icon

Manžel nemá rád Vianoce

cibiother
12. dec 2021

Ahojte.Ano takato divna tema a som zvedava,ci je nas takych viac.Proste pride predvianocne obdobie a zacne sa frflanie.Naco taky konzum,naco tolko vyzdoby,naco tolko pecies,naco tolko darcekov atd atd.A teda adventny veniec mam zo sisiek,sipok a vetviciek zo zahrady a z lesa.Peciem linecke,orechove,medovniky.Mame dve deti,kazdy si rozbali asi 4 darceky-jeden drahsi,ostatne oblecko,kreativne,knizku,spoloc.hra a pod.Kupujem darceky aj za starych rodicov,daju peniaze,aby uz sa nemuseli tralakat po obchodoch a aby deti dostali nieco co chcu a vyuziju,lebo oni uz to tak nestihaju sledovat,tak si deti tiez nieco rozbalia u nich.Nemam prezdobeny dom,myslim ze darceky tak jemne prehanam,alebo teda som niekde priemer???netusim.Ale ja to strasne rada vyberam a tesim sa ako sa budu tesit…ale iba mi kazi radost.Dnes som tam smarila do kuta vystrihnute domceky z papiera na okno,lebo zas,ze konzum.Akoze ja uz neviem.A keby som Vam odfotila vyzdobu no ziadne gyce,ziadne umeliny…asi pripojim aj fotky,ze ci to je konzum…

lennaa
13. dec 2021

Krasne. Vobec si to jeho pripomienkami nedaj pokazit. Bude asi ako grinch heh. Nie kazdy ma rad vianoce je to normalne, no podla mna by nemali kazit radost tym, ktori toto obdobie miluju

minutka
13. dec 2021

@kinats no neviem ci som z inej planety, ale u nas su to sviatky pohody. Lebo si ich takymi robime. Darceky kupujem uz v septembri, aby som sa vyhla zhonu a dost z nich objednavam aj online, potraviny nakupujem takmer denne v malych potravinach na vedlajsej ulici (krajskeho mesta) a tam stretnem vzdy znamych s kt fajn pokecam, pripadne mi nakup privezu domov k dveram vacsi dodavatelia. Kolacik upeciem so synom, oblatky objednam a podporim miestne sikovne gazdinky. S rodinou a kamosmi sa s radostou stretavame celorocne. Teraz pri medovinke je to este veselsie 🤪 tesim sa velmi

evaachesa
13. dec 2021

Na Vianoce zbaľ výzdobu, deti a choďte na večeru k rodičom. Nech si muž ostane v ten štedrý večer sám aj so svojím konzumom s prázdnou chladničkou. Úplne vážne by som mu toto urobila nech ho chudáka neotravujete.😏

vanda323
13. dec 2021

@cibiother Ja mám Vianoce rada. Ale nie pre stromček. Kt. Samozrejme máme kvôli deťom aj darčeky ak 210 ks. Koláčov. Všetkého veľa...ale preto že si spomeniem ako sa narodil Ježiš. Pre mňa je to krásne. Som veľmi veriaca a tento sviatok pre mňa predstavuje obrovskú milosť. ♥️♥️♥️ A vždy deťom poviem že to mi by sme mali dať darček Bohu lebo on má v tento deň narodeniny! Tak ja sa snažím priblížiť im Vianoce aj v tomto smere. Nie len blik blik svetielka stromček obrovský jedlo darčeky....

danalop
13. dec 2021

Mám osobne vianoce strašne rada. Muž ten to nejako neprežíva. Pre neho sú vianoce o ležaní na gauči a nič viac. Občas ma to vytáča lebo tiež len rýpe načo toto a načo hento a ja už nemám silu mu niečo vysvetľovať. Proste veci robím lebo mi robia radosť.

ajuga
13. dec 2021

Vyzdobu mas krasnu, jednoduchu. Moj muz je podobny tvojmu. Tiez naco darceky, naco ozdobit stromcek uz 20teho, staci 24 rano, naco ryby na stedry den, naco vobec darceky. Jedny vianoce sa stalo ze som si pod stromcekom nenasla nic. Lebo sme jednak mali tichu domacnost, ale aj tak neznasa kupovanie darcekov.
Vsetko riesim ja, ci uz darceky, pecenie, vyzdoba, furt frfle, ze naco... No na h.vno. Za tie roky si musel zvyknut, ze ja to riesim, uz nema tak casto blbe poznamky. Ale obcas mu ujde. Beriem to jednym uchom dnu, druhym von. Ja chcem mat na vianoce klud, peknych par svetielok v obyvacke zasvietenych a on nech sa zmieri. Neotravujem ho so spolocnymi nakupmi, zdobenim domacnosti a kolacov. Co mi je luto, ale co uz. Je taky, musim to respektovat. On sa tiez uci respektovat mna.
Nenechaj si pokazit naladu a tiez deti nech si uziju svetielka, atmosferu. Na toto budu spominat, ked budu velke 🙂

