icon

Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť

di228
7. aug 2022

Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?

di228
autor
7. aug 2022
lenkadenisa
7. aug 2022

@di228 nezáleží kto koľko zarobí, či platíš hypo ty a on jedlo a podobne. odkedy ste manželia, má nárok na 1/2, peniaze sú spoločné, aj keď nemáte 1 účet.

sense
7. aug 2022

Nie, nedala by som ho na list vlastníctva a ak by mi vytykal ze on mi platí hypo lebo mi dáva 350chf a inak nič tak by som mu povedala ze neplatí hypo tebe, ale platí za seba režijné náklady a niečo málo na deti a ešte by som povedala ze keby dal polovicu na byt predtým ako ste sa zobrali a mali deti, tak by si ho tam bola zapísala.
Rovnako to platí aj opačne keby si byť kúpi za slobodna, nemá žiadnu povinnosť prepisovať nič na partnerku

marikaan
7. aug 2022

@di228 tu dobu čo budete spolu si može narokovať na polovicu sumy zo splatky hypoteky ak by ste sa rozviedli.

au1994
7. aug 2022

@di228 NIE! Hypo je na teba, nehnuteľnosť je na teba. Ty ho zapíšeš na list vlastníctva ako spoluvlastníka, ale keď sa rozvediete, nárokovať si bude na byt ako spoluvlastník tiež, kdežto platenie hypotéky zostane len na teba. Radšej si hľadajte niečo väčšie/lepšie, čo môžete kúpiť v rámci BSM, ale ja osobne by som na toto nepristúpila.

ayanamirei
7. aug 2022

dava ti 350€ a este ziape? byt je tvoj, a vyzivne by si dostala vyssie ako dava teraz, to si neuvedomuje? 🤦🏼‍♀️

ropucha6
7. aug 2022

@di228 predala a isla by som do vacsieho len, ak ma aj on cim prispiet, pripadne neviem, ci sa da u notara nejak osetrit, ze ty by si prispela vacsou ciastkou. Ak on plati 350E, tak logicky neplati hypoteku, nechapem, cim akoze argumentuje a nedala by som ho ako spolumajitela. Kde akoze dava peniaze?

jonki
7. aug 2022

@di228 ale ozaj v reale je to 350€/mes? Nenakupuje mimo to nspr potraviny? Neplati energie? Spolocne traveny cas-vylety/dovolenky? Ozaj je to 350x12mes. Lebo ak ano-je to ozaj divne. Ved to nie je ani na pokrytie nakladov-jeho pomerna cast za energie, polka za deti a polka za stravu/oblecko pre deti-kebyze chcel argumentovat polovičným posielaním sa. Uz nehovoriac o jeho strave( aj v prioade ze obedy si kupuje z vlastneho)

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
di228
autor
7. aug 2022

@jonki ja varim doma. Na obedy chodi domov a ozaj 😊 max niekedy nejaky nakup, ked ma veselú naladu 😊 detom kupujem vzdy ja, co potrebuju. Ked ideme niekam von na obed platim vacsinou ja, ked nemam zaplati on

bosorka2302
7. aug 2022

@di228 nikdy by som to neurobila. Ved hadam sa lubite a veri ti ze ho nevyhodis. Mne to zavana skor spekulaciou v pripade rozchodu/rozvodu

di228
autor
7. aug 2022

@neanonymna nic mu nedavam najavo, normalne žijeme ako doposial. Myslim ze z jeho rodiny ho skor naťahujú…

di228
autor
7. aug 2022

@ropucha6 odkladá, mozno uz na svoj novy byt 😊 ale nie. Odkladá si na podnikanie

katka2602
7. aug 2022

@di228 prosím ťa aon čo robí s 1650€ ? Keď zarobí 2000 a tebe dá 350? Odkladá ich niekde? Alebo ich len tak utráca? Ja nám tiež byť, získaný pred manželstvom a manžel di he velmi dobre vedomí, že na ten byt nemá žiadny nárok. Ty si si byť vedela kúpiť a on? Nič?

jonki
7. aug 2022

@di228 uvedomujes si ty/on ze tych 350 mes nepokrýva ani jeho záväzok v zmysle starostlivosti o jeho deti a jeho existenciu v tom byte+strava? Rozpravali ste sa o tom?

