Manželka, matka alebo slúžka
Maminky a manželky nemáte pocit že ste iba slúžkami? A hlavne teraz po vianociach. Od rana až do večera v jednom kole a predsa nič nestihate? Mna ide z toho "porazit". Aj ked milujem avoje dieta, potrebujem sa aj ja niekedy zastavit. Sviatky presli ani neviem ako, stromžek krivy od milion padov, maleho omrzeli hracky co dostal a manzel sa uz tesi do roboty, ze si od nas "oddychne".A ja som vystavena ze by som potrebovala poriadnu dovolenku, alebo aspon sa poriadne vyspat a nech aspon jeden den niekto obskakuje mna.... Som jedina, alebo je nas tu takych viacej?
@lusinda3 ne, co si..len si sa pytala, ci ja tolko zarobim, tk som ti odpovedala, ze ja nie, moj muz ano, ale dan za to je,ze vela rpacuje a napriek tomu doma pomaha a necitimsa ako sluzka...cize som chcela tym povedat, ze argument, zakladatelky, resp. nejakého toho komentu tu, ze muz vela pracuje a cez vikedn ho necha dospat, cize je na to sama proste nemusi fungovat... ale je mozne, ze som zas nepochopila tvoj koment, to je nevyhoda pisaneho textu.
Aj ja mam stale pocit, ze upratujem a furt je bordel, ale pri dvoch malych detoch to podla mna tak musi byt. 🙂 Inak odkedy ich mam, dost som zvolnila zo svojich narokov na poriadok, co stihnem, to stihnem, co nie, to pocka. A inak zvykla som si varit nie len na 2 dni, ale aj do mraznicky. Take dusene maso, ryzu alebo vyvar potom len vytiahnem a mame navarene a cas usetreny. 🙂 A mimimalne raz za 2 tyzdne si treba najst cas len pre seba, ist niekam sama alebo s kamoskou. 🙂
@alby2014 asi mas stastie, ze ani jeden nepracujete na pozicii, kde len makas ako otrok 12tky za mizerny plat. Alebo ze musis obchadzat dvoje zamestnania, aby si zabezpecil rodinu aspon na to, aby mali co jest! Pretoze je mnozstvo regionov a profesii, kde plati, ze "ludi je dost". A vzdy sa najde niekto ochotny robit za menej...
@maslenka47 no ja zijem na vychode...takze chapem, ze taky Gemer, Spis su proste ludia, co mukluju za pasom 12tky za plus minus minimalku...ja som sa mozno zle vyjadrila...ja mam skusenost ( velmi individualna a osobna), ze vela mojich kamaratok ( zas ovplyvnene prostredim v ktorom sa hybem) ma manazelov, co su workoholici ( vacsinov taky maly manazerikovia) a maju pocit, ze bez nich by firma snad padla a výsledok na vyplatnej paske je velmi velmi priemerny a rodina trpi cela...
no moj muzik by toto napriklad nikdy nepovedal ze si potrebuje od nás oddychnut a to mame 3 chalanov a 4 cakame.mal od 15 vynutenu dovolenku a miesto lezania mi v celom dome po umyval vsetky okna chodbicku sietkoval pokladál novu dlazbu no makal a zastavil sa az po stedrovecernej veceri este aj do obeda makal potom uz oddychoval ale pomahal mi a robi to rad.proste nas miluje a urobil by pre nas vsetko co nam na ociach vidí.je to o vybere partnera ja som stastna ze mam muža s veľkým m a som len matka a manželka žiadna sluzka.
