Manžel mi vyčíta, že nepracujem
Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.
Správa sa, ako by nie len tvoja dcéra bola iba tvoja, ale aj vaše spoločné dieťa ako by bolo len tvoje. Rozvod?
@sasa1310 sama autorka napísala, že má tieto úspory našetrené na tento účel. Dopredu si urobila rezervu ak by takto dopadla. Čiže na čo iné sú podľa teba?
@madeline1 autorka píše, že pracuje od 18r. a robila si odvtedy rezervu. Toto má druhého manžela, čiže aké rodinné úspory? je jasné, že tie úspory si urobila sama pre seba.
Trošku si protirečíš, píšeš, že s manželom platíte všetko napoloviu a potom Ti vykrikuje, že Ta nebude ziviť... Tak ako ? 🙂
Mas sice debila, ale ked to financne nezvladate, tak je cas hladat si pracu.. Uz by aj tvoj maly mal prestat byt tak casto chory.. nema ti ho kto ostrazit, keby ochorel? Myslim stari rodicia...
Vies, mas asi typ, co mu nicim nevyhovies.. ( mne je zas vycitane, ze zarabam malo a mam si hladat lepsie platenu robotu..).
Kazdopadne by ste si mali vykomunikovat, ze ok.. dobre, idem si hladat pracu, ale ako si teda dalej predstavuje starostlivost o deti (alebo teda o dieta) a domacnost.. co v pripade hcorby syna.. ci je teda ochotny ostat na ocr.. lebo zas su zamestnavatelia, co maju s castymi ocr problem.. nie vsetci, ale najdu sa aj taki..
14 rocna je dosť veľká. Pre brata do škôlky zvladne chodit. aj doma pomahat. Ja tu mam teraz 14 ročného synovca a ja lezim s teplotou. Ver mi ze aj s mojim synom robia vsetko, pomohli navarit, povysavali, umyvacka a susicka uz automaticky. Je dost velka a rozumna aby sa o brata par hodin postarala. Dala mu z chladničky jogurt alebo ho prezliekla. Alebo naopak rano zaviezla do skolky
Ja ťa chápem,tiež máme takto malého chorého takmer nonstop,väčšinou všetko ide na priedušky ,raz aj zápal pľúc v nemocnici,žiadne ľahké sopliky,niektoré to možno nechápu ale u nás je to extrém,niekedy je v škôlke 5dni za celý mesiac takže takto sa do práce ozaj chodiť nedá
@radka2119 tu by som skôr odporučila imunoalergologa…. Moj mal to iste ale od babatka od 1r do 2och bol za 3 mesiace 3x v nemocnici. Všetko nonstop na priedušky. Nakoniec je bronchitialny astmatik. Nie nemá že záchvaty astmaticke alebo čo. Len jednoducho priedušky to schytali aj pri obyčajných soploch. Od kedy ho má imuno na starosti chorý byva často, ale vďaka sprejom protizapalovym má lepšiu obranyschopnosť priedušiek a neschytaju to jak predtým. Bude mat 4r a od vtedy nebola nemocnica potrebná.
@sashabb pretože rodičia sú v práci?
14ročné dieťa by už mohlo mať nejakú zodpovednosť v podobe len priniesť zo škôlky súrodenca. Nevidím na tom nič zlé. Rovnako ako moje deti chodia od 10 rokov po príchode zo školy so psom. Aspoň teraz v pubertálnom veku nekukajú na mňa ako na debila, keď od nich niečo chcem.
No neviem ake rady cakas. Chlap nie je ochotny sa starat o spolocne dieta, nie je ochotny ist na ocr. Ale zivit ta aj tak nezivi, zivis sa sama z uspor a akoze nejdes do prace, lebo si podla neho darebna. No super. Cize mne to vychadza len, ked on vykrikuje tebe, povykrikuj aj ty jemu a zite svoj zivot dalej. Co ine sa tu da poradit? 🤷♀️
Ja ta nahodou chapem, tvoj muz chce aby si stihla deti a aj pracu, ale to bez jeho pomoci alebo teda pomoci tretej osoby bude tazke, deti skratka chore byvaju. Ja som prijala pracovnu ponuku az ked som si bola ista, ze ma kto s detmi ostat a na Ocr sa budeme striedat, bez toho to skratka nema vyznam, by ma vyhodili v zaucnej dobe hned. Moj mi nikdy nevycital, ze som doma dlhsie, bola som este 8 mesiacov po skonceni rodicaku, ale hned navrhol ked som zvazovala ci uz sa zamestnat, ze si skusi vybavit aj pracu z domu v pripade potreby, bez tejto podpory by to bolo naozaj nerealne a este mame ochotnu babku, sice 200km od nas, ale ochotnu docestovat na doliecovanie deti k nam. Kym su deticky male naozaj je to bud - alebo, pretoze byt stale doma na Ocr nikto netoleruje vecne... ☹️. Drzim palec aby si nasla vyhovujucu pracu a nasli ste kompromis.
Pri takomto manželovi by som šla do práce. Kľudne aj 12stky. A nech sa pekne stará aj on. Očr? Napoly. Keď financie napoly, tak nech sa páči, nech je na tej očrke aj on a nech vysvetľuje aj on v robote každú chvíľu, že má decko choré... Hlavne prestaň byť nastavená, že deti musíš riešiť len ty. Nie, ak chce, aby si pracovala, pekne nech nesie napoly aj problémy a ťažkosti z toho vyplývajúce.
