icon

Manžel odišiel do zahraničia: Čo teraz s manželstvom?

4. nov 2023

Vždy som hovorila že si neviem predstaviť ako sa dá fungovať na diaľku a že to nikdy nepripustim. Teraz sa to stalo nám a neviem sa s tým vyrovnať. Máme 9 ročnu dceru ktorá je na otca veľmi naviazaná. Finančná situácia nás však donútila že manžel odišiel do zahraničia. 3 týždne preč a týždeň doma. Ženy čo vám muži robia preč ako to zvládate? Dalo sa manželstvo takto udržať? Ako to zvládajú deti? Ja som z toho na zrutenie. Nič ma nebaví.

michaela329
4. nov 2023

@zuzanaa239 mňa pobavili aj tie prepočítavania, že ak by predali dom a vzali novú hypotéku...akože niekedy žasnem. Som z regiónu, kde drvivá väčšina chlapov robí v zahraničí turnusy, nehovorím, že he to ideálne - ale ľudia tu normálne žijú v manželstve, deti normálne vyrastajú a časom tí chlapi aj tak prídu k práci, ktorá im dovolí viac byť doma. Môj otec nakoniec založil v ČR firmu a preto bol tak dlho vonku, no napríklad sused 5 rokov v Anglicku a už je doma. Tu na koniku kopa frustrovaných žien zakladá temy, ze sa im večer ich muži po práci nevenujú a že im nepomáhajú s deťmi - jednoducho je to o osobnom nastavení. Aj otec, co je doma týždeň a 3 je mimo, vie deťom dať mnoho.

matullienka
4. nov 2023

Autorka ak budeš chcieť kľudne mi napíš ss, rada ťa kedykoľvek povzbudim ver , že každý začiatok je ťažký ale chce to čas. Môj tak chodí už 7 rokov, minulý rok robil tu na Slovensku a teda nám viac vyhovuje, že s nami aktívne trávi čas a nie unavený večer čo večer padne na gauč a do 20 minút spí, toto nie je rodinný život podľa mojich predstáv. Čo z toho, že je doma a deti ho vidia iba unaveného lebo je večer rád, že nepadá na hubu,? Nie je lepšie keď bude s nimi aktívne tráviť čas týždeň alebo dva v mesiaci? Čo si budú viac pamätať, že unavený spal až alebo ich vzal na túru, ihrisko alebo s nimi len tak blbol v detskej izbe?

akvi
4. nov 2023

Ešte mi napadlo, poznám teraz jednu rodinu, kde muž je pol roka preč a potom dva mesiace doma. A pre deti sú to nádherné dva mesiace, pretože dostávajú plnú pozornosť. Oni si to fakt že vždy užijú naplno, chodia po výletoch, trávia ten čas tak pekne, že väčšina oteckov, ktorí sú doma každý večer, to proste takto nedokáže, pretože sú buď unavení, alebo proste v tej rutine bežnej, keď je kopa iných vecí, nieže deťom sa venovať. Takže ak by som si mala vybrať, tak beriem tie plné dva mesiace, dá to deťom určite viac, ako 5 minút každý deň.

autor
4. nov 2023

@matullienka ďakujem 😍🥹 bude to asi ťažké ale dúfam že to tiež zvládneme.

matullienka
4. nov 2023

Určite áno chce to len čas a uvidíš je je fajn aj žiť nie len prežívať

victory7897
4. nov 2023

Dá sa to zvládnuť bez problémov,príde domov plánujeme výlety s deťmi, prechádzky ,program , lepšie ako pozerať sa na unavené páry čo sú dennodenne spolu a teraz poobedna , nočná, je to únavné aj keď človek má toho druhého dennodenne doma ale zároveň je to stereotyp.fungujeme 13r takto a je to fajn.. žena ale musí trošku byť sebestačná a fungovať na plný plyn..

majulino
4. nov 2023

@sasa1310 môj otec s príjmom 700€ v čistom a mama 500€ v čistom dostali v Raiffeisen bank úver 15 000€ nehnuteľny ani hnuteľný majetok nevlastnia žiaden.
Bývali sme v družstevnej dedine, kde dostali druzstvedny mínusom s dvomi izbami. Po čase ho za 1000€ odkúpili ale bez pozemku pod domom. Áno šialené ale aj také sa deje.
Dom predali cigánom a vzhľadom na vysoký vek nedostali hypotéku iba úver. Tak si našli dom, ktorý teraz odkúpuju od majiteľa za 200€ mesačne. Ešte im ostáva platiť 2,5 roka.

