Manžel pije každý deň pivo
Ahojte .. Založila som si nový nick..lebo tu mám pár známych a nechcela by som aby niekto riešil do čoho ho nič.. Hňeď potom tento nick zmažem. Preto sa chcem takto anonymne poradiť ohľadom môjho manžela. Sme spolu 5 rokov. A máme jedno dieťa 4 roky. Ide mi o to že mi vadí jeho pitie piva. A neviem či fakt je to normálne alebo ja preháňam.. Nechcela bysom aby sa to jedného dňa zvrtlo na nejakú závislosť. Každý deň musí piť pivo. Keď som mu povedala že mi to vadí, tak sa rozčúlil..že nebudem mu to zakazovať.. že on sa neopíja, ani nič..a že chodí do práce tak to pivo si navečer po robote chce dať tak na relax... DO bre to by som chápala... ale vadí mi že každý deň..a už to je tak..že denne si dá aj 3 tie pivá... to sa mi zdá že už to začína preháňať.. Ako nikdy sa neopije... ale predsa len sa mi zdá že to môže prerásť k závislosti na alkohole a to nechcem. Nieje agresívny o drobca sa stará-no teda starám sa ja..oni sa spolu hrajú. A teraz mi povedzte..som ja tá čo preháňa..alebo to naozjaj nieje moc dobre takto sa nalievať tým pivom. Občas si dáme aj spolu nejaké vínko...pri telke večer.. to mi nevadí...ale proste nie každý deň mať alkohol...lebo pivo je alkohol podľa mňa... Keď mu to poviem..aby sa s tým miernil..nech si urobí pár dní v týždni proste prestávku tak sa rozčuľuje že to mu nemám čo zakazovať... Čo robiť? Alebo ako mu to vysvetliť inač aby sa nad tým zamyslel. Myslím že ani pre dieťa to nieje moc dobré keď vidí ako sa oco každý deň napája pivom. Ďakujem za každú radu a názor.. No prosím slušne tak sa mi prosím aj slušne vyjadrite.. nemám záujem aby ma tu niekto ponižoval a posmieval sa...
Aj ja by som radila prejst na nealko 🙂!
@ejlan Ja pijem vino.........v podstate kazdy vecer jeden poharik. Su dni, kedy mi manzel zabudne kupit, tak ho nepijem... za alkoholika sa v ziadnom pripade nepovazujem......dokonca hravam sport za druzstvo, takze ani nemozem....
1 pivo denne doma je absolutne normalne..... 3piva je vela........ Viac piv denne by mal pit tak kazdy druhy tyzden cez vikend. Nemozes mu to uplne zakazat....je to blbost....
Jediny problem v tom vidim- pitne brucho.......o par rokov svojho muza nespoznas........pivo je "svina" pre muzske brucho 😒
Nechce sa mi citat vsetko dozadu, ale v prvom prispevku kt zacal diskusiu sa pise o dennom piti 3piv.
To uz je zavislost, napriek tomu, ze sa neopije, telo si proste pyta.
Nici si tym zdravie a casom si tym moze znicit rodinu, jasne sa o tom porozpravajte.
Ja si tiez dam asi 2x v tyzdni pohar vina a niekedy aj 2 tyzdne ani glg nicoho, ale kazdy psychiater, resp odbornik na zavislosti (skus popozerat clanky, alebo ho nakontaktuj: Lubomir Okruhlica) nech sa k tomu vyjadri niekto kto videl stovky zavislych, nie my na MK.
Alkohol by som neratala medzi zvyky kt by sa mali ritualizovat na dennu bazu, nakolko ohrozuju zdravie a hlavne ak ten pocet vypiteho mnozstva casom stupa ako pises.
V mojom okoli poznam ludi, ktori sa takymto "lahkym" dennym popijanim dopracovali k strasnemu zdravotnemu stavu, komplikaciam, a chradnutiu napriek nizkemu veku.
