Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť
Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?
@zemiakovysalat pekne vystihnuté. Úplne trefné. Pridám ešte jednu situáciu tiež zo života - byt po rodičoch, počas manželstva sa na LV pridal aj manžel. Prerábky, spotrebiče, nákupy, výlety platila manželka, manžel platil nájomné. Z jasného neba láska ako hrom a má milenku, rozvádzať sa nechce (nemá zbytočne peniaze na rozvod), z bytu sa nechystá odísť (nemá kam) a do ponožky všetky peniažky odklada už roky, ale nemá vraj nič. Chúďa jedno malé
@veronikakos cize ak pride k rozvodu, ty sa celeho bytu zrieknes a odstahujes sa?
@jarkap1 podľa mňa nie, nikdy som sa o to nezaujímala, nasla som to tu v diskusii a písali to viaceré. Ale logicky mi vychádza, že ak by vedel preukázať, že platil veľa resp všetko, pretože manželka nemala príjem (napr z dôvodu materskej resp. rodičovskej), tak by určite mal mat nárok na nejake vyrovnanie pri rozvode. To nie je samozrejme tento prípad
@di228 Nič by som nemenila. Na katastri nech je zapísané len tvoje meno.Byt si nechaj písaný na seba. Ty si platila hypo. Je tvoj a je to majetok pred manželstvom. On ti neprispieval na hypo. Teraz platí malú čiastku,,, veď 3 deti + on... ???? Zrejme má zajačie úmysly, že odíde od teba a vyplatíš mu polovicu bytu. Takú hlúposť neurob. Je vela špekulantov- chlapov. Ak chce, aby ste mali spoločný majetok, nech teraz kupi byt a budete spolu ho platiť. Terajší byt by som dala do prenájmu, ako i písali vyššie. Ty sa zabezpeč.
@di228 isto odkladá na podnikanie?? je to veeeľmi malá suma, čo ti dáva do domácnosti. Trvala by som na zvýšení sumy... a tým pádom tebe hypo neplatí. Akoby by platil len na jedno dieťa. Nedaj na sebe rúbať drevo. Z toho vvyplýva,že on má všetko prešpekulované. Ty si nemíňaj všetky peniaze! Musíš mať i rezervu. Povedz že nemáš, nech platí on stravu....
@di228 veľmi múdre rozhodnutie... všetko na polovicu. Aj by som si spísala, kolko € som platila za hypo, kým som s ním nebola- spoločná domácnosť, manželia.... aby nemal nárok na majetok dovtedy... On špekuluje. To, že jeho rodina mu vyčíta, že skončí ako jeho ujo, je ich problém a povedala by som mu, že nie je to váš problém.
@jarkap1 áno je to tak. Nemá čo platiť splátky za vlastný majetok zo spoločných peňazí. Preto som autorke odporúčala zrušenie BSM. Zároveň ona má nárok na polovicu zisku z jeho živnosti, za tie roky čo sú manželia. Len je otázka aký má on zisk a čo s tými peniazmi robí.
@di228 kolko zo zisku to dava?
Ako pise @zltalienka ?
Na co setri? Na svoje podnikanie? Tak v podstate teba okrada...
@silvike vieš, keby manžel @di228 od začiatku spoločného bývania (ešte ako priatelia) sa staval k financovaniu spoločnej domácnosti rovnakým dielom ako ona, tak aj ona by sa na tú jeho požiadavku prepisu bytu na neho pozerala inak.
Ale, on roky investoval do spoločného žitia nevyhnutné minimum.... ona od začiatku dávala do vzťahu všetko čo mala ...byt, zarobené peniaze, materské, rodičovské....a on? 350€ zo zarobených 2000€....on nedáva všetko, on si necháva zadné vrátka. Tak čo za to čakal?
@zltalienka polku bytu. Lebo vsak je manzel a mali by to mat napoly. Lebo v pripade rozvodu slonci ako ten jeho ujo co kto. Ako mu povedala rodina.
