icon

Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť

di228
7. aug 2022

Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?

Strana
z9
zltalienka
10. aug 2022

@mayamibee teoreticky áno. Prakticky....ako to dokážeš?

panelacikova
10. aug 2022

autorka - mali ste rozhovor? ako to dopadlo?

kvetinka75
10. aug 2022

@marca12 ja by som nenadávala že je chrapúň. Kto má čo pred manželstvom, je jeho. Tiež by som mužovi radila neprepisovať. Veľa ľudí sa sťahuje jeden k druhému ktorý už bývanie má a tieto veci zostávajú nedoriešené. Tam vždy 1 ťahá za kratší koniec. Ale pol na pol by som určite nešla. Či sa už jedná o ženu alebo muža.

mayamibee
10. aug 2022

@lienka.7 ved práve preto, že peniaze su počas manželstva spoločné si myslím, že ani jedna strana nemá právo si "zašívať" peniaze. A ked tu niektorí píšu, že pri rozvode by mu ona musela dať polovicu splátok, tak logicky mi z toho vychádza, že on by jej musel dať polovicu uspor, kedže ona všetko tahá a tým pádom si sporiť nemôže. Mýlim sa?

sisi077
10. aug 2022

V žiadnom prípade neprevádzať žiadnu ani malú čiastku na partnera, aj keď je to manžel. A zásadne nevrážať peniaze z predaja svojej nehnuteľnosti do spoločného!!! Neviete, čo môže nastať o pár rokov a rodinu a priateľov poznáte presne v negatívnych situáciách...

danielahamar
10. aug 2022

Neprepisat, nepredávat

gale987
11. aug 2022

@di228 mne osobne by sa určite nepáčilo ze nič nevlastním, ale určite by som ani nežiadala len tak zapísať na LV,preto by som to vyriešila na mieste tvojho manžela nasledovne. Normálne si dat od právnika spísať ze teda on si nenarokuje na tvoj majetok, ty si nebudeš nárokovať na jeho majetok, hypotéku si ty plat sama a on nech ti úplnou polovicou prispieva na energie, domácnosť, deti, stravu a všetko čo k tomu patrí, prípadne keď si na MD tak nejakú väčšiu časť by mohol dávať aj on a zvyšok nech si odkladá na kúpu nejakej nehnuteľnosti aby mal aj on do budúcna nejakú istotu,pretoze píšte si co chcete poznám XY prípadov kedy naozaj ten druhy odišiel s holým zadkom a nakoniec sa ešte roky musel súdiť aby dostal aspoň niečo z toho co do bývania partnera vrazil. Takže ak sa ľúbite tak nie ako tu niektorí píšu o dôvere, zadných vrátkach a podobne, ale treba myslieť na to ze aj ten druhy chce kľudne spávať a mat v živote nejakú istotu.

andy156
11. aug 2022

@di228 určite by som neprepisovala na neho byt máš 3 deti a nikdy človek nevie dopredu čo bude. Dobre riešenie by bolo keď nastupiš do práce spoločne kúpiť nehnuteľnosť nech šetrí na akontáciu byt na čas prenajať a platiť z neho novú hypo. Tiež chápem že chce niečo vlastniť to áno ale nie na úkor tvojej dávnej nehnuteľnosti to mi trosku príde ako vypocitavosť z jeho strany a kedy bude na teba tlačiť keď si doma na nízkom prime na rodičaku..... To sa mi nepáči....

gabika128
11. aug 2022

@gale987 takto spísaný papier u právnika je len zdrap papiera. Ak to chcú mať urobené dobre, jediné riešenie je zrušenie bsm.

dadis
11. aug 2022

@mayamibee Ano, avsak tie uspory castokrat pocas rozvodu zmiznu ako gafor..

danielahamar
11. aug 2022

@mayamibee no, pri rozvode sa dava polovička splátok, ak to išlo "zo spolocneho" , to je to smutne /teda ako pre koho😁/. Aj keď ten druhy nerobí počas splácania.

Strana
z9