Manžel popíja viac ako je zdravé

malalubka
27. feb 2016

Ahojte,
potrebujem poradiť.
Manžel popíja viac ako je zdravé, aspoň podľa mňa. Nechodí domov spitý pod obraz boží ako sa hovorí....ale 2-3 x do týždňa príde tak že cítim že niečo pil, (pivo, víno, tvrdé, ťažko povedať) v piatok viac menej je už na ňom aj vidieť, čo si musia všimnúť už aj iní ľudia nie len ja.
Vtedy už to je počuť pri vyjadrovaní, nie že by nevedel čo hovorí ale pletie sa mu jazyk, má sklené oči, je červený, potí sa, rýchlejšie dýcha.
Viac krát som ho už konfrontovala, popiera že ma problém s pitím, nechce si to priznať. Nikdy ma neudrel, ale ked mu to vytknem je podráždený, urazí sa,nebaví sa so mnou. Jeho otec pil.
A ja neviem ako ďalej. Mám to začať riešiť nejako tvrdšie? alebo to len ja preháňam a je to v norme?

lintu
27. feb 2016

ak ti to vadí, asi to v norme veľmi nebude... mne by to vadilo napríklad tiež... požívať každý týždeň alkohol? a dôvod? inak predpokladám, že je to viac menej otázka životného štýlu a niektorí nebudú vidieť na požívaní piva/vína v primeranom množstve ani raz za deň nič zvláštneho... len tak pre chuť či pre zdravie, či aké ospravedlnenie na to existuje... navyše ľuďom, ktorí tak aktívne činia (no dokážu vydržať i bez svojej dávky), by sa asi tiež veľmi nepáčilo, keby im niekto vyčíta, že majú problém s alkoholom.... na tú pravidelnosť a nutnosť pitia by som však dávala veľký pozor

bluff
27. feb 2016

Nie je to v žiadnej norme. Ak sa pripija pravidelne, viac krát do tyzdna, je to alkoholik.

stary_ujco
27. feb 2016

Buď s tým okamžite prestane, čo teda neprestane, alebo zoberieš nohy na plecia.
Keďže nohy na plecia nezoberies, lebo zatiaľ to nie je také strašné, tak ťa čaká život premarneny s alkoholikom. Skončis ako zaba pomaly uvarená v hrnci, s deťmi vyrastajucimi v rodine alkoholika. A vysoko pravdepodobne s rovnakým osudom ako ich otec aj dedo.
Rozhodnutie je na tebe, lebo tvoj muž sa už rozhodol.

lenka311
27. feb 2016

@malalubka Moji rodičia boli obaja alkoholici a úprimne Ti poviem že toto nie je alkoholizmus, je to v norme a problém mi to príde prepáč ale skôr Tvoj... pokiaľ to viditeľne necítiš na finančnom rozpočte rodiny, možno by si sa mala ísť aj pozrieť do rodín kde sú bitky, kvôli alkoholu na dennom poriadku... Robím teraz v družine s deťmi, chceš vidieť dobité dieťa lebo prieišl takto domov na mol? Nechcela by si asi....
Inak želám pekný deň. Moji rodičia sú už obaja mŕtvy zrovna kvôli pitiu, otec hrával i automaty a ja som abstinent, respektíve sem - tam si dám jedno pivo, no moje sestry pijú tiež podľa Tvojho rebríčka nadpriemerne... 😉
Drž sa a nerob paniku, zameraj sa na seba... a na svoj pokoj a šťastie - a chlapi neznášajú kritiku, preto sa nedivím že sa uráža... a ešte Ti môže spraviť to že po takomto čistení žalúdka Ti zdrhne do krčmy kde sa už fakt spije pod obraz boží...

stary_ujco
27. feb 2016

3x tyzdenne v krcme je v norme mozno podla niekoho, komu sa obaja rodicia upili k smrti...
Ale ver tomu, ze aj oni nejako zacinali. A bolo to 3x tyzdenne po dvoch poldeci. Za 2 roky to bude 5x tyzdenne po 2 poldeci plus 3 piva a cez vikend domrtva.
A o 3 roky to bude kazdy den cestou z roboty do krcmy. A o 5 rokov, kazde rano namiesto roboty do krcmy. A nakoniec to bude tak, ze bude chlastat doma, lebo v krcme je draho a peniaze akosi nie su.
Jasne, nech to dalej toleruje. A dojde aj na tie bitky, prazdnu chladnicku a zufale detske oci. A potom sem bude vypisovat, ze stravila 10 rokov s alkoholikom a nema kam odist.

juhseverzapad
27. feb 2016

Alkoholizmus nie je v pravidelnosti alebo ako často sa pije. Alkoholizmus je o potrebe si vypiť. Človek ráno vstane a prvé na čo myslí je ako si ísť naliať.

