icon

Manželov dom: Ako dosiahnuť spokojnosť s majetkom?

13. sep 2024

Ahojte, bola u mňa kamoška a bavili sme sa o domoch. Jej manžel zdedil za slobodna dom, ktorý je písaný iba na neho. Sú manželia 20 rokov, všetko je u nich v poriadku, manžel veľký dobrák, ale čím je staršia, tym jej viac vadí, že ten dom je len jeho. Ona priebežne tiež doňho investovala. Rozmýšľa, že by kúpila byt, ako také zadné vrátka,no musela by riešiť hypotéku. Teraz sú bez nej, žijú si šťastne až teda na túto jednu vec. Čo by ste jej poradili aby bola spokojnosť na oboch stranách?

daniela1911
14. sep 2024

@joannita nechápem načo si (alebo bola) vydatá, keď si tajne šetríš v manželstve.
Ušetrila by si toľko aj keby si bola sama zo svojej výplaty?
Toto je zas dvojaký meter na MK, nie len s prepisom nehnuteľnosť ale aj s týmto vydeľovaním a tajným šetrenim zo spoločných peňazí.

avanka
14. sep 2024

@opica_skorica áno tak..a tiež sme sa neponáhľali. Manželia sme boli 17 rokov, než sme ho odkúpili.
Ale brali sme to normálne. Žiadne, že musíš.. tiež mohol mať manžel pocit menejcennosti, že ja mám byt a on nie, ale ja som nikdy takto nerozmýšľala. Od prvej chvíle bolo všetko spoločné. A viem, o čom vravím. Začali sme spolu bývať okamžite po zoznámení, svadba bola po necelých 2 rokoch spolužitia, o ruku ma požiadal po týždni a po 3 mesiacoch sme už mali spoločný účet.. proste to plynulo samo..ja vravím, že môj Rastík je môj osud ..už 20 ty rok života

petronela1985
14. sep 2024

Skúsenosť z mojej rodiny - strýko (rozvedený, 2 deti) mal družku (rozvedená, 4 deti), s ktorou boli spolu 35 rokov, spoločné dieťa nemali. Strýko mal po rodičoch zdedený dom vo výlučnom vlastníctve, súrodencov vyplatil. Minulý rok ochorel na rakovinu, pred pár mesiacmi umrel. Po dedičskom konaní (minulý mesiac) napochodovali dcéry do domu, doslova a do písmena tetu vyhodili. Strýko nebol dobrý otec, po rozvode bol jeho kontakt s dcérami minimálny, akurát tak platil výživné. Ale dedili oni, čo ja vôbec nespochybňujem, je to správne ale ☝️ po 35. rokoch si toto teta nezaslúžila. Navyše platila strýkovi pohreb z vlastných úspor. Vrátila sa späť do Česka k svojim deťom.
Druhé zo života - manželova sesternica žila s o dosť starším chlapom v jeho byte, raz si našiel inú ženu, vymenil zámky, prišla domov z práce a mala pred bytom kufre s vecami. Zablokoval ju všade, prakticky spolu prestali hneď komunikovať. Istý čas bývala u mojej svokry, nemala kam ísť.
Moja osobná skúsenosť - manžel má vo výlučnom vlastníctve pozemok, na ktorom je postavený náš dom (BSM). Pozemok patril jeho mame. Chcel mi dať polovicu na meno, ja som to odmietla, nepríde mi to správne. Ale akurát riešime zriadenie vecného bremena na pozemok. Ja som mu povedala na rovinu, sme spolu 17 rokov, to všetko je história, čo bude zajtra ja netuším a keď si zmyslíš a ja sa nedostanem do domu, tak čo potom.
Veľa tých zlých skúseností máme v rodine. Že verím, je jedna vec ale sladká naivita má v mojom veku už naozaj prešla.

maciatkolulu
14. sep 2024

@avanka nuž doba je úplne rovnaká. Ja keď som chcela dať ex nankist vlastníctva,tak Bohu vďaka za moju nebohu babku,čo povedala,že proste NIE. Inak manželstvo vyzeralo ideálne. Ono keď by prestalo,bolo by neskoro riešiť....

