icon

Manžel odmieta spoločnú investíciu

13. júl 2025

Bývame v manželovej nehnuteľnosti, máme rodinu a môže sa to zdať ako idylka,je tu to ALE. Ja som sa obetovala rodine, kariéra,menej financií apod. Mám 27 rokov a chcela by som niečo i ja vlastniť. Manžel zarába nadštandardne a spoločné peniaze idú do jeho nehnuteľnosti. ( Ani jeden nemáme hypotéku). Otvorila som túto tému, že by sme mohli kúpiť investičný byt- vlastniť niečo spoločne. A tu narazila kosa na kameň. Nechce ani hypotéku ani byt. Môžem skúsiť ísť sama do hypotéky na jednoizbový cca 70 tisíc v našej lokalite, možno kúsok menej, ale zabúdam na to že som vydatá,veď by musel byť spoludlžník a on nechce nič kupovať čiže by nič nepodpísal,neodsúhlasil. Len mi odvrkne keď chcem mám si kúpiť,ale spolu nič.
Mám nejaké úspory ale je to len okolo 5000€.
Kde som nechala rozum? Dve deti s ním a žiadna istota, nič? Momentálne mám pocit že mi je manželstvo prekážkou. Nemám ešte veľa rokov aby som sa nespamätala. Do tej doby som bola študentka vš, mladosť práca a bývanie som neriešila.
Čo by ste robili na mojom mieste ? 🙏

vroni
13. júl 2025
@anonym_autor

@vroni ako sa kupujete byt na rodičov? Veď hypotéku by som musela mať tak či tak na seba nie?
Napríklad mamka má svoju hypotéku

@anonym_autor, na kúpu bytu cez rodicov to závisí od príjmu, výšky vkladu, nie je na to všeobecný návod. Tam by musel postupnosť vypracovať dobrý právnik.

anonym_99fa58
13. júl 2025

Mali sme s manželom podobnú situáciu. Presne byt kupoval on ešte pred manželstvom a ja nevlastnim nič. Dupla som si a po niekoľkých rozhovoroch začal prepisovať byt aj na mna. Takze tu jedine pomôže ho k tomu dotlačiť že buď nech prepise časť bytu na teba ale argument presťahovať sa do väčšieho a aby to bolo už aj tvoje..môj muž je úžasný ale čo sa týka financií tak je taký vystrašený a všetko by najradšej vlastnil sám.. možno to aj aj prípad tvojho muža. Každopádne keby si kúpiš aj niečo sama tak to už bude automaticky aj jeho takze tým by si si nepomohla.

anonym_f6f175
13. júl 2025

Ja som mala muža úplného imbecila, ale mojimi ,,drobnými,, pohŕdal a absolútne sa nestaral ani pri rozvode čo som si našetrila, tak ak ťa má manžel za svojprávnu tak len uvíta, že nerozhadzuješ peniaze na kabelky a plastické operácie a že si rozumná žena, ktorá myslí na svoju budúcnosť a budúcnosť vašich detí a mal by ťa v tom podporiť

koniarova
13. júl 2025

@anonym_autor veľmi dobre sa poraď s právnikom. Veď ste manželia. Máte spoločné financie a je jedno, že máte každý svoj účet. Aj polka jeho účtu je totižto tvoja. Rovnako ako polka tvojho účtu je jeho. Keď kúpiš byt za manželstva a nijako to neošetríš, zase bude polka toho bytu aj manželova. A rovnako to bude, aj keď kúpiš byt akože na rodičov a tí ti ho darujú. Po svadbe si aj ty investovala do nehnuteľnosti. Takú ešte nehrali, že je čisto len jeho.

rejka7
13. júl 2025

@anonym_autor z BSM sú zo zákona vyňaté len veci získané dedením, darom,alebo reštitúciou. Ak máš slobodného súrodenca s dobrými vzťahmi a dobrým príjmom, mohol by ten súrodenec vziať úver a kúpiť byt. Následne darovať. Hypotéku by si mu splácala neoficiálne.

