Manžel nevie narábať s financiami, čo robiť?
Ahojte žienky. Idem sem s takou zúfalou prosbou. Už mi ide z toho vybuchnúť hlava. Manžel vôbec nevie robiť s financiami. Teda aspoň doteraz nevedel a tak to aj dopadlo. Ako mladý veľa zarobil ale zároveň aj minul a na uplne hovadiny. Tak sa "zadlzil". Myslím tým to ze teraz spláca splátku a lízing. Mesačne je to 700€, ďalej je živnostník čiže odvody, účtovncka je ďalších 400€. To už je 1100€. Čiže celá jeho výplata ide iba na neho. Ja mam rodičak a prídavky 650€ a cca 50€co niečo po predávam z domu. Ja nakúpim jedlo, plienky, odložím 100€ mesačne. Platíme iba 100€ mesačne za nájom keďže sme v podnájme u známych. To sa striedame, raz ja a raz manžel. No ale ja neviem. Manžel sa nechce zamestnať pod niekohoo aby mal plat bez toho aby platil odvody. Nechce predať auto na ktoré platí lízing 450€. Ja mam odložené cca 5000€. Manžel má cca 8000€ plus ma veľa takých veci ktoré keby predal tak ma cca 65000€. Navrhla som mu nech niečo predá a vyplatí aspoň splátku. Ostáva tam 10000€ ze aspoň toho by sa zbavil mesačne. No aj nad tým špekuluje. Ze to sa postupne splatí. Chceme stavať dom. Lenže ako, mame velikanske pozemok. Ale ja neviem, som už zúfalá z toho ze on mi nedovolí aby som ja sama riadila financie a urobila to tak aby to bolo lepšie. On to nevie stále s peniazmi. A keby som mu ich nezamykala tak žijeme len na vode a chlebe. Rozmýšľala som ze si zoberiem tých svojich 5 tis nasetrenych a jeho 5 a platím to. Ale nechcem už viac moje peniaze dávať do neho. Co mam robiť orebohajednoducho
vy dvaja nemožte spolu stavat dom, lebo on ked vela zarobil a ešte sa zadlžil, toto je total finančna negramostnost, ja poznam človeka, čo zdedil 70 000 a ma požičku! byt ma svoj, aj pracu! takychto ludi v zivote nepochopim..a nechce ti dovolit narabat s financiami, s takym do spoločnej stavby, ani keby pištolou na mna mieril,,dokial sa nenauči zakryvat perinou, na aku ma, uplne toto vypusti z hlavy...hlavne, nech viac zarobi ako minie a odklada, potom može nad niečim rozmyšlať..ty budeš odkladat, on rozhadzovat, a ked niečo, na to pojdu všetky tvoje uspory,..mate to total zle nastavene, on zarobi viac ako ty a ty ho musiš dotovať!! kde ta napadlo s nim stavať dom?? zabudni
a platite minimum za byvanie, ty odložiš stovku a on kde ma tych 4000 čo zarobi občas? by ma zaujimalo, aj ten znamy
všetky bloky šeky do excelu a ideš
Tak autorka, vyvediem ta z omylu, pre podnikatela ani nahodou 700EUR na uvery, 400EUR na odvody a uctovnicku nie su mega velke vydavky. Len pekne sprav ako som ti povedala, nech ti da fixnu sumu kazdy mesiac na stol, a vybavene... ostatne neries, je to jeho starost a biznis, jeho auto aj uver. Niekto kto ma firmu a prijem niekedy bokovkku za 1t a druhykrat za 3t nemoze byt na mizine a hlavne, je dost mozne ze realne nemas sajnu kolko penazi naozaj zarobi alebo nezarobi. Co ho co stoji. TOvie naoazj len jeho uctovnik, a on podla toho co mu ostane.
@karolinakr nie je to financna negramotonost, zrabame vela, mame firmu a mame uvery.. este stale (aj po zvyseni urokov) je to lacnejsie ako minat obezne peniaze, z ktorych viem financovat firemne veci a zarabat :D uplne bezne je brat auta na leasingy, uplne bezne je brat si uvery. Lenze tu ako vzdy sa nedozvieme co ozaj jej muz robi, a ani kolko naozaj penazi ma.. ved aha, bokovky... raz tisic, raz viac tisic eur.. :D ale nema ani len na to, aby dal zene 500eur na domacnost kazdy mesiac nech je kludna. Cize ona podla mna vsetko nevie, on nepovie. Bud sa mu nedari tak ako sa tu pise, alebo sa mu dari tak, ze ona to nevie. Samozrejem s peniazmi srocky sa neda bacovat ako s vlastnymi. To jedine s tymi "bokovkami". A rovnkao moze mat bokovkove vydavky rozne vysoke...