Ja som tiez doma na MD a robim to iste co ty,ale vobec nemam pocit,ze som sluzka. Prispievam momentalne do svojej rodiny ako viem-teda,ze sa staram o deti a domacnost a moj muz prispieva ako vie on -zabezpecuje nas financne tak,ze ja nemusim rozmyslat,ci mozem decku kupit jeden jogurt,ci dva. Moj muz vie okrem varenia urobit vsetky domace prace,vratane zehlenia. Ked som chodila do prace, staral sa od dvoch rokov aj o moju dceru pocas mojich sluzieb v praci a boli v pohode,aj opral,ozehlil,riad umyl. Ked som teraz doma so synom na materskej,vsetko toto robim ja,nevyzadujem to od neho. Ked pride domov z prace vystaveny po celom dni,vezmem decka na hodinku von,nech si oddychne. Robime v rovnakej profesii,preto si viem uplne predstavit,aky pride domov vystaveny a unaveny,kedze som aj ja taka z prace chodila. To,aka som ja unavena poobede z deciek sa s tym neda porovnat. Ked mu dam hodinku na oddych, vratime sa a on sa plny enegrie venuje detom a robi to rad. Vacsinou mi aj povie,aky je rad,ze som mu umoznila si oddychnut. Aj ked mam dve deti a od malicka to nie su ziadni spaci, stale je podla mna chodit do prace narocnejsie ,ako byt s nimi doma. Ked sa v noci nevyspime obaja /mame maly byt,synatora je pocut aj do muzovej izby/ ja si mozem s nimi na obed schrupnut,ale on nie. Ja mozem cely den nic mentalne neriesit,ale on sa musi sustredit a niest zodpovednost za svoje rozhodnutia. Mozno ak niekto robi v praci nieco uplne jednoduche,pripadne sa tvari ze robi ☺,moze byt prenho materska unavna. Pre mna je materska oddych. Veci si zorganizujem,ako cas dovoli. Na varenie si chystam vecer,nakrajam zeleninu,zemiaky,rano len hodim do hrnca popri tom ako krmim maleho. Potom sa hram s malym, popri tom upracem nejake pradlo,pripadne zapnem pracku,atd. Varim na dva dni. Okolo desiatej ideme von,o pol 12 sa vratime,najeme, dam spat syna a potom mam pol hodinu,kym sa zobudi. Vtedy nech mam doma akykolvek bordel,sadnem si,vylozim nohy,najem sa,dam kavu,precitam co nove na konovi ☺. A potom spokojna idem bud douspat zobudeneho syna,alebo este umyjem kupelku,riady,co treba. Ked nestihnem,nevadi. Hracky upratujem vecer,druhu varku riadov tiez umyvam vecer. Zehlim nevyhnutne raz v tyzdenne v nedelu lri seriali. V nedelu doobeda vezme muz syna von,ak nepracuje a ja si porobim zvysok /okna ak treba a take vacsie veci/. Kupelku a dlazky robim vecer raz za tyzden. Ked mame volny cas a deti spia,venujeme sa sebe,pozerame filmy,rozpravame sa. Nepomaha nam nikto zo starych rodicov. Ani raz sme sa koli upratovaniu nehadali. Robim co stiham,muz mi nikdy v zivote nic nevycital. Podla mna treba zlavit zo svojicb narokov a rodinnu pohodu povysit nad lesknuci sa domov. Ale u mna to prislo az s druhym dietatom ☺ A druhym muzom ☺
baby som rada, že máte takéto názory, ja osobne si neviem predstaviť stav, že by som bola pri jednom dieťati vyšťavená. Ja to vždy skôr pripisujem tomu, či tým ženám nechýbajú v tele nejaké minerály, plus zachmúrené počasie, možno preto vidia situáciu černejšie, ako je bežné. Ja tiež nechápem, čo stále do čerta robia. Veď sú práčky, umývačky, jednorazové plienky, hotové jedlá pre deti, donáška pre dospelých, ak sa nestíha. No ak zberajú desať krát denne kocky, lebo ich dieťa vysype, majú potrebu vždy preleštiť od detských prštekov docapkané skrine, kedykoľvek drobec okolo nich prejde, tak OK. A tak, ako tu bolo spomenuté, je nutné mať napečeného do aleluja? Umývať okná dva dni pred Štedrým dňom? Variť iné jedlo na obed, iné na večeru? Často vidím v téme - Čo dnes varíte, že sa varia aj dva, tri chody na obed. V poriadku, ak to ženu baví a nezaťažuje, ale ak má malé dieťa a pocit, že je vyšťavená, tak je to hlúposť. Chápem, že muž, ktorý celý týždeň maká, si potrebuje cez víkend oddýchnuť, v sobotu pospať aj do desiatej (ak mu to deti dovolia). Ale poobede, alebo v nedeľu by toto mal umožniť manželke, lebo aj ona si potrebuje oddýchnuť a byť chvíľu sama. Vždy je to o tom, ako si kto nadstaví, tak má. Ak je žena presvedčená, že musí urobiť všetko, čo si vymyslí, no potom vyšťavená a znechutená zrejme bude....Už som to tu pár krát písala . domácnosť má byť natoľko čistá, aby bola zdravá a natoľko špinavá, aby bola šťastná.