anonym_f6f175
13. júl 2025

Na darované sa nesiaha, to patrí výlučne darovanému..
A určite treba mať nejaké fotky, faktúry do čoho sa počas manželstva na jeho nehnuteľnosti investovalo, rovnako z hnuteľného majetku jej patrí polovica ako zariadenie, auto atď takže z holou riťou autorka neodíde za to, že manželovi porodila deti..

terezia74
13. júl 2025

@anonym_autor ja by som byt nekupovala, poradila by som sa s dobrým finančnym poradcom a investovala by som, však ak vám manželstvo funguje, bývať máš kde a všetko čo nadobudnete spolu, máš na to nárok.

anonym_f6f175
13. júl 2025
@terezia74

@anonym_autor ja by som byt nekupovala, poradila by som sa s dobrým finančnym poradcom a investovala by som, však ak vám manželstvo funguje, bývať máš kde a všetko čo nadobudnete spolu, máš na to nárok.

@terezia74 ja tiež nechápem čo všetci majú s tými bytmi ako investíciu pri dnešných úrokoch hypoték, navyše je to starosť, mesačné náklady, aj pri naj nájomníkoch sa znášajú opravy atď.. vydretý každý rok, čo trochu stúpne cena nehnuteľností..
Rozumiem, že sa tam dá v najhoršom bývať, ale to sa dá riešiť aj po rozvode bývanie, keď má človek našetrené na akontáciu ide to rýchlo..

autor
13. júl 2025
@koniarova

@anonym_autor veľmi dobre sa poraď s právnikom. Veď ste manželia. Máte spoločné financie a je jedno, že máte každý svoj účet. Aj polka jeho účtu je totižto tvoja. Rovnako ako polka tvojho účtu je jeho. Keď kúpiš byt za manželstva a nijako to neošetríš, zase bude polka toho bytu aj manželova. A rovnako to bude, aj keď kúpiš byt akože na rodičov a tí ti ho darujú. Po svadbe si aj ty investovala do nehnuteľnosti. Takú ešte nehrali, že je čisto len jeho.

@koniarova ošetriť teda zúžením, len, teraz rozmýšľam,na čo som vlastne vydatá, čo z toho mám? Veď ťaží len manžel a ja ťahám za kratší koniec.

vroni
13. júl 2025
@doriiis

@vroni ....ak autorka pracuje tak neexistuje,aby dostala výživné aj na seba.Tvoje rady sú jej na dve veci.Byt na rodičov nekúpi,pretože chce hypotéku a hocičo kúpi,zoberie na seba hoc aj na deň,bude to aj manželove a on si môže nárokovať polovicu

@doriiis, kde jej radim pytat výživné???? Hovorím, ze muz má voči nej vyživovaciu povinnosti a nie že má pýtať výživné. To znamená toľko, že nie je toho zákona, ktorý by ju mohol nútiť prispievať na jeho dom alebo platiť najomne. Na seba brat hypo nemôže. Ale môže matke za hypo na "svoj" byť ručiť, matka jej ho môže potom darovat, byt do BSM spadať nebude (kamoška to tak riešila s právnikom a dalo sa to, preto som aj autorku posielala za právnikom, určite tam budú nejaké body, ktoré bude treba individuálne riesit) Chápem, že muž nemá záujem riešiť hypo a ďalší byt, ale v prípade, že by nesuhlasil s vynatim "jej" bytu z BSM, išla by som cez mŕtvoly.

