Manžel tají fajčenie: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte, viem ze niektoré napíšete ze sa správame ako malé deti, ale zaujíma ma váš názor a pohľad na situáciu. Prosím bez zbytočných urážok a ponižovani 🙂
Takže pred par dňami asi 4-5 som bola celý deň so svagrom, staviame dom a manžel musel odcestovať do prace tak mi švagor pomáhal v ten deň. Samozrejme popri práci sme sa rozprávali, na konci dňa mi povedal ze už to nevydrží tajiť a musí mi to povedať. Povedal ze môj manžel tajné fajčí už dlho aby som o tom nevedela. (niektoré si poviete, no a čo) lenže môj manžel prestal fajčiť predtým ako sme sa dali dokopy, co už je nejakých 7 rokov a aj keď som mu stále počas vzťahu vravela ze nenávidím fajčenie a jednoducho by som takého človeka vedľa seba nevedela akceptovať mi povedal ze rozumie a ze sa nemusím báť ze on už s fajčením skončil davno. Od každého cítim cigarety na dva metre. Ako je možno že to dokázal predomnou tak dlho tajiť? Každopádne, keď sa vrátil v noci domov, začala sa hádka, plač, nervy.. Proste všetko z mojej strany. Naraz prišla taka facka ze fakt som nevedela čo mám robiť, ako mi toto mohol milovaný chlap tajiť a urobiť? A hlavne tajiť vyše roka... Na ďalší deň som mu povedala ze bud ja alebo cigarety, ze to akceptovať nebudem takže nech sa rozhodne. Najprv reči ze nieje 10 ročne decko ktorému budem zakazovať a potom ze mu nerobí problém s tým skončiť. Doplním teda ešte že hocikedy som z neho cítila cigarety na oblečení ale on ma kolegov ktorí fajčia a vždy povedal ze ved viem ze oni fajčia a on na páchne keď je pri nich. Niekedy som mu nasla zapaľovač v kapse a to povedal ze pri obede bol na stole a hral sa s ním a vzal ho do nechtiac. Ja sprostá som mu vždy uverila tieto blbé reči. Keď mi dal pusu nič z neho nebolo cítiť, preto tomu nechápem. Od vtedy už spolu nespíme, on spi v obývačke a ja v spálni. Povedala som mu ze moja dôvera v neho sa úplne zmenila a zničila, aj ze sa na neho už nedokážem ani pozerať, lebo klamať vyše roka do očí akože nevieme. Podľa mňa je to extrém. Dokonca raz som určite vedela ze si zapálil na oslave a aj to zapieral. Neviem ako ďalej, mame dve malé deti a ja neviem co robiť. Chyba mi zaspávanie vedľa neho ale zároveň som veľmi sklamaná z jeho správania. Co mam robiť, on nemá ani snahu mi k tomu niečo povedať, jednoducho každý večer ostane spať v obývačke. Bavíme sa úplne normálne, lenže správame sa k sebe ako súrodenci. Lenže ja mu nechcem len tak povedat ze no dobre je to ok. Vadí mi to a akceptovať to nebudem, keď som sa spýtala na dôvod prečo začal povedal mi ze z nudy. Lenže ja nemám v neho dôveru a on sa správa ze ho to ani nemrzí ani nič. Dnes večer keď príde sa ho opýtam ci mu teda takýto vzťah vyhovuje. Neviem co ďalej fakt..
Paradox, svagor sa rozviedol so ženou kvôli tomu ze sa dozvedel ze fajčí ona. 🙂 mimochodom on fajčí tiež ale u ženy to neakceptoval
Chudák chlap, keď to tak čítam,mám chuť si po rokoch zapáliť aj ja.🤣
Strašná ženská. Zbalila by som si kufre- dobrovoľne.
Neviem asi som sa len sem zrejme potrebovala vypísať, a vypočuť si všetky nadávky na mňa. Vám to určite tiež padlo vhod napľut si na jednu chuderu 🙃
Ano, zranil ta. Treba to predychat, nechat ho tak. Nerypala by som uz do toho. Je to jeho zdravie, jeho zivot. Ak Vas ma uprimne rad, neriesila by som to. Samozrejme ja osobne by som sa kvoli tomuto nerozvadzala, ale ja som ja. Myslim si, ze kazdy mame zlozvyky. Niekto vela je nezdraveho, niekto cumi do polnoci do tv a nici si oci, niekto sa nehybe, niekto sa slabo oblieka - minisukne atd, niekto sa neumyva 🤪😂 aj take som tu citala.
