icon

Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť

di228
7. aug 2022

Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?

Strana
z9
panelacikova
7. aug 2022

@di228 ja to vidím tak, že by bola ohromná chyba ho predať a vraziť tie peniaze do spoločného. navrhni manželovi riešenie, že spoločne inú nehnuteľnosť (už ako manželia), ktorá bude 50/50. tento byt prenajmi a z prenájmu si hraď aj hypotéku. manžel má pravdu v tom, že odkedy ste manželia (kedy ste sa brali?) pokiaľ on platil hypotéku, tak má nárok na polovicu čiastky hypotéky od svadby po rozvod.

panelacikova
7. aug 2022

@di228 no a už vôbec by som ho nedávala ako spoluvlastníka, v žiadnom prípade.... ak by ste sa rozviedli, tak radšej vziať pôžičku alebo hypotéku na daný byt (ak je táto alterantíva možná) a vrátiť mu polovicu hypoték, ale nedávať ho na LV. nehnuteľnosti idú hore, ty si byt kúpila napríklad za 50 000, rozvediete sa v roku 2035 dajme tomu a tvoj byt bude mať hodnotu 300 000. a ty ho budeš musieť vyplácať polovicou. bola by si hlúpa, toto nerob.

panelacikova
7. aug 2022

pardon, oprava príspevku o 17:53, mala som veľa myšlienok, zle som to sformulovala. nie "pokiaľ on platil hypotéku", ale celkovo má nárok na 1/2 zaplatenej hypotéky. lebo ste už boli manželia.

hipuska
7. aug 2022

@panelacikova no bacha, on platí na domácnosť. Tj.strava,.réžia..neplatí hypo. Ale, keďže sa hypo platí z BSM, bude mať pravdepodobne nárok iba na to.

di228
autor
7. aug 2022

@panelacikova neplatí mi hypo. Dava mi 350€ Do domacnosti cca pricom mame spolu 3 deti. Vydavky mesacne sa pohybujú okolo 1200€. Brali sme sa asi, ked aom mala byt 6 rokov. No a ja som na materskej, zachvilu rod.dovolenke. Cize do prace pojdem, az ked bude mat najmladší 2 roky. Preto dalsie hypo asi nereálna momentalne a ceny bytov v ba 😅 no neviem ci by sme dostali este nejaku

marca12
7. aug 2022

Uz teraz vidim ako krasne sa rozbieha debata. No napisala by toto zena,ze byva v muzovom byte a nechce ju za spoluvlastnicku,mala by tu stovky odpovedi,aky je ten jej chrapun a podobne. Nadhera zeny,gratulujem k vasmu zmyslaniu

panelacikova
7. aug 2022

@di228 jaj, ste v BA, jasné... takže aj nehnuteľnosť poriadne hodnotná. no neviem. na jednej strane ho chápem, pretože ceny idú neúmerne hore a fakt ak by ste šli od seba, tak má nárok len na polovicu všetkého od svadby... na druhú stranu by som ho na LV proste nenapísala... no bohužiaľ. keď ste sa brali, tak mal v prvom rade riešiť bývanie a potom deti.

len teraz nerozumiem. on ti dá 350 eur a výdavky máte 1200? ty popri MD zarábaš, či ako?

di228
autor
7. aug 2022

@marca12 neviem, ja som riesila byt skoro, chodila do prace, ked on si vyspaval do 12. Som povinná teraz skákať ako on píska?

di228
autor
7. aug 2022

@panelacikova Ano, nieco zarobím, plus som si odkladala z kazdej materskej vyššiu sumu a nejako to taham viac menej sama.

panelacikova
7. aug 2022

@di228 prosím ťa pekne a jeho zárobok? teda, ak ti to nevadí, ten je aký asi?

panelacikova
7. aug 2022

@di228 a tri deti, tak to je teda dosť... čiže on uhradí v domácnosti 350 eur a ty ťaháš cca 850??? tak potom čo chce? nerozumiem.

jonki
7. aug 2022

@di228 ja nemam pravnicke vzdelanie, no ak sa nemylim ma narok na polovicu sumy splatenej v case manzelstva.

( pravne nie moralne…)

jazula
7. aug 2022

Zareagujem rovnako, ako k relatívne nedávnej diskusii, kde boli role vymenené - nemáš prečo ho dávať na list vlastníctva, najmä ak do bytu ani neinvestoval, vtedy by som možno zvažovala podiel v závislosti od výšky investície. Ale chápem ho, že sa necíti úplne doma, hneď ako to bude možné, by som riesila ďalšiu (už spoločnú) nehnuteľnosť. Svoj byt ale nepredávaj (ak to bude možné), ale prenajmi. Nech nie je aj investícia do nového bytu neúmernou časťou na tebe.

panelacikova
7. aug 2022

@hipuska hej, zle som prečítala. ale veď chápeme sa asi 🙂 tak či tak, riešila by som radšej spoločnú nehnuteľnosť a túto hypotéku tiež vyňať a hradiť si sama. akurát tých 6 rokov, čo už boli manželia, by bolo predmetom delenia majetku. čo v BA asi nebude malá suma, ale iste lepšie, než ho dať na LV.
do prdky, ani toto nie je riešenie, lebo aj príjmy idú na polovicu....

lujza123
7. aug 2022

Prečo to tahas všetko sama.? Ako toto je na dlhší a úprimný rozhovor s manželom, mne to príde akoby ta využíva. Nechápem ako môže dopustiť ze väčšinu výdavkou v domacnosti ťahá žena na materskej a ešte si nárokovať na polku bytu do ktorého reálne nič neinvestoval.