@michelle567 odvody nema, ma sro. 400 eur platia stredne firmy s niekolkymi zamestnancami 🙊
@simca06022011 tak ale evidentne zle obracia peniaze , ked ho musi z rodičaku živiť, nema zaujem splacať, predat veci a napisala, že keby ho nedržala pod krkom, tak su o vode...a ja si teda podnikanie a obrat penazi inač predstavujem, že ona ešte chce splatit jeho dlhy,,,
keby si nežil na vysokej nohe, ked na to nema, toto by sa nestalo a este ide stavat, no to budu s takymto pristupom v minuse raz dva a zas to pojde na jej triko
to je jedno, či je zamestnanec alebo živnostnik, nema na to ,aby vyšiel..nevie sa uskromniť a žije nad pomery,,nevie to s peniazmi, ten by zbankrotoval, aj keby na tikete vyhral 100 000..ano, to je taka mentalita
bude v minuse s tisickou, aj desať tisicami
@karolinakr mat auto na leasing, a nejaky uver nie je zivot na vysokej nohe :D skus podnikat bez auta.
pravidla si musia doma dohodnut, su chlapi co nedaju na domacnost ani cent, kym nemaju noz pod krkom.. a este ked vidi, ako ona dobre hospodari... s tym malom. Podla mna tu nesedi v tomto nic, bud nezaraba, alebo zaraba a mina inde. A nik to nezisti. Ja keby som chlapov nerobila ucto, netusim, kolko realne miniem. Takto presne viem. Z vydanych fakturiek, by som enmala sancu vediet, ani z toho ze odratam odvody a uctovnika..
Uvedomujes si ze uz teraz sa podielas aj na jeho dlhoch? Resp on zo svojich penazi plati svoje dlhy. Ty zo svojich penazi zivis rodinu a jeho.
Takze uz teraz idu tvoje peniaze aj na neho. Tak tu scoju rezervu v ziadnom pripade nedavaj na neho.
Ked ty mas prijem cca 650-700€. Z toho 100€ vies odlozit znamena ze keby aj 500€ minies na rodinu tolko by som ziadala aj od neho.
On ako “podnikatel” si uvedomuje ze okrem tej stovky co plati najom kazdy druhy mesiac…. Ti nedava nic??!
@michelle567 vobec nikde neuvadza , ze su to odvody a odmena uctovnicke
Pise zmatocne, v uvodom prispevku, ze je zivnostnik, nizsie, ze ma sro. Sama tomu nerozumie.
Svojich 5.000€ si nechaj ako zeleznu rezervu, urcite mu ju nedavaj do obehu ked nevie s peniazmi narabat. Moj muz je taky isty, vie minut aj velku vyplatu do poslednej koruny na blbosti. Snazila som sa to zmenit ale neda sa. Jedine ho donut ako ja nech ti dava fixnu sumu kazdy mesiac a na tom trvaj, ostatne nech si prehajdaka ako uzna za vhodne. V tej sume si spis vsetky vydavky co mate, strava, najom, pozicky leasingy, deti, kruzky, oblecenie, zabava, drogeria, atd a to nech ti dava. Ty budes platit a budes mat aspon nejaky prehlad. Kludne to spis a dat mu ze takuto sumu chces aby ti mesacne dal ze to su vase vydavky a ty to budes platit ostatne nech si minie, ty si odkladaj
Ak chceš poradiť napíš pravdu, fakty nesedia. Aké odvody má sro? Odvody má szčo. Alebo klameš zámerne kvôli rodine na MK.
Nič sa neho neplať. Je auto vôbec jeho alebo je na sro? Peniaze si schovaj, ideálne v hotovosti na horšie časy. A nezabudni že úspory ale aj dlhy FO sú spoločné v manželstve.
@daniela1911 je zamestnaný vo svojej SRo. Čiže platí sam za seba odvody,
kriste niektorím to vám tu treba lopatou vysvetliť? Niektoré tu úplne motate veci 2 na 3 ako som ani nenapísala a ďalšie sa toho chytia a už to tak aj vyzerá potom
čo si si z tych rád zobrala?