@mirkava sorry, ale podobnú tému si to založila pred rokom aj niečo. Kam si sa od vtedy posunula? Baby ti písali veľmi dobre. Je len na tebe, či si sa rozhodla skákať okolo zadku aj mužovi aj synovi, alebo nie. Ak bol muž od mamičky naučený, že má full servis bez toho, aby sa o niečo pričinil, mohla a mala si to zmeniť skôr, ako sa vám narodilo drobča, hneď, ako ste začali spolu žiť. Bude ťažké ho teraz aspoň trocha zmeniť, takže budeš musieť zmeniť sama seba. Robí od rána do večera? Tak asi nie za 500 čistého, tak občas vyjde aj na pizzu a nemusíš klohniť večeru. Dá sa zaplatiť pani na žehlenie, ak nie, žehli len nevyhnutné. On je z práce unavený, ale ty tiež. Takže budeš asi musieť zľaviť zo svojich nárokov na čistotu, navaríš na dva dni a ešte niečo zamrazíš a najmä zoberieš si konečne k srdcu to, čo ti tu iné ženy a matky radia. Nie každá z nich má už veľké deti, nie každá z nich ich má pokojné, niektoré majú deti aj choré, postihnuté, s rôznymi diagnózami, alebo sú na ne samé, prípadne sa starajú o chorých príbuzných. Ako budeš stíhať, keď pôjdeš do práce? Zrútiš sa? Jednoducho musíš pritlačiť aj na muža, aj na syna a ty ubrať. To je celé.
@mirkava tak sa na to vykasli... Ja tiez nestiham..odkedy chodim do prace..predtym v pohode. Ale uz som sa nad to povzniesla. Pre mna je dolezite,aby som po praci stravila cas s detmi.. Upratujem ako vyjde cas.. Varim len ked sme choei a na vikendy,iank minimalne..a aj predtym som varievala tak aspon na 2dni ci aj do mrazaku na "horsie" casy.
@lanugo ta pomocnica je sice super napad,ale aj moj je stale v praci,doma riesi pracovne veci,telefonaty i cea vikendy castokrat. Aked nie,tak chceme aj spolu ist konecne ako rodina,ale ze by zarobil tolko,ze by na pomocnicu vyslo,to vobec nie je tak... Este mi frfle na maly plat (ale ked som bola doma, na rodicaku,nefrflal).
@timea7 ja si seba pamatam ked som mala prvu dceru,bola som taka ista. A k tomu svokra- urad pre dohlad nad cistotou domacnosti ☺ Byvame teraz sami, svokra je uz ex a ako si upraceme tak mame. Tiez som nic nestihala ,furt som vypekala a chodila s handrou a bola nervozna,po 15m som utekala naspat do prace. Teraz to vnimam uplne inak a pritom tiez varim, robim deckam domace jogurty,pribinacky,chleba,pouzivam latkove plienky. Podla mna zvysujucim sa poctom deti clovek zlavuje so svojich narokov ☺ A neviem si vynachvalit kuch.robot,dostala som od draheho minule Vianoce,neskutocna pomoc.
@alicka850 aj vekom zľavuje zo svojich nárokov, ja mám dieťa len jedno a tiež som už z niektorých somarín, ktoré som považovala za nevyhnutné, dávno vyrástla. Lenže ja som mala pomoc od muža a nemala by som najmenší problém takú svokru, ako si mala ty, vyraziť aj s dverami. A zase som nebehala furt s handrou, ale som si užívala dni s dieťaťom, ako keby som tušila, že ďalšie sa už nepodarí. Mám rada poriadok a čistotu, ale nikdy som tomu neprepadla tak, aby som napísala, že som z upratovania a varenia vyšťavená.