strelkyna1
13. júl 2025

Robis jeden rok, ani keby si bola slobodna a bezdetna, tak este by si si nemohla vziat hypoteku. Pokial Vam manzelstvo klape a toto chces len ako poistku, tak posetri este zo 2´3 roky, nech mas aspon na 20 percent z nejakej garsonky a vezmi hypoteku. Sice bude polka z nej patrit aj muzovi, ale tak radsej polku nehnutelnosti ako nic. A vacsinu zo splatky Ti aj tak bude splacat najomnik. A z toho co muz investuje do prerabky domu by si aj tak bolo v pripade rozvodu vyplatena, takze s polkou bytu a nejakym tym vyplatenim by to nebolo uplne take hrozne. Kolko este potrebuje Tvoja mama na doplatenie hypoteky? Ak nie nejaku zavratnu sumu, len povedzme nieco, co dokazes nasetrit /pri tempe 5000 rocne dajme tomu, ze o 3 roky mas 20 000/, tak verite si natolko, ze by si jej vyplatila zvysok jej hypoteky a ona by naoplatku /pokial jej to vek a prijem pusti/ vzala dalsiu hypoteku na garsonecku pre Teba? Na jej meno s tym, ze by Ti ju darovala a to co si jej prispela by Ti po troske splacala /namiesto jej sucasnej hypoteky/?

anonym_f6f175
13. júl 2025
@anonym_autor

@koniarova ošetriť teda zúžením, len, teraz rozmýšľam,na čo som vlastne vydatá, čo z toho mám? Veď ťaží len manžel a ja ťahám za kratší koniec.

@anonym_autor vydatá si preto, aby deti mali otca a ty človeka, ktorý ťa miluje a s ktorým chceš zostárnuť, aby ste sa raz tešili vnúčatám.. a aby si si užívala život a deti vedeli čo je rodina, chodili na dovolenky a ukázali deťom svet 🌝
A keď nedajbože ochorieš sa manžel postará o teba aj deti automaticky..

kristinka92
13. júl 2025
@rejka7

@anonym_autor z BSM sú zo zákona vyňaté len veci získané dedením, darom,alebo reštitúciou. Ak máš slobodného súrodenca s dobrými vzťahmi a dobrým príjmom, mohol by ten súrodenec vziať úver a kúpiť byt. Následne darovať. Hypotéku by si mu splácala neoficiálne.

@rejka7 Začiatok fajn, ale súrodenec nemôže darovať autorke nehnuteľnosť na ktorej je hypotéka. Dokym by nebola vyplatená, vlastnil by ju stále ten súrodenec. Čo keďže býva aj desaťročia, je dost riskantný krok, lebo keby sa nieco stane..

jumama
13. júl 2025

Nerozumiem tomu. Vase manzelstvo je nejako ohrozene? Nie je tvojim snom byt cely zivot s otcom svojich deti ako rodina? Ak to to tak velmi vadi, ze dom je na neho, tak si spor alebo nejako investuj svoje peniaze, na co ti je ina nehnutelnost? AK by ste sa nedajboze rozisli, rozviedli, tak vtedy by som chapala, ze ti to moze prist nespravodlive. Ja viem, ze vsade sa hovori o zadnych vratkach - ale ak vas vztah funguje, preco toto riesis? Stara sa o vas, dava ti nejake peniaze na deti, na to co potrebujete? Alebo to on tak zadeluje toto je moje, toto je tvoje?

ahhola
13. júl 2025

Ked by ti bolo lahsie na dusi, s garsoneckou na tvojom LV, co plne chapem, manevruj ho tak, ze ti nejaku kupi k 30.tke. Mal by chapat aj on, ze ty s detmi obyvate jeho( v 100% drzbe) hrad a mate pocit, ze ste tam trpeni. Keby ti dal 1/4 nech aj 1/5 na pismo ako prejav dovery a vdacnosti za rodinu, ktoru si mu dala, nemusela by si spekulovat, co ak... Ty si mala veno, dali ti nieco rodicia, maju nejake vyznamnejsie majetky (viem ze mozu zo svojim majetkom nalozit ako chcu a nedat jej nic, nemusite tu tocit floskule😅)

doriiis
13. júl 2025
@anonym_f6f175

@anonym_autor vydatá si preto, aby deti mali otca a ty človeka, ktorý ťa miluje a s ktorým chceš zostárnuť, aby ste sa raz tešili vnúčatám.. a aby si si užívala život a deti vedeli čo je rodina, chodili na dovolenky a ukázali deťom svet 🌝
A keď nedajbože ochorieš sa manžel postará o teba aj deti automaticky..

