icon

Manželka sa mi nevenuje

vysuflik
1. okt 2012

Ahoj. Snazil som sa najst na internete diskusiu na tuto temu, ale nasiel som iba "manzel sa mi nevenuje"... Zvlastne, asi som prvy manzel ktory ma taky problem. Na zaciatok lahky uvod: Sme spolu 9 rokov, svadba pred 4 rokmi, dvaja synovia. Ja robim (som doma kazdy vecer), manzelka nerobi a je doma cely den. Uz parkrat sme mali krizu, ze sme sa dlhsiu dobu vobec nerozpravali, ale nakoniec sme si to vzdy nejako vydiskutovali. V obdobi "po krize" manzelka chvilu "poslucha" a snazi sa, venuje sa mne aj domacnosti aj rodine, mame castejsie sex a pod. Ale po case to opat sklzne do stereotypu, kedy manzelka cely den nepohne ani prstom (doslova: spinave riady a aj ine veci presne na tom istom mieste ako rano), manzelka cely den spi, potom cely vecer a celu noc cita knihu alebo pozera na internete mangu. Napriklad minuly vikend bola s kapelou hrat, cely vikend som strazil decka (to je v poriadku). A ked sa v nedelu vecer vratila, pytal som sa ci nejdeme nieco spolu robit (dal som niekolko navrhov). Povedala ze nie, ze je unavena a ide spat (to je tiez v poriadku, ma narok byt po hrani unavena). No v noci o pol druhej som sa nahodou zobudil a ona sedela pri pocitaci. A taketo mame na dennom poriadku. Casto rano o pol siestej vstanem do roboty a ona este stale cita, celu noc. Ked ma chut na sex, ide radsej do sprchy s vibratorom ako za mnou, ale moje navrhy odmieta (boli ma hlava, nechce sa mi, som unavena, mam kramy, atd). Nezanedbava iba mna, ale aj deti. Ked s nimi musi nieco robit (napr. domace ulohy), je nervozna a iba na syna krici. Decka maju pravidelne na veceru chrumky, lebo vobec nevari. Ja obcas navarim, ale tiez sa mi kazdy den nechce ked pridem vecer z roboty a mam este varit a poupratovat a riesit decka, navyse ked vidim ze to mohla (a mala) urobit zena cez den. Potom to vyusti do krizy, lebo ma to hneva a prestanem sa so zenou rozpravat. Jej to vsak ocividne vyhovuje. Potom ked uz je situacia uplne vyhrotena, prerusim mlcanie, poriadne sa porozpravame a chvilu je zas vsetko v poriadku. Uz ma tieto cykly (kriza-diskusia-ok) nebavia a velmi ma to ubija. Ake su vase nazory? Myslite, ze sa taky vztah da nejako zachranit, alebo ozivit, alebo zmenit?

mystery1
1. okt 2012

@vysuflik prosim? to si robite srandu samozrejme ze to problem je a velky. kedy to vlastne taktozacalo? ve ked sa zena nestara o deti ani o domacnost, manzela...nemate sex, nerozpravate sa nemusite byt ani spolu kolko maju deti rokov? preco ak chodia do skoly je manzelka doma? vidim že ma svoje koničky ešte jej aj stražiš deti, depresiu asi nema ked ako pises chodi s kapelou aj hrat.Nezalubila sa do niekoho? spytal a sa jej narovinu čo jej nevyhovuje napr na sexe s tebou?ja by som urcite manzela za vibrator nevymenila...akože to už kde sme.Otvorene sa jej spytaj na čo ste manželmi

vysuflik
autor
1. okt 2012

@mystery1 deti maju 2,5 a 8, chodia do skolky a skoly. Zena robi 2x tyzdenne pol dna. Nepovedal by som ze strazim jej deti, su to predsa nase deti. Nevadi mi starat sa o deti, obcas upratat a navarit, ale vadi mi ze zena toto dost hrubo zanedbava na ukor svojich konickov. Co sa tyka sexu, povedal by som to asi takto: Ked nejaky sex je, tak je super, sme obaja otvoreni. Ale vacsinou sex nie je. Obcas sa milujeme aj 2x za tyzden, ale ovela castejsie tak raz za mesiac alebo este menej.

