icon

Manžel sa cíti menejcenne

12. mar 2023

Pekný deň dievčatá.
S manželom si spokojne žijeme, bývame zatiaľ v prenájme (ale žijeme v Prahe, takže tu si kúpiť byt je docela drahé), obaja pracujeme, máme auto staré 10 rokov. Chodíme si na výlety, kúpime čo chceme, nemusíme sa nijak obmedzovať.
Tak dva - tri krát za rok ideme na návštevu k našim na Slovensko. A problém je, že manžel sa voči mojej rodine cíti menejcenne. Hlavne voči mojim ujom, sesterniciam, bratrancom. Dôvod je, že keď sa stretneme celá rodina napríklad u babičky, tak všetci prídu na super drahých autách a manžel to vníma, že vlastne nič také my nemáme a asi to vníma ako svoje zlyhanie.
Celá moja rodina podniká, majú peniaze, ale manželovi stále vysvetľujem, že predsa tie autá sú kúpené na leasing a teda ja osobne by som si tak drahé auto nekúpila, veď auto stráca na hodnote a my auto máme, ja nepotrebujem najnovší model Mercedes.
Nejak ho to začalo trápiť a vidím na ňom, že je akýsi smutný. Začal sa porovnávať a akoby upadal do depresie. Obaja pracujeme v sociálnych službách, tak jasné, že nemáme taký plat ako môj bratranec, ktorý je lekár.
Neviem ako ho z toho dostať.

luccija
12. mar 2023

Ty si od neho mladšia?Mozno vie, že stále nemáte to "hniezdo" takto žije, že raz sa odstahujete nie je už niekde usadený a buduje si svoje.Pre chlapa je práca to, čo pre väčšinu žien detí, rodina.V jeho veku úplne pochopiteľne.Planujete deti?

autor
12. mar 2023

@luccija Som o 9 rokov mladšia od manžela. Deti plánujeme, až keď budeme vo svojom.

autor
12. mar 2023

@luccija Manžel má z prvého manželstva dcéru

kitycat
12. mar 2023

@shinon258 ano, mame vlastne byvanie a ja mam este jeden byt na hypoteku na SK 😌

To vlastne byvanie robi vela.

@anonym kkolko mate usetreneho?

autor
12. mar 2023

@kitycat V prepočte na eurá 21 tisíc.

luccija
12. mar 2023

Tak si mladšia možno to berieš inak on má nejakú víziu čo by mal mať chlap v 40 tke

ahhola
12. mar 2023

Kúpte si záhradnú chatku, chalupu na trase Praha... SK. Tých 20 000 vám denne ohlodava inflácia, v Prahe za to niečo kúpiš len ak pridáš 2 nuly a možno muz získa pocit, ze ak raz nebudete mať na nájom, neskončíte pod mostom, ale pekne prežijete vo svojom aj keď veľmi skromnom.
A v 32. plánovať dieťa až budeme vo svojom... Aby to nebolo pri vstupe do penzie, ale najlepšie dnes, ked včera bolo neskoro. 🙃

oliva276
12. mar 2023

Píšeš, že časť rodiny ás vníma ako menejcenných - ty to možno prehliadaš, ale manžel asi citlivejšie vníma aj podprahové narážky a nie je mu to príjemné. Možno časom začne odmietať zúčastniť sa na niektorých návštevách, prípadne tam pôjde len z povinnosti.

autor
12. mar 2023

@oliva276 Ale mne je úplne jedno ako ma kto vníma. Alebo posudzuje podľa majetku. To vypovedá o nich, nie o mne.

annamalaga
12. mar 2023

Však budete mat byt vlastný, prečo si už neberiete hypotéku? Načo mu je Mercedes? Je fanúšik aút? Je to jeho splnený sen? Na a čo keď ma rodina viac, je to problém? Či sa potrebuje vytiahnuť?

emmusska
13. mar 2023

To je taky ten pocit, ked sa stretnete s niekym kto ma nieco ine, kto ma viac ako vy, ale treba mu vysvetlit, ze pokial ste vy stastni tak ako zijete tak naco riesit kto si co mysli alebo s niekym sa porovnavat. Pride mi to uplne zbytocne.

elizita
13. mar 2023

@autorka základ nešťastia a smutného života je porovnávanie.. tak bude vždy nespokojný.. áno,môže to aj motivovať,ale treba sa na to pozerať zdravým pohľadom a hlavne sa držať svojich hodnôt

mija199
13. mar 2023

U nás sa hovorí, že čím väčšie (drahšie) auto, tým menší penis.😨

akiana
13. mar 2023

Ja ho na druhej strane chapem. Mate len podnajom, stare auto, a dovolenku na Slovensku. Akykolvek muz by sa trapil tym, ze ti nemoze ponuknut viac. Mal by na sebe zapracovat.