joannita
14. sep 2024

@daniela1911 naco som bola vydata, ked som si tajne setrila v manzelstve? To vazne? 😂
Akoze vydavame sa preto, aby sme si tajne nesetrili? 😃 To je jediny zmysel manzelstva hej? Mat spolocne peniaze.
Ako pardon. Ak ked v zmysle zakona su vsetky peniaze spolocne, je snad moja vec kam dam svoje usetrene peniaze a co s nimi urobim. Ja som si ich zarobila, ja som na ne drela. A vidis ako sa mi to oplatilo. Potom ako som zistila ze muz ma podvadza, sa mi po rozvode 15 000e zislo len taky fukot. Ci mala som ich dat pocas manzelstva do spolocnej kasicky a po prevaleni nevery si ich rozdelit s nevernikom hej?
Zeny preboha. Naivita bokom. Myslite aj na svoju buducnost, nielen na tu spolocnu. Vsetky sme sa vydavali s tym ze budeme spolu stastni az do smrti, ale asi to nieje take jednoduche ked polka manzelstiev sa rozvedie.
Ja viem ze si myslis ze zrovna to tvoje vydrzi, aj ja som si to myslela, az kym som sa muzovi do telefonu nepozrela. A asi by si aj ty ostala sokovana keby si sa mu pozrela do telefonu / PC.

Ale ty si setri pekne s nim, ja ti k tomu gratulujem ze mu tak veris 👏

alickapusinka
14. sep 2024

Ten dobrák predobrený ak by chcel už na nu dávno za 20 rokov polku napíše.Dobrák môže byť ak sa rozvedu pôjde preč ONA.Nikdy nevie či k rozvou nedôjde.Ak by ju neskutočne miloval a je dobrák ako píšeš a inestovala do cudzieho peniaze tak ak by bol taký čestný a dobrý tak jej polku napíše ak tam dala aj svoje peniaze.

gribka1
14. sep 2024

@alickapusinka Aspoň keby podiel primeraný jej nákladom. Dobrák.

cafelatte
14. sep 2024

Ved ale keby sa manželovi niečo stalo, manželka ten dom zdedí nie? A nemusí nikam odchádzať.

alickapusinka
14. sep 2024

@gribka1 však to iste keby nedala tam nič je to ine že dala 0.A je to z dedičstva ale ako píše autorka tak ak tam dala peniaze nejaku časť domu jej mal napísať hoci nie polku ale aspoň niečo.Za čas pôjde z holým zádkom.

gribka1
14. sep 2024

@cafelatte Tu ide o to, keby sa nedajbože rozviedli. Vtedy bude problém.

0silvia0
14. sep 2024

@cafelatte ak su tam deti, tak dom po muzovi sa dedi rovnakymi dielmi medzi manzelku a deti. Ak su napriklad 2 deti, tak vdova zdedi tretinu domu. Ak dospele deti mamu prehlasuju, ze potrebuju peniaze a chcu dom predat, tak mozno bude musiet matka vo vyssom veku riesit byvanie. Mozno jej ta tretina bude stacit aspon na garsonku, zalezi od hodnoty domu. A zalezi od vztahov rodicia a deti.

gribka1
14. sep 2024

@alickapusinka To isté som písala😁

daniela1911
14. sep 2024

@joannita ani som nedočítala tvoj komentár. Ok máš pravdu, keď si mala koko*a chlapa tak, áno beriem, že si odkladala.
Ale táto téma je o niečom inom. A niektoré baby tu píšu úplne z cesty. Keby tu písal chlap ako si odkladá peniaze bokom, tak ho tu zožerú..
A o mna sa neboj. Ja som sa nevydala vysedená z vajec, bez byvania, práce a nejakej min rezervy. A naše peniaze za manželstva sú spoločné aj keď naše platy sú dosť odlišne.

opica_skorica
14. sep 2024

@avanka to je dobre. Lebo uprimne nechapem, ze zadne vratka, tajne odkladanie, skryte …. A na co je to dobre? Ozaj, spolocny ucet v mbank ako dvaja majitelia, ci jeden je majitel s tym, ze druhy je disponent?

joannita
14. sep 2024

@daniela1911 lenze ziadna nevie dopredu, ci ten jej nebude k..... Ako pises. Nikdy nevies co sa stane, ci sa nezamiluje inde, ci ta nepodvedie. Mat rezervu je podla mna nutnost o to viac ked mas deti.
Ked su ucty poplatene a zaludky plne, nevidim nic zle na tom ze si jeden z manzelov odklada bokom, je jedno ci muz ci zena.

daniela1911
14. sep 2024

@joannita takto ale manželstvo nefunguje, keď budú mat spoločný účet tak čo? Každý si z neho vyberie a odloží si podľa uváženia? Alebo každý svoj účet a “zostatok” po zaplatení je každého zvlášť? Ok, veď dohody sú rôzne 🙂

autor
14. sep 2024

@opica_skorica Ja ani nič vyriešiť nemusím. Kamoška ma poprosila, či tu nenapíšem, že aký názor na to majú ženy. Ona nieje na MK.

