Manžel nechce ísť na dovolenku
Sme manzelia 2roky, pozname sa vyse 7rokov. Mame rocnu dcerku. Na svad.ceste sme neboli prave kvoli financiam-lebo sa v tom case riesilo byvanie. Momentalne byvame sami, financne na tom nie sme ani zle ani uzastne. Kasu drzim ja, peniazky viem odlozit. Vsetko nam financne vychadza, stihame vsetko platit, osatujem malu, nic jej nechyba. Nezijeme v luxuse, ale nic nam nechyba. Moj manzel je starsi ja som mladsia, nikdy sme neboli pri mori. Myslim, ze teraz je cas. Peniazky mam nachystane, mame aj nemalu financnu rezervu na horsie casy, ktorej sa nedotykame. Peniaze na dovolenku mam bokom(cca do 1000€) Auto mame na cestovanie, ziadny srot, spolahlive. Chcem ist do Chorvatska autom, dcerka sa uz vie vyhrat, zabavit, rada sa kocikuje, zboznuje vodu, prechadzky na vzduchu. V podstate prekazka je len manzel, ktory odmieta ist na dovolenku. Totizto ja som v druhom stave(4mes.)vsetko bez problemov a vyhovara sa na mna a na dcerku. Nechcem ist na 14-15dni uplne postaci 5-6dni max 7dni. Vytyka mi, ze som narocna a pod.ze nie som spokojna s tym co mam. Vidim na sebe, ze cim som starsia tak mi ta dovolenka chyba, vidiet more, vycestovat, mat spolocny zazitok, kt.by predsa aj nas vztah utuzil, obohatil. Zial neviem ako ho presvedcit, uz sa to snazila aj rodina z mojej strany, kt.bezne dovolenkuju-bez vysledku. Cuduju sa nam, ze sme pri mori este neboli. Citim na sebe, ze ak teraz nepojdeme uz to bude velmi tazke pri dvoch malinkych detoch a financne aj narocnejsie. Co by ste mi poradili? Mam byt naozaj spokojna s tym co mam ako mi vravi manzel? Alebo skusit nan nejake paky? Viete mi nieco poradit? Som z toho dost nestastna, ide leto, tie bazenove vyletiky ma nudia...
@mircalla Ano drzim kasu nie som na to hrda, ale drzim ju preto, lebo viem lepsie hospodarit ako on. Samozrejme, ze peniazky su z jeho prijmu. Mam moznost ist so sestrou taktiez do Chorvatska bez dcerky a manzela. Ale nad takym vobec neuvazujem, pretoze dcerka a manzel su moja rodina a ak dovolenka tak len s nimi bez nich v ziadnom pripade.
Baby dakujem za Vase postrehy, precitala som kazdy jeden do bodky. Stihli sme dnes doobeda mensiu debatu ohladom toho Chorvatska. Tak sme sa zhodli ak ano tak len v mojom top stave do 26tyzdna-cize ten jun, dcerka musi byt zdrava a este jedno auto s nami. Predsa neboli sme este pri mori, radsej so skusenejsimi aby sme nestresovali pri ubytku a pod. Verim, ze najdeme nejaky kompromis ak nie, tak upustim z toho a budeme na SK.
Vsetko je vec pristupu. Nasi kamarati boli na dovolenke v kempe v Taliansku s 5-timi detmi vo veku 7, 5, 2 a trojmesacnymi dvojickami. Kedze bola vynimocna sitaucia, vynimocne si platili polpenziu, inak vzdy varia sami. Nakonci leta potom este tato zobral starsie tri deti (pripominam vek 7, 5 a 2 roky) a siel sam s deckami pozicanym karavanom do Chorvatska - maminku nechal oddychnut si doma s dvojcatami a ta potom vyvolavala vsetkym kamartkam, ze nema co robit, nech pridu na kavu 🙂 . Ale je to aj vec vychovy, ich najstarsia vie uz davno kolac napiect aj halusky navarit, chlapec vie povysavat a ta tretia uz ma tri a vie pradlo vyvesit 🙂. Pre niekoho je oddych ked ma all inclisive a nemusi decku ani zadouk utriet, lebo su na to animatori. Mne staci, ze konecne vypadnem z domu a nevidim tu burinu, co mi rastie v zahrade, zapackane okna, kopu mailov v mailboxe od sefa, co by som este mohla a mama mi nevola, ze dozreli marhule a treba dzem varit... 🙂
@rutie ten all inclusive je prave na to aby bol viac čas na tie deti a odpadlo varenie, pranie a pod. Animatori toto naozaj nerobia. Pre mna nie je dovolenka ked mam týžden pred tým zavarat mäso do fliaš. a tam variť prilohy a umyvat riady - holt mam na lepšie, zatial klop klop ..ale uzavriem to tak, ze kazdy ako chce, pre kazdeho je ine dovolenka niečo ine a inak si oddychne. Pre niekoho je to rypanie v zahrade a pre niekoho lezanie na plazi...howk...čafte padam pre decka..
