icon

Manžel nabral pôžičky bez vedomia: Ako ďalej?

21. aug 2026

Ahojte. Prosím reagujte citlivo a najmä tie, ktoré máte snahu skôr manželstvo zachraňovať než zahadzovať. Manžel v priebehu rokov zobral v nebankovkách pôžičky v hodnote 40tis €. Rozbiehal firmu, ja som bola na MD/RD (2 deti po sebe) a o ničom som netušila. Vedela som ze je to finančne ťažšie, ale stále pracoval, nemala som zrátané aké sú náklady, koľko rám dáva. Z firmy nič… aktuálne ma novú prácu. Domov prišli papiere o neúhrade úverov a omeškaniach… skoro som skolabovala. Je pravda, že počas MD/RD sa staral o všetko on, ja som sa starala o stravu, oblečenie pre nás a poplatky za škôlku., ale inak sme si nevyskalovali, žiadna dovolenka, žiadne drahé veci, auto má na leasing ale na firmu. Ok… ešte som nevedela koľko to je ani nič, povedala som mu, že refinancujeme hypotéku, nebankovky vyplatíme (extrémny úrok). Refinanc nám nechcú povoliť lebo bol splátkami v omeškaní…. Som zufala. Toto bola “posledná šanca” ako som to vedela prijať. Úplne ma to dostalo, pretože refinanc sme chceli aj na dokončenie domácnosti a iné veci, zobrať proste viac. Nič nebude a mne akoby vrazili nôž do srdca. Nechce sa mi ďalej ani žiť takto. Alebo sa mám chuť rozviesť.. veľmi sa hnevam až by som povedala že to je nenávisť… ako nám to mohol spraviť, dostať nás do takejto situácie… mal podnikanie nechať hneď a ísť rýchlo zarábať a nie takto…. Som úplne psychicky KO len plačem

Strana
z4
anonym_edd3a2
22. aug 2026
@sisamisaaa

@anonym_edd3a2 Niekomu na smiech, inému ide o jeho život. Nič neskonsolidujú keď je v registri, stačí čítať s porozumením.

@sisamisaaa
Vidieť, že nepodnikáte. Vždy sa to nejako dá. Po anglicky sa povie: „There are different ways to skin a cat.“ Mačka sa dá stiahnuť z kože niekoľkými spôsobmi. Ale hlavne, v podnikaní nikdy neexistuje odpoveď „nie“.
Not to take NO for answer

anonym_b576fd
22. aug 2026

Zažila som to. Tiež som bola oklamaná, zronena, podvedena. Aj napriek tomu, že financie som držala ja. Stále sa nájde spôsob, ako druhému aj tak zatajiť. Po tom všetkom som manžela z domu, ktorý je môj vyhodila. Zo dňa na deň. Bolo to ťažké. Ostala som sama s dvomi deťmi z prvého manželstva. Preplakala som veľa dní a nocí. Nenávisť sa striedala so zlosťou, ľútosťou, beznádejou. V tej chvíli mi nikto ani z rodiny nepomohol. Chcela som sa rozviezt, nebrala som telefóny, neodpovedala na správy. Dni boli dlhé, situácia sa zdala byť neriešiteľná. Mala som prácu, ale výplata nestačila. Živorili sme, deti boli často u prvého manžela. Sama som bývala po nociach doma a premýšľala. Čo bude ďalej. Často som si kládla otázku, čo by spravil môj manžel ak by to bolo opačne. Príde skrat, urobím hlúposť, je mi to ľúto, ale manžel mi nedá už žiadnu šancu. Žiadnu. Lebo tak je to správne, a tak sa to má. Bola by som na odpis. Asi po 3 mesiacoch som všetko prehodnotila, a začala s manželom komunikovať. On sa snažil celú dobu. Ja nie. Vtedy sme si sadli za jeden stôl, vyložil karty kde a komu dlzi a začali sme obaja makať a splácať. Už je tomu 12 rokov, dlhy čo narobil sú dávno splatené. Splácame len tie, ktoré sa týkajú bývania. Hypo a pod. Dnes našetri častokrát viac ako ja, a viem že mi nikdy neprestane byť vďačný, že dostal druhú šancu. Ale je to veľmi individuálne, veľmi. A veľmi to naše manželstvo stmelilo. Chvíľu trvalo kým sa dôvera ako tak vrátila, stále mám oci na stopkách ale môj muž sa poučil a reaguje dnes inak. Je oveľa viac opatrný, a skromný. Roky sme si nemohli dovoliť takmer nič, neboli sme na dovolenke, ale s týmto štítom sme do toho išli. Vedeli sme to obaja. A aj ja. Dnes ale môžem s istotou povedať , že ak by to bolo opačne,.môj manžel by ma tiež neopustil. Za to dám ruku do ohňa. Veci nikdy nie sú len čierne a biele.

anonym_8ea94e
22. aug 2026

Tiež ma zaujíma na čo tie peniaze minul.. ak sú to napríklad stroje, dajú sa predať? Aj keď pod cenu, ak by ste z toho vytrieskali aspoň 10-15k tak už by to bolo lepšie. Máš právo sa cítiť podvedená. Ale ozaj je priorita začať splácať, určiť si priority a nejak tie dlhy postupne skresať.

anonym_edd3a2
22. aug 2026
@anonym_edd3a2

@sisamisaaa
Vidieť, že nepodnikáte. Vždy sa to nejako dá. Po anglicky sa povie: „There are different ways to skin a cat.“ Mačka sa dá stiahnuť z kože niekoľkými spôsobmi. Ale hlavne, v podnikaní nikdy neexistuje odpoveď „nie“.