janage
13. dec 2021

@kinats jest si objednas cez eshop potraviny. Donesú Ti domov pred dvere 🙂 Kolegyňa po operácii nesmela tažké dvíhať, tak takto riešila. Prípadne nájdeš iný spôsob ako zaobstarať nákup - ver, že sa dá.
A neviem, my v práci napr. máme dohodu a rádio púšťam len na správy o 12.00 inak robíme bez. Mám šťastie, že dôjdem z roboty pešo (hej vidím svetielka po ceste) a doma nám tiež nejde rádio a telka ako podmaz automaticky. Takže ja ten tlak komerčný nevmnímam. Mám odstup a robím si po svojom. nakupujem potraviny raz dva malý nákup alebo pošlem muža či dcéru na vačší so zoznamom.
Prejsť sa dá aj do lesa, parku a pod, tam to máš ako iné bežné dni.
Samozrejme nedá sa vyhnúť úplne, ale dá sa stretávať s Vianocami v rozumnej miere za mňa úplne v pohode.

janage
13. dec 2021

@kinats a mimochodom to, že mnoho sviatkov vnímame konzumne, predsa nie je chyba sviatkov, ale ľudí. A zmeniť to zas môžu len ľudia. Oni rozhodujú kam investujú svoj čas a peniaze.

lusinda1989
13. dec 2021

Sem sa pripojím. S mojim manželom sme sa spoznali pred 15timi rokmi 26 decembra. Mal 21 rokov a bol doma na Vianoce sam lebo jeho rodičia odišli k jeho sestre do anglicka. Rok sme randili a ďalšie Vianoce mal byt opäť sam a tak som ho zavolala k nám. Povedal že to boli jeho prvé ozajstné Vianoce v živote. Nešlo o darčeky ale o tu rodinnú pohodu a to všetko okolo toho. Od to dňa neboli jedine Vianoce ktoré by sme spolu nestrávili. Ukázala som mu ako môžu Vianoce vyzerať a odvtedy to praktizujeme už aj v spoločnej domácnosti. U nich doma sa darčeky nedávali pre radost ale dostavalo sa len to čo sa potrebovalo ( nebola to otázka peňazí) až so mnou sa naučil čo je to niekoho obdarovať z lásky a niečom čo ho poteší a byt obdarovaný z lásky. Môj MUŽ už Vianoce miluje zbožňuje prípravu, nákupy zas až tak nie aby som nepreháňala, ale on zas objedná online. Pri pečeni nepomáha ale aspoň postráži deti a ja mám kľud. S prípravou vianočnej večere tak isto pomáha. Ľutujem že ako dieťa nemával pekne Vianoce ale každým rokom sa tesi viac a viac na tie ďalšie….

mircalla
13. dec 2021

@lusinda1989 Ja som ako dieta a teenager mavala uzasne Vianoce a ako dieta som si ich uzivala, nie je to tym. Jednoducho ma to nebavi. Nie som veriaca, nema to pre mna absolutne ziadne caro. Horsie je na tom uz len Velka noc. Vyslovene sa tesim, ked je po

lusinda1989
13. dec 2021

@mircalla a čo tá na tom nebaví? Čo je to čo ti vadi?

mircalla
13. dec 2021

@lusinda1989 Uplne vsetko. Jedine ma bavi, ze sa deti tesia z darcekov. Potom to obdobie medzi Vianocami a Novym rokom, ked je v Bratislave nonstop hmla.... Pokial nasnezi a da sa sankovat, to je ina kava, ale v Bratislave sme nemali na Vianoce sneh asi 20 rokov. Kvoli covidu este aj klzisko zrusili. TV sme uz zrusili davno, pozriem si 80ty krat to iste co viem naspamat ma tiez nelaka....Nejaka mala rodinna navsteva, na to sa tesim, rodicov uz nemam. Cize pre mna Vianoce niekde v teple pripadne aspon na nejakej chate by boli super...V Bratislave nie.

