Manžel nie je starostlivý otec
Strasne ma to trapi ked ho vidim aky je nedosledny,nedozpovedny a taky nie s laskou starostlivy. Ako dospely clovek, ako manzel, ako pracujuci clovek vsetko super. Sikovny, byt prerobil sam, technicky zdatny, ku mne sa vzdy sprava pekne. Ku kazdemu je vzdy ochotny vlastne asi by mi to nikto neveril keby im to porozpravam.
Ale v mojich ociach tak upada ked vidim ze vobec nema taku snahu co sa tyka deti. Nemozem sa spolahnut ze im da poriadne ranajky…neriesi ze uz by bol cas aj vecere ze dieta nedame spat len tak od obede s flasou mlieka. Ze je cas kupania, ze treba dieta uz aj prebalit. Mam pocit ze vychovavam tretie dieta,vsetko mu treba pripominat, oblecenie nevie najst, dieta vhodne k pocasiu obliect.
A to ma vedie k tomu ze nedokazem mat pocas materskej aj cas na seba lebo bud ked chcem odist ci uz na nakup tak treba bud nachystat jedlo, sledovat cas ze kedy idu deti spat Alebo viem ze sa vtedy s nimi nehra, zapne radsej telku alebo stravi polhodinu na wc. On s nimi nechce ist sam von lebo sa boji ze ho starsi syn nebude posluchat,vybehne na cestu atd.
Vzdy zachytim pripady ako sa zene nieco stalo a ako sa otec sam stara niekedy uz od babatka a ako bojoval a vychoval sam. A ja sa tak strasne bojim co by bolo s detmi keby sa mi nieco stane a co by z nich vyrastlo.
Neviem preco co sa tyka deti je doslovne az taky hlupak..ze ved chod s dietatom umyt ruky a usta ked sa naje, ze uc ho ako sa vo vani spravne umyt…ze treba aj ovocie jest..taky ten fakt ucebnicovy zaklad ktory ma dieta z domu proste pochytit.
Vo vsetkom sa spolieha od zaciatku na mna. Ked niekde odbehnem tak potom si to vycitam lebo doma je len chaos, nic nefunguje, ziadny rezim, ziadna kvalitna strava, spanok posunuty….ale budis ale keby aspon viem ze sa detom pekne venoval ze aspon citili jeho pritomnost.
Mam pocit ze keby len ochoriem a skoncim na tyzden v nemocnici tak by som asi zosalela z predstavy ako to doma vyzera a nie nedokazem sa ukludnit takym ze ved by si poradil a ze by som bola prekvapena.stacilo ked som bola v porodnici s druhym. Rano on spal a dieta same hore, jedlo co bolo hlavne pre dieta ktore doniesla babka tak zjedol cele on. Veci navarene v chladnicke a v mraziaku odtali nedotknute. Dieta vonku bez mikiny, tenka ciapka ked mrzlo a snezilo.
@anonym_autor tak nebude dokonaly co sa tyka starostlivosti o dieta, ale z toho co pises aj ty prehanas.
Chlap nech sa stará o dom, auto a zarába pre rodinu a ty sa staraj o malé deti, veď si na RD a je to tvoja jediná povinnosť. Bude to fungovať tak ako vždy fungovalo, kým neprišli tieto moderné nápady a od chlapa sa očakáva, že sa bude venovať deťom rovnako ako ich matka. Nemá to v krvi, je to pre neho neprirodzené, nemá vzťah k malým deťom aký majú ženy - matky, to je celé. Ty zrejme tiež doma neskladáš nábytok, nemuruješ, nemaluješ steny a nerobíš podobné chlapské roboty. Keď deti podrastú, nejde si k ním cestu.
vekom to bude horsie
@anonym_autor
Ale z časti si za to mozes aj sama - chces mat vsetko vo vasom zivote pod kontrolou. A to je prekliatie zien. Maju urcitu predstavu a ocakavaju od partnera, ze bude rovnaky ale to tak nefunguje.