Vieščo moj ex bol takýto podnikateľ . Zarobil 3000, vrazil do toho naspäť 2500 a už chodil ako páv že aký big business 🤷🏼♀️ Pritom nemal ani minimalku. Ale nedal si to vysvetlit, ešte sa urážal ze akých 500 ved on zarobil 3000 ale peniaze nevie kde sú, isto som mu ich ja minula. S takýmito ľuďmi ťažko.
Co ma zarazilo na tvojom príspevku ze ten tvoj pan podnikateľ s 1000-40000-5000 mesačne ta necháva platiť nájom aj jedlo s rodicaku
@lujza123 ale ja som nenapísala ze ten nájom platím len ja a tiež som ani nepísala ze jedlo platím len ja. O tomto som nepísala ale vôbec. Tak stále nechápem kde ste si to vydedukovali.
"Ja mam rodičak a prídavky 650€ a cca 50€co niečo po predávam z domu. Ja nakúpim jedlo, plienky, odložím 100€ mesačne."
Žeby z tohto?
Autorka, teraz uplne vazne. Zabudnite na stavbu domu. Nemate ani na normalny prenajom, nemate nasetrene a ani neviete usetrit z vasich prijmov (peniaze su spolocne).
@lili1313 áno ale to je myslene ze z tej sumy co mam nakupujem. Samozrejme platí nákupy aj on.
@guudy mame nasetrene. Momentálne v hotovosti okolo 20 tis. Aj o tom tam píšem...
Hlavne si väčšina bežných ľudí absolútne nevedia predstaviť ako sa riešia financie, príjmy, výdavky, odvody pri 1 osobovej sro/platca. Je veľmi zvláštne riešiť to tu, treba to riešiť s ním,pripadne s jeho účtovníčkou. Manžel pravdepodobne nevie odolať novým “investíciám” do majetku firmy, lebo “ved je to v nákladoch a vrátia mi dph”. Tak isto aj leasing/uver na auto v majetku firmy. Na druhej strane odpredaj tohto majetku ide do príjmov. tu pomôže iba dobre pripravený rozhovor s manželom, idealne podložený dátami od jeho účtovnícky. Ženy bez znalosti jeho účtovníctva ti jednoducho nedajú korektnú odpoved.
Btw. Ak sa zamestnáva sám vo svojej sro, odvody s kludným svedomím môže znížiť pod 100€ a náklady na dobrú účtovníčku sú tiež hlboko pod 100€. Určite menej ako náklady na tp. 20k sú na začiatok stavby zúfalo málo, aj pri financovaní výstavby bankou je fajn mať aspoň 30% hodnoty stavby, aby sa dali vykrývať materiály a práca medzi jednotlivými tranžam od banky.
Autorka, citala som tvoj prispevok. Pises 5+8 tis, to zdaleka nie je 20 tis. Ale ani s 20 tis nemate na stavbu domu. S tym by vam nedali ani hypoteku, ktora by pokryla stavbu domu. A s bokovkami (ak ich neuvadza ako oficialny prijem) na hypo fakt nedosiahnete.
@ernesternst 🙏
@ernesternst pane bože tak toto si rada pozriem ako znížiť odvody pod 100€ :D účtovnicka ja 80€. Vkuse píšete ze účtovníčka 400€ ale to ste si vymysleli vy nie ja...
@guudy prečo nie? Nechceme brat hypo 200 tis preboha. Asi tak 80tis. Plus mame vlastný pozemok 1000m² kde chceme stavať a ďalšie 2 rovnaké inde.. Vieme si skoro všetko urobiť svojpomocne. Nepotrebujeme mat dom za 3 mesiace hotový.
@danusa63 odvody, účtovníčka je 400€
Autorka, no lebo za 100 tis nepostavis dom (max pidi chatku), ani svojpomocne. Ved si pohladaj diskusie aj tu na MK/modrej streche a zistis ;)
Podla toho ako pises, chcete minut na dom aj vsetky peniaze do posledneho centu…velmi velmi zly napad.
Zijes podla mna mimo reality…s 13 tis na uctoch sa chystat na stavbu domu… 😳

Keby mal 5000 mesacne tak taky basic "domcek" mate zaplateny za 4-5 rokov zivota.. A nie byvate u znamych za 100 euro.. nieco tu nesedi.