lusinda1989
13. dec 2021

@mircalla a prečo sa teda nevyberiete niekam na chatu kde by si si tie Vianoce užila v pokoji. Niekam kde je kopec snehu zoberiete sánky, spoločenské hry nejakú medovinku a vyrazte. Vianoce sú len take aké si ich spravíme. Ak ma nebavia Vianoce v Bratislave tak ich tam netrav.

mironka
13. dec 2021

@cibiother neviem,co mi je,ale ja nemam ani taku vyzdobu,aku mate Vy...ja budem rada,ked urobime stromcek. Nemienim tahat svetielka ani kupovat dekoracie. Vobec nie som motivovana a zial ani deti nie su dovodom na to,aby som vyzdobila cely dom. Proste som v stave max. sebectva..nemam ani naladu...ani chut...momentalne sa nepretrhavam ani pri vianocnom peceni....uz som sa dnes s mojou mamou kvoli mojmu depresivnemu nastaveniu aj pohadala...mne je aj v obchode uz zle zo vsetkeho...najradsej sa potesit od 24. do 26.12. alebo zobudit v januari...

mircalla
14. dec 2021

@lusinda1989 A napadlo ta, ze niektori ludia aj pracuju? Ja si napriklad medzi Vianocami a Silvestrom uz roky brat dovolenku nemozem, i ked robim z domu, stale robit musim, mam taku pracu. V lete mam 2 mesiace, ktore treba pokryt, to si tu dovolenku ovela radsej zoberiem v lete, aj keby som si ju zobrat mohla. Cize nie kazdy ma babky, dedkov a x dalsich ludi, co mu pomozu, pripadne nechodi do prace vobec

lusinda1989
14. dec 2021

@mircalla ak máš robotu ktorú môžeš robiť z domu tak tu môžeš robiť aj na chate. Tak isto chodím do prace aj ja trávim čas medzi sviatkami v robote, môja mama aj otec pracujú, svokra umrela a svokor o deti ani nezakopne takze ani ja nemám pomoc. Moja práca sa ani nedá robiť z domu takze musím do officu či sa mi chce alebo nie. Netreba mat k životu negatívny postoj a riadiť sa pravidlom všetko sa dá len treba nájsť spôsob ako.

kinats
14. dec 2021

@minutka este tak mat tie male potraviny, mozno by to naozaj bolo ine.

ingush616
14. dec 2021

@cibiother a tvoj manžel je šťastný keď ste spolu? Vidíš na ňom radosť keď je spolu celá rodina? Pohra sa a venuje sa deťom?? Polubi a pochvali ich??
Keď vtedy je šťastný a spokojný a dobrý otec, tak by som blbé komenty neriesila. A trocha mu vysvetlila že Vianoce sú o tomto... A takýto jeho"konzum" robí radosť deťom tak nech si úsporu taketo komenty :D

kinats
14. dec 2021

@janage Uz to, ze sa ja mam obmezovat (nevychadzat z domu, nenakupovat , nepozerat TV, nepocuvat radiu, nestretat ludi co stresuju a mamonarsky syslia pre nejake vianoce) uz to je predsa prikorie a trauma. O tom nemozu byt sviatky, kam zmizol ten pozitivny efekt, preco ich mam mat rad ved negativa dni pred vianocami prevysuju tie 2-3 dni "vianocnej atmosfery" v kruhu rodiny.

cibiother
autor
14. dec 2021

@ingush616 ano toto vsetko splna uplne na 200%by som povedala. Prave preto niekedy nechapem tieto frflacky 🤷‍♀️🙂

cibiother
autor
14. dec 2021

@mironka chapem aj taketo nastavenie,ja tiez som momentalne v takej nejakej nijakej faze,nie ze vyhorena,ale skor take prezivanie by som to nazvala.Ale tie Vianoce a ta atmoska ma vzdy tak nejako chytia a tesim sa ze napecieme,ozdobime.Prave preto som asi citliva na tie frflania,ze toto je taky moj svetly bod radosti v tejto cudnej dobe.😊

ingush616
14. dec 2021

@cibiother tak potom to je hlavne 🙂 Vianoce🎄 ci nevianoce 🤩 ale jedlo isto ma rad 😂 a nesťažuje sa 😃🙈
Ešte možno by som ho skúsila napojiť do toho pečenia, možno by sa mu to zapáčilo :D

