Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť
Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?
@panelacikova sme spolu 13 rokov tusim, takze nejaky podvod to zas nebude 😊 Svadbu som nikdy nemala ako prioritu, len ked zacala dcera chodit do skolky, vadilo mi, ze ma ine priezvisko, plus ak by sa mu nieco stalo, ja by som nebola chránená. Kedze vsetko medzi nami fungovalo ako v manželstve, chcela som vystupovať ako manželka. Tak sme si po 2 detoch povedali, ze sa vezmeme a spravili sme malu svadbu.
To s tym podpichovanim je pravda. Maju totiz v rodine jednu skusenost. Ujovi kupili byt rodicia, žil tam so zenou. Po 3 detoch od nich odisiel, lebo mal milenku a nechal byt zene. Preslo 25 rokov. Ona pred 2 mesiacmi predala byt za 300tis. Detom dala po troske a odisla do rodnej krajiny byvat. No a ujova mama, mužova babka, podpichuje mojho muza ze skonci ako on..blaboly, uz sa mi to ani nechce riesit, nakolko východisková situacia je uplne ina. Mozno aj on ma nejake blbe obdobie teraz..uz som mu povedala, ze zmena na lv sa konať nebude, tak nech sa zariadi inac. Ked navrhnem o rok na full time, mozme poriesit dalsiu nehnutelnost.
Pockam este, ako sa navýšia poplatky za skolku, pripravim excelovsky súbor so všetkými výdavkami a pekne si to podelíme. Nebudem ja jeho lutovat, ze on ma velke vydavky. 👌
Tak ako má on svoje financie a nedáva výplatu do spoločných penazí, otrčí Ti len 350 éčiek, tak je normálne, ze Ty mas svoj byt, ktorý si si nadobudla este predtým, ako ste sa vzali. Vedel to, rešpektoval...čo sa teda odrazu zmenilo??? V ziadnom prípade ho nedávaj napísať na LV. Ak chce svoju nehnutelnost, tak nech dvihne riť a zabezpečí si ju. Blbý ale nie je, vdaka Tebe by prisiel na pekné peniažky pri predaji bytu...napr. v prípade rozvodu...aaa mal by Ťa v hrsti, pretože uz by si ho nemohla vyhodiť, špekulanta.
@di228
@di228 tieto dnesny muži su j.bnuty 🙈
Kamoške ex platil 150 eur výživne a raz medzi rečou mu povedala že ide do banky, vložit na účet aby odisiel v čas hypoteka. Odvtedy rozpraval jej, že on plati jej hypoteku a musi ho zapisat na list vlastnictva... 🤣 chalanisko skúša... ja by som nikam ho nezapisala, ale napriklad my mame rozdelene nehnutelnosti, mám aj ja, aj on.. a svätý pokoj
@di228 ja by som odporučila zrušiť BSM, pre istotu. On má živnosť, píšeš že nerizikovú, ale predsa ručí všetkým čo ste nakúpili už ako manželia. Čiže aj napríklad novým autom, ktoré sa rozhodnete kúpiť "pre rodinu" (alebo ste možno len nedávno kúpili, píšeš že máte 3 deti do 6 rokov, 3 sedačky do bežného auta nevojdú, to je bežná "zmena" v rodine, keď je tretie dieťa na ceste).
Samozrejme na LV by som ho nedávala.
Či sa rozhodnete "doriešiť" vyrovnanie financií za tie 2 roky manželstva je na vás (u Teba polovica z výšky splátok hypotéky za TVOJ byt, u neho zas polovica peňazí, čo zostala v jeho podnikaní).
Ako si dohodnete financovanie domácnosti je samozrejme na vás. Vedieš mu účtovníctvo, určite vieš vymyslieť spôsob financovania tak, aby bol férový pre obe strany. Nie som si istá, či 50:50 je fér, nevidím vaše konkrétne čísla a nepoznám ďalšie informácie. Jedno je však isté, on využíva Tvoj byt, takže máš mu "právo" to zohľadniť v rozpočte vo financovaní. Či Ty máš nejaký priamy osoh z jeho živnosti, to neviem.
