Manžel sa cíti menejcenne
Pekný deň dievčatá.
S manželom si spokojne žijeme, bývame zatiaľ v prenájme (ale žijeme v Prahe, takže tu si kúpiť byt je docela drahé), obaja pracujeme, máme auto staré 10 rokov. Chodíme si na výlety, kúpime čo chceme, nemusíme sa nijak obmedzovať.
Tak dva - tri krát za rok ideme na návštevu k našim na Slovensko. A problém je, že manžel sa voči mojej rodine cíti menejcenne. Hlavne voči mojim ujom, sesterniciam, bratrancom. Dôvod je, že keď sa stretneme celá rodina napríklad u babičky, tak všetci prídu na super drahých autách a manžel to vníma, že vlastne nič také my nemáme a asi to vníma ako svoje zlyhanie.
Celá moja rodina podniká, majú peniaze, ale manželovi stále vysvetľujem, že predsa tie autá sú kúpené na leasing a teda ja osobne by som si tak drahé auto nekúpila, veď auto stráca na hodnote a my auto máme, ja nepotrebujem najnovší model Mercedes.
Nejak ho to začalo trápiť a vidím na ňom, že je akýsi smutný. Začal sa porovnávať a akoby upadal do depresie. Obaja pracujeme v sociálnych službách, tak jasné, že nemáme taký plat ako môj bratranec, ktorý je lekár.
Neviem ako ho z toho dostať.
Vezmite si hypotéku a Teslu na lízing, môže sa chlap chváliť tiež. Ale nie srandujem. Určite neodchádzajte z vašej prace, takú prácu akú máte v budúcnosti bude problém vôbec ľudí najst. Nech sa Vám darí.
A co tvoj muz vybudoval s ex? Ma nejaky majetok na SK? Máš po 30ke,ak chces dieta, tak by som snad aj utiahla opasky a do 35ky mala ten byt a potom hned dieta.
Tych 500k je slusnych, ale ziadna hitparada. Maly byt niekde v Prahe by sa hadam nasiel, hypo + bezucelovy
Dôležité je, že žijete spokojne a s láskou. Nemá dôvod sa cítiť menejcenne, ale ak je v štádiu, že bilancuje, aj tak mu to nijak nevyhovoríš😉Toto obdobie na chlapov prichádza bez ohľadu na finančné zázemie, to ti môžem zodpovedne povedať z vlastnej skúsenosti😂kríza stredného veku ako vyšitá😉
A inak je so svojim životom a prácou spokojný? Vadí mu to len v prítomnosti tvojej rodiny?
Inak, my máme tiež 10 ročné auto, druhé, novšie auto predávame, lebo už nepotrebujeme dve aj keď sme traja vodiči.
Nejak sme dospeli k tomu, že mať nové, drahé auto je totálna blbosť. Úplne zbytočná vec.
Nikdy nevieš čo druhý zažíva prežíva . Ja som čítala príbeh jednej neúspešnej modelky dnes úspešnej blogerky.písala ako sa stále porovnávala s hviezdnou modelkou čo bola jej vzor závidela jej bohatstvo kariéru to aká je štíhla krásna.... A nakoniec zistila že ta zena bojuje s recidivujucou rakovinou . Veľmi sa za seba hanbila a vtedy pochopila čo má v živote hodnotu a zmysel a tak vznikol jej blog ktorý inšpiruje ženy po celom svete.s mužmi je to ťažšie lebo ego .
Viaceri pisali rozne veci, ja odporucam manzelovi psychoterapiu, vy to nezmenite, on potrebuje zmenit pohlad na seba, na okolnosti a mozno prijat svoje krivdy z detstva, zranenia, ci vediet pomenovat a pracovat so svojimi pocitmi. Moj manzel je psycholog - psychoconsult.sk, robi aj online terapie a on sam si tym presiel a mat jeho vyrovnany postoj, pocit, ze nemusi nikomu nic dokazovat a je spokojny a vyrovnany sam so sebou a vie sa prijat a mat rad je moj sen to dosiahnut a ucim sa to pri nom a vdaka nemu kazdy den....lebo laska k sebe samemu a mat rad seba sameho je prva vec kde to musi zacat, potom nemas potrebu niekomu nieco dokazovat, porovnavat sa, zavidiet a podobne....drzim palce, kiezby kazdy presiel sebaskusnostnou terapiou a mal rad sam seba
@taty
Toto čo spomínaš je typické myslenie držgrošov, podľa mňa už mamona. Tiež som v mnohých prípadoch nechápala. Domov a nehnuteľností mali po milú Jarmilu, ale ani o koliesko viac salámy nemohla predavačka odkrojiť a kupovali tu najlacnejšiu šunku a syr, pripadne obed z konzervy, len aby sa ušetrilo. Ale všade bolo treba spomenúť novú plachetnicu.
@dkethe
Lyže dnes kúpiš v bazári pre deti za 20€, lyziarky tiež, niekto potrebuje mať aj pre úplného začiatočníka- dieťa lyže za 400€. Finančná gramotnosť nie je o drahom aute. Niekto investuje do pozemkov, celkovo nehnuteľnosti a nikto ani netuší, niekto si kupi za to auto, ktoré ma za 10 rokov polovicu svojej hodnoty ( a zožerie mu kopu ďalších € za servis, STK, benzín/naftu). Niekto potrebuje byt v značkovom a v najmodernejších trendoch, niekto je zas za udržateľnú módu a ma radšej svoj štýl a kupi si vec vtedy, keď sa mu ta predchádzajúca zničí. Niekto potrebuje žiť okázalo a niekto to ku šťastiu nepotrebuje aby ho niekto kvôli matérii obdivoval.
mne to pride ze zavidi... a teda neviem len sa pytam ale prenajom v prahe je lacnejsi ako hypoteka? oplati sa to?