panelacikova
7. aug 2022

@lujza123 veru, baba s bytom v BA mala ešte pred sobášom trvať na tom, nech sa priateľ posnaží, nájde si svoju nehnuteľnosť, vezme svoju hypo a až potom svadba. bolo by menej problémov :(

mikadooo
7. aug 2022

Príde mi to veľmi nefér od tvojho manžela. Hlavne ak ti neprispeje na bežný chod domácnosti, ale zato "platí hypotéku". Spísala by som si mesačné výdavky, strčila by som mu ten papier a opýtala sa ho, prečo si on myslí, že ja mám ťahať výdavky celej rodiny, keď on mi vlastne "platí hypotéku". Príde mi, že to bude trošku vychcánek ten tvoj chlap. Premýšľam nad nejakým riešením, napríklad keď ty si splácala ten byt 10 rokov sama, tak nech ďalších 10 rokov teda spláca on PLUS polovicu každomesačných bežných nákladov. V tomto prípade môžete byť spoluvlastníci. Ale veru zmluvu by som možno aj dala na papier pred právnikom... Alebo, ak by s týmto scenárom aj muž súhlasil, poradila by som sa následne s právnikom, ako spísať zmluvu, aby bol nútený tú hypo naozaj aj platiť, nie že sa na to vysere po dvoch mesiacoch lebo zrazu mu to bude jedno, keď už bude spoluvlastník. Nepoznám povahu tvoju ani tvojho muža, tak ťažko povedať, možno to s tou zmluvou preháňam. Takto by to ale bolo naozaj 50:50, keď tak túži byť spolumajiteľom. A zvyšné roky, ktoré potom ostanú, budete už splácať pol na pol🤷.

di228
autor
7. aug 2022

@panelacikova 😃😃 ani ja nerozumiem co chce. Zarobok ma ako szco cca 2tis mes v priemere. Zalezi ako sa snaží.
@mikadooo Tiez som rozmýšľala o niecom podobnom, nech plati vsetky vydavky na 1/2 ked chce, aby bol byt spolocny. Ide o to, ze on ako szco asi hypo lahko nedostane a cíti sa v nevýhodnej pozícii. Bola som ochotna nad tym rozmýšľať a viesť debatu, ale naposledy na mna zacal hučať a tam moja ochota viac menej skoncila.
@lujza123 Ja si to plne uvedomujem, on zarobí, da mi to minimum nutne a zvysok si odkladá na podnikanie.

denden77
7. aug 2022

na LV by som ho nedala, ani za nic 🤷‍♀️😎😁

mpg
7. aug 2022

@di228 Keď máte tri deti a dáva mesačne 350€, tak to nespláca hypotéku, ale dáva na výdavky (potraviny, drogéria a pod) pre seba a deti. To by bola veľká chyba dať ho na list vlastníctva a aj predať tento byt a ísť s ním do niečoho spoločného, pretože on si necháva asi 1500€ mesačne pre seba a na podnikanie a do domu dáva veľmi málo. Treba mu ukázať koľko sú mesačné výdavky, ak o tom nemá prehľad.

pandorra
7. aug 2022

@di228 neodporúčala by som to, nakoľko ceny nehnuteľnosti v Ba stále stúpajú a byt má niekoľko násobne vyššiu hodnotu ako keď ste ho kupovali. Veď keď tak chcel, mohol kúpiť nehnuteľnosti aj manžel, resp. ste si mohli kúpiť spoločnú. Ak by nastal rozvod, prišli by ste oveľa.

olimuc
7. aug 2022

Na LV ho nedavaj v ziadnom pripade a okrem toho ty si sa zmohla na byt a on, neschopna 0, ktora vyuzila, ze mas vlastne byvanie. Ked byval u teba, preco neinvestoval do niecoho, kde by mal prava? Prekvapuje ma otazka co mam skakat ako on piska? Hm tahas vsetko, byt je tvoj a on prispieva 350€… to by si dostala aj na tri deti na vyzivnom. Na co ho potom mas? On si odklada na podnikanie a este otvori usta a zvysi hlas …. Iba parkrat by zahucal a zbiera veci pri smetiakoch.

jarkap1
Autor odpoveď zmazal
nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
mpg
7. aug 2022

@di228 Niektoré ženy v takomto prípade sú spolumajiteľky firmy, takto on môže mať na firemnom účte sám už dosť veľkú sumu a je to len jeho. A ešte chce aj byt, kde v podstate nič nedal.

di228
autor
7. aug 2022

@nikolka1986 mierni slova. A co je na tom, ze tu mam foto? Spinim na neho, ze je nula? A kde prosim ta? Ked chces rýpať, chod niekde inde, ja na to naozaj zvedava nie som!

di228
autor
7. aug 2022

@mpg to zas nie, sama mu robim účtovníctvo, viem o vsetkom 😅

nikolka1986
7. aug 2022

@di228 Kde? V každom príspevku. Tebe to nie je trápne? Kľudne ťa tu môže niekto spoznať a dobre sa baviť na tom tvojom kastrátovi tvojim dočinením, byť ním, tak už mám zbalené a staraj sa.

marikaan
7. aug 2022

@di228 kolko rokov ste manželia?

di228
autor
7. aug 2022

@nikolka1986 Dakujem za upozornenie. Toho som si vedomá a nemam s tym problem. Maj Pekny vecer. Papa

Strana
z9