@anonym_f6f175 ....toto všetko sa dá mať aj bez svadby.😃

autor
13. júl 2025
@strelkyna1

Robis jeden rok, ani keby si bola slobodna a bezdetna, tak este by si si nemohla vziat hypoteku. Pokial Vam manzelstvo klape a toto chces len ako poistku, tak posetri este zo 2´3 roky, nech mas aspon na 20 percent z nejakej garsonky a vezmi hypoteku. Sice bude polka z nej patrit aj muzovi, ale tak radsej polku nehnutelnosti ako nic. A vacsinu zo splatky Ti aj tak bude splacat najomnik. A z toho co muz investuje do prerabky domu by si aj tak bolo v pripade rozvodu vyplatena, takze s polkou bytu a nejakym tym vyplatenim by to nebolo uplne take hrozne. Kolko este potrebuje Tvoja mama na doplatenie hypoteky? Ak nie nejaku zavratnu sumu, len povedzme nieco, co dokazes nasetrit /pri tempe 5000 rocne dajme tomu, ze o 3 roky mas 20 000/, tak verite si natolko, ze by si jej vyplatila zvysok jej hypoteky a ona by naoplatku /pokial jej to vek a prijem pusti/ vzala dalsiu hypoteku na garsonecku pre Teba? Na jej meno s tym, ze by Ti ju darovala a to co si jej prispela by Ti po troske splacala /namiesto jej sucasnej hypoteky/?

@strelkyna1 a prečo by som nemohla a čo že robím rok? Na hypo preverujú tri až 12 mesiacov spätne, berú do úvahy TPP a že by som sa k niečomu dokopala ubehne ďalší rok

janagem
13. júl 2025
@rejka7

@rejka7 v tomto prípade by s darovaním musela súhlasiť banka, keďže predpokladám, že by bol byt založený bremenom

janagem
13. júl 2025
@rejka7

@rejka7 v tomto prípade by s darovaním musela súhlasiť banka, keďže predpokladám, že by bol byt založený bremenom

motylik2559
13. júl 2025

Toto je nevyhoda manzelstva, ked sa zena spamäta az po podpisani papiera🙂 Tu je velmi tazke vychodisko teraz, aby to bolo len tvoje. Velmi dobre ti tu radili pravnika, s ktorym sa poradis v tejto veci, lebo on bude najlepsie poznat medzery akou cestou by sa to este mohlo dat. Pripadne ak nechces ist za pravnikom, tak si setri dalej...sice cast setrenia by isla aj manzelovi, co by cloveku bolo luto, ale aspon keby sa nedajboze nieco stane neodides s holou prdelou a budes si moct dovolit aspon prenajom s detmi. Ale napisem tu aj to, ze mozno nejako postupne "zatlacit"na manzela, aby nejaku cast nehnutelnosti dal aj na teba a uved dovody...mozno sa ti to casom podari. Samozrejme on nie je v tomto pripade povinny to spravit, ale za skusku nic nedas. A pokial vam to klape, sa mozno az priliz sustredis na zadne vratka. Ine by bolo kebyze mate caste nezhody, hadky, urazky atd. tam by tieto myslienky uz az tak odveci neboli. Mozno aj panikaris zbytocne ak vztah funguje dobre a manzel ta miluje. Ale setri kludne dalej, nechaj si to ako rezervu, nikdy nevies co moze zivot priniest a tym nemyslim prave len rozvod.

autor
13. júl 2025
@jumama

Nerozumiem tomu. Vase manzelstvo je nejako ohrozene? Nie je tvojim snom byt cely zivot s otcom svojich deti ako rodina? Ak to to tak velmi vadi, ze dom je na neho, tak si spor alebo nejako investuj svoje peniaze, na co ti je ina nehnutelnost? AK by ste sa nedajboze rozisli, rozviedli, tak vtedy by som chapala, ze ti to moze prist nespravodlive. Ja viem, ze vsade sa hovori o zadnych vratkach - ale ak vas vztah funguje, preco toto riesis? Stara sa o vas, dava ti nejake peniaze na deti, na to co potrebujete? Alebo to on tak zadeluje toto je moje, toto je tvoje?