lujza123
1. okt 2012

@vysuflik podla mna sa tvoja zena doma nudi, mozno ta praca by jej pomohla. Vies clovek po par rokoch na materskej straca motivaciu urobit cokolvek. Ocividne aj tie vase problemy zo sexom s tym suvisia u zien je to casto otazky psychiky, chut nechut na sex. Nieco ju trapi, budto je znudena z materskej, z teba, zo svojho zivota.
Vies ja ju docela chapem, nie vsetky zeny vidia zmysel v upratanej domacnosti a navarenej veceri. Nie vsetky zeny sa radi a ochotne vzdaju svojich konickov a zalub koli detom a manzelovi. Skus byt doma s dietatom a potom pochopis aky luxus je niekedy ist na zachod bez kriku mamiiii, vypit si v klude kavu alebo precitat knihu.
Mimochodom ked je pekne radsej sa flakam s malou cely den po vonku a cerstvom vzduchu a potom jej na veceru spravim rychle spagety s tavennym syrom...pride mi to ovela zmysluplnejsie stravenie dna ako by som mala drhnut domacnost a vyvarat veceru. Aj to robievam ale nieje a nikdy to nebude moja povinnost ktoru musim mat splnenu...lenze mne to nikdo nevycita

mystery1
1. okt 2012

@vysuflik otvorene nerozumien niektorim maminam tu, ktore toto schovavaju za depresiu, chorobu...? ak by to tak bola manželka by to riesila pretoze ja som bola unavena a to nechce byt nikto najdes si vytamina das si vziat krv ci si zdravy njako to riesis,nie?depresia urcite nie to by nic nezaujimalo ani knizka net ani kapela...stereotyp na to si musis sam odpovedat ci spolu niekam chodite ale ani unavena asi nebude ked deti su v skole a skolke...ani lenivost nemoze mat taketo rozmery ved vlastnym detom nedam jest?neupracem?pre boha nechapem kedy nastala ta zmena?alebo bola taka vzdy ale si si to nevsimol a teraz to naplno prepuklo?

martija
1. okt 2012

@mystery1 "strazis jej deti" - to hadam nemyslis vazne ?!

klincek
1. okt 2012

@mystery1, depresia to pokojne moze byt, co na tom nechapes? a jej prejavom moze byt aj neriesenie svojho zdravotneho stavu (ani alkoholik neriesi, ze je alkoholik..), aj to, ze nenavarim, neupracem-otvor si temu depresia, uvidis. unik smerom ku kniham ci kapele moze byt to jedine, coho je este schopna.
tazko povedat, kde je presne problem, ale asi je to od vsetkeho trocha..ja som po necelom roku na materskej bola zrela na psychiatra, proste sa na mna vsetko sypalo a uz to bolo tazke uniest. unava, stereotyp, dve narocne deti, domacnost, ziadny cas pre seba a pre manzela, to vsetko vie cloveku pekne naburat hlavu 😒
ja verim, ze je to "len" kriza manzelstva, ktora sa da este vyriesit, a drzim palce, aby sa im to podarilo 😉

vysuflik
autor
1. okt 2012

@mystery1 myslim ze sme sa do takeho stavu dostali postupne. Tak ako asi casom kazdy vztah strati ten povodny lesk. Na zaciatku sme ziadne deti nemali, potom sme dlho mali iba jedno a zena robila... Potom druha materska...

mystery1
1. okt 2012

@vysuflik no dobre teda asi tu ma každy kusok pravdy je pravda ze mam rada upratane a navarene a ale nehovorim ze niekdy nevezmem deti dakde na vylet na nakupy a nenavarim nieco rychle...samozrejme v kazdom cloveku je kusok lenivosti ale toto s mi zda vela, lebo si myslim ze mama ma nejaky pud sebazachovy a o deti sa postara teda ked je s nimi sama doma ked si doma ty tak pises ze pomozes.može sa citit zbytocna ze by mohla robit nieco uzitocnejsie ze doma sa deje to iste a nudi sa. a ked ste sa rozpravali vysvetlila to nejako preco je to tak?ze ju nic nebavi?Ma nejake priatelky?to je dost dolezite.ked som a dlho nestretavala s kamaratmi ale iba rodinou tak som bola smutnejsia, skus sa jej opatat ci nechce niekam ist kamaratkami

