Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť
Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?
@nikolka1986 asi sme sa nepochopili. Skús prečítať ešte raz. Alebo s porozumením 😉 okrem toho, pri aktuálnom vývoji je možné, že ho predám a kúpime ďalší spoločný. Myslim, že tým je dôvera vyriešená 😉
@kvetinka719 Myslím, že ťa @nikolka1986 pochopila dobre, respektíve si to zvláštne opísala ty sama. Je naivné domnievať sa, že keď partnerom funguje vzťah dnes, tak to bude rovnako aj o 20 rokov. Samozrejme to každému z celého srdca doprajem (obzvlášť sebe 😅💙), ale realita je, že ľudia sa menia. Ani my nie sme ten istý človek, ktorým sme boli pred 10 rokmi, vyvíjame sa a naši partneri tiež. To môže dopadnúť aj tak, že nedožijeme spolu, i keď je teraz vzťah absolútne harmonický.
Preto ani ja nerozumiem tvojej logike, keby si si bola v tej dôvere ku partnerovi taká istá, nemáš problém sa podeliť aj s majetkom spred manželstva, o tom hovorí Nikola. Nijako sa to nevylučuje s tým, že je to zlý nápad a jednoducho to netreba robiť.
@zoro9836 Aspoň si sa vyfarbil, ty "nemenované etnikum". Chcela by som ťa vidieť, internetový hrdina, ako by si sa ty vyhrabal z osady, keby si sa tam narodil. Tie deti koľkokrát nemajú ani možnosť psychomotoricky sa vyvíjať, lebo nemajú napríklad kde loziť, ak je zima a špina, mama dieťatko na zem nepoloží. Tam niekde to začína (o prenatálnom vývoji ani nebudem začínať, mama žije v toxickom strese deň čo deň, či bude mať čím kúriť a čo jesť), pokračuje špeciálnou školou, ktorá je raz tak drahá a zároveň úplne zbytočná a končí tým, že má takéto dieťa vlastné deti. Smutný príbeh toho, ako sa majorita vykašľala na minoritu a ešte si o ňu bude obtierať ústa. Hanbi sa.
Zvlastne ako funguje konikovska logika - napise zena, ze jej manzel chce aby sa nehnutelnost pisana na nu prepisala 50-50 aj na neho - v ziadnom pripade, kategoricky sa zavrhne taketo nieco lebo chlap je vychcany a chce ju pripravit o jej majetky. Napise zena, ze chlap nechce prepisat polku jeho baraku na zenu ktora je uz 6 rokov na MD/RD a prispieva svojou pracou a minimalnymi financiami tak zase je len hajzel chlap lebo ju nechava bez nicoho a predsa prispievaju obaja do spolocne rodinneho zazemia😂😂😂😂😂😂
Aplikuje sa to znamy zakon - co je tvoje to je moje, co je moje do toho ta nic 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
@zuzanalila20 máš nejaké vhodné riešenie pre "minoritu"?
Lebo u nás v dedine postavili kvôli povinnej predškolskej dochádzke novú škôlku, aby mohli prijať všetkých predškolákov z osady. Výsledok? Z 18 detí mali v triede v priemere 2-3. A to mali zabezpečené stravu a všetku výbavu úplne zadarmo. Stačilo doviesť dieťa do 8:00.
@prasiatko30, a co obetoval tento otec storočia pre svoju rodinu? Platí smiešnu čiastku, ktorá ani nepokrýva potreby jeho deti, on žije zadarmo. Neplatí nájomné, elektrinu, zvanec, nič, ma to zadara ako odmenu za prívesok medzi nohami. A ešte by chcel navrch polovicu bytu, lebo on je chlap.
Zato keď si chlap kúpi mesiac pred svadbou "svoj" dom, ideálne je manželka aj spoluručiteľ a nie spolumajiteľ, roky sa stará o jeho domácnosť a deti, vypadne na roky z prace, rieši ocr, lekárov, deti, lebo veď chlap je chránený živočíšny druh, on môže. A za odmenu po x rokoch utre hubu, lebo CHLAP ma SVOJ dom, svoju kariéru a tu zbytočnú chuderu pošle s minimálnym výživným kade ľahšie aby si nasiel neokukanejsi (a ideálne rovnako blbý) nový kus. Fakt, úplne "rovnaká" situácia. Rovnoprávnosť v praxi. Slovenskej zvlášť.