@sardinka335 my sje boli v chorvatsku ale maso som nezavarala 😊nieco som doniesla a nieco tam kupila ake robila som rychlovky co mi syn zje, pre nas by bolo all incluziv zbytocne syn by nejedol, ma specificke veci na jedenie je autista teraz by som ani polovicu z toho vo som mala nezobrala, lebo som zistila ze vlacime zbytocne jakjedla tak veci na seba😊 bracho s rodinou bol vtedy letecky, polpenzia 7 dni v bulharsku a vyslo ho to drahsie ako nas.este si foniedli daky vyrus tak boli po navrate 2 tyzdne este chori. Ono je indi vindi ale clovek najskor musi sam zazit aby mal skusenost a na dalsi raz sa vedel lepsie rozhodnut. Ja napriklad tuzim ist do thajdka, vuem ze tam chodia aj s detmi ale bojimsa toho, ze by som neustriehla ci mi neda niekto drogy do batoziny...mozno fobia a raz prekonam, ale zatial len o thajsku snivam.
@sardinka335 No to by mi este bolo treba, ze maso zavarat. Ja idem rano skoro behat a po ceste spat sa zastavim v miestnom obchode - kupim cerstvu rybu, pecivko, syr, od zeleninara zeleninu, rybu nalozim do byliniek, ktore nam rastu okolo domceka, na obed ju len hodim na panvicu, dame si s cerstvym salatom a pecivom. Dalsi den cestoviny, syr, zelenina, vzdy z miestnych surovin. Nejdem predsa na dovolenku aby som jedla zavarane slovenske maso, by ma piclo. Deti pomozu salat spravit, aj riady spratat, uzivame si miestnu kuchynu, bez obmedzeni, ze odvtedy dovtedy ranajky, obed, vecera a strachu, co moje divoke deti vyvedu.
Tym animátorom sa narazala na ludi, ktori si oddychnu len vtedy, ked mozu lezat bez starosti pri bazene, lebo ich deti maju aktivity s animátormi. Ja velke decko s detmi tie hrady z piesku stavat budem celkom rada. Stavala som ich totizto rada aj bez deti, a teraz to aspon nevyzera divne 🙂
Ludia maju take rozne kriteria na "pravu" dovolenku aj oddych. Treba respektovat. Podstatne je spoludovolenkovat s tymi, ktori ich maju velmi podobne.
@rutie ja som takto cestovala ako au pair s rodinkou...3 deti --4.5, 2.5 a 5 mesiacov -- mamicka zahlasila, ze nuda, ideme my dve a tie dve deti stanovat do Talianska, ocka nechali doma ucit sa na docenturu a my sme nasadli do auta a na tyzden do Italy..do kempu...v obycajnom stane...lezali sme dieta, ja, dieta, matka a dieta...ten malicky lezal medzi mnou a mamou a cucal v noci ked potreboval a co...cez den obliect do cerveneho, maly do nosica, ti dvaja na peso a na lod do Benatok, tam cely den nahanali holuby, na zmrzku, na gondolu...kazdy den k vode, v blate....ona bola americanka, tak o mesiac na to leteli vsetci do Statov..o rok, ked mali deti 5.5, 3.5 a 1.5 sme sli na 3 tyzdne do Skandinavie...nalozli rodinne sedemmiestne auto trvanlivymi potravinami..vzali vacsi stan, esus a vsetko...a autom cez Dansko, trajektom, Norsko, Svedsko...a spat do Mnichova -- na 3 tyzdne...po kempoch co sme len cestou podla mapy hladali...ked lialo, vzali sme chatku, inak v stane...3 dospeli a 3 deti...presli sme kopec muzei, Vigingske muzea a destske parky, Legoland, Bergen, vela norskych drevenych kostolikov, svedske parky z doby kamennej a kadejakej, rodicia stihli aj galeriu v Roskilde...mali sme system -- otec staval vzdy stan, matka varila veceru a ja som zatial strazila deti aby nezavadzali vzdy ked sme dosli do kempu...na