Podla mna je super stanovit si nejake ciele (pre kazdeho je dolezite nieco ine) a ist si za tym. Dolezite je, ze sa clovek hybe dopredu. Ja som si tiez povedala, co by som do 30 chcela stihnut a dokazat a splnila som si to. Co je nebezpecne je zacat sa porovnavat s ostatnymi, zacat mozno trosku zavidiet (s tym prichadza aj ista zatrpknutost a pocit sebazlyhania)
Vzdy bude niekto mladsi, krajsi, mudrejsi, bohatsi a neviem este aky, ako ja, takze clovek by mohol cely zivot byt zdeptany a citit sa menejcenne.
Len manzela dalej podporuj, mozno je to len take chvilkove kedze prehupol cez tu “magicku” hranicu 40 🤷🏼♀️. Mna by teda namiesto auta ovela viac trapilo, ze nemam vlastne byvanie 🙈 (to je ale taka mentalita slovakov, ze byvat vo vlastnom, kedze inde v europe vela ludi aj cely zivot byva v podnajme).
Pozri. Miluje ťa a zrejme má dojem, že si z vyšších pomerov ako on dokáže ako chlap vasej rodine zabezpečiť. Asi to berie tak, že pri ňom trpíš, lebo ste "chudobnejší", ako tvoja strana rodiny. Myslím, že bude asi ten typ, ktorý by ti samou láskou zniesol aj modré z neba, no v keho očiach to zjavne asi nie je realita.
Netvrdím, že ty to tak chceš a on zlyháva, lebo to tak nie je. Ale príde mi to z tvojich slov tak, že to tak vníma on. Tam asi nepomôže nič iné, pen vaša vzájomná komunikácia. Tvoje uisťujúce slová, že si s ním šťastná tak, ako ste. Že peniaze a majetky nie sú všetko, že ti na nich nezáleží, lebo prachy kazia charakter. Proste dať mu tú istotu, že ako muž ti dáva všetkého dostatok, že si spokojná a viac nechceš. Ono to je asi viac o mužkej ješitnosti, ako o tvojom mužovi samotnom. Mne osobne to u chlapov príde také, že každý jeden je vo svojom vnútri "mačo" a nedajbože sa nájde niekto, kto je väčší.
@shinon258 presne....je super, ze maju rebricek hodnot, aj ze si zivot uzivaju, ale naozaj v 41 rokoch by uz mohol nieco mat aj svoje, podla mne ziju na relativne vysokej nohe a nic si nesetria....to je tiez dobre, najst taku tu rovnovahu...my tiez nie sme nejak narocni, ale mame svoj dom, 2 auta, kazdy rok si ideme na dovolenku k moru, aj si doprajeme, aj usetrime, a to som bola 8 rokov na materskej, manzel je vojak, mame 4 deti a ziadnu hypoteku....aj tu v okoli, ziadni extra podnikatelia, a vsetci to maju...ja sa necudujem tvojmu muzovi, ze sa tak citi...jasne, ze nic z toho by som nevymenila za rodinne stastie a zdravie, ale tak aj mat urcite materialne zabezpecenie....nielen rozbit vyplatu do tla, to vobec nie je umenie....
@katika9145 Nerozbíjame výplatu do tla, šetríme 🙂
Vieš ja tvojmu manželovi rozumiem. Tráviť čas s ľuďmi ktorí ti dajú pocítiť že sú viac lebo 'niečo v živote dosiahli' dá zabrať.
Ľudí ktorí majú peňazí toľko že ich môžu prehadzovat vidlami a napriek tomu sa držia pri zemi, nemajú to potrebu vešať každému na nos a nemajú problém trebárs zájsť na kávu do staničného bufetu je minimum. Väčšinou sa stretneš s nadradenostou, 'kto je viac' postojom a chvalenkarstvom.
Jedine riešenie je nájsť si sociálnu bublinu s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi ktorí nevidia zmysel života v hromadeni majetku a kontakty s rodinou obmedziť. Keď to 'rozoberieme na drobné' aký prínos pre tvojho manžela majú tie návštevy tvojej rodiny 1-3 za rok? Nevravím že je to prípad tvojej rodiny ale stretla som sa so sedlackym chovaním, že sa ťa napríklad partnerov bratranec z druhého kolena začne minútu po zoznámení vypytovať kde robíš, koľko zarobíš v čistom, či bývaš v dome alebo byte a či ten byt teda aspoň máš v súkromnom vlastníctve 😂 Ak nie si práve alfa samec s mam v p*ci postojom vie to s psychikou zamavat.

@dkethe A Ty si myslíš, že my si urobíme deti ako smetí a nebudeme schopní ich uživiť a dať im viac ako štandard? Neboj, aj tie lyže by sme im kúpili, aj ten bicykel, jazykový pobyt a všetko čo budú potrebovať a čo ich bude rozvíjať.