Nepoznam nikoho dokonaleho a ty urcite tiez nie si. Takze nech sa ospravelni, potom uzmierovaci sex ako 🐇🐇a hotovo 🤣
Ja nechápem, keď Ti to rok dokázal tajiť, váš život bol inak v pohode, teraz sa to dozvieš a urobíš taký cirkus...ani ja neznášam cigarety, randiť by som s takým chlapom ani nezačala, ALE, keby som sa dozvedela, že môj muž fajčí potajomky, no ja som to za ten rok nezistila (nedymí mi do tváre, nesmrdí ako popolník, nepotkýnam sa doma o prázdne škatuľky...) a všetko ostatné je v našom vzťahu v poriadku, neriešila by som to tak ako Ty...Normálny rozhovor, vysvetlenie, uistenie, že nebude huliť predo mnou a akceptácia jeho rozhodnutia, veď je dospelý. Keby si sa to o ňom nedozvedela, žili by ste si šťastne, tak si to skús prejsť v hlave s pokojom ešte raz...A tá rakovina, no - v živote som nevyfajčila ani jednu cigu a bum, metastázy okolo pľúc, podozrenie na rakovinu pľúc (nakoniec to bol ,,len,, lymfóm) tak nestresuj prosím, je to osud...
je v poriadku, ze nechces, aby muz fajcil.. ale nie je v poriadku, ako to riesis.. ani cely ten vztah nemas na dobrych zakladoch.. od sedemnastich sa pre niekoho 'obetovat' .. sa nedivim, ze si napata jak struna..
Ja ti rozumiem, som rovnako citlivá ako ty a neskutočne mi to vadí. A ešte viac mi vadí klamstvo. Jeden vzťah som ukončila práve pre cigarety. Ten zápach a chuť ofajčených pier je pre mňa neznesiteľný, nedokázala som sa s ním ani bozkávať. Bolo to pre mňa nepríjemné, zdvíhal sa mi žalúdok. Za mňa je vo vzťahu ok to, čo vyhovuje obom. A na rozdiel od niektorých komentujúcich si nemyslím si, že si preafektovaná hysterka, ktorá by sa mala zamyslieť nad svojim správaním. Nechápem prečo zase potľapkávate po pleci klamára. Porovnávať cigarety a čokoládu??
Ja som úplne v šoku, ako by tu ženám vôbec nevadilo, že im chlap fajčí.
Mne to vadí, pre mňa to nie je tolerovateľné. Ja už keď cítim ten smrad, tak ma začne dusiť.
Preto by som si nezačala s fajčiarom.
Ak by to bol bývalý fajčiar, to je ok.
Ak by začal fajčiť, tiež by ma to zranilo.
Akurát, keby som to predýchala, skúsila by som zaujať empatický prístup.
- prečo znova začal fajčiť, čo sa zmenilo v jeho živote (stresy v práci? sú tie cigarety len dočasné, lebo má ťažšie obdobie alebo sa k tomu vrátil úplne?
- ak by som videla, že teda je to len dočasné, snažila by som sa zistiť, ako mu byť oporou (aby mal menej stresu) a podržať ho v tom, aby znova prestal fajčiť
(keď to zvládol aj predtým- prestať, zvládne to aj teraz)
Autorka, ani jedna ti tu nenapisala, ze si chudera! Proste si reagovala prhko a impulzívne.
Inak švagor uplne topka 👌👌👌
Ci teraz dúfa, že sa rozvediete a vezmeš si jeho alebo co týmto on sledoval?
Ti nenapadlo komunikovať iným spôsobom. Napr. dráhy, tvoj brat mi dnes povedal, že ty stále fajčis, hoci kde si tvrdil opak. Prečo? Co sa stalo? Nemáš ku mne dôveru, ze ma musíš takto klamat kvôli takej hlúposti?.... alebo niečo podobné... proste zdrbala so ho ako sysla za hlúposť, fakt.