Nedavno som citala clanok v CZ casopise Reflex, kde dr kt uz asi 30rokov lieci rozne typy rakoviny, ze sa mu za roky prace potvrdilo, ze denne pitie piva vedie kriziku vzniku nadoru ovela viac ako vino, ale to tiez odporucal asi max 3x do tyzdna ten jeden pohar.
A ak nie je zavisly a chce ti to dokazat a ab si aj ty mala stdce na mieste, kup nealko pivo!!
Chut ta ista, osviezenie paradne, len toho alkoholu niet. Ak mu ide o tu chut a nie o to "opojenie" tak ho bude pit v nealko verzii....treba len najst spravnu znacku 🙂
Teraz som si docitala co tu zavesila @lulka12 je to skvely clanok: kopirujem: daj mu precitat 🙂 muzi a testosteron 🙂
Pivní alkoholizace ničí buňky mozku více, než vodka. Trvalé pití piva snižuje intelektuální schopnosti člověka. Alkoholici, kteří se rozhodli léčit, nastupují do nemoc v příliš těžkém zdravotním stavu, s výraznou degradací osobnosti a nízkým sebevědomím.
Pivo je nasyceno oxidem uhličitým, který rychle přeplňuje krevní cévy v organismu člověka a vede ke křečovým žílám a zvětšení srdce. Tak vzniká syndrom „pivního srdce“ neboli syndrom „silonové punčochy“. Srdce je větší, ochable a špatně pumpuje krev.
O chmelu se říká a píše, jak je blahodárný a léčivý, ale on obsahuje smůly, které jsou karcinogenní a škodlivé. Nadměrné pití piva zvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Pivo obsahují kobalt,který vyvolává zánět jícnu a žaludku.
Pivo obsahuje řadu toxických látek a také soli těžkých kovů, které vyvolávají změny v endokrinním systému. Při každodenním pití velkého množství piva v organismu se může produkovat látka, která potlačuje produkování mužského pohlavního hormonu testosteronu. A současně se produkují ženské pohlavní hormony, které ovlivňují postavu muže: zvětšuje se pánev a prsní žlázy. U žen, které často a hodně pijí pivo, narůstá riziko onemocnění rakovinou. Jestli je to kojící matka, její dítě muže dostat epileptické křeče. Pivní alkoholičky mají hrubší hlas a „pivní knír“. Intoxikace nadledvin alkoholem zhoršuje jejích funkce (snižují se produkce androgenu, který ovlivňují pohlavní pud a v jiných případech pohlavní netečnost).
..ja by som to prepočítala....pivo stojí tých 0,60 eura x 3 denne x 30 dní za mesiac....54 eur mesačne....(orientačný prepočet)....za rovnakú sumu by som si vždy niečo kúpila pre radosť a provokatívne mu to ukázala....koľko môže vyhodiť do vzduchu on, toľko aj ty...
Mam zlu skusenost s alkoholizmom. Kazdy den mat alkohol pre mna znamena alkoholizmus. A na termin ze muz je pivar som vrcholne alergicka. Treba si to prelozit do normalnej reci - pivar znamena alkoholik. Radila by som ako niektore predo mnou - nech skusi nealko pivo alebo iny nealko napoj, nie alkohol.
Ja jedno pivo muzovi tolerujem - dáva si ho po večeri, alebo potom, co zaspia deti a my pozerame tv. Desať rokov má takúto "siestu" a alkohoľikom nie je. pre mna je alkoholik ten, co potrebuje denne co i len jeden poldecak...ale pivo určite nie...pivo je od smädu
@aristka sú dni kedy si pivo neda...a za mojim chrbtom si ho nedáva - nema dôvod, pretože mu to nezakazujem...jednoducho bud nema chuť, alebo je unavený a ide spat...je to v človeku, nie v alkohole. Nemám dôvod svojho muža kontrolovať, nieco mu zakazovat...poznáme sa 15 rokov, viem aky je, ake má zásady, co mu vadí a naopak co má rad...takze vety typu daj vediet co bude o 10 rokov sú uplne mimo.