Neries, ako si to on zariadi, čo on bude robit - je rovnaky rodic ako ty. Nespravaj sa k muzovi ako k tretiemu dietatu. Proste maj niektore veci v pazi
Chlap nech sa stará o dom, auto a zarába pre rodinu a ty sa staraj o malé deti, veď si na RD a je to tvoja jediná povinnosť. Bude to fungovať tak ako vždy fungovalo, kým neprišli tieto moderné nápady a od chlapa sa očakáva, že sa bude venovať deťom rovnako ako ich matka. Nemá to v krvi, je to pre neho neprirodzené, nemá vzťah k malým deťom aký majú ženy - matky, to je celé. Ty zrejme tiež doma neskladáš nábytok, nemuruješ, nemaluješ steny a nerobíš podobné chlapské roboty. Keď deti podrastú, nejde si k ním cestu.
@anonym_6deb07 celu prerabku som mu pomahala co mi vysvetlil ked uz si to takto spomenula.
Ale je divne ocakavat ze ked mame dve deti tak ja napr okupem jedno a on druhe? Alebo ze ked ja jednemu obleciem pyzamo tak on aspon donesie druhemu pyzamo a nebude sa ma pytat 100x do roka kde vlastne mame pyzama pre deti? Ja viem ze sa ocakava a je logicke ze vacsina veci je na mne kedze ja som doma a on v praci ale ked je doma tak ocakavam ze sa zapoji a ze zaklad proste ovlada. Nie ze bud sedi a pozera alebo chodi po byte ako stratena existencia ze kde som asi poukryvala plienky ci ponozky.
@anonym_6deb07
Dieta nie je pecenie kolacov. Dieta potrebuje oboch rodicov, dokonca muz - otec je pre dieta a jeho zdravy vyvin podstatnejší ako zena - matka. Pretoze muz urcuje smerovanie rodiny, hlavnu vychovu - kde chyba otcovska starosttlivost a vedenie, tam to obvykle diametralne citit.
Otec a matka su uplne rovnaki rodicia - jedine co muz nedokaze je dieta vynosit, porodit a kojit. Vsetko ostatne zvladne.
Máš normálne očakávania. On sa kdesi zasekol alebo to videl doma. Chce to nejaký rozhovor, ale netuším, ci toto dokáže zmeniť, keď to v sebe nemá. Byť nápomocný a byť im vzorom.Chcel vôbec deti?
@anonym_autor
Ale z časti si za to mozes aj sama - chces mat vsetko vo vasom zivote pod kontrolou. A to je prekliatie zien. Maju urcitu predstavu a ocakavaju od partnera, ze bude rovnaky ale to tak nefunguje.
Neries, ako si to on zariadi, čo on bude robit - je rovnaky rodic ako ty. Nespravaj sa k muzovi ako k tretiemu dietatu. Proste maj niektore veci v pazi
@zmrzlinka2021 ano mas pravdu a ja som aj taka povaha ze potrebujem mat poriadok a system.
Ale mam pocit ze veci co moj muz neovlada su proste zaklad. Nepaci sa mi fungovanie ze co si sama nespravim tak to tak nebude.
Potrebujem rano ist k doktorke a nemozem mat v pazi ze deti su bez ranajok, potom je starsi nervozny mladsi place lebo uz mal mat dalsi spanok,muz sa potom akoze cuduje co im je a musim prist ja aby sa zistilo ze ved dieta je hladne tak je nervozne a ze druhe ziva a sucha si oci a uz potrebuje spat.
Nie, nebude to lepsie, lebo je to neschopacky ignorant. Aby muz nesiel s dietatom sam von, lebo "vybehne na cestu?" 🙄 Paneboze. S tymto by som si druhe dieta nerobila. No co uz.
@zmrzlinka2021 ano mas pravdu a ja som aj taka povaha ze potrebujem mat poriadok a system.