mystery1
1. okt 2012

@martija 🙂 prepacte ja som pisala rychlo, lebo skladam pradlo 🙂 nemyslela som to tak samozrejme deti su oboch

mystery1
1. okt 2012

ja nehovorim baby že žena nemože vypnut oddychnut si alebo rezignovat a byt aj jednoducho unavena z kazdodennych povinnosti ale ked sa to opakuje takto dlho moj nazor je ze to nie je v poriadku

cica99
1. okt 2012

@vysuflik ahoj, ale nerozumiem co ma so stratou lesku spolocne to, že ste na zaciatku nemali ziadne dieta, potom dlho jedno, zena robila a potom druha materska. Ma to nejaky suvis, ako ty hovoris s tym, ze ste sa do toho stavu dostali postupne?

vysuflik
autor
1. okt 2012

@cica99 reagoval som na otazku mystery1, ze kedy nastala zmena a ze ci taka bola moja manzelka aj na zaciatku. Chcel som poukazat na to, ze na zaciatku sme boli v uplne inej situacii. Na zaciatku bol vztah samozrejme novsi a zaujimavejsi, casom zovsednel. Kym bol vztah novy, samozrejme ze sme sa ovela viac venovali jeden druhemu. Na zaciatku sme deti nemali, takze som si nemohol vsimnut, ci sa o deti stara. Zmeny vo vztahu aj v "rodinnej situacii" nastali postupne a preto sa neda jednoznacne povedat, kedy sme sa dostali do stavu, v akom sme dnes. To som tym chcel povedat. A neviem, myslel som si ze je viac-menej normalne ze vztah tolkymi rokmi zovsednie, ale povedzte mi ak sa v tomto mylim. Naozaj niekomu nezovsednie? Da sa tomu predist?

cica99
1. okt 2012

@vysuflik ja len, na základe toho čo píšeš uvažujem, že či tvoja manželka nie je taký ten typ ženy umelkyne, či bohémky, alebo ja neviem, intelektuálky, nie veľmi stvorenejj pre rodinny život. Či ešte predtým, ako ste mali deti, sa ti taká nejavila podla svojich záujmov (hrá v kapele, číta po nociach...). Ona javila záujem o rodinný život kým ste boli bez detí?

vysuflik
autor
1. okt 2012

@cica99 v kapele hrala vzdy. Citala vzdy rada a hodne, ale nemal som ako vediet, ze to bude robit aj na ukor rodiny. O rodinny zivot, myslim si, mala zaujem. Na zaciatku mala dokonca taky nazor, ze by chcela svoje deti vychovavat sama, ze "ocko" je na pritaz. No, ked tak nad tym teraz uvazujem, mozno ten nazor vlastne ani nezmenila, ako som si povodne myslel.

cica99
1. okt 2012

@vysuflik mozno si nestacila uzit len tak nezavazne vztah s tebou a zivot a hlavne sa nestacila dost vyzit predtym v oblasti svojich umeleckych zaujmov a rodinny zivot a deti berie na pritaz..... 😕

tinki
1. okt 2012

@vysuflik ja si myslím, že najlepšie by ti poradil nejaký chlap. Vy chlapi viete tak zdravo a triezvo posúdiť situáciu. Tu medzi ženami je to horšie..Väčšinou to každá vidí podľa seba..a hlavne my ženy, chytáme za slovíčka.... 😉