@zltalienka Rozumiem ti, je to frustrujúce. Tiež som si kládla takéto otázky, no tu si ozaj treba uvedomiť, že nehovoríme o ľuďoch z majority. Ti rodičia proste návyky nemajú, lebo ich nemali odkiaľ získať. Alebo sa napríklad len hanbia poslať do škôlky špinavé dieťa, prípadne sa tam sami ukázať, ak si nedokážu zabezpečiť základnú hygienu. Neviem, v akej vzdialenosti je škôlka, môže to byť pre nich priďaleko. Nepoznám presnú situáciu, tak nechcem splietať dve na tri. Viem si predstaviť veľa dôvodov a rovnako veľa možností ako to riešiť, len sa treba dostať z nastavenia mysle, že im sa tak azda páči žiť a hlavne, že je to v podstate ich vina. Lebo nie je.
@prasiatko30 To, čo píšeš, nedáva zmysel. Takže podľa teba žena na materskej je príživník, pretože objektívne nemá možnosť zarobiť peniaze 😂 A tak má vlastne rodiť deti, fungovať ako upratovačka, milenka, vychovávateľka a stráżkyňa rodinného krbu, na ktorý počas starostlivosti o deti ešte aj sama zarobí.
Možno na časť populácie tieto stupidity podávané ako nepriestrelné argumenty ešte fungujú, ale našťastie je zjavne čoraz menej žien na hlavu padnutých 🙂. Môže ťa to škrieť, to je tak všetko.
@zuzanalila20 škôlka je hneď vedľa školy, ja to mám ďalej ako oni. Do potravín hneď vedľa nemajú problém dôjsť. Do potravín sa "nehanbia" vojsť. A dokonca v drvivej väčšine ani nesmrdia, takže základnú hygienu zvládajú. Ale, ako ich má "majorita" (alebo štát) donútiť aby dbali na základné vzdelanie svojich detí? Bez toho ďalšiu generáciu nezachránime od rovnakého scenáru ako majú rodičia. Je zbytočné posúvať predškolskú dochádzku od veku 3 rokov (teraz je od 5), triedy budú aj tak prázdne. Čo iné? Odoberať deti? Potom budú mať zabezpečené vzdelanie, len .... Máš Ty nejaký nápad? Píšeš že máš, sem s ním.
@prasiatko30 vsimol si si, ze dotycny zaraba 2000 a z toho az !!!350!!! dava vlastnej rodine s 3 detmi!!! Cize, v podstate si zije zadarmo! Zena taha hypo a chod domacnosti! Ale podla teba by sme mu mali pofukat a zlyncovat autorku, ze sinchrani svoje
(Vies o tom, ze matka ma md/rd popri detoch jednoducho pracovat ani nema kedy? Ci?)
@zuzanalila20 ja chapem ten rozdiel, lenze medzi prvymi prispevkami este autorka neobjasnila okolnosti ale rady ze ho urcite zapisovat na LV nema sa sypali jedna radost, ale ano v tomto pripade je to ine, ak by manzel tahal z velkej vacsiny domacnost po financnej stranke, chapala by som jeho pocit ze taha za kratsi koniec, v tomto pripade ale naozaj nema narok nieco pozadovat, mal by sa skor hanbit ze jeho zena ho zivi
@di228 nie je schopny ani len riadne sa podielat na chode domacnosti (to mu akoze blbe nepride?)pritom nezaraba vobec malo..ale pride mu blbe a nefer,ze nie je v LV hoc si si byt kupila davno pred manzelstvom…? Ma on “Boha pri sebe…”? No koment. Sak nech si kupi byt on sam nejaky,a bude cely jeho:DD
@nikolka1986 v dnešnej dobe... dôveruj, ale preveruj..... dôvera je jedna vec- tá sa u niekoho mení a majetok je druhá vec.
@zltalienka Mám nápad, i keď sa mi nie veľmi páči tvoj tón. Terénnu prácu. Totiž problém vidím najmä v tom, že sa prejedli kadejaké fondy na riešenie tohto problému, a aha, zjavne neefektívne. Keby štát investoval efektívne, napríklad do projektov podobných Omame, ktorý tu už bol spomínaný, iste by ľudia lepšie chápali benefity škôlky, takto môžu mať pocit, že im len niekto chce zobrať deti. Nevidím do ich myslenia. Ti, čo sa nehanbia, ako píšeš, sú tí istí ako rodičia tých detí, čo nechodia do škôlky, alebo sú pre teba jednoliata masa? Slovensko nie je jediná krajina, v ktorej žije táto minorita, tak sa asi treba pozrieť za hranice, ako je možné, že sú minority integrované. Ak teda reálne sú.