A to s tou rakovinou nie je úplne pravda. Suseda v živote nefajcila a bum, rakovina pľúc a ešte tak agresívna, ze do 6 mesiacov aj umrela... môj strýko? Facil celý život jednu za druhou a umrel proste ja starobu. Absolútne "zdravy" ako repa! Ani zvýšený cholesterol nemal... cize kľud, vychladni a potom chod za mužom sa normálne porozprávať
@unicornlady písala som ze mi povedal ze fajčí z nudy, ale teda podľa mňa nemá čas zase sa nudiť. Začalo to keď zrejme keď kamarátovi prerabali dom a on je taky ze daj si daj si ved môžeš jednu, to robil hocikedy aj predom ou ale manžel odmietal, myslím ze on ho musel zlomiť a preto sa znovu do toho dostal. Ako píšem, sem tam by som predychala ale krabička denne je extrém. Ja na materskej šetrím na všetkom, keďže staviame dom a každý cent je cenný a on 4€ denne hodí do vzduchu
@autorka a to si predstav ze ti pride domov 15 rocne dieta smradlave od cigariet 🤣 . Vyhodis ho z domu tiez? Ved skoro kazdy skusal v mladosti fajcit. Ci uz jedno alebo druhe. Som zvedava na tvoju reakciu potom. Mozno by si si to mohla "hodit" uz teraz 🤣😂 . A 100%ny abstinenti z tych deti tiez nikdy nebudu..
Po tom, čo si napísala o švagrovi a jeho rozchode s fajčiarkou hoci on sám je fajčiar si myslím, že by ste boli ideálny pár 😂 švihnutí obaja 😃
@anomylka ja som to nikdy neskúšala a kamaráti a kamarátky áno. Ani môj brat to nikdy neskúšal a ma 20, jeho kamaráti ešte teraz chodia po uliciach ako ozrate opice. Boli sme vychovaní tak ze je to zbytočné a hnusne a doplatil na to zdravotne aj náš otec. Verím ze sa mi tak podarí vychovať aj svoje deti 🙂
@baboobchod ďakujem, stačí ze si ty dokonalá ❤️
Prepáčte,ale reakcia horšia ako keby vás podviedol...je to jeho zdravie,je svojprávny...ak by začal hrať automaty alebo hulit,pochopím to rozhorčenie...pozor aj káva a sladké je návykové a ľudia umierajú aj na cukrovku a problémy s tlakom,pozor na to ✌️
Verit mozes akokolvek. To ze ty si neskusala, neznamena ze budu po tebe. Ked dorastu, bud sa budu utiekat k otcovi, lebo ma normalne zmyslanie, alebo ich zlomis a spravis z nich psychicke trosky. Ked maju takuto buzeraciu od teba zazivat od mala... a je jedno ci sa rozvedies alebo nie, z histerickym rodicom to musi byt peklo.
.... no mne je teda z tohto pribehu najviac nesympaticky svagor! nechapem naco sa do vas miesal.... to on je tu ten co zatal sekeru do chrbta 😉 vlastne do dvoch
Autorka: ale no tak, nevšimnúť si, že fajčí krabičku denne? Ak odrátam 8 hodín spánku to vychádza viac ako 1 cigaretu za hodinu. To sa nedá nevšimnúť....si si to celé vymyslela.
Ahoj, tiez neznasam smrad z cigariet, nikdy som si nezapalila ani jednu (ani ako decko, co je tu pisane ze kazdy skusil), takze nie neskusila som, a vzdy som bola v partiach a na akciach za kazdu blbost, nebola som nijaky podivin. Cigarety su krasna zavislost, smradlava, a podla mna pre nefajciarov zivot obmedzujuca... 🙂
Takze kto to nechape a mu to neprekaza, OK.
Je tu ale skupina ludi, ktora ma k fajceniu ako takemu odpor z mnohych dovod a zjavne patris do tej skupiny. Kazdopadne predychaj to. Aj to ze fajci, aj to ze Ti o tom klamal. Je to proste zavislost a on bol zbabely tak Ti to tajil, lebo vie, ze by Ti to velmi prekazalo. Sme len ludia, no tak povazoval za mensie zlo nepovedat.