@jumama nemusí byť ohrozené aby som chcela byť zabezpečená. Kľudne k 30tke ma môže chcieť vymeniť a čo potom? Keď s ním nejde pohnúť ani z voza ani na voz mať niečo spoločné,tak hľadám riešenia,aby som to nedokafrala ešte viac ako to je

strelkyna1
13. júl 2025
@anonym_autor

@strelkyna1 a prečo by som nemohla a čo že robím rok? Na hypo preverujú tri až 12 mesiacov spätne, berú do úvahy TPP a že by som sa k niečomu dokopala ubehne ďalší rok

@anonym_autor Neurazaj sa, pisala som, ze by si nemohla len preto, ze este nemas nasetrene 20 percent, 5 000 je fakt malo, inak by si v pohode mohla.

tiezjedna
13. júl 2025

môžete si BSM zúžiť a ty si tak môžeš byt kúpiť iba sama... ale mne osobne by skôr vadil ten prístup.

autor
13. júl 2025
@strelkyna1

@anonym_autor Neurazaj sa, pisala som, ze by si nemohla len preto, ze este nemas nasetrene 20 percent, 5 000 je fakt malo, inak by si v pohode mohla.

@strelkyna1 bežne si ľudia berú a nemajú našetrené vôbec nič , pracovala si v konkrétnych bankách keď píšeš tak na isto?

lilli110
13. júl 2025
@anonym_autor

@strelkyna1 bežne si ľudia berú a nemajú našetrené vôbec nič , pracovala si v konkrétnych bankách keď píšeš tak na isto?

@anonym_autor štandard je, že 20% by si pri hypo mala mat vlastne zdroje. @strelkyna1 ti napísala práveže dôležitú info. Musela by si založiť ďalšiu nehnuteľnosť okrem tej, ktorú kupuješ (možno niekto z rodiny by pomohol ako zalozca) a muselo by ti to vychádzať aj prijmovo.100% hypo nedostaneš. Pri kúpe na výnimku 90%. Príp.dofinancovat spotrebným úverom, ktorý má však kratšiu splatnosť, vyssi úrok, čiže automaticky vyššia splatka v porovnaní s hypo...tiež musí vychádzať z príjmu.

lilli110
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor

A tvoj manžel ako vníma tvoje obavy?

autor
13. júl 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

@zmrzlinka2021 ani neviem, nerád sa baví na túto tému,nijak nerieši a nehľadá možnosti, nápady. Rozmýšľam nad tým len ja. Vyjadril sa len, že hypotéku nechce a ani byt nechce kupovať. Ja si myslím, že investičný byt nieje zlý nápad. Do budúcnosti deťom .. napr

autor
13. júl 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

@zmrzlinka2021 tady sa robí len to čo povie muž,lebo je to tu jeho. Chce klimatizáciu, tak ju kúpi. Chcel iné auto, kúpil ho. A to bez porady so mnou

autor
13. júl 2025
@lilli110

@anonym_autor štandard je, že 20% by si pri hypo mala mat vlastne zdroje. @strelkyna1 ti napísala práveže dôležitú info. Musela by si založiť ďalšiu nehnuteľnosť okrem tej, ktorú kupuješ (možno niekto z rodiny by pomohol ako zalozca) a muselo by ti to vychádzať aj prijmovo.100% hypo nedostaneš. Pri kúpe na výnimku 90%. Príp.dofinancovat spotrebným úverom, ktorý má však kratšiu splatnosť, vyssi úrok, čiže automaticky vyššia splatka v porovnaní s hypo...tiež musí vychádzať z príjmu.

@lilli110 ak by som bola vyplatená z podielu po ocinovi,tak by som mala 20%