Ale mam pocit ze veci co moj muz neovlada su proste zaklad. Nepaci sa mi fungovanie ze co si sama nespravim tak to tak nebude.
Potrebujem rano ist k doktorke a nemozem mat v pazi ze deti su bez ranajok, potom je starsi nervozny mladsi place lebo uz mal mat dalsi spanok,muz sa potom akoze cuduje co im je a musim prist ja aby sa zistilo ze ved dieta je hladne tak je nervozne a ze druhe ziva a sucha si oci a uz potrebuje spat.
@anonym_autor
Lenze to robís chybu. Ty vlastne sa davas do pozície matky svojho muza a chces ho takto "mat uprataneho". Zial, uz od babatka mal muz plnohodnotne asistovat napr. pri kupani, uspavani a inych cinnostiach.
Zachvilu sa z toho ako fungujes zblaznis, lebo nepredpokladam, ze manzel bude cely zivot financovat rodinu a ty budes len doma byt housewife.
Osobne sa ti cudujem, ze si s nim sla do druheho dietata
Máš normálne očakávania. On sa kdesi zasekol alebo to videl doma. Chce to nejaký rozhovor, ale netuším, ci toto dokáže zmeniť, keď to v sebe nemá. Byť nápomocný a byť im vzorom.Chcel vôbec deti?
@lukbe no jeho mama je taka podivna chladna povaha….taka nemastna neslana ale nikdy som si to s tym nespajala lebo muz je ako clovek dobre vychovany, slusny, proste normalny.
Ano deti chcel obidve boli planovane..vlastne skor cakal on na mna kym budem pripravena.
neviem ale neprehanas? Ved hadam preziju obaja nie tych par hodin ked bude s dietatom. Ja som nikdy neriesila kedy mu dal jest, co mu dal jest, sla som kde som potrebovala a prekvapivo obaja vzdy prezili, raz mi volal ze maly ma cez 38 horucky co s nim aj to som si vsimla hovor neskoro a pokym som dobehla uz vygooglil nurofen a obklady...Cize zvladol to tiez.
@anonym_autor
Lenze to robís chybu. Ty vlastne sa davas do pozície matky svojho muza a chces ho takto "mat uprataneho". Zial, uz od babatka mal muz plnohodnotne asistovat napr. pri kupani, uspavani a inych cinnostiach.
Zachvilu sa z toho ako fungujes zblaznis, lebo nepredpokladam, ze manzel bude cely zivot financovat rodinu a ty budes len doma byt housewife.
Osobne sa ti cudujem, ze si s nim sla do druheho dietata
@zmrzlinka2021 lebo zo zaciatku to bolo ze ja kojim dieta nonstop na mne a ja aj uspavam. On v praci ja kocikujem. On sa bal zo zaciatku manipulacie aj kupania ale proste som to brala tak ze ved som mama postaram sa aj ked sa aj ja bojim.
Ked sme sa rozhodli pre druhe babo tak starsi mal nieco cez rok takze stale ako babo a nevidela som veci co vidim teraz. Lebo je to ine venovanie pozornosti s babatkom a ine s 2,5 rocnym.
neviem ale neprehanas? Ved hadam preziju obaja nie tych par hodin ked bude s dietatom. Ja som nikdy neriesila kedy mu dal jest, co mu dal jest, sla som kde som potrebovala a prekvapivo obaja vzdy prezili, raz mi volal ze maly ma cez 38 horucky co s nim aj to som si vsimla hovor neskoro a pokym som dobehla uz vygooglil nurofen a obklady...Cize zvladol to tiez.
@anonym_08da49 ale deti maju s otcom iba “prezit”?
Tak zase, aby nevedel naložiť dieťaťu uvarené jedlo alebo mu obliecť bundu, keď vonku mrzne? Je iné, keď mu dá naruby pančuchy a iné, keď nevie, že dieťa potrebuje jesť. Keď má voľno ako s nimi trávi čas?