joannita
14. sep 2024

@daniela1911 manzelstvo funguje tak, ako si ho manzelia urobia. Neexistuje navod na manzelstvo.
Ja som proti splocnemu uctu, nikdy by som s nim nesuhlasila. Mam rada slobodu vo financiach. Neootrebujem vidiet kde muz mina svoje peniaze a ja nechcem aby on videl kde ja minam svoje...
Byt "MY" je sice pekne a romanticke, ale netreba zabudat ani na "JA".

avanka
14. sep 2024

@opica_skorica sme na tom rovnako. Máme Prima banku, účet je na moje meno,manžel je spoludisponent a má tiež kartu k účtu.
Len používam spoločný, lebo spoločný je. Je úplne jedno na koho meno je.

opica_skorica
14. sep 2024

@avanka áno, v tom prvom sa zhodneme, harmonicky vztah a zadne vratka, to k sebe nepasuje.
Prima banka. Uff. Videla som manzelov po 33 rokoch, ako on chytil “2.ruju” a bum, zrusil spoludisponentku. Manzelka zostala prekvapena, ze v Prima banke jej nechceli ani toto povedat. Lebo ze uz neni aktivna v ich systeme. Myslela si, ze je to celozivotna laska a vsetko spolocne. On toto vyviedol. Smutne. Velmi smutne.

opica_skorica
14. sep 2024

Čo by ste jej poradili aby bola spokojnosť na oboch stranách?
Toto: porozprávať sa s manželom a keď investovala do domu, aby pouvažoval nad podielom. Či sa on rozhodne, že na ňu prevedie 1/2, 1/4, 1/3, ci hocijaký adekvátny podiel alebo to nechá tak, že keď zomrie, dedí po ňom aj manželka, to je na ňom. Treba sa narovinu porozprávať. Ona starne a s tym jej viac vadi, ze tam v dome nema čiastku.

Som zvedava na konecny vysledok.

avanka
14. sep 2024

@opica_skorica máme ju od 22 rokov, keď moja práca mala s ňou nejakú zmluvu a zľavy. Už 21 rokov.a áno, môže sa stať aj také, ale u nás sa to nestane❤️ani nad tým nerozmýšľam

opica_skorica
14. sep 2024

@avanka v poriadku.

lusiasali
16. sep 2024

@joannita
@tiezjedna muz mi nic take nehovoril ze to nejde
@lienka.7
Ja neviem zeny co si o mne akoze myslite ale ja nie som ziadna hlupana ani naivka. O pripisani na LV velmi dobre viem, v tom case sme to neurobili preto lebo sme mali dost problemy s hypo a vobec sme na toto nemysleli.

A na dovazok, vcera sme to prediskutovali, dnes sme spisali elektronicky zmluvu a aj podali online navrh na vklad do katastra.

To ze vy ste mali smolu na chlapov, alebo sa neviete vybudovat doveru voci nim, neznamena ze vsetci muzi su hajzli a chcu svoje zeny len vyuzit, obrat o majetok, pripadne na nich zarobit. Tak isto si nemyslim, ze ked ma niekto vo vztahu vzajomnu doveru je to dovod na to aby ten co "taha za kratsi koniec" vo vasich ociach bol oznacovany za hlupaka a naivca.
V podstate ste sa mi tu vysmiali ze verim svojmu muzovi, jeho ste oznacili za klamara a "drzali" ste mi palce aby ma v buducnosti neokradol.

Potom niekto pisal ze keby som mu vliezla do telefonu bola by som prekvapena. No veru predstavte si ze nebola, kedze mam k jeho telefonu pristup denne, mozem si tam pozriet cokolvek chcem a nic nekale sa tam nedeje 🤷‍♀️
Takze vas sklameme ale naozaj mame medzi sebou doveru, neklameme si a majetok nedelime na moje a tvoje ale je to proste nase, ci to na tom papieri tak je napisane alebo nie je.
Prajem vam aby ste nasli tiez taky vztah a nemali potrebu si odkladat peniaze bokom - ved co ked nahodou ma ten chuj opusti/podvedie/oklame

lienka.7
17. sep 2024

@lusiasali jaj, cize včera si mužovi povedala, že ma koňovi ti povedali, že si blba, ze mu platis hypo a on ze jasne laska, hneď to napravíme, rýchlo pošleme zmluvu na kataster? 🤣🤣🤣
Ja len taky detailik, pokial mas ma byte hypo, ako tvrdíš, nemôžeš si tam len tak niekoho pripisovať ty sama a posielať kde chceš. Ono s tým musí súhlasiť banka, vies 😉
Ale inak dobrý pokus👌
A po ďalšie, v súčasnosti sú už rôzne tajne appky, kde sa ty nedostaneš, plus správy sa dajú nastaviť tak, že po prečítaní sa automaticky zmaže.
Ja poznám chlapa, ktorý ráno pretiahne jednu (kým dôjde do prace), v praci na obed ďalšiu, a večer ešte aj doma ženu. A ta si myslí, akého ma úžasného chlapa 👌 takže s tou dôverou by som bola sakra opatrná.