cat
1. okt 2012

@vysuflik či sa dá predísť zovšedneniu vzťahu? Hm, každý dlhoročný vzťah trošku zovšednie,len treba dať pozor kým nezájde až k úplnej ľahostajnosti voči druhému.. o vzťah sa treba starať... nám pomáhajú akékolvek spoločné aktivity, najmä cez víkendy, vždy si naplánujeme nejaký program, popozeráme kde sa čo deje, nejaká akcia..dohodneme sa s pratelmi, kt. majú podobne staré deti...soboty a nedele sme teda väčšinou všade len nie doma 😎 Občas poprosíme dedka, babku aby večer deti postrážili a ideme niekam sami alebo zase s kamarátmi..je to aj taký trošku oddych od tých detí...vieš mne normálna práca od 7.30 do 16, či 17h kým som bola bezdetná- pripadala ako malina oproti otročine na materskej. Nemocť byť sama ani na wc, ani sa osprchovať, ani si minútu v klude sadnúť...ja sa dodnes čudujem,ako som to vobec prežila. A muž mi dal za pravdu,keď si pár krát skúsil aké to je..keď som šla sama na celý večer von s babami a on sa musel komplet postarať o 2 malých zlobrov 😀 A chodím takto von každý týždeň 1x- neskutočne to pomáha, domov prídem ako nový človek. Odporuč to aj manželke, pomôžeš tým aj sebe, vám. Byť len doma, to je na mašlu.

vysuflik
autor
1. okt 2012

Vsetkym vam velmi pekne dakujem za nazory a postrehy. Velmi si to vazim ze sa mi takto venujete, aj napriek tomu ze som tu len jeden den. Vecer sa skusim s manzelkou trochu porozpravat a napisem zajtra, ako to dopadlo.

cica99
1. okt 2012

@vysuflik ja by som len chcela vediet, ci si si to len nahodou cele nevymyslel(a) 🙂 aby si zamestnal(a) pár mamičiek. 🤐
Napr. teraz píšeš, že "na začiatku sme žiadne deti nemali, takže som si nemohol všimnúť, či sa o deti stará....na začiatku mala nazor, že by chcela deti vychovavat sama, bez "ocka" , Citala vzdy rada a hodne, ale nemal som ako vediet, ze to bude robit aj na ukor rodiny, zmeny v rodinnej situacii nastali postupne...."
Nikde nespomínaš, že podľa všetkého tvoja manželka musela otehotnieť veľmi skoro po tom, ako ste sa spoznali, keďže ste spolu 9 rokov a dieťa má 8 rokov (po 3 mes. známosti zrejme). To si myslím, že nie je žiadny pozvolný vývoj vzťahu a keby to tak naozaj bolo, nepovieš, že na začiatku sme žiadne deti nemali. Príde mi proste divné, že na otázku
@mystery1 odpovieš takým spôsobom. To je ale len môj názor, môžem sa mýliť, samozrejme. 🙂

mystery1
1. okt 2012

@cica99 to som si ani ja nevsimla 🙂 to aj taky su co si vymyslaju problemy?to som zaz ja mimo nejake psycho...

vysuflik
autor
1. okt 2012

@cica99 nevidim dovod, preco by som mal "zamestnavat par mamiciek". Ako povedala tinki, zeny asi naozaj chytaju za slovicka. Ano, vypocitala si to spravne, prvy ROK sme deti nemali. Manzelka deti chcela mat a tak sa aj zariadila. Nechapem, co je na mojom prispevku zvlastne. Vazne to nechapem. Uz sa budem opakovat, ale mystery1 sa pytala ci to takto bolo vzdy a ja som odpovedal ze nie, pretoze prvy ROK sme deti nemali, potom ked mal prvy syn 3 roky tak zena zacala normalne robit.... Proste do stavu "zena nerobi (okrem 2x0,5 dna) a zanedbava 2 deti a muza a cita po nociach" sme sa dostali postupne. Rad vysvetlim ak je este nieco nejasne, akurat naozaj neviem, co je tu "divne".

lila69
1. okt 2012

Mne to pride ze sa malo rozpravate. Lebo si pisal ze sa jej spytas "kedy naposledy bola s detmi vonku, alebo co robila cely den atd... "
Ved toto su standardne otazky ktore by mali padnut po prichode chlapa z prace - a nemyslim to nejako v zlom ("co si robila cely den ked je tu taky bordel..." 🙂 ) Alebo rozpravas sa ty so svojim starsim dietatom vobec? Ved sa ho spytaj co sa deje doma ked pride zo skoly, ci sa im mama venuje a co sa doma deje ked su decka same s mamou.
Ono niekedy je fakt tazke udrzat v domacnosti poriadok, ale ked je jedno dieta v skole, druhe v skolke a mama doma, tak by sa to malo dat - aspon nalozit umyvacku a daco jednoduche uvarit. A dalsia vec, ak by vecer takpovediac "padala dole hubou" do postele a unavena spala do rana tak ok, ale ked celu noc cita a cez den oddychuje tak to nie je uplne OK.
Inak niektore zeny su take, ze si na poriadok bohvieako nepotrpia a k vedeniu domacnosti nemaju vztah - a mozno aj ty taku mas doma.

