Manžel nechce, aby som išla do práce
Ahojte, rodičovská mi konci až budúci rok v lete ale zobrali mi obe deti do škôlky už od septembra a ja som mala v pláne vrátiť sa do práce. Manžel aj chce aby som šla ale na druhu stranu mi stále hovorí, že ešte mam čas, že deti budú určite stále choré a aj tak by som bola s nimi doma... A ja teraz vlastne neviem co robiť, je pravda že isto budú často chorý, to by som mohla byť na PCr keď som zároveň stále poberateľom rodičovskej? Ako by ste to riešili vy? O peniaze núdzu nemáme, teda samozrejme šetríme a navyše peniaze sa zídu ale nie je to bytostne nutné.
Možno mám aj obavu co povie okolie a rodina, že deti v škôlke, muž v práci a ja si "valam šunky"...
@aurora33 a o čom? Ja píšem, že to nemá logiku, keď jeden zarába niekoľko násobne viac a je podnikateľ a od toho, či je v práci závisí jeho príjem a ty mi na to napíšeš, že aj keď sa mi to môže zdať nereálne, že tak fungujete. A potom napíšeš, že o žiadne peniaze neprichadzate, lebo manžel sa vie uvoľniť z prace bez finančnej straty …
Autorkin manžel je podnikateľ a nemôže si dovoliť byť s dieťaťom na OČR a taktiež deti uprednostňujú mamu, keď sú choré. Podľa mna je od veci písať ako majú ísť 50-50, ma si dupnuť nohou a prinútiť muža ostať doma, alebo si majú najať opatrovateľku, aby ona mohla ísť robiť zástupkyňu vedúcej predajne Jednoty. Fakt? Mne to prídu, tak ako aj autorke, rady úplne od veci.
Z celého prispevku je na zamyslenie iba toto
Možno mám aj obavu co povie okolie a rodina, že deti v škôlke, muž v práci a ja si "valam šunky"...
Všetko ostatné ja na ich rozhodnuti.
Mňa len zaujalo, že ti vzali dvojročné dieťa do škôlky.. No ale neber to ako hotovú vec, ak bude stále plakať, prerušovať vzdelávaciu činnosť, nebude ovládať stolovanie, wc atď môžu ti dieťa vylúčiť v adaptačnom... Všetko záleží od riaditeľky, naša nevyhodí nikoho, lebo je ľudomilka... Ale niektoré sa nebabrú
No tak potom dávajte choré deti do škôlky a robte problémy aj druhým rodičom.
@aurora33 ja priam zasnem nad tvojimi myslienkovymi pochodmi. bezna slovenska zena, ktora nema uplne laveho neschopaka chlapa, ktory nedokaze potiahnut financie pocas RD, je doma 3 roky s dietatom. ano, zdoraznujem toho neschopaka, lebo na tyzdennej baze su tu temy, ako zeny musia od rocnych deti do prace, nie kvoli SEBAREALIZACII, ale kvoli financiam. takze, ak je zena s dietatom 2-3 roky doma, tak uplne PRIRODZENE inklinuje to male dieta pocas chorob k matke. jaaj, ci tvoj super-truper chlap aj pocas tvojej RD participoval na starostlivosti o deti, ked boli chore, tak k nim z prace utekal a meral im teplotu? aj v noci k nim isto vstaval, vsak? aj nadojcil, ked dieta pocas choroby neprijimalo ziadne tekutiny? naozaj nerozumiem, co je take nepochopitelne na fakte, ze male dieta inklinuje viac k matke pocas chorob ako k otcovi, ked s matkou travilo cele dni a s otcom par hodin denne, alebo par hodin tyzdenne. zena, ty nevidis ani vpravo ani vlavo, len to, co zijes ty je uplne idealne a smerodajne pre vsetkych. asi by to chcelo potlesk.
@matkahelka akoze čo máš za problém? Ano predstav si občas aj vstával v noci. A počas RD samozrejme som bola doma ja, ale keď som nastúpila do prace tak sa automaticky striedame, podla toho komu to vyhovuje viac. Čo je na tom nepochopiteľne?
Manžel je s deťmi rad a aj deti s ním. Bežne ich vozí na kruzky, pokiaľ sa mne nedá a v pohode bez problémov ostáva aj na OČR keď sa mne nedá.
Deti nepreferujú žiadneho rodiča, jednoducho mame s nimi obaja skvelý vzťah.
Ešte niečo?