@zuzanalila20 moje 2 sesternice sú "terénne" pracovníčky v osadách v Trebišovskom okrese. Keby si počula tie príbehy bolo by Ti na zvracanie. Žiaľ, toto čo vidia stále nie sú dostatočné dôvody na odobratie detí.
Nie sú pre mňa jednoliaty.... pravidelne vídavam ženu so 4 deťmi ako ich vedie do škôlky a školy, tuším čaká piate podľa bruška. Pýtala som sa na ňu (bývam tu krátko) a povedali mi, že hej ona sa snaží, ale decká zo školy utekajú domov....😲...proste sa vynájdu, musia dospelí sa v škole veľmi snažiť aby im neušli. Oni chcú ísť domov, veď ostatní sú doma, prečo by oni mali byť v škole.
@zoro9836 Jedna tvoja skúsenosť (aj to bohvie, či reálna) nedokazuje absolútne nič. Vieš vôbec, že väčšina z tvojho "nemenovaného etnika" žije bežným spôsobom života a ľudia v osadách sú len malá menšina? Každým ďalším komentárom len ukazuješ, že o problematike nič nevieš a čo je horšie, že si v tomto ohľade zlý človek, i keď verím, že aj v tvojom prípade nie vlastnou vinou. A ten slovník si mimochodom šetri pre tvojich známych, pochybujem, že je tu naň niekto zvedavý, ja určite nie.
@zltalienka Uvedomujem si, že je to ťažké a frustrujúce. Že si zažijú v osadách kadečo a ani ty v dedine to nemáš ľahké ti skutočne verím, práve preto si myslím, že najdôležitejšie je vybrať práve tieto svetlé výnimky a pomôcť im čo najviac rozvinúť potenciál. Lebo čo si budeme hovoriť, jednoduchší ľudia potrebujú vidieť príklad vo svojom veľmi blízkom okolí, mať vzor. Prečo by chodili do školy, ak im nikto nedokáže polopate vysvetliť benefity, len to dostanú príkazom. Omamy majú hmatateľné výsledky a dosť ma štve, že sú platené z darov namiesto toho, aby taký projekt štát podporil, keď už "odborníci" a kadejakí splnomocnenci (česť výnimkám, respektíve jednej jedinej výnimke za celé roky) sami nevedia, ako na to.
@prasiatko30 už v tejto téme bola táto koníkovská logika aspoň 38 krát vyvrátená, čítaj tie témy pozorne, aj keby to bolo opačne, nenájdeš tému, kde všetky radia, aby muž prepísal na ženu polovicu majetku, ktorý nadobudol pred manželstvom. Určite sa nájdu nejaké, čo takto radia, ale tých veľa nebude.
@veronika_april to je krásne, že máš k nemu dôveru, žiaľ tých žien, ktoré mali k mužovi dôveru a investovali roky do jeho majetku a nakoniec im ostali oči pre plač, že žiaľ plný MK
@zuzanalila20 možno že sa Ti nepáči, že píšem o odoberaní detí, ale aj sama píšeš že "Tie deti koľkokrát nemajú ani možnosť psychomotoricky sa vyvíjať, lebo nemajú napríklad kde loziť, ak je zima a špina, mama dieťatko na zem nepoloží. Tam niekde to začína...." z môjho pohľadu ak rodičia nevedia dieťaťu zabezpečiť aby malo v "obydlí" teplo a ako tak čisto, tak by malo dieťa umiestnené do podmienok kde bude mať naplnené aspoň základné biologické potreby (kde patrí aj potreba primeranej teploty). A keď vidím že "obydlie" nemá riadne dvere a okná, tak ako majú mať tie deti zabezpečené teplo? A bezpečie? (Obhryzenie od potkanov napr.) Lenže z pohľadu "štátu" sú toto stále dostatočné podmienky na výchovu detí.