sojorez
27. feb 2016

@lenka311 moj osobny nazor - vacsina si pod alkoholikom predstavi to klasicke stadium- dogabaneho,spustnuteho a agresivneho cloveka,ale aj ten sa do tohto stadia dostal zo zaciatku miernym popijanim,kt.bolo "v norme"...ty ako dieta alkoholikov mas mozno inak nastavene hranice ako autorka,ze co je este oka a co nie... moj otec tiez pil,podla teba by zrejme do kategorie alkoholik nepatril,lebo nebol agresivny,nebil ma,ale to nic nemenilo na tom,ze som vnimala a hanbila sa za to,v akom stave chodil domov...

sojorez
27. feb 2016

Vidim,ze @stary_ujco ma predbehol 🙂

emilia25
27. feb 2016

Toto je začínajúci alkoholik takto začínajú všetci najprv po troskách a potom to uz potrebuje.ked sa to neutne hned na začiatku potom bude neskoro.

lenka311
27. feb 2016

@sojorez Tak nech sa s ním rozvedie a hneď kým je ešte čas...či? Je to na nej, nejdem sa už zapájať ani brániť v tejto diskusii, vyjadrila som svoj názor ale vďaka mojim rodičom som v priamom prenose videla čo je to skutočný alkoholizmus.... a ako písala
@juhseverzapad Je to v mysli, pokiaľ od rána myslí len na to aby si nalial tak je ALKOHOLIK

sissy27
27. feb 2016

@malalubka určite to nie je ok... ja alkohol považujem za normálnu vec pri nejakej oslave, resp. pri posedení s kamoškou 1-2 poháre vína... ale teda 3x do týždňa takáto príležitosť určite nie je, iba žeby si ju niekto nasilu vytvoril... človek ide ráno do práce, potom má myslím dosť rodinných povinností - nákup, venovať sa deťom, nejaký relax (šport, kniha, tv...), večera s rodinou, určite nie prvá cesta z práce do krčmy... pokiaľ si manžel odmieta priznať, že je to problém a riešiť ho, tak by som sa pomaličky začala zariaďovať podľa seba... rozdeliť bsm, požiadať o výživné na deti a seba aj počas trvania manželstva (aby sa nestalo, že jedného dňa nebude na chlieb, lebo všetko prepil, nech proste ide časť jeho peňazí povinne do rodinnej kasy)...pre teba jeho pitie problém je (ani sa nečudujem), tak to treba riešiť aj bez neho.
@lenka311 ty tiež popíjaš 3x do týždňa? nájdeš si na to čas a priestor? prečo nie? veď je to normálne (pre teba)... ja nie... a to už mám relatívne veľké a samostatné dieťa... to, že tvoji rodičia sa upili, neznamená, že ten čo pije menej, problém nemá... to podľa tejto rovnice by dve facky od manžela ročne mali byť tiež ok, lebo veď iné ženy majú aj modriny, dolámané kosti a krvavé rany... sa čudujem, že po svojich skúsenostiach z detstva máš hranicu pre alkohol nastavenú takto...

stary_ujco
27. feb 2016

A kedy bude čas na rozvod? Keď ju začne biť ? Alebo keď odnesie do záložne obrúčku?
Aj chrípka sa rieši hneď na začiatku a nie az vtedy keď dôjde na zápal pľúc.

sojorez
27. feb 2016

@lenka311 nemyslim,ze by som to pisala nejak utocne,aby si mala pocit,ze sa musis branit...kazdy ma skratka hranice nastavene inak,pod vplyvom toho ako a kde vyrastal... a ked to autorke vadi,zrejme uz manzo prestal tu ciaru...

figurantka
27. feb 2016

@lenka311 Aj podľa môjho názoru nie je úplne v poriadku, ak niekto, kto prežil život s alkoholikmi radí, že to je v norme. Podľa mňa sa jej manžel pohybuje na veľmi tenkom ľade a je len otázkou času, kedy tomu podľahne úplne. Ja som zase za to, aby sa to riešilo hneď ako to začne prekážať.
lenka311 sama vieš, aké fatálne následky má alkoholizmus v rodinách, nehovoriac o tom, ako veľmi to ubližuje deťom, ako sú celý život poznačené. Viem, že je potom na samotnom dieťaťi, či sa tomu vzoprie a vezme si ponaučenie, že ono tak nechce žiť, alebo pôjde rovnakou cestou a opäť bude ničiť svoj život a život svojim najbližším.