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
silvike
7. aug 2022

@di228 A Vy by ste tak chcela zit ? Ze nie vo svojom ale v manzelovom ? Ze vy by ste vlastne nemala nic lebo manzel nadobudol sam pred manzelstvom. Podla mna ked su uz raz manzelia, tak sa maju v prvom rade snazit mat nieco NASE. Ved snad aj dieta mate SPOLOCNE. Nie len moje alebo tvoje. Ale nase. Tak snad aj s byvanim by ste to vedeli takto poriesit. Mne by sa v cudzom nechcelo byvat a ani by som nic extra do toho nevrazala veru.

jonki
7. aug 2022

@silvike ale on ba tom este v podstate v pripade rozvodu zarobi. 350 mesacne nepokrýva jeho pomernú cast starostlivisti o deti a nakladov na jeho existenciu v byte. No z právneho hladiska ma narok na polovicu casti penazi kt idu do hypo v case manzelstva ( a tu hypo neplati). Ak autorka pise crlu pravdu a nemaju napr zrusene BSM.

silvike
7. aug 2022

@jonki Sak v poriadku. Jedna vec su tie financne zalezitosti (hypo, naklady, a pod.) Ale ja sa pytam autorky ci by ona bola spokojna keby zila v cudzom byte. Zeby nebola vobec vlastnikom. A ani by to manzel nejako neriesil. Ako by sa tam citila. Ci by jej to nevadilo.

panelacikova
7. aug 2022

@di228 nedočítala som všetko, takže sa ospravedlňujem, ak budem po niekom opakovať, ale ak ti on platí 350 a zarobí cca 2000 (mínus teda nejaké výdavky), tak on ti prakticky platí také slabšie výživné na 3 deti.... ak sú teda všetky tri jeho, predpokladám, že áno. všetko ostatné ťaháš ty. na čo ti bol taký manžel? 😲 a ešte po tebe chce polovicu bytu v BA...

jarkap1
7. aug 2022

@silvike ale on na rekonstrukciu neprispieval, nic nekupoval a takisto ani nenavrhol(minimalne pocas jej MD a RD), ze bude platit hypoteku on. Normalne celu, nie ze jej posle "nejakych" 350 a vybaveno.
Mozno vtedy uz by bol na LV...

jonki
7. aug 2022

@silvike ale to sa neda oddeliť, su predsa rodina. Ide to ruka v ruke. Kazdopadne teraz z toho vychadza ten muz lepsie ako ona. Ved v pidstate ona ho zivi a ubytováva. Otazka by mohla znieť aj-nemalo by mu vadit ze ho dotuje zena kt je na materskej dovolenke. Nemalo by mu vadit ze sa on nedostatocne financne podieľa na starostlivosti o vlastne deti?

silvike
7. aug 2022

@jonki Ja som sa pytala autorky na ine.

lienka.7
7. aug 2022

@di228 ani nebudem citat ďalšie príspevky ame v žiadnom pripade. 10 rokov splácať hypo a teraz chce byt majitel? 🤣🤣🤣 by som mu povedala, aby na to rýchlo zabudol.

panelacikova
7. aug 2022

@silvike síce si sa pýtala na iné, ale ja sa môžem opýtať teba: keby ty si si kúpila byt za slobodna, splácaš ho cca 7 rokov, potom sa vydáš, 2 roky ste manželia, máte za tie roky 3 deti... a on tebe, žene na MD hodí z 2000 zárobku mesačne 350 na stôl a VŠETKO ostatné ťaháš ty, pretože si zrejme šikovaná a popri MD zarábaš, nevadilo by ti to? a ešte by začal naliehať, aby si mu polovicu toho bytu, ktorý si ty kúpila pred rokmi za smiešnu hodnotu (pretože dnes stojí minimálne 2x toľko), prepísala? fakt by si bola taká hrdinka a s láskou mu prepísala polovicu bytu? a on by ti aj naďalej hodil 350 eur ako psovi kosť?

tykat
7. aug 2022

@di228 tak este pridam jeden aspekt ...on ako SZCO ruci celym svojim majetkom takze by ste teoreticky mohli prist o 1/2 bytu ak by sa nieco stalo.
Ak nie tak ma niekto opravte

janinah
7. aug 2022

Zarobí 2 tisíc a vydá mesačne 350? však on musí mať dosť peňazí,aby si kúpil minimálne poriadnu chatu,ak chce niečo vlastniť.Nerobíš dobre,že si ukázala aká si šikovná a všetko ťaháš sama.Mala by si to zmeniť,si účtovníčka,tak mu vystav účet čo všetko a z akých peňazí sa u vás platí a kto kde ako a na čo šetrí.

jonki
7. aug 2022

@tykat podla toho ako maju BSM ale ak by bol ma liste vlastníctva bytu a nemaju BSM zrusene tak ano.

ursula22
7. aug 2022

@di228 dáva ti 350 mesačne na domácnosť? a ty máš výdaje 1200 mesačne je vás 5. to znamená, že ťaháš 5 ľudí 850 € mesačne. Pýtaj od neho aspoň 1000 € a viac si šetri pre seba a deti do budúcna

lienka.7
7. aug 2022

@mikadooo byt pred 10 rokmi stal mozno 80.000, teraz aj 150.000. Preco by sa mal len tak stat spolumajiteľom? Ešte s jeho postojom? Vsak väčšinu aj tak plati @autorka.
Pánko tak pride k pekným peniažkov keby niečo, a ešte ho autorka bude vyplácať z vlastného bytu? Navyše ma aj tak narok na polovicu splátok, hoci hovno plati. Tak co vlastne chce? Vychcanec jeden👎👎👎