Ja to tiez neznasam a muz fajci-nefajci. Tiez bolo na zaciatku vztahu vyjasnene ze pre mna su cigarety no-go. Neskutocne mi to pachne, aj ked mam extremne cistotneho chlapa, ktory ma 100b v hygiene, poriadku... Cigarety vzdy citit akokolvek sa to clovek snazi zamaskovat. Mne prekaza zapach ktory nefajciar citi aj v noci ked vedla neho spi fajciar a citit to pri kazdom vydychu z nosa - a ano citit to. Taktiez mi to extremne prekazalo lebo som nikdy nechcela aby deti toto vidali doma a povazovali za normalne, a je nezmysel hovorit detom "cigarety su fuj" ale ze tatinko vykuruje je ok. My sme to doma nikdy nevideli ako deti a to sme aj povazovali za normalne. A posledne co mi prekaza, ze fajciari nonstop denne ci ked je nejaka akcia, nerobia ine len kazdu chvilu chodia vykurovat, takze nonstop odbiehanie, prestavocky... Detto cestovanie, musime si zapalit... Uz v i tak dost vypatych situaciach kedy sa nieco nestiha, ale ciga musi ist - a vtedy je to normalne ako rozbuska, ze vidim ako pcha tu cigaretu do ust.... Pre mna je to proste velke negativum cloveka do vztahu.
Nuz a to sme vo faze ze muz fajci, potom "naozaj prestane" a vydrzi nefajcit nejaky cas (pol roka, rok) kym nepridu okamihy co ho vyslovene stresuju a najma nervuju, nahromadi sa to vsetko a zapali si a zas zacne. A vzdy ked na to pridem (hned to citit aj ked to maskuje) tak vo svojom vnutri prezivam velke sklamanie ze toto bolo vzdy hovorene ze v rodine nechcem a dohoda nebola dodrzana.
Ojoooj vzdy som ho podporovala ze na to ma a isto prestane, ked bude chciet. No ale mozno na to fakt nema. Zacal ako decko a napriklad pochadzal z uplne inych pomerov ako ja, takze po xy rokoch fajcenia na to mozno fakt nema. Ja sa zas neviem premoct v inych veciach. To je zivot.
Vies co mi pomaha? Naozaj prijat ten fakt ze je to zavislost a zmierit sa s tym, ze mozno to takto bude cely zivot. A nie, nevymenila by som mojho chlapa za nefajciara. Aj ked pri poslednej hadke som rezignovala a mu povedala ze ok, ja uz neriesim, lebo ja uz po x rovnakych pokusoch neverim tomu, ze realne s tym prestane lebo na to nema. Samozrejme sa urazil a vies, mne je to jedno. Mozno prave naopak ho to posledny raz vyhecovalo a teraz sa drzi dlho. Lenze ja som to nepovedala naschval - pre mna je naozaj dolezite skusit sa s tym zzit a stotoznit, aby nas taka "hlupost" neskor nerozdelila, a zbytocne. Lebo je toto pre mna tazke. Tak ako pre hocikoho su tazke ine prekazky vo vztahu.
Asi som napisala hotovy sloh, ale mozno Ti pomoze 🙂 Muzove reakcie s vysmechom by ma stvali, ukludnite sa chvilu obaja a Ty si rozmysli ako sa k tomu postavis. Ja Ti naozaj rozumiem, ale ked sa par raz vyspis, zistis, ze tieto dramy za to nestoja a naozaj nicomu nepomozu...
K svagrovi nemam komentar, najviac ma na tom zaraza ze dospely chlap mal potrebu rozvijat vojny s takouto vecou... Co sa stara? A este keby to bola baba klebetna, ale chlap? No, nerozumiem.
@zltalienka áno nemám čo robiť tak si vymýšľam diskusie 🙂 tiež som si myslela ze to je tak ze napr krabička za týždeň. A on normálne povedal ze denne krabičku. Je v práci 10 hodín. Čiže myslím ze za ten čas to asi stíha, pracuje vonku takže aj chápem ze to nieje tak cítiť. Ale nechápem ako som to necítila vôbec ale vôbec. A dnes som ešte nasla 2 balíčky zuvaciek v jeho šatníku..
Detinské správanie... Ja byť tým chlapom tak sa pobalim.