@anonym_edd3a2
Ešte som zabudol jedno pekné anglické príslovie, ktoré mi povedali v banke:
„Rules are there to be broken.“
„Predpisy sú na to, aby sa porušovali.“ 😁

anonym_f0a575
22. aug 2026

@anonym_autor "Ale ja ho milujem"

Tak ked ho miluješ moja, potom šup do prace a makat, predat vsetko co nepotrebujete, muzovi zobrat vsetky karty a penazenku, ponechat mu iba osobne doklady, nasledne vyhlasit osobny bankrot a zacat odznova...

anonym_407610
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_3d7996 Ma sro, ale na tu mu vtedy nikto nechcel dať úver tak tam pchal peniaze zo svojich a potom prišiel napr aj hluchý polrok… Keby som vedela o situácii, inak sa zariadim, netušila som. Naďalej sme žili skromne a čo nám bolo treba dorobiť sme nedorobili lebo sme na to nemali. Keby vidím toľké peniaze tak mi určite dôjde že je to divne, ale okolo mňa ani neprešli.

Môj muž nič. Povedal že ho to mrzí, že to bude už lepšie, že ma prácu s pravidelným príjmom… Ale tieto bájky už počúvam rok odkedy som v práci a ešte robil pre svoju sro, že mám zo svojej výplaty odkladať a hlúposti… ale realita bola taká že čo som odložila to som mu dala a keď sme išli na výlet v lete tak sme mali len moju aktuálnu výplatu čo prišla… veľmi sa hnevam a nemám k nemu už dôveru, i keď si myslím, že to myslel dobre, veľmi ťažko a aj dlho pracoval, fakt sa natrapil nadrel, je šikovný… ale veľký smoliar

@anonym_autor smoliar? Nevie narábať s peniazmi plánovať a je mimo realitu. Vôbec s tebou neriešil úvery aj keď sa ťa to týka a zariadil sa ako keby zije sám. V nebankovkach sú obrovské úvery a so 40 tisíc môže byť raz dva raz toľko. Aj za ovela menej ľudia prišli o strechu nad hlavou. Žiadne bájky a kraviny. Nech predloží jasný plán ako s toho von a začne sa spravať zodpovedne ako otec rodiny. Nie ako starý mládenec ktorý si robí čo chce a neunuva sa s nikým ani poradiť. A ty sa porad s právnikom čo robiť aby si nakoniec všetky jeho dlhy nemusela splácať ty. By ma zaujímalo či tajne nehrá automaty alebo nepodáva tikety. Reálne sa nadrel a výsledok je že má holu rit prehajdakal 40 tisíc najmenej a žijete s tvojej výplaty on robí a výsledok je 0,0 nič. A ešte ťa klame. No už by mi blikali kontrolky ako semafor

anonym_407610
22. aug 2026
@hytal

Nečítala som úplne všetko, ale....najviac by mi vadilo, že partner nabral pôžičky u nebankoviek a vôbec nič nepovedal. Ešte horšie je, že ich nesplácal. V každom vzťahu by mali byť k sebe partneri úprimní. V prvom rade by som hľadala cestu, ako splatiť tých 40 tisíc. V rodine by ti rodičia, súrodenci, dáke peniaze nepožičali? Potom je už iba na vás, ako to zvládne vaše manželstvo. Manžel urobil hlúposť, no na to prišiel už i on sám.

@hytal za tohto chuja by som rodinu o peniaze nepožiadala nabral úvery nič jej nepovedal v kľude si ju zobral aj keď určite vedel že ju zatiahne do svojich sraciek nesplacal kaslal na to rieši problémy štýlom serem na to dako bude a ešte to celé vyriešil tak že ho niekto iný zivy a okrem toho narobil deti a je mu fuk s čoho budú žiť a že ona ťahá rodinu zo svojej vyplaty a on sa vezie. A keby sa náhodou celá vec neprevali klame ju nadalej. Toto mi príde ako vychcanost nie partnerský vzťah a chronicky robic dlhov a problémov co čaká že ten druhý to vyrieši a on aj žije vo svojej bubline. By som sa vôbec nečudovala keby zistí že je gambler

anonym_407610
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_2d34fc Dookola si v hlave opakujem, že som mu sľubovala v dobrom aj v zlom, v bohatství aj v chudobe… 😢 že to nie je fér opustiť ho v takom ťažkom čase a v tak zložitom životnom období, je to otec mojich deti a mám aj strach, aby si nejako neublížil keď s tým zostane sám. Mám strach a zároveň som veľmi nahnevaná, unavená, sklamaná…