Ty nemáš ťažké časy, len debila doma. Ťažké časy ma matka s postihnutým deckom, ktorú chlap kompletne obssral. Ty máš až 2 z 2 deti zdravé. Len chlapa máš na nervy... 😭
@slovakboy prosím ťa na ktorom západe ženy nepracujú?
To ze deti su chore stale v skolke prezila kazda jedna z nas a pracujeme. Za mna vyhovorka,mozno som hnusna. Moje dieta ma deficit imunity,alergie,ekzem atopucky,takze celkom zle ale pracovala som a vzdy som si to nejak zariadila. V živote som nebola ocr. Vzdy sa dohodneme nejak s manzelom,ja dva tri dni doma,potom on. Striedame sa. A k tomu ze sa vydelujete a berie tvoju dceru ako len tvoju tak to je cele zle.
Máš na staršiu aspoň výživné? Tak či tak sa pomaly treba obzerať po práci, to je fakt.
To je tak, ked si zeny narobia deti s debilmi..
@elementissa Neviem, ktorý západ má on na mysli, ale ja ti môžem povedať, že vo Švajčiarsku tak funguje približne tretina domácností. Môžem ti vyhľadať aj presnú štatistiku, ak máš záujem a sama to nevieš /nechce sa ti.
Teda, keď sa bavíme o práci bez pláce, nie nepracovaní, ako sa to označuje na Slovensku 🙂
Inak neviem čo je to za modu sedieť doma, nech muž živí, pokým muž nezarába napríklad 5000 eur a viac a nechce to tak a súhlasí s tým aj žena, že robiť nebude.
Najprv začnú deti chodiť do škôlky a budú choré, potom škola ešte horšie, veľa prázdnin, často vozenie mimo obce do školy, krúžky, to sa tiež akože popri tom pracovať nedá. Je jasné, že zárobkom sa nevyrovná bohužiaľ ani bezdetná žena bezdetnému mužovi.
Je ok, že žena je na materskej, stará sa o rodinu a potom robí napríklad na menší úväzok za 500 eur kým sú deti malé a muž zarobí 1300 eur. Nemôžu obaja makať 16 hodín denne. Ale ok nie je nepriniesť do domácnosti ani euro a vyhovárať sa na deti a skrývať za ňu svoju pohodlnosť alebo lenivosť.
@marsmykkok presne a potom si muž nájde mladšiu alebo ambicióznejšiu a chce sa rozviesť a žena zrazu zistí že nemá žiadnu kariéru ziadne pracovne návyky, lebo ved sa 20 rokov starala o deti a domácnosť.
@marsmykkok Áno, len tie skrátené úväzky, ak vôbec existujú, vyzerajú zvyčajne tak, že robíš prácu na 100% a zarobíš 60%. A hlavne sú prístupné len vzdelaným ľuďom. Ľahšie nájdeš možnosť flexibilného úväzku v IT, ako keď si robotník za pásom. Prípadne pokojne ma vyveď z omylu, budem rada.
@dominika7990 áno,tam chodíme ,spreje máme doma dva druhy,aj iné lieky ale síce nám to pomáha ale aj tak sa chorobám nevyhneme,na jar ideme na výber nosných mandlí tak snáď sa to potom utrasie trochu,tiež by som rada šla už do práce medzi ludi
@nikoleta999 Áno platíme všetko napolovicu,no jemu vadí aj to že mi dáva 200 na stravu,že platí malému škôlku a obedy,on toto všetko ráta ako keby živil mňa.
@siska53 Nemáme nikoho kto by postrážil v prípade choroby.Manzel tiež nechce a chorým dieťaťom byť doma.
@radka2119 Si jedna z mála čo to chápe.
@dominika7990 Aj môj je alergik bere lieky na alergiu a aj tak býva často chorý.
@dankabetka Príklad pri dcére sme bývali s ex u svokrovcov a keď byvala chorá išla som a ňou jeden deň k dr pre lieky a svokra s ňou bola doma a starala sa o ňu.Ja som mohla normálne chodiť do práce na 12tky a zarobila som si.No teraz jednoducho nemá kto byť s malým keď je chorý,tak musím ja.Predsa sám doma nemôže ostať.
@ibrunova Nie nemám výživné na staršiu.
@zuzanalila20 ja myslím, že ak žena chce, tak nájde. Napríklad to upratovanie určite, rovnako obchody s potravinami majú také pozície, často vidím aj prácu rozvoz jedál v čase obeda, vždy sa dá nájsť ak žena chce. Akurát samozrejme že ak žena predtým robila 3zmenky vo výrobe, tam jej nedajú prácu na 6 hodín len ráno, treba hľadať iné. Tým čo robia vyššie pozície často vyhovie aj zamestnávateľ alebo nájdu v odbore, majú to teda trocha ľahšie. Ale manuálnych profesií je teraz voľných tiež nad mraky, zamestnávateľ vyhovie, radšej zamestnanec takýto kde musí sa mu prispôsobiť ako žiadny zamestnanec. Proste treba sa pýtať, povedať ako je žena na tom narovinu a veľa zamestnávateľov kedže iných záujemcov nemá ak to je trochu možné vyhovie.

Autorka používaš úspory na bežný chod domacnosti, co nie je Ok, cize zjavne rodine tvoj prijem chyba. Chapem manzela,mozno ma strach,ze ste vsetci závisli len na jeho prijme…co ak pride o pracu, alebo ochorie a nebude vas moct živiť…to sa budes ďalších 5 rokov vyhovárať na chorľavé dieta?