vyletoch vsetci spolu..kupoval sa len chlieb, cerstva zelenina, ryby a podobne, inak sa varili lahsie jedla, cestoviny, palacinky a podobne...no vam poviem, zazitok som mala neskutocny, aj ja ako 21 rocna vtedy....a pritom oni mali penazi dost, otecko bol kardiochirurg, teraz je uz profesor, nemali nudzu, ale nikdy nechceli ist na vylihovaciu dovolenku all inclusive...cestovali tak aj pred detmi aj s detmi..mna sa to velmi pacilo a my trosku podobne zmyslame, len ja nie s tak malymi detmi..toto ja nedam...ale na tento styl je pre nas dovolenka..ak pojdeme na all inclusive k moru, tak len kvoli synovi ( uz aj toho roku mame take myslienky) aby mal nejake ine zazitky a hlavne tam budu deti, kedze nema surodencov a ked ideme sami, tak je stale len s nami..na tychto pobytovych su aj ine slovenske deti, co by sme ozaj kvoli nemu spravili...pripadne sli s nejakymi znamymi co pojdu s detmi...ja si ale neviem predstavit co budem robit na takej dovolenke..cely cas lezat...ja vypekanie nemusim...manzel uz vobec nie...ale tak veru, da sa 🙂
My chodime do chorvatska kazdy rok s muzom ( ten sa zasa boji lietania) uz 10 rokov- taky nas druhy domov. Neobmedzili ma ani dve tehotenstva( kazdy raz v piatom mesiaci) a ani male deti( vsetci po prvy raz do 6 tich mesiacov) a podla mna to nie je ziadna dialka. Ked mame naladu tak tam pobehame, ked nie sme na plazi - aj ked ja radsej spoznavam. Ked muz nemohol z prace isla som aj s rodicmi a s detmi. Niekedy sa nam podarilo aj dva krat do roka nakolko tam mame znamych. Takze nerozumiem, ved nechces ist niekam do karibiku, toto je pre mna na skok 😀tak drzim palce nech sa rozhodnete spravne a najma nech si to vsetci uzijete😀
@cichlida chorvatsko je podla mna taky ideal ci uz v tehotenstve alebo s malymi detmi, da sa to uplne v pohode zvladnut 🙂
@youngmom ale mala by si si zabookovat ubytko... inak nasi kmotrovci chodievaju vacsinou na konci juna na dovcu a vzdy super... dokonca pred 3 rokmi boli v juni a v auguste sa im narodilo babo a ze bolo uplne super... aj kamoska si to pochvalovala, ze aj napriek 7.mesiacu to bolo super 🙂
Tak mozem zacat po nociach patrat po internete, do ktorej z Chorvatskej lokalit, popozerat ubytko a na co vsetko sa vlastne pripravit. Ak by to predsa nevyslo, budem aspon o cosi mudrejsia. Vlastne od dneska uz buntosim 😀
@youngmom ja Ta uplne chápem. ani my sme nikdy nikde neboli. akurát, že to teraz nemáme prečo riešiť, lebo nie sú peniaze a sú deti. a asi by som sa v tejto dobe už aj ja bála. muž sa možno aj bojí. neverila by si, že chlapi sa boja niekedy viac ako ženy. podla mna máš dve možnosti. ísť s niekým iným - mamou, súrodencami,kamarátkou, alebo ísť s mužom niekde tu na Slovensku. Pre mňa je dovolenka, ked sme niekde sami, preč od svokry, čo je u nás dosť problém. tak vlastne bud aj rada, že máte vyriešené všetko, čo rodina má mať. a tehotná by som asi tiež velmi daleko nešla.

a k tomu, že s dvoma deťmi to bude finančné náročnejšie... tomu velmi never, malé dieťa do dvoch troch rokov ťa vyjde obvykle "skoro zadarmo".... my sme boli prvýkrát spolu na dovolenke po šiestich rokoch manželstva a zvládli sme to super, s dvoma malými deťmi.. s jedným sme nešli... nemali sme financiie.. s dvoma to bola pohoda, šli sme busom...