@malalubka Ja by som Ti poradila s manželom sa v kľude porozprávaj a vysvetli mu, že ti to nie je príjemné, keď chodí domov napáchnutý alkoholom. Ja sama to neznesiem - a to nemám problém si príležitostne dať pohár vínka.

juhseverzapad
27. feb 2016

@figurantka Nechápem, prečo sa navážaš do @lenka311 Má skúsenosť? Má! Aj Ja! Takže obe vieme rozlíšiť alkoholizmus - choroba a alkoholizmus - riešenie vnútorných depiek!

figurantka
27. feb 2016

@juhseverzapad nenavážam sa, len som si povedala svoj názor! Odkiaľ vieš, že ja nemám tú skúsenosť??

figurantka
27. feb 2016

@juhseverzapad a práve preo píšem o tom, že je dobré začať to riešiť hneď, nie keď bude neskoro :(

juhseverzapad
27. feb 2016

@figurantka Podľa tvojej odpovedi je bohužiaľ alkoholik každý, ktorý si vypije v nijakej pravidelnosti! Bohužiaľ, ale to nie je pravda.

figurantka
27. feb 2016

@juhseverzapad a ja sa navážam? Však malalubka už píše o tom, že sa mu to pitie podpisuje na tom ako vyzerá, že sa mu pletie jazyk, je červený. Ty mať takého chlapa doma, tak mu to toleruješ? Ja veru nie!
Kým to žene nevadí a toleruje to, tak je to vporiadku, ale keď si ona uvedomuje, že to nie je normálne a on sa vyhýba rozhovoru s ňou, je nervózny a podráždený, keď začne tú tému... Nehnevaj sa na mňa, ale každý normálny človek pochopí, že niečo nie je v poriadku. Žiadny z alkoholikov si neprizná, že má problém.
Ja nehovorím, že jej manžel je beznádejný prípad a ani ho neposielam na protialkoholické liečenie - ja som len napísala, že ak s tým má problém jeho žena, tak mu to má vysvetliť, že si to tak nepraje.

juhseverzapad
27. feb 2016

@figurantka Ja sa na teba nehnevám 🙂 Hovorím, iba z vlastnej skúsenosti! On nie je alkoholik, iba rieši vnútorné problémy.

figurantka
27. feb 2016

@juhseverzapad Veď to je v poriadku - to je tvoj a to je môj názor. Ja som ho tiež nenazvala alkoholikom, ale pomenovala som to tak, že sa ním ľahko môže stať.

juhseverzapad
27. feb 2016
figurantka
27. feb 2016
malalubka
autor
27. feb 2016

Ďakujem Vám za odpovede. Viac menej som čakala na takéto reakcie. Vie už o tom moja celá rodina, viac menej je to len otázka času a dávam mu na výber. Ja alebo alkohol. Musim sa na to trochu pripraviť, hlavne psychicky. Ďakujem ešte raz.

staronova
27. feb 2016

@malalubka Ja osobne by som to netolerovala okrem iného /smradu, neprítomnosti doma, odcudzenie, uprednostnovanie kamošov z krčmy a pod./ aj z dôvodu, že oberaá rodinu o spoločné peniaze, ktoré sa dajú inak využiť. Neviem, či máte deti, ale si predstav alebo spočítaj kolko je to za mesiac-rok koruniek. K tomu cigy a je mnohokrát po výplate.

miriam11
27. feb 2016

@lenka311 nemas pravdu, on je začínajúci alkoholik To, ze sa nezderie pod obraz bozi neznamena, ze nieje alkoholik. Aj pitie nejakou mierkou, ked musi byt pravidlne je alkoholizmus. Ma len velmi blizko k tomu, aby spadol na dno. A zakladatelke len tolko, ze by mala manzela razne upozornit a zacat to riešiť.

mamulka211
28. feb 2016

@lenka311 zaraza ma tvoj prispevok, lebo ako dieta pochadzajuce z rodiny alkoholikov mas strasne zidealizovane predstavy o alkoholizme.

mamulka211
28. feb 2016

@miriam11 uplne s tebou suhlasim. Pravidelne popijanie sa velmi lahko moze zvrtnut na tazku zavioslost, preto je dolezite ho stopnut uz v zaciatkoch a nespoliehat sa, ako tu pise Lenka, ze alkoholikom je len clovek, ktory doma tlcie deti a manzelku a prepija rodinny rozpocet.

filipal
28. feb 2016

@lenka311 dufam, ze si to zbite dieta ohlasila na socialku. Inac si spoluvinnicka tyrania dietata.
Ono si samo pomoct nevie, ale ty, ako vychovavatel mas tu schopnost.

bodka13
28. feb 2016

@juhseverzapad keby každý človek riešil vnútorné problémy alkoholom stretnúť striezveho by bol zázrak.... Žiaden problém sa alkoholom nevyrieši, iba zhorší