@anonym_autor on sa do toho dostal sám. Neunúval sa povedať ti ako je na tom s dlhmi a finančne. Uviedol ťa do omylu a oklamal oklamal vlastne deti. On rozmýšľal nad vami že treba na dome strechu že dom potrebuje opravu keď si bral úvery? Ty sa musíš postarať hlavne o seba a deti. Keď sa ty zrútis budeš platiť jeho dlhy riešiť jeho problémy ktoré si narobil sám kto sa postará o deti ktoré za to nemôžu? Čo ešte ti taji keď dokázal tajiť takúto vážnu vec? On čaká že niekto za neho jeho problémy vyrieši. Nemá ani plán a trápiš sa ty. Veď nejako bude. Obavam sa že aj keď toto upracete narobí iné problemy. Mozno keď padne na hubu konečne ho to donúti začať veci riešiť a prebrať za seba a svoje konanie zodpovednosť nie ako malý chlapec veď mamička ma zachráni. A keby aj sa stalo že si nieco urobí to by bol fakt vrchol zbabelosti nechať ťa v tých srackach čo vyrobil a ukážka jeho charakteru a výsledok jeho konania nie niečo za čo sa ty máš cítit vinná. Sľúbila si v dobrom aj zlom. Ale komu? Bol k tebe úprimný povedal ti že si berieš chlapa ktorý má dlhy a nevie narábať s peniazmi? Veď ty si ani netušila do čoho ideš a koho si berieš. Si milá dobrá ochotná láskavá chces pomáhať máš charakter a asi toto je to čo mu na tebe pasuje takyto typ osobnosti on potrebuje čo ho bude zachraňovať a pomáhať a riešiť

strelkyna1
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_a96496 108tis hypotéka a 40tis vzal on, znalecky mám aktuálne na necelých 300tis

@anonym_autor Ok, takze ak vsetko predate a vyplatite dlhy, tak ste v zisku cca 150 tisic? To nie je zle. Neviem, v ktorej lokalite Slovenska zijete, ale s tymto sa zacat da. Mali by ste potom cisty stit? A ak aj nie obaja, tak keby si mala na ruke 150 000 a vzala hypoteku iba Ty na seba, tak kolko by Ti pozicali? Nevyslo by za to nove byvanie? Ale pekne by som zuzila BSM a bolo by len na moje meno. To je primerany trest za jeho nezodpovedne spravanie.
Pripadne ak mate nejaky citovy vztah k domu, v ktorom byvate teraz, tak nevyslo by zrusit BSM a vziat hypoteku len na Teba? Asi trochu kompikovane, ale ak by si 3 mesiace makala ako srob v druhej robote (alebo Ti nejaky znamy napisal prijem z ,,brigady" v jeho firme), tak by Ti vysla hypoteka (len Tebe). Tvoj stit bez muza ako kotvy by mal byt cisty. Ale poriadne by som si to overila s kvalitnym hypoporadcom a pravnikom.

sisamisaaa
22. aug 2026
@anonym_edd3a2

@sisamisaaa

@anonym_edd3a2 Ja podnikám aj popri práci. A môj má vlastnú firmu. Takže máš hodne zlý odhad. A práve slovo NIE má v podnikaní svoje významné miesto... Zaujímalo by ma či vlastne podnikáš ty keď si myslíš že podnikateľ v mínuse so záznamom v registri dostane úver na konsolidáciu úverov, na ktorých splácanie nemá... hmmm...

anonym_a33b75
22. aug 2026

Musíte splatiť omeškania , prvé , predať možno nejaké veci , nič doslova nemíňať nazvyš a potom refinancovať , a hlavne si trošku aj zisti o takej osobnosti a porad sa , čo to dokáže urobiť , aby ste vedeli pripadne objektívne zhodnotiť , ty spoznať a on nastúpiť prípadnú zmenu. Lebo to naozaj neurobí len tak hocikto.

evkakorcek
22. aug 2026

Treba to riešiť kým mu nezablokuju účet. Potom ste všetci vieš kde...na vašom mieste by som išla riešiť osobný bankrot

sisamisaaa
22. aug 2026
@evkakorcek

Treba to riešiť kým mu nezablokuju účet. Potom ste všetci vieš kde...na vašom mieste by som išla riešiť osobný bankrot

@evkakorcek Osobný bankrot znamená že im zoberú majetky a vyplatia pôžičky.... do tohto by som rozhodne nešla.

anonym_39fc90
23. aug 2026

@anonym_autor zrátaj všetok príjem, spiš výdavky a zvyšok všetko splácajte. Deti cez víkendy k starým rodičom a vy si zoberte brigády aspoň na istú dobu. Vyhrabete sa z toho spolu, ale chce to súdržnosť a čas.

Strana
z4