@aurora33 reagovala som na tvoju scestnu vetu, ze deti pocas chorob nepreferuju matku, ze to -podla teba - tvrdia len muzi. v galaxii, v ktorej zijem ja, male deti pocas chorob TOLERUJU len matku, lebo ak ta matka s nimi bola 3 roky doma pocas chorob, bolestivych zubkov, soplov, separacnej krizy, popri tom vsetkom aj dojcila,tak uplne logicky zrazu to 3 rocne dieta nebude v pohode pocas choroby s otcom. nikde nepisem o zabezpecovani kruzkov ani vztahu deti s otcom. reagujem na to, ze ty a tvoja rodina popierate vsetky pediatricke, pedopsychologicke a laktacne standardy. a ste priam ukazom. cim dalej, tym menej pre mna uveritelnym.
@matkahelka Opakujem: bola som tri roky s každým dieťaťom doma, ale akonáhle prišiel manžel z prace tak sa deťom plnohodnotne venoval, čiže keď deti nastúpili do škôlky a ja do prace tak absolútne bez problémov pokiaľ ochoreli ostali doma s otcom.
Je mi úplne jedno čo si ty o tom myslíš, ale manžel sa za tie prvé tri roky navenoval deťom dosť. Či už mali sople nádchu či im isli zuby, on ich nosil uspaval dával jesť proste venoval sa a doteraz majú skvelý vzťah.
To že vy ste si z mužov urobili tupela ktoré len prídu domov a sadnú k telke to nie je môj problém.
A je mi fuk, či mi veríš, alebo nie, ale som rada že som nemusela nildy riešiť takéto sracky či môžem ísť do prace alebo nie. Proste manžel ma vždy podporil a je to super.
Určite by som ostala doma...ale to závisí tiež od teba, čo chceš ty...koniec koncov môžu chodiť domov na obed, nemusia spávať v škôlke...ja som s deťmi zostala doma, a keď mi skončila MD, dala som výpoveď, potom neskôr som začala pozvoľna, polovičný úväzok, až po pár rokoch takmer celý...a som spokojná, naozaj môžem povedať, že som si čas s mojimi deťmi užila, pretože ja som vyrastala u starkých a rodičov som videla málo, teda do 8 rokov, stále robili, statky, práca, stavba domu...moja mama si skutočne užila asi až svoje vnúčatá...no a jasné, že som si často vypočula, že ona všetko stíhala, aj iné stíhajú...ale žiť tak - čo by povedali iní, to človeka nakoniec urobí nešťastným...
Porovnávať radového zamestnanca s podnikateľom/ živnostníkom môžu len ľudia, ktorí nemajú žiadnu skúsenosť s prácou samého na seba. Môžete tu pokojne písať o rovnocennosti v domácnosti, pri staroslitvosti o deti, ale fakt je ten, že pokiaľ má muž vlastnú firmu, prípadne je živnostník s vlastnými zákazkami, nikdy nebude tá starostlivosť o deti a domácnosť 50:50. Ľudia, ktorí vlastnia firmy sú úplne bežne zahltení prácou od rána do večera, to nie je len o tom, že mnohokrát cestujú mimo domov, ale aj keď sú doma, často im volajú či už zamestnanci alebo klienti, riešia vzniknuté problémy a pod. Toto sa absolútne nedá porovnať so zamestnancom, ktorý má pracovnú dobu od 8:00 do 16:30 a sem-tam možno musí riešiť prácu aj pomimo. A kto nevidí rozdiel, je mimo. 😀 Ja toto našťastie nemám doma, lebo som to nechcela práve kvôli tej vyťaženosti, ale mám osobnú skúsenosť, keďže môj otec je podnikateľ, má stavebnú firmu a 15 zamestnancov. U neho nehrozí, že o 17:00 padla a išiel glancovať dom a starať sa o nás - tri deti. 😀
Ono je celkom fajn vyriešiť veci ohľadom kariéry, domácnosti, detí a pod. ešte pred svadbou, resp. pred príchodom detí, lebo potom sú ženy nemilo prekvapené.
Ja by som asi zostala doma, ked tak surne nepotrebujete peniaze. Nastup deti do skolky a zaroven matky do prace je zaberak, zazila som to tri krat. Deti sa prvu zimu trochu otrasu v kolektive a ty mozes nastupit potom do prace, ked uz budu trochu zabehnute a odolnejsie. Asi by som si nechcela nicit nervy kvoli, ja neviem, kolko by si teraz mala, mozno cca 800 euram navyse, ak ich surne nepotrebujete.