@mirkava si jedina - ako si vychovas tak mas. Preco neoddychujes? - lahnem dam muzovi dieta a spim - co riesis? nechapacka
ja som na syna sama , chodim do prace, navarim napecem a ked nevladzem mam na haku - nech je na lampe aj 3cm prach - hlavvne je moje spokojne dieta a stastna a usmiata mamina - manzel ma kolko rokov?
pokial je svojpravny- netreba mu menit plienky - ma dve ruky a vie ich aj pouzivat - tak moze navarit popratat- postarat sa o maleho rovnako ako aj ty. bodka.
V dnesnej dobe su chlapy ktory fakt do 30 sedia doma pri mamicke ktora im robi full servis a tak to potom vyzaduju aj od manzelky.lenze ked sa chlap dokáže sam o seba postarať a teda si navarit ozehlit oprat umyt riad a je od mamicky 1000km vzdialeny je zivot s takymto muzom o inom.moj muz bol 4 roky v izraeli bol tam sám takze mám v nom uplnu oporu lebo v tom izraeli nemal nikoho kto by mu navaril opral vsetko si robil uplne sam a nevyhovaral sa ze je unaveny ved jest musi aj umyt riad aby mal s coho jest.preto uz kym spolu chodite zena ma vediet ci si berie muža mamičkyn cecek alebo chlapa ktory sa dokáže o vsetko postarat a teda zena sa nemusi strachovat oddychovať.
@alby2014 ha ha taki manazerici maju aj milenky - takze ta paska je sice miziva - ale ide nieco aj na tu milenku 😀
@emilia25 máš pravdu, ale veľa krát si to robia ženy samé, že chcú mužovi dokázať, aké sú šikovné a robia všetko samé, skáču okolo neho, ako trúby, Muž si rád zvykne, pri prvom dieťati prestávajú stíhať, pri druhom píšu na MK a pri treťom a návrate do práce sú psychicky aj fyzicky odrovnané. Alebo majú pocit, že to muž nikdy nemôže urobiť tak dobre, že novorodenca nevie prebaliť, nosiť, dieťa mu nedajú do rúk a potom sa tu sťažujú, že nemá k deťom vzťah. A ešte zbožňujem na MK výrok - on taký nebol....jasné, zmenil sa včera 😝 😝 😝 😝
@timea7 ja som s mojim terajsim muzom zacala zit od zaciatku vztahu v spolocnej domacnosti. To si mala vidiet ako pucoval a zehlil a riady umyval ☺Bola som z toho paf. Jeho byvala zena mu dala tvrdu vychovu-vyhlasila,ze ona nevari,neperie,nezehli,neupratuje,lebo je moderna zena ☺ Tak okrem platenia uctov sa staral o vsetko sam. Jeho zena je uz tiez ex... Ziadne extremy nie su dobre,treba najst zlatu strednu cestu ☺
Napísala si presne to čo si aj ja myslím.....
Kua baby kaslite byt perfektne mamy, manzelky, milenky, manazery. To neds 🙂 Dolezite je vediet si stanovit priority. Par mudrych prispevkov tu bolo. Vies chlap kasle na to ci je vsetko vylestene, ci su hracky popratane, ale vazne ak baba padne do postele mrtva a vztah sa zuzi na to ze manzel sa stava chodiaci bankomat :( cele zle. Zasa v dnesj dobe spravneho chalpa treba hladat lupou. Proste taka doba 🙂

@lusinda3 ako nechapem niektorych ludi resp rodiny ako nic v zlom , ze pecu 5kg vianocnych kolacikov, chclebickov na kila atd ako neby som chcela tiez mozem stat v kuchyni cele sviatky ale naco? Preboha ved aj ja mam narok si uzit pohodu a klud a nie ze po sciatkoch si pojdem do prace odpocinut