Manžel sa prestal o seba starať
Zdravím ženušky. Už som zúfalá a neviem čo robiť. Viete ako sa vraví, že žena sa po svadbe začne zanedbávať? Tak u nás to začal robiť môj muž. Chodili sme spolu 3 roky, rok z toho sme spolu bývali. Manžel, vtedy priateľ chodil do fitka, jedol, hygiena na 110%. Proste vždy vyžehlená košeľa, osprchovaný, voňavý, umyté zuby, chodieval k barberovi, proste sa o seba staral. Po svadbe som otehotnela, narodil sa nam syncek, no aj napriek tomu sa nezanedbávam. Cvicim, chodim behat, do fitka, zdravo sa stravujem, vzdy osprchovana, nalicena, o maleho aj o domacnost postarane, navarene, oprate. Muz chodieva do prace a ja som zienka domaca. Nestazujem sa, vyhovuje nam to tak. Avsak par mesiacov po svadbe si manzel prestal umyvat zuby. Normalne vydrzal aj tyzden bez použitia kefky. Musim nad nim doslova stat, aby si ich umyl. Jasne, ze mu vravim, ze s nim nebudem mat ani sex, ked kasle na hygienu.Vkuse mu smrdia nohy. Kupila som mu xy sprejov, deodorantov, no nic nepoužíva. Prestal zdravo jest. Ma rychly metabolizmus, tak schudol 20 kil. Svalov, nie tuku. :( Teraz nie, ze nechodi k barberovi, ale uz ho nedokazem dotlačit ani ku kadernikovi. Vyzera strasne. Kym na neho nekricim, tak si neda ani deodorant. Najhorsia vec, z ktorej sa mi najviac dviha zaludok je ta, ze po sebe nesplachuje, ked ide rano do prace. Vraj, aby nas nebudil. No mna zobudi ten smrad. Povedala som mu, ze sa s nim rozvediem ak so sebou nezacne nieco robit, ale vidim, ze to berie len ako reči. Rozvadzat sa ale nechcem, lebo inak je to ukážkový manzel a tatko. Vzdy so vsetkym pomaha, stara sa o maleho, zaraba peniazky, snazi sa, aby sme sa mali super. Vsetko az na tu hygienu. Žienky, poradte co s nim. Ja uz nevladzem. Dnes sme hore od piatej, lebo ma zobudil ten smrad. 🤢🤢🤮🤮🤮
@ali12377 konicky nema... on vlastne uz ani nikam nechodi... len z prace domov... a ked je doma, tak robi na dome, kedze byvame v novostavbe je tu stale nieco... ,ale nonstop ho prosim, aby si isiel zacvicit, zabehat, ze si dame pohodový vecer, nech si oddychne, ale nic.. proste asi ma ozaj nejaky psychicky problem, ale jedna vec je, ze schudol a zanedbal sa po fyzickej stranke... to by som prezila..,ale hygiena??? mne je z neho uz fakt zle... kolkokrat v noci nemozem dychat, lebo mi proste smrdi tém jeho dych... povedala som, ze mu davam poslednu moznost na nápravu a ak s tym nic neurobi, tak si moze vybrat navstevu psychológa, alebo rozvod...
A jeho otec je aky? Ze aky mal doma vzor. Mozno tiez takyto okolo domu pracujuci typ? Je introvert alebo extrovert? Moja svokra vzdy pofrfle na svokra, ze zas je v zahrade strceny a nikam s nou nechodi 🙂 Ale co vsetko dopestuje a aku maju krasnu zahradku oceni tiez. Na vylety si kamosku nasla. Podla toho, co hovoris, tvoj muz je starostlivy, pracovity, dobry otec, dari sa mu v praci.. a co by za to mnohe dali. Seba ma az na poslednom mieste.