@billam ,ale treba si prečítať tému,diskusia je tu o dennom pití a ty píšeš ,dáva si ho po večeri a 10 rokov má takúto siestu,tak načo sem to píšeš ,keď to nie je denné pitie...a nevieš posúdiť ako to je ak si ho dáva dlhodobo to je rok a viac denne,nemôžeš posúdiť či je alebo nie je alkoholik,keď to nemáš doma,denne.. 😉
@aristka asi mi nerozumies, alebo nechces rozumiet...anw.mne je srdečne jedno kto si co mysli...napisala som, že nezakazujem muzovi pit pivo, pretože je to jeho "siesta" po robote, po večeri....10 rokov sme spolu, 15 sa poznáme, chodievame spolu aj do reštaurácii, aj do krciem a viem, že alkoholikom nie je...v 90% si dá pivo denne, ale ako som napisala sú aj take dni, že pride z roboty a pivo si neda...dokonca sú aj take dni, že si spolu dáme radlera....doma mame samozrejme aj tvrdý alkohol, víno, ale fľašu otvorime len vtedy ak je nejaká oslava, alebo nejaká zvlatna príležitosť. Alkoholik nemôže mat doma nic...ak nema nic, vypije aj okenu. Ako som pisala, nie je to v alkohole, ale v človeku.
@aristka ok, ukludni ta to, že pije kazdy den okrem napr. pondelka? Po cely rok denne, okrem pondelkov, 10 rokov vkuse....pretože to je tých 90% co som pisala. Opakujem, jedno pivo denne nerobi z človeka alkoholika. ALE jedna borovicka denne naopak áno. Borovicku nepijes od smädu.
@billam prečítaj si moje príspevky predtým a to nie sú výmysly a to je prax a realita a pozri sa na svojho muža, a si na omyle ak si myslíš,že pivo je od smädu,je to tak isto alkohol ako každý iný a sú stupne alkoholizmu a nie je to o množstve alkoholu ,ale o období ako dlho ho pije...,ale stále tvrdím ,že ak ti to nevadí,nemáš čo riešiť... 😉
@miska2727 tiež som to mala doma. Vety typu, že môžem byť rada, že pije doma a či si to po.....é pivo nezaslúži... Dal si jeden deň jedno, druhý dve,... až si musel ísť kúpiť súrne cigarety, samozrejme do krčmy a zostal do záverečnej. Pil aj na sekeru... Navyše keď sa vrátil, bol hrozne agresívny. Koľkokrát sme s deťmi utiekli z domu. Sľuboval, že sa to už nezopakuje, no o pár dní si dal jedno pivo, potom dve, potom tri,... Pokoj máme až od rozvodu. Pravidelné pitie akéhokoľvek alkoholu je alkoholizmus.
@aristka cize ak moj muž pije denne jedno pivo /v 90% denne/ tvrdis, že je alkoholik? 🙂 🙂 🙂...nuž asi ho poznas lepšie ako ja...a to teda musi sakra maskovat po 10 rokov, pretože žiadny abstak som si u neho nevsimla...a myslím si, že by sa tým alkoholik za 10 rokov stal...ani alkohol v dome nemizne, okenu nemame...ani z neho neťaha....
@billam a mal si si ho kedy všimnúť,keď si dáva pivo 6 krát do týždňa...a nechápem prečo si myslíš,že alkoholik je len ten komu mizne okena a alkohol...a buď si istá,že ak by išiel na operáciu,čo mu samozrejme neprajem,,,,určize na 100percent sa to prejaví...mňa o opaku nepresvedčíš a to že ty si niečo myslíš je tvoj problém...,ale naproti tomu je prax a realita a buď len vďačná,že je to v takom stave ako je ....a samozrejme sa neurážaj,nie je načo... 🙂
@ejlan alkohol je droga.a nachylnost k nej moze byt dedicne podmienena. alkoholizmus je choroba.takze ak v rodine tvojho manzela sa vyskytoval sklon n k alkoholizmu,tak sa moze u tvojho manzela vyvinut do formy choroby .a na to staci impulz ako je napriklad to pivo denne.a postupne aj viacej,ako uvadzas ze uz pije.