To len mne sa zdá, ze na tebe parazituje? Byt mu v žiadnom prípade neprepisuj a hlavne zvys jeho príspevok do domacnosti. Asi by som sa poradila s právnikom, ako to ošetriť, aby to bolo aj na papieri, že hypo platíš výhradne len ty aj počas manželstva. Mne on príde ozaj ako parazit.
@di228 ten ujo byt dostal darom - bol jeho , tvoj mal prd a aj ma, tak to ho nemusia podpichovat je v uuuuplne inej pozicii... on to nic uz ma a ani sa nesnazi postarat o vlastne deti, a este drzo pyta ... a neda sa porovnat zo zenami na materskej/rodicaku tie sa staraju o deti, domacnost ..on ani no!
A ked uz sa stavia do pozicie skor tej ujovej zeny, ze tvoj byt preda,detom mozno da troska a zvysok paradne zhrabne ako tetuska
@di228 neblázni... Ja som tiež kupovala byt ako slobodná, rekonstruovalii sme ho už spolu, ale vlastníkom som ja. Ani náhodou na tom nebudem nič meniť, byt ak niekedy prepíšem tak jedine na deti. Ale my sme to už mali vyjasnenie pred svadbou, manžel zase doniesol do manželstva auto a chatu, ostatné veci sme nadobudli spoločne. Ak by sme kupovali spolu, tak je na LV, ale takto?
Nebuď hlúpa, nerob žiadne zmeny, toto je čudná požiadavka od manžela. Nejako to smrdí spekulaciou.
@di228 ak by som kúpila spoločnú nehnuteľnost a zobrala si s manželom spoločnú hypotéku, musel by platiť polovicu hypotéky a polovicu nákladov na domácnosť. Vtedy by som nemala problém, aby sme boli spoluvlastníci. Ak by som vložila peniaze z predaja bytu nadobudnutého pred manželstvom do spoločnej nehnuteľnosti, trvala by som na tom, aby som vlastnila zodpovedajúcu pomernú časť nehnuteľnosti a za žiadnych okolností by sme neboli majitelia a každý by vlastnil polovicu bytu. Takže ak by sme zobrali hypo na polovicu bytu a druhu polovicu zaplatili z predaja môjho bytu, tak by som vlastnila 3/4 bytu a môj manžel iba 1/4. Tak to jednoducho funguje. No a ak on ma narok pri rozvode na polovicu splátok hypotéky (ktorú reálne neplatí a je otázne ci jeho 350€ pokrýva jeho náklady), tak ja predsa ako manželka mám nárok na polovicu jeho peňazí, ktoré si odklada na podnikanie
Neprecitala som uplne vsetko, kazdopadne davat mi chlap 350e pricom by sme mali spolu este deti..... A narokovat si na byt popri tom?.... Zeeee fuuha... Keby si ty davala 350 a on 1500 ok, to chapem. Podla mna ani 50/50 nie je fer.. Pokial sa ty staras o deti a domacnost, je fer mozno 70/30 no opacne jak to mate teraz...kedze chce byt na LV🤦🏻♀️On si setri? To by si si mohla aj ty, keby..................
Btw- Ja si myslim, ze chlap by mal tahat viac. Neviem co je toto za doba... Vela krat vidim, ze zena zarobi napr. 700 a muz 1700... Maju napr. 2 deti...... a "muz" PRISPIEVA.... To je inak zlatucke od neho JUJKY 🎉
My s manželom sme boli v podobnej situácii, len opačne. Manžel ma neskôr ako spolumajiteľku pridal.
Iné to bude asi len v tom pohľade na vec. My si 100% dôverujeme a nemáme strach aby sme jeden druhého nejak podrazili. Ak ty v ňom 100% dôveru nemáš tak to nerieš a naopak, ak on má dôveru v teba a váš vzťah tak to nech to nehrá na patriarchu a žije si spokojne ďalej život po tvojom boku.