Určite ich príjem nebol priamo úmerný k výške úveru, najmä preto, že okrem nich dvoch majú ešte neplnoleté dieťa.

Tým všetkým len chcem povedať, že áno, existujú aj úvery, ktoré ďaleko presahujú tvoje možnosti splátok.

A áno, rodičia nie sú finančne gramotny a keď som sa ich snažila odhovoriť, neuspela som

zuzanaa239
4. nov 2023

@michaela329 presne aj ja si to myslim, nie je to idealne riesenie, ale aj takto sa da normalne fungovat aj v partnerstve. Ja tiez vidim na oko dokonale rodinky, ze v nedelu prechadzka a inak nic v tej rodine nefunguje.
Tazko sa radi, su vztahy, kde vzidalenost rozdelila a su take co to normalne uniesli, je to kazdeho vnutorne nastavenie a nic nie je v zivote definitivne.Ale ak sa manzel rozhodol, tak urcite ho treba podporit, ze pri nom budes stat a uvidite ako to bude fungovat a nie ze jedna tetka povededala, ze to je cisty rozvod…

babulkomale
4. nov 2023

@zmrzlinka2021 nizske? Bungalovi?
Za takyto pisomny prejav mas ten "krasny" plat? 🤔

vikiki29
4. nov 2023

Nikdy za žiadne peniaze sveta by som nepristúpila na to aby manžel odišiel do zahraničia sam bez rodiny. Stále vravím, že kto chce hľadá spôsoby ako sa dá, kto nechce hľadá dôvody ako sa nedá. Tu je asi pánovi manželovi dôležitejší vysoký zárobok na aký bol zvyknutý ako manželka a dieťa. Smutné…

ukulela
4. nov 2023

@sasa1310 muz je zivnostnik, pise, zemu ibudlo zakazok a klesli prijmy. Onama mozno minimalku.... plus dieya. Vsetky banky im daju hypo na striebornom podnose....
Jednak im klesli prijmy, k tomu narastli vydavky, tak ide chlap zarabat von. Co riesite, dpc?

tundra
4. nov 2023

Ahoj autorka,hlavu hore😉.Pracoval som roky v zahranici,vsetko je o vnutornom nadstaveni.Zavreli sa dvere,otvara sa 10 novych.Manzel moze vytvorit zazemie za hranicami a ty s malou mozes ist za nim.Ak chces napis,napisem v skratke nas pribeh.Aj ja som musel odist do zahranicia.Dnes zijeme v CH cela rodina a deti sa odmietli vratit na SK.😅

domiklik
5. nov 2023

@doriiis ešte raz, úprimne ti blahoželám, ale nevieš absolútne nič o mojom zivote, nevieš koľko mam deti, ci nás muž uživí, ci mi ma kto pomôcť, a hlavne nevieš, ci som zdravá ja alebo moje deti. Rovnako, ako polovica tejto slepacej diskusie, netušíš ako je to u autorky. Nie kazdy tu cíti potrebu zdieľať ešte aj číslo topánok a autorka len potrebovala povzbudenie a kúsok empatie. Ja som reagovala na "sedenie na materskej", lebo na materskej sa nesedí, ako si niektoré myslite. Niektoré ženy zostanú doma a starajú sa o deti samy, niektoré idú do prace a deti dajú do škôlky, opatrovateľské, babke, ale žiadna inteligentná žena tu druhu za to nedehonestuje.

matullienka
5. nov 2023

@vikiki29 áno lebo na Slovensku všade čakajú na chlapov so zarobkom z ktorého sa dá slušne žiť a nie len živoriť. Ty tiež potrebuješ len do druhého kopnúť, že? Vieš prd v akej lokalite žijú a či sa tam dá slušne zarobiť a východe budeš takú roboty hľadať dlho. A v čom by bol rozdiel keby robil na opačnom konci Slovenska,? Vôbec v ničom.