@anonym_08da49 ale deti maju s otcom iba “prezit”?
@anonym_autor no ved ich strazi ako najlepsie vie a hadam po case by mu doplo ze chcu jest 🙂 Neviem ale robis aj tomu chlapovi matku uplne ma vytacaju take zeny co vsetko musi byt podla nich. Vsak hadam ma zdravy rozum chlap a vie co moze ranajkovat dieta a co nie..
Raz v jasliach bol po dieta manzelsky par a ta zena tak ziapala na chlapa lebo obul ponozku dcere naruby ale uplny hysak kvoli tomu....
@anonym_08da49 moj by sa tvaril ze ani nevie co je to nurofen, slebo cipok davat babatku ?neexistuje to ked som od neho chcela tak ani za svet on sa na to ani divat nemoze. A vies ako meral teplotu? Ja som bola v sprche a ze vsetko ok maly ma 36!!!!a bol spokojny ze podme kukat telku.
Toto su presne situacie kedy sa bojim co by bolo keby nie som nablizku lebo vtedy mam pocit akoby mu odisiel mozog.
@anonym_autor a nebolo to tak, ked sa dieťa narodilo, ze takto ho nechytaj, teraz ho neber, nie ja to urobim.. Muži potom prestanu chcieť a nechaju to na partnerku lebo vie vsetko lepsie. Skús zmeniť retoriku, v style PROSIM dohliadni nech ma pitný režim a poriadny obed a o to bol dobrý nápad dat mu teraz pit alebo ako pekne so ho nakrmil - nech ma aj spatnu väzbu ... Moj muz sa postavi pred chladnicku a nevie najst kečup, najde ho az ked sa ozvem z gauca ci si robi srandu😂 takže ja by som ho nenutila ale povzbudzovala a skusila napríklad kontakt koza na kožu, nech si vybuduju take to fyzické puto 😊
@anonym_08da49 moj by sa tvaril ze ani nevie co je to nurofen, slebo cipok davat babatku ?neexistuje to ked som od neho chcela tak ani za svet on sa na to ani divat nemoze. A vies ako meral teplotu? Ja som bola v sprche a ze vsetko ok maly ma 36!!!!a bol spokojny ze podme kukat telku.
Toto su presne situacie kedy sa bojim co by bolo keby nie som nablizku lebo vtedy mam pocit akoby mu odisiel mozog.
@anonym_autor ved a co by robil keby bol sam? neboj on by sa zariadil, podla mna len ty z neho robis neschopneho a nedavas mu priestor aby bol s detmi pokial to nie je podla tvojich predstav. Ani moj nerobil niektore veci ako robim ja ale v pohode mne to vobec nevadi, kazdy mame svoj system a vdaka tomu som mohla 3x tyzdenne chodit cvicit o deti sa postaral, sice po svojom ale postaral.
@anonym_autor no ved ich strazi ako najlepsie vie a hadam po case by mu doplo ze chcu jest 🙂 Neviem ale robis aj tomu chlapovi matku uplne ma vytacaju take zeny co vsetko musi byt podla nich. Vsak hadam ma zdravy rozum chlap a vie co moze ranajkovat dieta a co nie..
Raz v jasliach bol po dieta manzelsky par a ta zena tak ziapala na chlapa lebo obul ponozku dcere naruby ale uplny hysak kvoli tomu....
@anonym_08da49 no len ja mam pocit ze ked je sam s nimi tak mu zdravy mozog odchadza. Neriesila by som oblecenie naruby, ani keby obliekol pyzamove nohavice ze ide sa von. Ale ked oblecie tricko a bundu a meriesi dalsi vrstvy a on sam odchadza nabambuseny a nedopne mu ze ved dieta nie je vhodne oblecene.
