icon

Manžel odmieta spoločnú investíciu

13. júl 2025

Bývame v manželovej nehnuteľnosti, máme rodinu a môže sa to zdať ako idylka,je tu to ALE. Ja som sa obetovala rodine, kariéra,menej financií apod. Mám 27 rokov a chcela by som niečo i ja vlastniť. Manžel zarába nadštandardne a spoločné peniaze idú do jeho nehnuteľnosti. ( Ani jeden nemáme hypotéku). Otvorila som túto tému, že by sme mohli kúpiť investičný byt- vlastniť niečo spoločne. A tu narazila kosa na kameň. Nechce ani hypotéku ani byt. Môžem skúsiť ísť sama do hypotéky na jednoizbový cca 70 tisíc v našej lokalite, možno kúsok menej, ale zabúdam na to že som vydatá,veď by musel byť spoludlžník a on nechce nič kupovať čiže by nič nepodpísal,neodsúhlasil. Len mi odvrkne keď chcem mám si kúpiť,ale spolu nič.
Mám nejaké úspory ale je to len okolo 5000€.
Kde som nechala rozum? Dve deti s ním a žiadna istota, nič? Momentálne mám pocit že mi je manželstvo prekážkou. Nemám ešte veľa rokov aby som sa nespamätala. Do tej doby som bola študentka vš, mladosť práca a bývanie som neriešila.
Čo by ste robili na mojom mieste ? 🙏

Strana
sweaaa
13. júl 2025

@anonym_autor Neviem čo by som robila, ale nič spolu nevlastniť nie je manželstvo.

doriiis
13. júl 2025

Teraz je to už jedno,ale nikdy by som chlapovi,ktorý sa o mňa nemieni postarať neporodila dve deti a nevydala za za neho

lenka_da
13. júl 2025

@anonym_autor jediné, čo ma napadlo: zrušiť BSM a kúpiť si byt na hypotéku, ktorú zvládneš platiť...? Resp. ten byt môžeš dať rovno do prenájmu, aby sa splácala hypotéka, aspoň jej časť.

sense
13. júl 2025

Žiaľ je to smutné také zmýšľanie ale škoda že ste to nemali poriesene pred svadbou a detmi

janagem
13. júl 2025

Mas 27, dve deti - študovala si počas ms/RD? Ak áno, tak si hádam toho ešte až tak veľa nezmeskala, čo sa týka práce.

autor
13. júl 2025

@anonym_autor aj keď len garsónku by som mala kúpiť,ale aspoň niečo budem mať. Takto má len on,peniaze idu na jeho nehnuteľnosť. Ale zase vraví, že si on na to zarobí 😅😅 zabúdajúc na to že nie je slobodný

lilli110
13. júl 2025

@anonym_autor bsm vieš dat aj zúžiť na ten jeden úver, t.j.nemusí sa rušiť úplne. Zúženie bsm podpíšete u notára. Vtedy do žiadosti o úver vstupujes sama aj keď si vydatá.

patka06
13. júl 2025

@anonym_autor Je tu možnosť zúženia BSM na kupovanú nehnuteľnosť, robí sa formou notárskej zápisnice

autor
13. júl 2025
@lilli110

@anonym_autor bsm vieš dat aj zúžiť na ten jeden úver, t.j.nemusí sa rušiť úplne. Zúženie bsm podpíšete u notára. Vtedy do žiadosti o úver vstupujes sama aj keď si vydatá.

@lilli110 to chápem,len háčik je v tom, že by som to splácala počas manželstva a môj manžel by si nechal vŕtať koleno za 5 korún a ešte by som ho musela vyplácať zo splatenych splátok počas manželstva

macatt
13. júl 2025

Urob si nejaké sporenie, kľudne aj pre deti, kde sa bude nejaká čiastka mesačne odkladať, v najhoršom z mu z toho odovzdáš polovicu, ale lepšie ako by mal všetko zhltnúť ,,jeho,, dom..
A keď budeš pracovať snáď pochopí, že škoda do niečoho neinvestovať..

anonym_e3de12
13. júl 2025

všetky info čo tu dostaneš sú neoverené.
navštívila by som právnika

autor
13. júl 2025
@macatt

Urob si nejaké sporenie, kľudne aj pre deti, kde sa bude nejaká čiastka mesačne odkladať, v najhoršom z mu z toho odovzdáš polovicu, ale lepšie ako by mal všetko zhltnúť ,,jeho,, dom..
A keď budeš pracovať snáď pochopí, že škoda do niečoho neinvestovať..

@macatt ja už pracujem rok, som sestra na oddelení

autor
13. júl 2025
@patka06

@anonym_autor Je tu možnosť zúženia BSM na kupovanú nehnuteľnosť, robí sa formou notárskej zápisnice

@patka06 a s tým zúžením musí manžel súhlasiť? Čo ak by nesúhlasil?

petrao2
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja len ze kam chodite na takych kretenov?

patka06
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno, musí súhlasiť, je to dohoda medzi vami dvomi
Ak by nesúhlasil, nekúpiš nehnuteľnosť mimo BSM

sweaaa
13. júl 2025

@anonym_autor A nemohol by ti darovať časť jeho nehnuteľnosti a tak oceniť tvoj prínos do manželstva?

doriiis
13. júl 2025
@sweaaa

@anonym_autor A nemohol by ti darovať časť jeho nehnuteľnosti a tak oceniť tvoj prínos do manželstva?