Co sa tyka debaty ohladom toho, ktory z partnerov ma byt na ocr. No ja to vidim tiez skor tak, ze ten, co menej, resp.vyrazne menej zaraba, i ked pre toho dotycneho to moze byt aj frustrujuce, uznavam, lebo aj on -spravidla zena - tiez moze chciet konecne po detoch rozbehnut karieru. Ale co si vsimam u nas v praci, aj vysoko postavene zeny - viceprezidentka a ine top manazerky byvaju s detmi cez ich choroby velmi malo, max den-dva. Ale vsetky (mozno nahoda) maju muzov karierne ovela nizsie, ktori boli na RD a bezne sa staraju o deti viac ako ich zeny a riesia ich lekarov + kazda ma opatrovatelku a upratovacku.
Ja som tiez pracovne na dobrej pozicii so super platom, ale popri praci som musela riesit vsetky choroby deti, nakolko manzel mal zdravotne problemy a jednoducho sme boli radi, ze sa dal casom ako tak zdravotne dokopy. Bol to zabijak s este raz by som to asi nedala, preto som radsej za to, byt este chvilu doma, hlavne ak nejde o nejaku mega zaujimavu poziciu(tym nechcem znevazovat pracu autorky). Ja som nemala na vyber, kedze manzelov zdravotny stav nas nemilo prekvapil, ale teda po nastupe do prace pri poslednom som uz nemala na vyber a riesila som jeho choroby opatrovatelkou (a musim povedat, i ked to mnohych poburi, ze to boli dobre investovane peniaze, nakolko ma to uchranilo od totalneho vycerpania, nakolko stari rodicia neboli k dispozicii)
Stastna zena si! Vsetky by menili s tebou
@prosimopomoc vsetky urcite nie 😉
@poopsie aj naša je super.. Tak moje dieťa už dávno nemá plienky, napapať sa viac menej vie samé... Aj keď občas s niečím ma problém, myslím ze rátajú v škôlke s tým ze treba nejaké masko nakrájať ved to robia aj starším...
@sickynickyobsadene prečo by sme mali dávať choré do škôlky?
@aurora33 ale ty máš očividne staršie deti keď chodia na krúžky a tak...
A teda rozhodla som sa, že zostanem par mesiacov doma.... Uvidím v nejakom novembri decembri ako to pôjde a od nového roka by som teoreticky mohla... Predpokladám ze ešte budem čerpať dovolenku ktorú by som si ideálne presunula na leto kde by sa vykryli prázdniny... Uvidíme, ďakujem
A len tak na okraj, každá to mame doma inak... Ja nepotrebujem nejako kariérne rast (v tejto práci ani moc nie je ako), ale mam ju blízko domu, škôlky, nemusím cestovať,... A muž sa o deti stará, aj o mňa, inak by ma hnal do roboty...
Mám staršie, ale ako ich vzali do škôlky hneď sme naskočili na taký režim. Za mňa bolo dôležité to, aby sme vedeli fungovať stále, nie že pár mesiacov ostanem doma a potom to bude tak či tak len na mňa ako na matke. Myslíš že ti pomôže to, že namiesto septembra pôjdeš do prace v januári? Toto je podla teba to, že sa o teba muž postará? Tak teda veľa stastia v decembri 🙂
Ja by som si aspoň platila minimálne odvody aby sa mi rátali roky do dôchodku.
Ahoj, s chorobnostou treba pocitat ale podla mna je to v tomto jedno, ci teraz alebo o rok. Teda aspon u nas boli rovnako chore deti ktore nastupili prvykrat do MS ako tie co uz pred tym chodili. Moj syn zacal.od minuleho septembra, do januara chory nebol, potom zacal.
Ja osobne by som nesla. Chcela by som ostat doma, kym poberam rodicak. Cas kym by boli deti v skolke by som nejak vyuzila - ci prace, ktore momentalne nerobim tak poriadne ako by som chclea alebo cokolvek proste, urcite si nebudes valat sunky. Ale ja osobne materku vnimam ako cas ktory sa uz nikdy nevrati a uz nikdy nebidem mat taky priestor, na deti, rodinu celkovo. A robit uz budem cy zivot :D Mna ale necaka ziadna praca a nastastie financne to tiez nie je nevyhnutne. Takze podla mna ziadne tvoje rozhodnutie nebude zle. Ak chces pracovat, chces mat naspat pracu tak chod, ak chces ostat doma a mozes tak ostat. Vybrala by som si celkom podla svojich pocitov/uvazenia, ako to ty sama citis. Drzim palce 🙂
U nás bol prvý rok v škôlke totálna katastrofa. 1-2 týždňe dcérka v škôlke, 3 týždne doma chorá. Ešteže pracujem z domu a mohla som sa o ňu starať aj robiť. Okolo nového roka už nám hrozila aj nemocnica. Nakoniec sa z choroby doma vystrabila. Potom som ju celý január nechala doma, nech zase chúďatko niečo znova nechytí. Po prázdninách ide do strednej triedy, tak pevne dúfam že to bude lepšie.