Ja nie som ten typ uzkostlivej mamicky ze na jej dieta nesmie nikto ani dychnut a vsetko musi byt podla mna. Mne vadi ze mu musim x krat pripominat zakladne obycajne veci. Ze mam pocit ze ucim dieta a ucim to aj jeho.
@anonym_08da49 no len ja mam pocit ze ked je sam s nimi tak mu zdravy mozog odchadza. Neriesila by som oblecenie naruby, ani keby obliekol pyzamove nohavice ze ide sa von. Ale ked oblecie tricko a bundu a meriesi dalsi vrstvy a on sam odchadza nabambuseny a nedopne mu ze ved dieta nie je vhodne oblecene.
Ja nie som ten typ uzkostlivej mamicky ze na jej dieta nesmie nikto ani dychnut a vsetko musi byt podla mna. Mne vadi ze mu musim x krat pripominat zakladne obycajne veci. Ze mam pocit ze ucim dieta a ucim to aj jeho.
@anonym_autor mozno je to len tvoj pocit, alebo mozno sa spolieha na teba ked si doma a stale nablizku podla mna riesis kraviny a dopredu sa zbytocne strachujes
Tak zase, aby nevedel naložiť dieťaťu uvarené jedlo alebo mu obliecť bundu, keď vonku mrzne? Je iné, keď mu dá naruby pančuchy a iné, keď nevie, že dieťa potrebuje jesť. Keď má voľno ako s nimi trávi čas?
@tatiana288 ked je sam?na telke.
Ked som doma tak si 99% casu hlada nejake svoje cinnosti ale syna sa nesnazi nejako zapojit. Ked uz je aj v detskej izbe tak skor syna posiela nech si pusti albi knihu, nech si kresli…taky ziadny spolocne straveny cas. Ale zas niekedy sa s detmi jasi, vecer on uspava starsieho aj mu rozpravky cita.
Tak to jednoducho nevie a musí sa to naučiť. Ako si sa ty naučila podľa jeho pokynov čo máš robiť pri prerábke. Začni postupne, zapoj ho do hry so starším. Stavať kocky, púšťať autá, či čítať knihu snáď vie. Pošli ho von s kočiarom, keď budeš variť obed. Popros ho, aby pripravil večeru, kým okúpeš deti. Možno ho to ani nenapadne, keď doma vždy všetko robila mama. Môj ex bol taký istý. Ten po sebe ani tanier od stola neodniesol, až som sa ho raz vytočená opýtala, či si myslí, že má nožičky a zbehne do drezu sám. Keď deti povyrastú, pôjdeš do práce, zblázniš sa, keď budeš všetko robiť sama. Musíš začať delegovať isté povinnosti naňho. On je tvoj partner, má sa spolupodieľať na výchove, aj na chode domácnosti. Nie ti pomáhať. Spolupodieľať sa.
@tatiana288 ked je sam?na telke.
Ked som doma tak si 99% casu hlada nejake svoje cinnosti ale syna sa nesnazi nejako zapojit. Ked uz je aj v detskej izbe tak skor syna posiela nech si pusti albi knihu, nech si kresli…taky ziadny spolocne straveny cas. Ale zas niekedy sa s detmi jasi, vecer on uspava starsieho aj mu rozpravky cita.
@anonym_autor Trošku zvoľni a viac mu ver. Úplne je z teba cítiť ako ťa sere a ako ho považuješ za nedostatočného. Určite to cíti aj on a načo by sa snažil, keď to aj tak nebude dobré? Žiadaj ho jasne, pochváľ ho, bežte von spolu a tam mu daj viac priestoru. Otec si má budovať puto s deťmi odmalička.