V podstate moze byt rad, ze ma strechu nad hlavou a neriesil hypoteku, ze vacsinu platis ty ...Si hlava rodiny, ktora sa stara o vsetko a on si pripada asi menejcenny čomu sa čudovať pri podpore rodiny nemôže...mne osobne by bolo trapne "byť u niekoho na navšteve", "poistiť sa" urobenim dieťaťa a ked uz som u teba tak dlho, tak na mna prepis byt. Cisto hypoteticky, kto by platil vsetky tie poplatky pri (spolu)prepise , asi ty, veď tvoj byt :D
@martul už tu to isté čo ty písala iná prispievateľka, ale je to nezmysel, nájdi mi tému, kde svorne všetky ženy radia tej, ktorá sa nasťahovala do mužovho domu alebo bytu, že má na neho tlačiť, aby ju dal na LV, čiže jej daroval polovicu majetku, ktorý mal ešte ako slobodný. Taká téma totiž neexistuje, netvrdím, že sa tam pár príspevkov nenájde, ale väčšinou jej radia, aby si ešte pred uzavretím manželstva aj ona kúpila byt a prenajala ho, takže to rodinný rozpočet nenabúra, byt sa spláca sám a každý z manželov má nejakú nehnuteľnosť. Ak by sa niečo medzi nimi stalo, každý má kde bývať, ak nie, môžu ich predať, investovať do spoločného domu, alebo ich nechať deťom. Nikdy by som takú sprostosť neradila, už len preto, lebo mám dospelého syna, ktorý si spláca ako slobodný hypo, prečo by mal polovicu bytu niekomu darovať len tak.
@pajdab mne toto hlava neberie, mne dával dospelý syn dve stovky, kým u nás býval. Ja som ich nepotrebovala, odkladala som mu ich, ale aby mal pocit, že bývanie nie je zdarma a to nemal žiadny full servis, dokázal navariť, aj upiecť, pokosiť, pral si svoje veci sám. Manžel autorky témy má tri deti! Veď neviem, či by výživné nemal vyššie. A ešte si nárokuje byť na LV....no zlatý...
@elizabet173 no vidis dneska muž ma skvely život... pár stoviek, full servis , pracu nemusi prisposobovat detom a v podstate chodi po svete ako majster sveta...
byt daj do podnajmu peniaze do noveho domu kt budes mat spolocne s manzelom -vase spolocne .. budete mat daco do buducnosti pre deti a ak tak dobre zaraba tak nebude problem s hypo ... ak nebude suhlasit spis nakalady ake mas a tu smiesnu sumu co ti daval aby vedel ze tebe nic nesplacal ... a razne pripomen ze to nieje tvoje ale vasich deti
@zemiakovysalat keď mu to nejaká žena umožňuje. Pri mne by mu to rozhodne nehrozilo
@zirafkasaska otazka mimo temu, ake ono to je fakt tak, ze by mal muz narok po rozvode na polovicu splatok hypoteky platenej od svadby? Aj ked je hypo a nehnutelnost pisana na zenu a zena to plati zo svojho osobneho uctu a svojich penazi?
Len ma to zaujima, pride mi to nespravodlive. V tomto pripade by bol prenho rozvod vyhra.. (len uvazujem)
@jarkap1 nič take že svoje peniaze v manželstve neexistuje. Ano má nárok...
@zmrzlinka2021 ok, ja sa len pytam lebo ozaj som to netusila. No vieme, ze v tomto pripade peniaze niesu spolocne. A v mnohych inych manzelstvach takisto.

@di228 ja som v opačnej pozícii,muž postavil dom za svoje a skolaudoval pred svadbou. Mne by to bolo divne,keby ma dal na LV,ale zas chápem manžela,tiež sa tam akosi necítim doma a keď ma vyhodí,nemám nič.