@vinkel ale ja som stále na rodičovskej dovolenke... Nebudem doma len tak bez príjmu..
Ale máte pravdu, robiť budem cely život (ako som aj robila)...
Z niektorých komentárov mam pocit akoby som cely život len doma bola a nechala sa vydržia at mužom a keď premýšľam ci ísť už teraz do prace alebo nie ma niektoré odcudzuju ze naco mam čakať...
Ak budete mať vyšší príjem ako je rodičovský tak sa Vám oplatí ísť sj teraz do prace ak nie tak samu seba ukrátite vtedy je lepšie ísť do prace až po rodičovskom .
Keď som po RD nastúpila do práce sadli sme si s manželom a uzavreli dohodu!jasnú a jasné definovanu.v mojej skúšobnej dobe choroby potiahne on,aby som sa čo najviac naučila a potom sa budeme striedať podľa aktuálne sezóny)nesezony a množstva práce v robote...ani neviem ako zbehol prvý rok v škôlke,zvládli sme aj túto týždne doma keď sme riešili výber mandle,zvládli sme aj choroby,zvládli sme všetko ..vďakabohu. ale nepýtaj sa má ako🙈neviem...nejak to išlo....chvalabohu. tým ti chcem povedať že aj manžel ak aneok na Paragraf,aj na OCR ak už nie na HO.
Ak tot ak cítiš chod do práce,ak nie nič sa nestane pokiaľ peniaze nechýbajú....ale VY ste na túto situáciu dvaja....
@zmrzlinka2021
Napísala si:
"Ak by manzel zarabal 3x viac, tak máme upratovacku a opatrovatelku. To ze ty ako zena chodis do prace, tiez makas v nej, tiez mas zodpovednost, ale tymm, ze mas mensi prijem, predsa automaticky ti nepriraduje aj celu domacnost a deti."
"Nepriradzuje ti automaticky deti" . Teda toto spojenie ma totálne dostalo. Ty zjavne tie deti nemáš, lebo toto by jedna matka ktorá miluje svoje deti, nenapísala.
Matka, ktorá má svoje deti rada na nich nikdy nepomysli ako na nejakú službu za trest.
Je to a má to byť radosť byt rodičom a starať sa o vlastné deti. Nie ich zavesiť opatrovateľke (to beriem ako nutné zlo ak je žena nútená ísť pracovať kvôli financiám).
Dokiaľ budeš mat deti, úprav si to v hlave. A ak nie, tak ich radšej nemaj než premýšľať nad tým komu ich dat a ako sa ich zbaviť..
Ostala by som doma, ten kolotoč chorôb je fakt.. u nás v čase keď by som mala nastupit po rodičovskej do práce začal kiahnami, kašeľ trvajúci pár mesiacov kým sa prišlo na diagnozu , zopár bacilov ktoré priniesol domov a liecili sme aj dvoma dávkami ATB, črevné virózy.. pediatricka, že ono to zvykne trvať kým nástupi do školy..žiaľ mala pravdu, ide do školy a konečne klopem ten kolotoč sa zmiernil ..
Ked Ti konci RD buduce leto, tak ma mensie asi 2r? Niektore to v takom veku zvladnu, niektore nie ist do skolky. Za mna su 2r na skolku malo, ale kazdy ako citi.
Deti budu chore, moj bol po 2t doma a nosil aj mne a mensim. Ale najmensi bol a je zase malo chory...ale vsetko dostal od pol roka od starsich.
Je to zmena pre vsetkych, aj manzel bude musiet viac pomahat ked budes pracovat a logicky muzi pokial financie netlacia su radsej, ked je manzelka doma.
Ak ide len o rok, dva , predĺž si mladosť, ale nenechaj sa zavrieť doma. Zo skúsenosti ti hovorím, dávaj si na to pozor. Ani nevieš ako, z dvoch rokov sa stane 10 a potom je návrat do práce skoro až nemožný

@aurora33 tak potom o čom točíš? My sa tu bavíme o vysokej finančnej strate, nie o tom, že niekomu sa nechce byť doma s vlastným dieťaťom