aurora33
5. nov 2023

@vikiki29 skôr si myslím, že tu sa radšej manžel na chvíľu obetuje a prinesie domov xy viac peňazí a v konečnom dôsledku bude s rodinou oveľa viac akokeby robil na SK; čo znamená od svitu do mrku makať ako šrob a za nič.
Ved čítaj diskusie ktoré su tu denno denne, kde si žena nemôže nájsť normálnu robotu lebo ,, manžel robí od rana do večera a nemôže zaniesť deti do skoly/ škôlky. Alebo ,, manžel je stále v práci a nemôže si zobrať OČR na dieťa”. A do tretice ,, manžel stále maká aj v soboty a nie je vôbec s nami, príde domov keď dieťa už ide spat, zbalí sa na gauč s mobilom v ruke a nevenuje sa mi.”
Tak čo je lepšie? No stokrat to zahraničie.

danusa63
5. nov 2023

@hederamonstera lenže zabúdate, že sú tu ešte matky, čo robia home office s dieťaťom a domácnosťou 🙂

hederamonstera
5. nov 2023

@danusa63 materstvo nie su preteky. Uz by to zeny mohli pochopit 😉

madeline1
5. nov 2023

Vela ludi tak funguje, maju harmonicky vztah. Nadruhu stranu ja si neviem predstavit manzelstvo na dialku. A bolo to u vas nutne? Nemohol si manzel hladat pracu doma a zatial by ste fungovali z tvojho platu?

lienka.7
5. nov 2023

@aurora33 na to sa dá pozrieť aj z tej druhej strany. Všetko je vec pohľadu. Bud chcem peniaze alebo chlapa doma, oboje nejde. A zial, dakedy ani ten chlap nezarobi "milion" hoci by bol v práci aj 23hod. Fakt keby sla žena do prace, nebolo by im lepšie? Ja mam pocit, ze takto to niektorým proste aj vyhovuje. Žene preto, lebo je teda doma a stará sa, muz potom samozrejme nemusi (lebo vsak zena je predsa doma).
@autorka každá, ktorá má chlapa mimo ti napíše aké je to super, lebo potom ste 4 dní, 5 dní, 10 dni dokonca až 2 mesiace v "kuse spolu". No ďakujem pekne. Bez muža a bez pomoci byt ako slamena vdova. Ja som mala exa takto na ",turnusoch" 10-4, nemusel, ale mal takú prácu už iks rokov kým sme sa spoznali, bolo to pre neho normalne, lebo ako slobodny chlap si zbalil "par svestek" a presunul sa kam ho poslali. A poviem ti uprimne, na začiatku ano, to bolo super, ale potom mi to vadilo. Byt stále sama a potom keď prišiel aj tak 2 dní spal, lebo bol unavený a zvyšné 2 dní som ja bola v práci. Uplne som si zvykla žiť bez neho, dokonca by som povedala, že mi vadilo, keď potom prišiel a narusal mi ten môj "zabehnutý stereotyp".
A taktiež, kolko chlapov ma v zahraničí paralelne vzťahy, dokonca aj deti, o tomto sa veľmi nerozpráva, ze? Ci si myslíš, ze tam bude žiť ako pustovník? Taktiež koľko z nich sa ani nevráti? Taktiež nechcem vidieť, aký vplyv to ma najmä na malé dieťa, ktoré raz za čas vidí "nejakého pana". Veľkému je to šum a fuk.

drahomirrra
5. nov 2023

@sasa1310 “ Doteraz nechápem, čo je toto za módu, utekať do zahraničia len aby bol nejaký štandard zachovaný. Načo?”
To sa spytaj celej Oravy, kde su chlapi vonku a zeny s detmi v drvivej vacsine doma na riti, ale nove domy musia byt.

aurora33
5. nov 2023

@lienka.7 a túto autorka nechodí do práce? A vieš koľko mužov má paralelne vzťahy aj keď sú doma?