tiezjedna
17. sep 2024

@lusiasali neviem ako ostatné, ja som rozhodne smolu na muža nemala, práve naopak. Od začiatku ideme vo všetkom spoločne bez toho, aby sme o tom museli diskutovať a riešiť, kto dal koľko (a že by som v týchto výpočtoch mala jednoznačne navrch ja). Že som ti napísala, že ak ti hovorí, že pripísať ťa nejde - je to len z toho dôvodu, že tu nedávno veľmi podobný prípad bol. Pani žila v totálnom právnom bezvedomí a ešte si libovala, akého má úžasného muža 🙏 A keď jej tu aj právnici vysvetlili, ako sa veci majú, tak sa jej zrútil svet (samozrejme to nebola jediná lož, ktorou ju kŕmil, ale samozrejme netvrdím, že toto je váš prípad).
No a k tomu expresnému zapísaniu do katastra - ak je hypotéka na spomínaný dom, tak toto je len tvoje zbožné prianie. Pretože bez súhlasu banky žiaden zápis neprebehne. Takže asi tak.

joannita
17. sep 2024

@lusiasali po precitani tvojho posledneho komentu musim konstatovat, ze si este naivnejsia nez som si myslela povodne. Oznacit niekoho za naivnu nieje urazka podotykam, je to pomenovanie typu cloveka. A hlupou ta myslim nikto nenazval, tak nezvelicuj.
Ten pokus s tym katastrom co si dala, je dokaz ze si sama uvedomujes v akej nevyhodnej pozicii vlastne si.
Mate s muzom pristup k telefonom? A ty si mu teda presla vsetky apky a subory v nom ked vies ze nic nekale tam nema? Preco si mu presla vsetky apky, neveris mu? (inak by si si nebola ista ze tam nic nema).

Pozri, mojim cielom nieje utazat ta, ani spochybnovat vas vztah, ale je vidiet ze si nezazila zle veci v zivote/vztahu. Lebo keby si zazila neveru alebo chlapa odrbavaca, chranila by si sa a nedoverovala by si slepo.
Verit si vo vztahu je krasne a romanticke a do istej miery urcite potrebne. Az zle skusenosti ta naucia byt opatrnou.

lusiasali
17. sep 2024

@lienka.7 smej sa kolko chces, nebavili sme sa o tom prvy krat, tuto debatu sme viedli uz niekolkokrat ze ci to prepiseme, kedy to prepiseme. Kedze sme si nedavno dali spravit obcianske s eID, tak sme to doma vyklikali a odoslali, zalezitost na pol hodinu.

@tiezjedna Do banky sme volali oni nevydavaju ziadny suhlas nesuhlas, na zmluve sme obaja, nemame povinnost ich ani informovat o zmene na liste vlastníctva.
@joannita nie nezazila som zle veci vo vztahu, vsetky tazkosti ktore prisli sme vyriesili, mozno tomu pomaha aj to ze obaja sme veriaci mame svedomie a vieme co sme si slubili a prisahali a podla toho aj zijeme.

joannita
17. sep 2024

@lusiasali no vidis, ja som mala 4 vazne vztahy a z toho 3 mi boli neverni. Prisla som na to tak, ze som patrala, cize keby nepatram, nepridem na to. Mimochodom, dvaja z nich boli tiez veriaci. A vobec, ale ze VOBEC neboli "tie" typy na neveru, sexzoznamky atd 🙂 nikdy by si to do nich nepovedala.
Je to prirodzena obrana cloveka ze po takych skusenostiach uz neveris a chranis seba a svoj majetok, myslim ze by si nebola iná.

tiezjedna
17. sep 2024

@lusiasali banku máte vždy povinnosť informovať o zmene vlastníka. Aj keď by vydanie súhlasu mal byť z ich strany len formálny úkon. Koniec-koncov, chránite tým seba, pretože ak by vzniklo nejaké nedorozumenie, banka to môže vyhodnotiť ako jednanie proti podmienkam a celý úver okamžite zosplatniť.