@sweaaa ....ojooooj.Teraz si tu vypocujes hlasy tých,ktori ho budú obhajovať,že prečo by mal on niečo dávať,čo bolo jeho uz pred manzelstvom

doriiis
13. júl 2025

Áno autorka.O vyňatie niečoho z BSM alebo so zuzenim BSM musí písomne súhlasiť manžel.Ked nie,tak potom môže rozhodnúť iba súd.Ale argument,lebo ja chcem pred súdom stacit nemusi

macatt
13. júl 2025
@anonym_autor

@macatt ja už pracujem rok, som sestra na oddelení

@anonym_autor ok, šikovná si.. no 5000 je málo ešte na nehnuteľnosť.. treba mu len oznámiť, že máš sporenie, alebo deti a že zarobí dosť, aby jeho si svoju nehnuteľnosť financoval sám, že si potrebuješ sporiť na dôchodok atď, aby si tiež mala niečo v rukách.. a že budeš do domácnosti prispievať menej..
Páčiť sa mu to nemusí, tak ako ani tebe sa nepáči že hrabe len sebe a teba sa nemyslí..

macatt
Autor odpoveď zmazal
lilli110
13. júl 2025
@anonym_autor

@lilli110 to chápem,len háčik je v tom, že by som to splácala počas manželstva a môj manžel by si nechal vŕtať koleno za 5 korún a ešte by som ho musela vyplácať zo splatenych splátok počas manželstva

@anonym_autor to som ti napísala len na margo toho, že podľa tvojich slov nechce nič kupovať a ísť do hypotéky. Však on nemusí. Môžeš sama. Nuž a ako sa ty postavis k správaniu tvojho manzela, ktory jediný z vás dvoch je zabezpečený a ma kde bývať keby sa tomu druhému niečo stalo a do ktorého nehnuteľnosti spolocne peniaze idú a ty nemáš nič, tak to už je na tebe. Mne by takýto sebecký postoj uz manžela sakra vadil. Dohodu o zúženi bsm podpisujete obaja. Áno musí súhlasiť.

doriiis
13. júl 2025

Ach ženy,ženy.Kedy sa už prestanete bezhlavo vydávať za chlapov,ktorí vás majú na háku?

rejka7
13. júl 2025

@anonym_autor o zrušení BSM bez súhlasu manžela rozhoduje súd. Skúma , aké sú na to dôvody, majetkové pomery manželov. Navrhovala by som súdnou cestou zrušiť BSM, ty si vezmeš úver a následne kúpiš si byt a prenajmeš, z peňazí z prenájmu splacaš hypoteku. Svoju nehnuteľnosť, nech si platí sám, jedlo a náklady na deti si podelíte na polovicu. Pri takomto modeli fungovania by bolo vhodnejšie sa rozviesť rovno a kopať len sám za seba. Teda sa rozviesť kúpiť byt a deti striedať, alebo k sebe, s tým, že máš výživné.

vroni
13. júl 2025

Nuž... Súhlasiť musi. Ale ak nesúhlasí, stále môžeš kúpiť byt na rodičov a ti to ho darujú. A je len tvoj. Napríklad. "Jeho" nehnuteľnosť by z mojej výplaty nevidela ani cent. Ani jeho náklady.

autor
13. júl 2025
@vroni

Nuž... Súhlasiť musi. Ale ak nesúhlasí, stále môžeš kúpiť byt na rodičov a ti to ho darujú. A je len tvoj. Napríklad. "Jeho" nehnuteľnosť by z mojej výplaty nevidela ani cent. Ani jeho náklady.

@vroni nuž ale keď prerába z jeho výplaty? Máme oddelené účty

lenkakravcova
13. júl 2025

@anonym_autor radšej peniaze investuj, než sa zaťažovať s nehnuteľnosťami. O pár rokov bude na Slovensku o to menej ľudí, takže to také ružové s predajom potom nebude. Len budeš mať starosti.
A 5000€ ti aj tak na hypotéku stačiť nebude.
Keď investuješ pár krát dobre, tak z 5000€ môžeš mať o 10 rokov kľudne aj 50.000€

autor
13. júl 2025
@vroni

@vroni ako sa kupujete byt na rodičov? Veď hypotéku by som musela mať tak či tak na seba nie?
Napríklad mamka má svoju hypotéku

autor
13. júl 2025
@lenkakravcova

@anonym_autor radšej peniaze investuj, než sa zaťažovať s nehnuteľnosťami. O pár rokov bude na Slovensku o to menej ľudí, takže to také ružové s predajom potom nebude. Len budeš mať starosti.
A 5000€ ti aj tak na hypotéku stačiť nebude.
Keď investuješ pár krát dobre, tak z 5000€ môžeš mať o 10 rokov kľudne aj 50.000€

@lenkakravcova do čoho investovať?

vroni
13. júl 2025
@anonym_autor

@vroni nuž ale keď prerába z jeho výplaty? Máme oddelené účty

@anonym_autor, veď nech prerába. Je to jeho. Stále ma vyživovaciu povinnosti voči deťom a teoreticky aj voči tebe, tak nech platí. A ty si financuje svoje. Oficiálne, ak je pricetny, neoficiálne, ak je lakomy.

doriiis
13. júl 2025
@vroni

@anonym_autor, veď nech prerába. Je to jeho. Stále ma vyživovaciu povinnosti voči deťom a teoreticky aj voči tebe, tak nech platí. A ty si financuje svoje. Oficiálne, ak je pricetny, neoficiálne, ak je lakomy.

@vroni ....ak autorka pracuje tak neexistuje,aby dostala výživné aj na seba.Tvoje rady sú jej na dve veci.Byt na rodičov nekúpi,pretože chce hypotéku a hocičo kúpi,zoberie na seba hoc aj na deň,bude to aj manželove a on si môže nárokovať polovicu

Strana