@di228 by asi musela spadnut na hlavu aby mu len tak prepisala polku bytu a v prípade rozvodu ho potom ešte aj vyplacala 🤣🤣🤣
Napisem to strucne: tvoj muz je vychcany - nielen ze necha manzelku tahat domacnost, este chce zadarmiko polku bytu do ktoreho nic nevrazil. Gentleman na pohladanie
@lienka.7
@jarkap1 ja by som k tomu dodala, že ona má zase zároveň nárok na polovicu jeho zisku. čiže pokiaľ on nijakým spôsobom nedokáže, že jej dával dostatočne na živobytie, nájom, atď., tak by mal problém tú polku hypo vysúdiť. teda, polka hypo mu patrí právom, na druhú stranu, jej patrí polka zisku z jeho firmy od termínu sobáša. ale bohvie, čo je to za vychcanca a ako si to kde zariadil.... hoci autorka tvrdí, že ona mu robí to účtovníctvo a on tie peniaze reálne má.... v každom prípade byť na jej mieste, ani sa nevydávam v takejto situácii, pretože túto almužnu jej platí iste celé roky (ak nie menej) a ona to ťahá zo svojej šikovnosti (pravdepodobne sa venuje účtovníctvu vo všeobecnosti).
alebo, už keď sa vydala, rozdeliť BSM. následne požiadať o výživné na deti a seba + požiadať ho o príspevok na energie a živobytie (jedlo, drogéria...). potom by boli fifty/fifty. žiaden prepis bytu, no iste....
@panelacikova nevieš ako je to so ziskom pri SZČO? Dáme do nákladov i to i hento, z príjmov je polka bez bločku....a výsledok je taký, že zisk je + - 0€. Keby mal vykázaný zisk 2000€ mesačne, tak by nemal problém získať hypotéku, aj keď je živnostník. Ešte sa môže stať, že ak by náhodou došlo k rozvodu, tak on bude ten, čo stále málo zarábal (ukáže daňové priznania) a aj výživné na 3 deti vyjde smiešne nízke.
@marca12 Čo ti ja viem. Môj manžel kúpil byt na hypo, keď sme ešte len spolu chodili. Vybrali sme ho spolu, prerobili a ja platím nájom a energie. Keď sme sa vzali a refinancovali, som vedená ako spoluručiteľ.... No nie som spolumajiteľ. Ani som to od neho nikdy nežiadala. Mám k nemu dôveru.
@zltalienka akože ja sa v tom nevyznám, nie som z oboru. ale je mi jasné, že človek ak chce, "čarovať" dokáže. tiež poznám prípady, že oficiála tržba okolo 4-5 tisíc, čiže aj po odrátaní nákladov a investícií musel byť celkom fajn zisk, no na papieri nula... ale autorka tvrdila, že ona mu robí to účto a že on tie peniaze má. ale kde ich má, to vie len ona a on...
@silvike ešte zareagujem na Tvoj prvý príspevok: 'A Vy by ste tak chcela zit ? Ze nie vo svojom ale v manzelovom ? Ze vy by ste vlastne nemala nic lebo manzel nadobudol sam pred manzelstvom. Podla mna ked su uz raz manzelia, tak sa maju v prvom rade snazit mat nieco NASE. Ved snad aj dieta mate SPOLOCNE. Nie len moje alebo tvoje. Ale nase. Tak snad aj s byvanim by ste to vedeli takto poriesit. Mne by sa v cudzom nechcelo byvat a ani by som nic extra do toho nevrazala veru."
A čo on spravil za 6 rokov spoločného bývania, aby nežil v cudzom? Aha, už viem. Autorke 3 deti, aby sa o ne kompletne starala, lebo to čo prispieva nie je na inkaso a stravu pre dospelého človeka a sebe svoj zárobok odkladal do vrecka, pardon na ďalšie podnikanie. Aj vonku ju nechá platiť, on zaplatí až keď jeho žena nemá.....