lienka175
13. mar 2023

mám pocit, akoby si písala o mojom manželovi, my už síce bývame vo vlastnom (bankinom 😂 ) a máme dve deti, ale inak veľmi podobné. Manžel má 41 rokov a odkedy bol cez Vianoce na stretávke zo strednej školy, tak je taký nešťastný, lebo bol z triedy najšikovnejší, robil dve VŠ a jeho spolužiaci majú teraz firmy, byty na Malorke a on prácu na strednej škole a trojizbový byt na sídlisku. Ale ja mu stále hovorím, že my máme zdravie a lásku, a to je najviac. Inak svoju prácu má rád, zarobí cca 1600€ v čistom, ja som úplne spokojná. Nepotrebujem k životu luxusné autá ani dovolenky, verím, že aj on to tak zase bude časom vnímať 🙂

ladypepa
13. mar 2023

Ty si tak skromna a dobra dusa ❤:slight_smile 😇, kiez by vsetci boli taki. Priatel ma stastie ze ta ma 🙂

dkethe
13. mar 2023

To je vyborne ze ho to trapi. Sup sup, zlepsit kvalifikaciu, zamakat, aby ste si mohli zit lepsie.

Ci radsej by si chcela muza co lezi na gauci, vozi sa skorodovanom aute, zivot gombicka, a je spokojny? Netvrdim ze ja musim mat volvo na leasing, a v skrini modne kusky, ale dovolenky, vylety,zazitky kulturu pre zivot potrebujem.

Ver mi, pri detoch by ta mila skromnost presla, ked zistis ze nemas ani na lyze pre tie decka. Takze radsej ho podpor, neututlavaj prebudenu sutazivost a chtivost

mariesell
13. mar 2023

Skuste si spravit zoznam za co vsetko je/ste vdacni. 🙂 mozno pomoze

sarahh09
13. mar 2023

Možno by bolo dobré sa posunúť ďalej.
Možno ma potrebu niečo vlastniť aj ta kúpa bytu.
Je v Prahe všetko drahé, ale predsa je lepšie svoje ako podnájom.(vlastná skúsenosť)
Ak sníva o kúpe bytu tak možno to prebije tu jeho krízu.

ayanamirei
13. mar 2023

Autorka a to kedy planujete vlastne byvanie,ked ma muz uz 41? 🤔 najblizsie roky pojdu uroky (a teda aj dostupnost hypotek) a vyska splatok pekne hore, tych 21K mate tak mozno na nejake prerobenie na zaciatok +par kusov nabytku, takze sa muzovi necudujem,ze ma depku 🤷🏼‍♀️ Kde bol ale doteraz???

lulu0123
13. mar 2023

Tak na druhej strane ja sa mu necudujem,ze by chcel mat viac.V 40 v podnajme a ziadne vyhliadky na zlepsenie.Mate nejaky plan?Ked su byty v Prahe pre vas drahe,lacnejsie asi nebudu.Neviem,co mame znamych aj v Prahe s normalnymi jobmi, maju byty na hypoteku bezne.Zas ovela drahsie ako v Ba neboli.

dadulkaf
13. mar 2023

Čítala som pár komentárov a potom som prešla späť k prehľadu diskusií. S dovolením sem pridám obrázok z dnešného výberu. Toto je to: človek môže mať 10 áut, jachtu, vilu s pozlátenými kľučkami, desaťkrát ročne na dovolenke v zahraničí, ale v konečnom dôsledku nemusí byť šťastný. Byť šťastný nie je pocit bohatstva a materiálna, šťastie je pocit a stav duše.

fauko
Odpoveď bola odstránená
fauko
Odpoveď bola odstránená
autor
13. mar 2023

@dkethe Nemáme skorodované auto, nepreháňaj a nerob z nás neschopákov prosím Ťa. Ďakujem 🙂

autor
13. mar 2023

A ešte dodám k tej skromnosti.. áno, som skromná. Ale to neznamená, že mi stačí to čo mám, že by som nechcela viac. Len som spokojná s tým čo mám v tejto chvíli a som za to vďačná, som vďačná aj za to čo tu niekto spomenul, za "staré auto, podnájom a dovolenku na Slovensku".

autor
13. mar 2023

A ženy prosím Vás, neprekrúcajte a nedomýšľajte si niečo, čo som nenapísala. Ďakujem.

dkethe
13. mar 2023

Nemusela si si vyhliadnut zrovna jedno slovo z mojho komentu 🤦 ja neviem co mate za auto. Ale o dva roky kludne koroziu chytit moze (nase ju uz ma, ale ako pisem, auto je na poslednych prieckach priorit)
Ale ako chces.

autor
13. mar 2023

@dkethe Radíš nám zvýšiť kvalifikáciu a zamakať. Nemáš ani poňatia, akú máme kvalifikáciu a koľko pracujeme. Pracujeme ale v sociálnych službách, ktoré nie sú zrovna kráľovsky platené. Aké prácu milujeme. Takže Tvoja rada je akosi mimo.
Potom píšeš, že Ty potrebuješ kultúru, zážitky.. Myslíš, že my nie? Vieš, že aj my chodíme do divadla, na výlety, športujeme? Ty si to podala tak, akoby sme boli nejakí chudáci. A ešte sa chystáš za hlavu. No tak houšť.

dkethe
13. mar 2023

Lenze ja mam dve deti, neplatim to vsetko len sebe.