Napriklad to nesplachovanie, ked v noci cural, robil aj moj muz. Mal doma vecko vedla svojej izby a zrejme mu to vadilo, ze ho splachovanie budilo. Mozno to tak robil aj niekto u nich doma, to uz som nepatrala. On je na svoj spanok strasne haklivy, doma wc tiez mame pri spalni a aj mna napominal, ak som sla na vecko v noci, ze nech najskor zavriem deklikom wc, nech pockam kym po splachnuti natecie voda, lez vyjdem z dveri, ze to tak menej rusi. Cize to nebolo ze je spindir, len prehnane empaticky, podla neho, na jeho sposob🙂 Ked vysvetlis, ze najst nesplachnute je ovela horsie ako sa skorej zobudit... tak urcite to uz robit nebude.
Ak odchadza do prace velmi skoro, kedze vy este spite, nema kvoli tomu naruseny aj spanok? Ked mate male dieta, ze sa aj v noci budite, nemusi byt dobre vyspany a aj z toho moze mat stav aky ma, proste nie je v chemickej rovnovahe. Mozno je unaveny, len ma tu obrovsku volu, vsetko robit, co treba. Toto si vsimni a nerataj s tym, ze tuto volu a zodpovednost k druhym ma v sebe kazdy.
Napriklad aj pravdivo sa pozri na vasu domacnost, nakolko mate rovnomerne rozdelenu starostlivost o dom, dieta, zahradu... Ja to mam mozno podobne trosku ako tvoj muz, ze som dobra, starostliva, vsetko postiham, co druhym na ociach vidim, u nas doma, aj synovcom... a seba zanedbavam. Nie preto, ze by mi muz nedal priestor, iba som taka makka, ze druhych predradim, staci, ze na mna kuknu s nevyslovenym zelanim, uz ho bezim na 110 percent plnit. Nie, neboj, nie je to, ze sa neumyvam, len som neschudla spat na svoju dievcensku vahu. a nemam uces, iba vlasy v cope 🙂 A pri zene je to tak, ze zas vsetci vidia ako prve a vytykaju tie kila naviac, alebo trebars aj to, ze nebola u kadernicky uz rok, lebo je to take nezenske.
Daniel Amen je taky neurolog, psychiater, ma vela popularnych kniziek o psychike. No a naj ovsia je o drakoch v nasom mozgu. V com sme vyrastali, formovalo nasich drakov. Ak nastava podobna situacia, ten drak v nas sa zapne a ak chceme byt v rovnovahe, musime sa to naucit rozoznavat. A toho draka, ak nam skodi istymi technikami vypnut. Napriklad stravou docielit zas chemicku rovnovahu, doplnkami stravy, cviceniami a pod. Tipujem, ze tvoj muz ma draka “Starostlivaka” - okamzite, kde treba, zasahuje, pomaha, nemysli na seba. Tohoto draka maju v sebe ti, ktori zazili traumu, alebo mali zavislych rodicov, napr. Aj alkoholika. Neustale ako dieta hladali riesenie pre toho zavisleho rodica, a vedeli, ze to riesenie je nenajditelne. Ak si v dospelom zivote nadaju pozor, tak akakolvek potreba druhych zapne ich draka a idu riesit...
Moze to byt tak, ze je mu vase dieta a ty natolko cenne, ze az za hranu robi vsetko pre vas. A vies, pozri pravdivo, co mu je odmenou? Zhnusenie z neho, ze nie je este ku tomu vsetkemu aj fyzicky dokonaly. Vyjadrujes mu vdaku za to vsetko ostatne? To by mu mohlo pomoct, tomu jeho drakovi Spravodlivakovi. A tiez nie negativny zhnuseny pristup, takym sa vytvaraju zranenia na dusi, je to mozno smiesne, no ak chces riesenie, tak skus byt aj ty viac hrava a diplomaticka. Nehovor mu, ze este toto, lebo sa s tebou rozvediem. Ale sprav z umyvania a sprchovania pre neho zazitok. Dar laskavosti, dar lasky. Trebars tym, ze ako ti povedali, ze si ho zatiahnes do sprchy s tebou, ze mu doprajes rozmaznanie a starostlivost, ktoru si, nech sa akokolvek cudujes, nedokaze dopriat sam. Alebo mu nachystaj vonavu vanu so svie kami a zmurkni na neho, ze ked maly zaspi, prides mu umyt chrbat. Proste sa o neho staraj ty, ak to z nejakych psychickych dovodov nedokaze sam. Naozaj, take je to jednoduche. Nevyzaduj, staraj sa, ocenuj, pochvaluj.