Za mňa je toto úplne iný prípad ako keď sa žena vydá za muža, ktorý už nehnuteľnosť má a ostane potom doma s deťmi....a prispieva do rozpočtu iba materskou a potom rodičákom, ktorý bol donedávna 370€ (aha ho, viac než tuto "pán") + samozrejme sa stará o deti a domácnosť. Takáto žena síce po právnej stránke veľa z nehnuteľnosti nemá (tu polovicu zo splátok), ale po ľudskej stránke áno, lebo ona dáva do toho manželstva VŠETKO, čo aktuálne vie a môže dať. A to je veľký rozdiel.
@zltalienka No ved preto vravim, najlepsie si zariadit NASE. A nehandrkovat sa kto co viac menej...ale ked citam tie komentare...manzelstvo=obchodny vztah
Ja Vas tiez nechapem zeny 🤦🏼♀️ ked toto napise zena ze nema s manzelom byt na polovicu, tak uz je pre Vas vypocitavy, ale ked sa zena opyta ci ma dat muza na LV tak v ziadnom pripade . 🤯 It blow my mind
@marca12 Zabudla si na dôležitú skutočnosť, a síce že on je zárobkovo činný a prispieva na 5 člennú domácnosť v BA 350€ mesačne a ona je na materskej s tretím dieťaťom. Skús mi vysvetliť, z akého dôvodu by mu mala ešte aj darovať byt.
@hendikep Na Slovensku je v obrovskej väčšine prípadov na materskej žena, čo výrazne ovplyvňuje jej možnosť zarábať a budovať kariéru. Netvárme sa, že muži a ženy sú si z tohto pohľadu finančne rovní, jednoducho to nie je fér. Podstata manželstva vo fin. ohľade je, že aj keď sa jeden partner stará o deti a teda nemôže pracovať, zárobky druhého partnera patria celej rodine, takisto ako zárobky druhého partnera budú spoločné, keď bude dieťa v škôlke a škole. To zjavne nie je tento prípad, ona je na materskej, ťahá rodinu aj finančne a on "šetrí". A ešte mu má darovať byt. Vrelo dúfam, že nebude tak hlúpa.
Autorka, mna by iba zaujímalo, akú ma tvoj muž vlastne motiváciu otvárať danú tému. Veď predsa ak máte normálny fungujúci vztah, čo ho k tomu vedie? Ja osobne by som toto riešila, len ak by som mala zajačie myšlienky a tušila, že bude pre mna v budúcnosti výhodne vlastniť polovicu tvojho majetku. Keby som si bola istá vzťahom, že ma budúcnosť, nie je jedno, na koho ke byt písaný? Ak tak budete spolu do konca života. Ak by sa ti niečo stalo, deti tvoj manžel a tvoje dieťa - kde je teda problém a čo je motiváciou?
My sme tiež z BA - ja mám sama jeden byt v centre, písaný len na mna, kúpila som ho hneď ako som začala pracovať, za slobodná, písaný na mna, aj keď sme tam bývali s mužom. Druhý, veľký tiež v centre sme kúpili o dva roky na to ako manželia - písaní na nás oboch. Síce plánujeme kúpiť ďalšie, tiež ako manželia, ale napriek tomu si môj manžel nikdy nenarokoval na ten prvý byt. Aj keď celu jeho réžiu rieši on. Načo aj? Sme manželia, sme si istí, že chceme byt spolu, lubime sa a ťaháme za jeden povraz.
@kvetinka719 Keď to berieš tak ako píšeš, tak aká je motivácia tej ženy, keď mu teda tak dôveruješ, tak prečo majetok nie je spoločný? Logika level 0,01 :D

@jarkap1 Fuuha amen tma🙏🏻🙏🏻🙈🙈