zalezi aj na tom,aka osobnost je tvoj manzel.ci je schopny realneho uvazovania a ci este nie je ta nachylnost na alkohol u neho taka vyrazna,ze ju moze ovladat.takze aj je zrely jedinec,tvoje obavy mal brat vazne.a minimalne sa nad nimi zamysliet.ak tvrdi,ze nema problem so zavislostou,tak mal omedzit pitie piva uplne na urcitu dobu.a tak dokazat,ze nie je zavisly .
@aristka ma uplnu pravdu.choroba alkoholizmus ma rozne stadia.a moze sa vyvinut aj do stadia patologickej opilosti. ci takej zavislosti,ked budu uz pri nedostatku alkoholu viditelne abstinencne priznaky.nervozita,zabudanie,neschopnost sa sustredit ci triaska. toto choroba sa neda vyliecit.po pripadnom absolvovani liecby by bol len abstinujucim alkoholikom.a potom akekolvek napitie by navyk vyvolali znova.
toto mu ,povedz a ak ti neuveri,nech sa spyta lekara.ty sama nemozes urobit viac,ako ho na fakt upozornit.zavisly si niekdy nepripusti,ze ma problem .ani na pripadne liecenie ho nemozes nutit potom.len sud,ak by spachal pod vpylyvom alkoholu nejaky trestny cin mu moze nariadit protialkoholicke liecenie.
takze je to vsetko na nom.a ty uz potom ak bude v navyku pokracovat,mozes len z toho vyvodit pre seba a dieta zavery a dosledky,aby nebolo dieta svedkom konzumacie alkoholu svojho otca.a dufat, ze ak aj by zdedilo nachylnost na akohole,tak bude silna osobnost,aby tomu neprepadlo v dospelosti ci v puberte.
videla som pachatelov spachat v patologickej opilosti aj vrazdu.a nepamätali si to.nemohli.ale vedeli,ze pit nesmu. tak boli trestne zodpovedni.to je uz ten vrcholec ladovca tejto choroby.
takze je na zrelosti tvojho muza,ako sa k veci postavi.
🙂
@ejlan Ahoj, precitala som si tvoj uvodny prispevok a zopar reakcii. MM pije min. 5 dni zo 7 piv v pocte 5-7 flias a 0.33dcl (zijeme mimo SR). Pije od svojich 17 rokov. Tvrdo pracuje, maximalne sa venuje rodine, ked treba je z neho "zienka" domaca. Do hospody nechodi, pije doma po praci. Uz roky nebol opity (mladeznicke party v dobe minulej neratam). Ani ma NENAPADLO, ze by mohol byt raz alkoholik, a ani ma NENAPADNE ho obmedzovat v tomto. Alkoholik nie je- mal zdravotne tazkosti a nemal problem fungovat bez piva niekolko mesiacov. Z prace chodi kazdorocne na testy - pecen je OK. Pivo a deti: syn 2.5r denne vidi pit tatu pivo, je to uuuuuplne bezna zalezitost ako ked clovek pije vodu, je chlieb. Vsetko mu vysvetlujeme tak ako nemoze jest salam, cukriky, tak ani pit pivo. Ano syn ochutnal pivo i vino...namocil si prst do moku a tym to skoncilo. Ako raz vysvetlis dietatu opiteho cloveka,stripterku ci zobraka na ulici? Zatvarat ocit pred realitou? dokedy...
z wikipedie ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Alkoholismus ) :
Kdo je tedy vlastně alkoholik?