Z môjho pohľadu to chce niečo zmeniť aj na jednej aj na druhej strane. Myslím to tak,že pokiaľ doteraz od bábätka nerobil okolo dieťaťa dokopy nič, tu je najpraktickejsie ho postupne zapojiť,aby si sa potom nezbláznila a nebolo všetko na tvojej hlave. Na druhej strane niekedy aj ty musíš trošku povoliť,lebo ak budeš chcieť aj od neho všetko na 120% presne ako by si veci robila ty, bude to viesť len k hádam typu "keď sa ti nepáči, rob si to sama". Ale aj na toto treba 2 ľudí, čiže aj manžel musí byť ochotný sa zapájať viac a ty niekedy zase povoliť . Ja napr nezastávam názor, že žena je na RD,tak nech sa len stará, ved muž chodí do práce a tak isto hláška "muž nepomáha ". Je taký istý rodič ako ja a nemá pomáhať, má sa podieľať na výchove, to sú rozdielne pojmy. U nás napr partner od bábätka v pohode prebalil, dal mlieko, teraz sa pohraje, zohreje jedlo a nakŕmi, ja v pohode môžem ísť aj na celý deň preč, ale aj to prišlo postupne. Je ale pravda,že som niekedy len kývla rukou, keď niečo nebolo tak ako by bolo pri mne. Podstatné pre mňa bolo, že to s malou bez problémov zvládol sám, max mi zavolal ked si niečím nebol istý 🙂
@anonym_6deb07 celu prerabku som mu pomahala co mi vysvetlil ked uz si to takto spomenula.
Ale je divne ocakavat ze ked mame dve deti tak ja napr okupem jedno a on druhe? Alebo ze ked ja jednemu obleciem pyzamo tak on aspon donesie druhemu pyzamo a nebude sa ma pytat 100x do roka kde vlastne mame pyzama pre deti? Ja viem ze sa ocakava a je logicke ze vacsina veci je na mne kedze ja som doma a on v praci ale ked je doma tak ocakavam ze sa zapoji a ze zaklad proste ovlada. Nie ze bud sedi a pozera alebo chodi po byte ako stratena existencia ze kde som asi poukryvala plienky ci ponozky.
@anonym_autor nie je to divne očakávať. Proste si si vybrala zlého otca pre deti ale neznamená ze nemôžte byt spolu šťastní. Je to skvelý pocit môcť odísť z domu a neriešiť nič pretože vieš že tvoj muž sa o vase deti postará ako ty. Ja stale vravím ze moj muž je lepšia mama ako ja a fakt na ním vidno ze sa im venovať chce s robi to s láskou. Cele tehotenstvo bol stale so starším dietatom keďže mi bývalo velmi zle a doteraz su skvelí partaci. Skús sa s ním porozprávať a prosim ignoruj tie stupídne reči ze nemáš iné na robote a mas murovať 🙂 ľudia su v dnešnej dobe ale ze strasne hlúpi a chodia si riesit komplexy na internet. Rodicia ste obaja
@anonym_autor Ked ides niekam von, tak mu normane napis presne instrukcie, co ma kedy robit, aj co ma obliect. Taki chlapi s vyslovene muzskym myslenim to jednoducho od prirody nemaju tak ako my, ze myslia na kazdy detail ohladom deti, nie su na to taki sustredeni, nebeha im hlava okolo toho, maju tam ine veci, ktore zase neriesime my. Neda sa cakat, ze im bude hlava fungovat zenskym sposobom, nehovoriac o tom, ze zensky mozog sa meni aj tehotenstvom, prisposobuje sa prave na to citlive vnimanie drobnosti. Takze bud akceptujes, ze pocas tvojej nepritomnosti su niektore veci volnejsie, alebo to musis nejako vopred naplanovat a dat presne instrukcie.
Jedine, co by ma ozaj mrzelo, je to nevenovanie sa, ze si neberie syna k svojim cinnostiam, lebo to je podla mna jedna z dolezitych uloh otca.
Ty by si mala zvolniť a on sa naučiť. Deťom fakt neublíži ak nebudú jesť o presne danej hodine ani keď pôjdu občas zle oblečené von.

@anonym_autor tipicka nespokojná žena