vysuflik
autor
1. okt 2012

@lila69 ano, rozpravam sa so synom. Je fakt ze ma este nenapadlo davat mu take "spionske" otazky ze co sa tu dialo ked boli samy s mamou, pytam sa ho skor ako bolo v skole a co robil u kamarata a co chce na veceru. A ked pridem domov, obcas sa aj spytam ze co robila cez den (odpoved: nic), ale velakrat nemam ani chut pytat sa, ked pridem a vidim ze zase sedi za pocitacom a ani sa neunuva vstat a pripadne ma pozdravit... Ja viem ze to je aj moja chyba a ze by som ju mal castejsie vyzyvat k rozhovoru. A niekedy ked sa ma ona spyta "co nove v praci", tiez radsej poviem ze nic, lebo ju nechcem zatazovat problemami z prace, ktore su pre nu nepodstatne.

mystery1
1. okt 2012

@vysuflik neviem ci zovsednie ale urcite sa meni a vyvija...ja sa pamatam ako sa nas vztah praveze v napatych situaciach prave ze utuzil ked sme mali choru dceru drzali sme este viac spolu rovnako ked sa nam narodilo 1. a teraz 2.dieta vzdy sme sa lubili viac a viac tak ja to neviem posudit bolo viac nervov prace menej spanku ale lasky rovnako sak ako normalne sem tam ked ma nieco vytoci si to na zaciatku povieme rovnako aj moj muz my sme skor taky temperamentnejsi ale ak je niekto z manzelov flegmatik...tak situacia je uplne ina take nepoznam 🙂 my sme spolu 10rokov a nase deti maju 6rokov a 11meiacov

mystery1
1. okt 2012

@lila69 presne o tom som pisala🙂 ze depresia 😀 😲

lila69
1. okt 2012

@vysuflik a to male 2,5 rocne dieta co robi ked ona sedi za pocitacom? lebo ja mam tak isto strare dieta a ak nespi, neurobim doma NIC a uz vobec nie je mozne aby som sedela za pocitacom. Ved take dieta si vyzaduje 100% pozornost. NO neviem, alebo skus to pretrpiet kym nastupi na plny uvazok do prace a potom nebude mat cas pri pocitaci sediet. A co doma jete, ako sa stravuju decka ked neni navarene?Alebo si dohodnite tyzden vopred kedy sa bude co varit a vo vareni sa striedajte, nech aj ona musi daco spravit.

malinkaaninka
1. okt 2012

by ma zaujímal aj názor tvojej ženy.a možno je aj tu.

fiffinkaa
1. okt 2012

....O koľkej sa vraciaš z roboty? A deti kto vozí zo školky/školy tam aj späť?

vysuflik
autor
1. okt 2012

@lila69 2,5 rocny pozera rozpravky v telke. Alebo sa hra v detskej izbe. Co jeme? Ako som uz pisal, obcas (zhruba raz za dva tyzdne) navari, obcas navarim ja, obcas objedname pizzu, obycajne mame "co chladnicka da": chlieb s maslom a syrom, jogurt, ciniminis, apod. Ale nejde ani o to ze nevari casto, ja naozaj nechcem aby bola sluzka co kazdy den navari a vypucuje. Mna len hrozne vytaca, ze to nerobi koli tomu ze sedi na PC. Keby nevarila preto ze nema cas, chodi do roboty alebo sa venuje decku, tak by to bolo v poriadku. Ale celu noc PC/kniha a koli tomu druhy den domacnost stoji, to nie je v poriadku.

vysuflik
autor
1. okt 2012

@malinkaaninka aj mna, a velmi.