Zde je čtyřicet nejmarkantnějších znaků. Dle Dr. Jellínka:
Okénka (výpadky paměti na dobu v opilosti) s postupnou narůstající frekvence
Tajné pití
Trvalé myšlenky na alkohol
Překotné pití (nekontrolované)
Pocity viny
Vyhýbání se narážkám na alkohol
Změněná kontrola pití (neschopnost přerušit nebo zdržet se pití)
Vysvětlování důvodů k pití
Sociální obtíže narůstají
Velikášské chování jako kompenzace ztráty sebeúcty
Nápadné agresivní chování
Trvalý pocit zkroušenosti
Období abstinence vynucené tlakem okolí
Změny způsobu pití (k předcházení nepříjemnostem)
Ztráta dosavadních přátel nebo rozchod s nimi
Změna (změny) zaměstnání
Konání se točí kolem alkoholu (podřizování zájmů)
Ztráta zájmu o vnější svět
Nápadné sebelitování
Úvahy nebo realizace úniku z dosavadního prostředí
Změny v rodinném prostředí – odcizení
Bezdůvodné námitky alkoholika proti členům rodiny
Vytváření tajných zásob alkoholu v domově, práci, aj.
Zanedbání přiměřené výživy
Hospitalizace pro poruchy na tělesném zdraví
Pokles sexuálního pudu
Alkoholická žárlivost
Pravidelné ranní doušky
Výskyt prodloužené intoxikace
Etická deteriorace
Postižení mentálních schopností
Alkoholické psychózy
Styky s morálně deprivovanými osobami
U nižších společenských vrstev pití technického alkoholu (Okena)
Zvýšení tolerance – lepší snášenlivost, pozdější opití
Nedefinovatelné úzkosti
Třesy
Pití nutkavého rázu
Zhroucení racionalizačních systémů – tj. debakl
Lhaní, ev. i kriminální činy, krádeže
predpokladám, že do tejto fazy manžel zakladateľky témy neprišiel, takže asi sa naozaj nedá nazvať alkoholikom ,skor sa jedná o "pijana" ... nie že by to bolo oveľa lepšie, ale o trochu snáď áno ... a do fázy skutočného alkoholizmu to môže, ale nemusí prerásť... viem, je to skor o "slovíčka" - ale aj tak, nemyslím že je každého človeka čo si dá večer pivo správne nazvať alkoholikom, na to tu máme škálu slov konzument- pijan- alkoholik
Ani podla wikipedie /Jellinka/ nie je moj muz alkoholik...je konzument...rovnako aj ja s ním 🙂
@fra ja sice nepijem alkohol ale podla tych priznakov som zo 70% alkoholik 🙂 sorry za odbocenie od temy
@bonaqua111 🙂
@billam Styky s morálně deprivovanými osobami napriklad toto sa mi stava denne 😀
Toto je skopirovane: Mnoho ľudí má vo zvyku popíjať v spoločnosti, či len tak doma pri televízie. Taký zvyk je dobré hneď zrušiť, pretože by mohol nepozorovane začať prerastať do alkoholizmu. Zdá sa vám to smiešne? Tak potom asi ten problém nemáte. Stačí si nenaliať. Ak sa vám myšlienka na nenalievanie nepáči, tak už s alkoholom máte problém.
Alkoholizmus je návyková záležitosť –ak budete piť pravidelne, ani nezbadáte ako a zvyknete si, že je to štandard. Neskôr vám to už bez alkoholu nepôjde. Ešte nebudete vedieť, že ste závislí. Budete si hľadať rôzne výhovorky, ako napríklad "pijem, lebo mi chutí a keby som nechcel, tak nepijem". Skúste však mesiac úplne nepiť. Ak to zvládnete bez problémov, nemáte s alkoholom problém. Ak ale nájdete ľubovoľný dôvod, prečo sa to splniť nedá, považujte to za vážne varovanie. Človek, z ktorého sa stáva návykový pijan si vždy dokáže zdôvodniť, prečo piť "musí". Hlavne aby si nemusel pripustiť, že už nedokáže nepiť.......

Nech pije nealko 😉 potom sa uvidi ci mu ten alkohol chyba alebo nie a teda ci ma problem alebo nie.