Môžeš napísať, že oni nemajú inú možnosť ako žiť.... majú....sú útulky pre bezdomovcov, sú zariadenia pre matky s deťmi. Ibaže tam treba dodržiavať pravidlá. Sú komunitné centrá...aj s prácou pomôžu, ak je záujem. Aj s oblečením, hračkami. Núkala som známej, čo pracuje v komunitnom centre na Luniku IX, hračky a oblečenie po deťoch....sama mi povedala, že nech to tam nedávam. Radšej nech nájdem "normálnu" rodinku v núdzi, ktorej to aj pomôže.
Čo sa týka obce kde žijem sú tu povodní rómovia, žijú v domoch, chodia do práce, deti do školy a nikto a nimi nemá problém. A neskôr sa sem nasťahovali takí, čo ušli z nejakej inej osady z blízkeho mesta a urobili si osadu v peknom údolí pri riečke koncom jednej ulice. Zo začiatku sa im snažili vyjsť v ústrety, ale výsledok je taký, že 1. úplne zdevastovali koryto riečky, teraz sa pri každom väčšom daždi vylieva a tečie po ulici, 2. užívajú pozemky ktoré im nepatria, 3. kradnú drevo z lesa ktorý im nepatrí, 4. sypú odpadky do lesa ktorý im nepatrí, 5. púšťajú hudbu na celú dedinu (ku nám to počuť len trochu, ale tí čo bývajú poblíž 😭) 6. všetky domy na ulici ktorou prechádzajú majú vystavené 2 metre vysoké ploty, kvôli ochrane svojho majetku (keďže títo noví brali/kradli všetko čo sa dalo odniesť) ....dalo by sa pokračovať. Myslím si, že keby toto isté robili biely, žltý, červený, modrý....tak by ich domáci mali rovnako "v zuboch" ako týchto. Nie je to o "etniku". Je to o tom, ako sa správajú voči svojmu okoliu.
Nech si nájde svoj byt sám si ho platí a bude rad že žije s tebou a prispieva iba smiešnu sumu. Kreten
Tiež byt vlastnim sama. Žijem tu s partnerom čakáme dieta ale jednoducho byt je napisany na mňa. Nemam v plane ho napísať aj nanho je to moj majetok a keby sa cokolvek stalo stale je môj nemoze ma odtialto vyhodit. Nieco prispel na prerabku (cca do 2tisic) inak som 15 davala sama. Mesacne mi prispieva na najomne 300e stravu mame separe. Keby byval niekde v podnajme bude platit este viac takze hold 🤷♀️ tiez nato obcas zafrfle ze je to moj byt ale tak hold, ked som ho kupovala chodili sme spolu asi pol roka.
@di228 to, čo bolo kúpené pred manželstvom, nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva. A ako píšeš, že ti dáva iba 350€, v žiadnom prípade by som ho ako vlastníka nedala! Ja som tiež kúpila dom pred manželstvom, prerobila som komplet za svoje peniaze. Potom som sa vydala, ale muža na list vlastníctva nedám, i keď veľa veci dorába na dome. Keď sa niečo stane, určite mu vrátim to, čo dal on doňho, chrapun nie som. Máme spolu syna, a ešte mám syna z prvého manželstva, dom bude patriť im.
Žienky mám otázku, ak by si tento chlap našporil počas manželstva tým, že prispieva tak málo na domácnosť, má autorka pri rozvode nárok na polovicu jeho uspor?

@nikolka1986 skor tvoja logika je uplne mimo... majetok nie je spolocny, pretoze je jednoducho JEJ. Kupila ho ONA, PRED MANZELSTVOM prave preto LOGICKY PRATRI IBA JEJ. Prepisovat na neho je mimo logiky. Alebo teda, kde vidis logiku v tom, ze ja si nieco kupim, splacam to ale heeeeej tuto nikola hovori, ze je logicke, aby to papierovo patrilo niekomu inemu?
Autorka, prosim ta, nech ti ani nenapadne prepisovat tvoj byt na muza. Keby bol poctivy vo svojom zmyslani, akonprve by povedal: tu je nas spolocny ucet, na ten ti budem posuelat celu vyplatu, podme do banky, chcem aby bola hypo na oboch, budem spolurucitel a potom by bolo fer aby som bol aj spolumajitel.
Ale tuto pan manzel ani len nezabezpecuje vlastnu rodinu financne, takze do tohto kseftu by som ja s nim isto nesla