Tvoj muž ti nie je ochotný v ničom pomôcť, čiže rady, že sa budete striedať na OČR a bude chodiť po dieťa do škôlky, keď ty nebudeš stíhať sú úplne zbytočné, keďže ti všetko hodil na krk. Žiaľ, tvoj muž je jeden z tých jednoduchších jedincov, ktorí sa ešte neprebrali zo stredoveku. To si ale asi mohla vidieť aj predtým.
Tak u nás choroba nechoroba ja som pracovala aj počas md a ako nastúpila mala do škôlky tak v ten deň hneď aj ja. Nemôžeš sa spoliehať stále na sople a choroby,to by som ja nikdy nepracovala. Musíte sa skratka dohodnúť z muzom že ak je dieťa choré musí niekedy aj on ostať doma. A teda no comment ,že prvorodenej dcere platíš všetko ty. Veď ste jedna rodina . Malo by ísť všetko zo spoločného aj na tvoju prvú dcéru. Napokon keď si ťa bral tak bol si vedomý toho že ty už dieťa máš. Nechápem takéto zmýšľanie ľudí.
Ja nepochopim vyhovorky, ze nemam pracu, lebo dieta je stale chore. Aj ja som mala male deti a do prace som normalne isla. Obaja brali lieky na imunitu. Vsetko ide hore, peniaze treba vsetkym a teba pochopit, ze je tazka doba? Tazka je pre vsetkych rovnako. Tiez poznam jednu co si u nas nevie chuda najst pracu uz 4 roky. Sedi doma, muz beha aj po vikendoch po stavbach. Roboty je okolo plno, sami srb u nas. Ukrajinci sa hned zamestnali, len ona chuda sa nevie. Kto nechce, robotu si nenajde a bude mat len kopu vyhovoriek preco to nejde. Zacni premyslat ako to pojde.
@kubkovamama Áno míňam si zo svojich úspor čo som si ja nasetrila keď som pracovala.
@syslik81 Ako ma živí,to myslel tak že mi dáva na stravu on dá 200 eur ja dám 200 a z toho nakupujem potraviny a varím celý mesiac.Mame to napoly tak že on platí hypotéku a úver,ja platím plyn elektriku tv internet.Ostatne výdavky čo sú voda smeti dane za dom tiež spolu platíme.Malemu škôlku platí manžel,dcére školu ja.Darceky oslavy dovolenku tiež na polovicu.
ale on ta tym padom nezivy-on ti nic nedava ...
Na základnej som mala najlepšiu kamaratku, s ktorou sme chodili spolu do skoly. Keď jej mama nastúpila po rodičovskej do prace, tak kamaratka ako 13 rocna chodila nosiť do skolky 3 ročnú sestru a velakrat aj po ňu chodila, lebo mama bola rozvedená samozivitelka. Skus vysvetlit satrsej, aká je situácia a či ti nemôže pomôcť.
Na druhej strane, ak máš uspory, je úplne v pohode, že si doma. Tiež mám staršie dieťa furt doma kvôli chorobe. Stravné platim 39 eur/mesiac. Na konci školského roku som mala preplatok na odhlasenom stravnom 240 eur, to znamená, že dcéra bola z tých 10 mesiacov vyse 6 mesiacov chora doma. No neviem, ktorý zamestnávateľ by toto toleroval.
No bohovske ste. Pubertacku, ktorá žije s divnym chlapom, čo ju berie ako "nie svoju" by ste hnali do roboty ako zdutu kozu. Leniveho velkhubeho zmrda si treba pestovať, lebo chlap je chudák take polodebilne zvieratko, ktoré sa jednoducho nemôže podieľať na chode domácnosti a starostlivosti o deti.... Áno, žena má ísť do práce, nechápem, na čo ešte sedí doma, ale v praxi to s takýmto mužom vyzerá tak, že bude makať v paci aj doma. Takže by som doma narobila poriadky s chlapom, dala mu také "na polovicu", že by nevedel, kde je sever a potom si až hľadala prácu.
@benit Ja som to tiež stále hovorila že kto chce robotu si nájde.Kamosky mi povedali že aká som hrdinka s tými rečami že uvidím keď dôjde na to aké to je ťažké nájsť si prácu.Teraz už vidím.
@1gabriela13 Manžel platí malému škôlku,ja staršej školu.No to neznamená že sa nestará aj o dcéru.Zahra sa s ňou,vysvetlí jej učivo.Dcera mu pomáha vonku keď muž niečo robí atď
Tazke casy ala nechce sa mi ist do prace lebo dieta je v skolke a chcem si kuknut Zamenu kabeliek…
Aj mne by liezlo na nervy keby si partner vala sunky doma a ma same vyhovorky.. tolko partnerstiev zvladlo pracu a skolku-choroby dietata, len ty failujes, vschop sa najdi si pracu a muzovi len oznam, ze to tak a tak bude ;)
Ak ti tvoj muž na jednej strane vyčíta, že nepracuješ a na druhej strane odmieta chodiť na OČR a podielať sa na nosení dieťaťa do a zo škôlky, tak je to čistý idiot. Keby mi za takýchto okolností môj muž povedal jednu výčitku, tak by som mu tak vyčistila žalúdok, že by sa v živote neodvážil to znova vytiahnuť.
A kde zijes, v ktotom kute slovenska ked si nevies najst pracu?
Je to debil, ze ti to vyčíta. No aj tak sa mi nepáči, ze si doma. Mam dve decka pracujem s mužom na plný úväzok od ich 2 rokov. A? Na OCR aa striedame, občas po strážia dedkovci, aj keď malo. Výhovorka to určite není. Hľadaj si prácu a na druhej strane svojmu debilovi doma vysvetli ze keď si prácu nájdeš o strastlivost o spoločne dieťa ako aj domácnosť sa budete podielať 50/50 ako na financiách. A žiadne také ze on nemôže?!
Je to smutné že máš muža, ktorý ťa posiela do práce. Na západe vydaté ženy nepracujú. Muz si pracujúcu ženu váži ale žena môže robiť a keď ma deti mala by robiť iné veci ako zarábať peniaze. Stará sa o deti o domácnosť o rodičov môže predávať ako ty, môže si privyrábať alebo robiť dobrovoľníctvo proste sa sebarealizovat. A môže byt aj manažérka aj si robiť karieru ak ma iný spôsob ako sa postarať o hore uvedené.
Ja na tvojom mieste by som aspoň brigádu hľadala, ono nie je bohviečo byť bez druhého príjmu. My máme tiež dve deti, z toho jedno do škôlky nechodí, ale vždy keď sa dá a muž je doma, odchádzam na brigádu 🤷

Nehnevaj sa, ale ma pravdu. Po podpore si mala dávno nastúpiť do práce... Más staršiu dcéru, ktorá ti vie pomôcť, más muža a isto by aj on pomohol. Takže šup od pondelka hľadať prácu, prvé tri mesiace nech si berie OCR ak bude dieťa choré a ty pracuj.
A aby som neznela, ze som len múdra.dcera mala 10 mesiacov, muž v zahraničí a ja v práci. Jasle, starkovci, opatrovateľka a zvládla som.