martinka117117
14. dec 2021

@cibiother to neries podla mna su to muzi proste keby na vianoce chodil v telke hokej namiesto popolusky vies jak by mal rad vianoce:D proste netreba si to dat pokazit tu atmosferu a hotovo. Ved nikde nie je napisane, ze musite obidvaja mat radi to iste. Ja tiez s nim nesedavam nad hokejom a futbalom :D

mircalla
14. dec 2021

@lusinda1989 Nevies o mojej praci vobec nic, tak uz ozaj nemudruj. Ja posledne 4 dni v roku taham 16 hod denne a musim mat top internet, aby mi fungovali makra a reporty. Chodit na chatu v tejto situacii ozaj ma "zmysel". Snaz sa akceptovat iny nazor a ze nie kazdy musi zrat Vianoce ako ty. Nechapem preco tu v podstate nutis ludi do niecoho, ved sa staraj o seba a nechapem, o co ti ide....Zakladatelka sa pytala na nazor. Vsak je logicke, ze kazdy ma rad nieco ine. Tvoje rady ako riesit svoj zivot ozaj nepotrebujem. Absolutne trapne mi tu hovorit, aky mam mat postoj, stiham ovela viac veci ako bezny clovek a na deti som sama. Fakt potrebujem daku mudrlantku z Hornej dolnej aby mi radila, co mam robit, prepac

cibiother
autor
14. dec 2021

@marcellka32 jaj prepac,prehliadla som otazku.Vies ako kedy,podla toho o co ide.Ja som skor hrrr,on rozmysla este aj nad vysavacom rok.Tym ze zarabam aj ja,nieco si kupim ked chcem a hotovo.Ale vies ako sedacku treba,to najskor frflanie a teraz je uz vo faze rozmyslania 😅nie ze by som ho nemohla prehovorit,zatlacit na neho,ale za tie roky mam skusenost,ze potom budem pocuvat dalsie frflanie,ze sme zle narychlo vybrali atd atd.

lusinda1989
14. dec 2021

@mircalla pokiaľ ma pamäť neklame ty si prvá odpovedala na môj príspevok. Ale máš pravdu ja z hornej dolnej riti sveta tá nebudem poúčať. Zelam všetko dobre

mircalla
14. dec 2021

@lusinda1989 Ale ja ti nekazem, co mas robit, to je ten maly nepodstatny rozdiel. Ty skratka absolutne nerespektujes iny nazor a poucujes, ako mame pristupovat k Vianociam. No uplny non sense. Vsak to je snad kazdeho osobna vec co robi na Vianoce

lusinda1989
14. dec 2021

@mircalla nehnevaj sa na mna ale ani ja ti nikde nekazem čo máš robiť. Navrhla som možné riešenia aby si si Vianoce užila. Napísala si že to nejde ok nič sa nedeje.Mne to môže byt koniec koncov jedno… Každý bude mat take Vianoce aké si spravi. A už vôbec nerozumiem tomu prečo na mna útočíš. Nechápem tvoj postoj ale rešpektujem ho a rada by som to týmto uzavrela. Ešte raz ti zelam všetko dobre

janage
15. dec 2021

@kinats však z domu vychádzaj do práce. Do uší si daj slúchadlá s tým co máš rád alebo podebat s najbližším človekom ako sa mu darí. Po práci vyraz do prírody.
V práci predsa sa sústredíš na prácu.
Telka má dnes 100 kanálov, alebo si daj nahrávku toho čo ťa zaujíma. Detektívky, veda, história, cestovanie...
Je milión tém, ktoré sa ani nešuchnú o Vianoce.
Môj muž napr. večer po Vianociach, keď my ženy slzime nad romantickým filmom, hrá bojovú hru na PC😉
Tak nebudeme si kaziť radosť.
Máme spoločné aktivity aj každý svoje.
Že niekto nemusí Vianoce, či iné sviatky je úplne v poriadku. Nie je však podľa mňa OK svoju nechuť prenášať na druhých.
Tak zjednodušene, ak nemám rada tatarak, tak sa zariadim, ale nerozvíjam pri stole pol hodinovú debatu, ako a prečo mi vadí a čo je na ňom všetko zlé. Nechám spolusediacich si ho vychutnať.

mircalla
15. dec 2021

@lusinda1989 Tak som rada, ze ti to je jedno. Myslim, ze navody nepotrebujem, na to som uz trochu stara. Radsej energiu venujem tomu, co mam rada. Tych par dni pretrpim a tvarim sa, ze ma to bavi. Ale silit sa do niecoho to zase nie
To iste plati aj pre Velku noc....