Ja osobne si myslim, ze ma psychicke problemy... Len treba prist na to ake...on si to asi neuvedomuje preto, ze je to asi nejaka choroba.
@jumama Dakujem... prave si ma rozplakala.....citim sa ozaj zle, lebo je to presne ako pises... ozaj je dobráčisko... najvacsi akeho poznam a az prehnane empaticky... a nechcem, aby to vyznelo, ze som leniva, ale ozaj on velakrat necha mna v noci spat a nakrmi maleho a o stvrtej uz budicek a ide do prace... fakt to bude skor tym, ze dava seba na posledne miesto... moj ocko bol rovnaky... :( pripadam si ako egoistka, ale asi aj som... tvoj prispevok mi velmi pomohol... presla mnou uzasna sebareflexia, tak som nakoniec aj rada, ze som sa tu zdoverila.. toto je prvykrat ked mi niekto na MK pomohol... dakujem ❤️
@jumama Wau, ale ze naozaj Wau. Dobre si to zhrnula, veľmi zaujímavý pohľad na vec. Toto je asi jedna z najlepších rád, ktoré som tu čítala 😊
Akože prepáč to mate spálňu v zachode🤦🏻♀️ co je toto za sprostý argument, keby ešte nesplachoval že šetrí vodu ok🤦🏻♀️😄 i tak každopádne na hlavu neumyvat zuby? A to mu ešte nik nepovedal ze mu smrdí z huby? Ja by som šla od neho kým sa nedá do pôvodného stavu, alebo aspoň tak do poriadku🤦🏻♀️
Ja si nemyslim, ze si sebec, skor on je posunuty viac smerom, kde nema byt 🙂 Ze to nie si musi povedat obcas aj on. Je to mozno tazke, ale najucinnejsie 🙂
@jumama to bol super prispevok
My sme s manzelom obaja taki ze... On hned starat sa riesit, ja nech som princezna a on robi (to ze potom sa vsade sťažuje ze on robi a ja dom princezna je vedlajsie :D) cize on bude doma na parkoch a chlebe (plus robota) navari nam, ale on si neda aby sme mali my, poodklada vsetko, posiela ma von s kamoskami
... A ja som podobna :D chcem dat pruestor jemu, priestor deťom, vsak mne netreba, ja sa ako matka mam starať a potom to dost vtipne vyzera u mad :D :D :D... Napr. Jedlo sa pokazi lebo kazdy chce nechat to lepsie tomu druhemu, von nejde nikto lebo kazdy chce aby ten druhy si oddychol a task dalej :D
@jumama napísať román o tom aký je starostlivý a pracovitý je jedna vec .veď autorka vôbec nepísala o tom,žeby ho kritizovala z tejto stránky.
Ten človek si neumyva zuby celý týždeň,až kým ho ona nenapomenie,že idú sexovať,tak by sa patrilo!
Preboha,veď to je des! Na to nie sú ospravedlnenia ako "myslí najprv na vás,aby vám nič nechýbalo a na seba až na poslednom mieste"
Tu je problém oveľa závažnejší. To naozaj sa ti zdá byť v rámci normy? By si to dala ty?
(Veď koniec koncov je to zlatý chlap, pracovitý a láskavý, dobrý otec,nepije,nebije ma)
Ja nehovorím,že ho má nechať,aj tu padli hlášky typu "ja by som pribrateho nechcela-to ako príklad čiste z estetického hľadiska)🙄ale ja by som dlhodobo toto bez riešenia nedala!!! Ani môj muž nie je napodobenina Davida,ale aby nedal základ hygieny,to by proste nebolo normálne!
Keby som mala takého muža a z nejakého dôvodu by som sa s ním nerozviedla, tak by sa rozviedol on so mnou. Pretože by som nedokázala mať s ním sex a byť v jeho blízkosti. Mňa keby chceli veľmi potrestať, tak by stačilo dať ma niekde, kde smrdí. Neznášam to.