@candii papa
Píšeš že ako je možné že si z neho necítila cigarety hoci mu oblečenie páchalo lebo jeho kolegovia fajčia. Nefajčí on náhodou tie ochutené elektrické cigarety? Tie nepachnu a z človeka necítiť že niečo fajčil.
Teraz k veci. Škoda by bolo aby si si zničila manželstvo. Nedá sa nájsť nejaký kompromis? Ak ti vadí napríklad smrad z cigariet a bozkávanie sa s človekom ktorému smrdí z úst kvôli cigaretám tak vedela by si priať aspoň taký kompromis že by fajčil tie elektrické cigarety ktoré nesmrdia? Áno ja viem že aj tak by si ničil zdravie ale ako fajčiar ho viem pochopiť lebo je to závislosť a je ťažké prestať. Sama som raz na 7 rokov prestala fajčiť a začala znovu. Nikto nemôže fajčiara nútiť aby prestal podľa mňa. To musí on sám chcieť a sám si uvedomiť že chce prestať. Vtedy by to možno šlo. Ale ked fajčiara niekto iný núti aby prestal tak.. je to ťažké. Musí sám chcieť.
Ja fajčím elektrické a nepachnem z toho hoci sama by som chcela prestať aj s týmto. Viem ze chcem ale naberám silu na to aby som s tým prestala a viem že na to musím prísť sama. Veru by mi vadilo veľmi ak by niekto takto surovo na mňa tlačil aby som s tým prestala.
Za mňa ti radím aby si skúsila nájsť kompromis a ked nechce sám od seba prestať fajčiť tak nech si dá aspoň tú elektrickú čo nepachne a skús sa s ním pekne a kľudne porozprávať že by si bola rada ak by s tým prestal , že ho budes podporovať a stať pri ňom. Podľa mňa tie tvoje hysterické reakcie v ňom spôsobujú že má este väčšiu chuť si zafajcit lebo je z teba v strese, možno nahnevaný a cigareta ho upokojí.
Ak nechceš aby medzi vami bolo nonstop dusno a ak si nechceš úplne zničiť manželstvo tak skús nájsť kompromis.
Píšeš že prestal fajčiť predtým ako ste sa dali dokopy. Čiže si vedela ze fajčil a bol závislý. Ty ako nefajčiarka to nikdy nepochopíš. Ja ako fajčiarka ktorá tiež na cca 7 rokov prestala fajčiť ho chápem . Proste fajčiar ktorý raz fajčil a prestane, tak je tak obrovská šanca že do toho spadne znovu. Stačí že príde nejaký podnet, nejaká veľká stresová situácia alebo niečo kvôli čomu dostane chuť si zapáliť a potom to už ide..
@colsami áno pochopila som ze som to prehnala. Ale neviem, je mi z toho tak smutno, predsa pravda na rovinu boli menej ako klamstvo po dlhej dobe a ešte od cudzieho. Neviem ale naozaj ma to tak zranilo ze sa mi nedá ani pozrieť mu do očí. A to ma mrzi
@niki35 povedal jej že "krabičku" denne. Elektrické sú tiež v krabičkách?
@zltalienka aha . Toto som si nevšimla. Zrejme som to prehliadla
Tak aspoň nech skúsi nájsť kompromis
Ak sa to nedá a nebude sa vedieť s tým zmieriť tak budú mať problém stále
Ja sa ta idem zastat, som na tom velmi podobne. Cigarety mi brutalne vadia a nerespektovala by som ich. Tiez by ma to rozhodilo.
Moj byvaly bol tuhy fajciar, strasne mi to vadilo ale povedala som si ze toto nie je dovod na rozchod. Ale bol ..proste mi to vadi a smrdi mi to.
Neviem co by som robila na tvojom mieste ale to viem ze by som bola velmi sklamana kedze môj muz je nefajciar
@autorka: ja Ti rozumiem a poznam to. Ale niektore veci chcu trochu casu. A bude lepsie. Nepotesim Ta, ale tymto konfliktom si mozno budete prechadzat aj neskor a mozno pravidelne. Aj tento jeden bude pre oboch poucenim do buducna. A uz ako s tym nalozite, je na vas oboch. Drzim palce.

Aj ja by som bola radsej keby moj nefajcil,ale je to jeho vec. Zas,su aj horsie veci ako toto