lienka.7
5. nov 2023

@drahomirrra no lebo sak nezarobi tu, tak zarobí v zahraničí. Pyram sa, kolko zarobí? Aspoň 5.000€ v čistom, nech to teda stoji za to? Asi ťažko. Ale jasne, hlavne, že je veliký barak, vsak predsa nebudu v dedine za chudákov. Ze na to nemajú, to je druha vec. Muž príde domov akurát tak urobiť decko, zena je potom doma "celý zivot" s tými 4-5 deťmi, jasne, ze tam si prácu už ani nenájde. Možno že ani nechce nakoniec... ale o 30-40 rokov to bude pipat, ze ma nízky dôchodok, ako z toho majú vyzit. No robiť si mala moja milá, a pokiaľ nie, tak odkladať do vankúša, aby si na starobu mala. Len to zase tak dobre ten chlap v zahraničí nezaraba, vsak?

lienka.7
5. nov 2023

@aurora33 samozrejme, ja som narazala na tie co si myslia, aké sú šťastné ze im to takto pekne akoze "funguje". Ci chodi do prace neviem, ale má 9 rocku dcéru, co je už v podstate samostatná osoba ako tak (myslím teraz ze nie 3 rocne dieta q vyhovárať sa, žeusi robot 7-15). Cize bud bývajú niekde v paži, alebo je tam iný zadrhel, ze 2 ľudia nezarobia na život pre 3 ľudí.

aurora33
5. nov 2023

@lienka.7 akože suhlasim aj s tým čo píšeš vyššie, že muž príde domov len ,,urobiť dieťa” poznám také domasedky a naozaj nerozumiem či im takýto život stačí. Na druhej strane poznám aj také pary, ktorým to naozaj funguje. Ja naozaj nevidím zmysel v tom, že muž príde domov o 18:00 večer a tak akurát zje teplu večeru a vyvali sa na gauč.

drahomirrra
5. nov 2023

@lienka.7 Chodim sluzobne kazdu chvilu na Oravu a ono to tam takto skutocne je. Chlapi v zahranici, zeny nepracuju, su doma. Obrovske domy, krasne zahrady, bazeny. Deti otca nevidia, ale to je asi v pohode.

michaela329
5. nov 2023

@drahomirrra ja nas Orave žijem 😂 A zaujímavé, že to vidím úplne inak. Dokonca pracujem, dokonca aj väčšina zien v mojom okolí - aj tie, co maju mužov vonku. A hej, úplné Beverly Hills tu máme. Zavidite? Nie je to pekna vlastnost, zastiera usudok.

grilazka
5. nov 2023

Môj manžel tiež chodí už dlho do zahraničia,dá sa povedať,že väčšinou čo sme spolu robí v zahraničí. Ale ked príde domov,tak si to užívame, máme veľmi pekný vzťah,sex čoraz lepší, večer si voláme aj hodinu a nemusíme sa stresovať či si niečo môžeme dovoliť kúpiť alebo nie. Ale už chceme aby šiel tu pracovať,lebo tiež si uvedomujeme,že celý čas je skoro preč,ale vidíme tam aj veľa výhod, ako napríklad doma je 10 dní a vtedy stihne veľa porobiť okolo domu a aj na seba máme vtedy času veľa.

matullienka
5. nov 2023

@lienka.7 a aký je rozdiel či sa im nevenuje lebo je 2 týždne z mesiaca v zahraničí a potom 2 týždne doma a tie si s nimi užíva ako keď je celý mesiac v robote od nevidím do nevidím? Akú pomoc máš od chlapa čo je od rána do večera v robote?

drahomirrra
5. nov 2023

@michaela329 Jezisi a uz je to tu: opat zavidime.
Mna uplne prestava bavit diskusia, ked na kazdu chobotinu trafene husy budu pisat ako zavidim.
Ano, zavidim. Mojim celozivotnym snom (pre ktory som sa drtila na dvoch vs) bol sediet na orave, rodit deti rad radom, byt na dom sama, muza mat v Nemecku a ja sediet doma s tym, ze ved sa staram o rodinu.
Za svoj spravny tip si vyhrala bludistaka.
🤯🤯🤯

aurora33
5. nov 2023

@matullienka presne, o tomto stále píšem 🙂