icon

Manželov dom: Ako dosiahnuť spokojnosť s majetkom?

13. sep 2024

Ahojte, bola u mňa kamoška a bavili sme sa o domoch. Jej manžel zdedil za slobodna dom, ktorý je písaný iba na neho. Sú manželia 20 rokov, všetko je u nich v poriadku, manžel veľký dobrák, ale čím je staršia, tym jej viac vadí, že ten dom je len jeho. Ona priebežne tiež doňho investovala. Rozmýšľa, že by kúpila byt, ako také zadné vrátka,no musela by riešiť hypotéku. Teraz sú bez nej, žijú si šťastne až teda na túto jednu vec. Čo by ste jej poradili aby bola spokojnosť na oboch stranách?

opica_skorica
14. sep 2024

@avanka takze odkupenie uz ste robili ako manzelia. Rozumiem.

lusiasali
14. sep 2024

@joannita vy mate medzi sebou asi velmi malu doveru ked si podpisujete papiere o mojich a tvojich peniazoch. Toto si viem predstavit pri 2 kamaratkach ktore sa dohodnu ze spolu nieco kupia ale nie pri manzeloch. Ale chapem je to vasa vec, zadne vratka pre vas asi treba.

Dom je napisany na mojho muza lebo ho zacal stavat rok pred svadbou, hypoteku mame spolocnu. Peniaze absolutne nedelime na moje a tvoje preposielame si z uctov podla toho kde ich na co treba. Manzelstvom sme prestali byt kazdy za seba ale sme uz len my a nase.
Doverujeme si a nepotrebujeme ani jeden zadne vratka a predpripravu na rozvod pretoze chceme spolu zostarnut.

opica_skorica
14. sep 2024

@h2 pravdu mas. 👍

Pre autorku: Je mi divne len to, ze preco ako kamoska riesis to, ci kamoska spravi nieco alebo co jej muz dobrak spravi ci nespravi. Ved ako dospeli ludia sa sami rozhodnu. Nie na konovi ako kamoska za nich. Tu nevyriesis nic.

tiezjedna
14. sep 2024

@h2 tak prepísať podiel na manželku, prípadne vložiť nehnuteľnosť do BSM by bolo najjednoduchšie riešenie.

My sme nadobudli počas doby, čo sme spolu dokopy tri nehnuteľnosti. Z toho dve ešte v čase, keď sme neboli manželia. Prvá sa platila z manželových peňazí, a vlastníme ju na polovicu. Druhý dom sa kupoval o pár rokov neskôr z mojich peňazí a zase sme vlastníctvo zapisovali na polovicu. Tretiu nehnuteľnosť sme kupovali už ako manželia, takže automaticky spadala do BSM, hoci bola komplet financovaná z peňazí z predaja MOJEJ firmy. Ja by som absolútne nedokázala existovať vo vzťahu, nieto v manželstve, kde mi partner (alebo ja jemu) neverí ani natoľko, aby sme spoločne zdieľali majetok - ako si vôbec s takým partnerom môže niekto urobiť dieťa????😨 Mne to príde totálne choré. Nepredstaviteľné. My sme o tom dokonca nikdy ani nediskutovali, proste to spoločné vlastníctvo bolo automatické. Dôvera je základný pilier každého vzťahu, ak tam nie je, tak hotovo. O čom taký vzťah je? O ničom.

lienka.7
14. sep 2024

@petamich ono v prvom rade je sa do takejto situácie vobec nedostať. A potom ju nemusím riešiť. A je jedno, či je to chlap alebo žena. Lebo ani z jednej strany to potom nie je fér a ta druha strana je v jasnej nevýhode. Vidíme to aj tu... nepáči sa ti, zbal sa o môžeš ísť (vravi muz žene, ktorého je byt). Na druhej strane sa ten druhy vždy podieľa na zveľaďovani majetky toho druhého a nená z toho prakticky nič. Len obavy, či mu o 20-30 rokov nepreskoci a on/ona na staré kolená neskončí na ulici.

lienka.7
14. sep 2024

@sasa1310 ona ten byt kúpi presne z tých istých peňazí, z ktorých sa zveladuje jeho dom. Teda zo spoločných. Jeho bude dom, jej byt. Náklady sa budú platiť tak za dom i byt zo spoločného. Ako tomu bolo doteraz, keď sa však platil iba jeho dom

joannita
14. sep 2024

@vakatko si si zabudla dat tabletku na ukludnenie? Co si agresivna 😃 ved citaj co pises, pises ze by MALI MANZELIA investovat do garsonky a ja pisem ze NIE, ked tak len ten jeden nech si investuje do svojej garsonky. Stale v tom nevidis rozdiel? 🤦‍♀️

joannita
14. sep 2024

@lusiasali aj my sme chceli spolu zostarnut a doverovat si 😃 az kym som nezistila ze chodi na sexzoznamky 😃 sme rozvedeni uz.
Dovera je krasna a romanticka do doby, ked zistis ze ta odrbava / podvadza atd. Treba sa chranit a mysliet na buducnost. U teba o to viac ked dom je pisany len na muza ale hypoteka aj na teba. Drzim ti palce, aby si nedopadla tak ako vela zien, ktore doverovali a nakoniec skoncili s holym zadkom jak sa hovori. Fakt odvaha z tvojej strany.

vakatko
14. sep 2024

@joannita kde som prosím ťa agresívna ?
Ešte raz si prečítaj môj príspevok 9.41. na kúpu " jej bytu "

tiezjedna
14. sep 2024

@lusiasali nechcem ti brať ilúzie, ale keby ti manžel dôveroval tak ako ty jemu, tak by na teba časť domu previedol. A ak ti náhodou hovorí, že to nejde, pretože dom postavil pred svatbou, tak ti navyše zámerne klame.

joannita
14. sep 2024

@vakatko o 12.00 si napisala toto
" V tomto prípade by mali manželia investovať aspoň do garsonky, dať ju do prenájmu, aby partner nevyšiel z manželstva s holým zadkom"

vakatko
14. sep 2024

@joanita po 20 rokoch majú manželia spoločný majetok, nie každý partner si tajne odkladá peniaze ako ty, príde mi to nie fér voči partnerovi.

joannita
14. sep 2024

@vakatko a vidis, neoplatilo by sa mi byt fer. Keby som bola fer co mam z toho? Manzelove sexzoznamky a este aj bez penazi by som ostala 😃
Boze zeny, myslite trosku aj na seba, verte mi, ze ti vasi myslia tiez hlavne na seba aj ked vam hrkutaju do uska. A potom vas podvedu len taky fukot.
Ved rob ako ty chces, ono v podstate je krasne byt naivna, netrapis sa zbytocne...

joannita
14. sep 2024

@lusiasali preco neprepise na teba polku domu ako pise @tiezjedna?
Lebo toto je sialene, ze ty splacas jeho dom a vam obom to pride ok?

maciatkolulu
14. sep 2024

@vakatko akože jasné,ale musí mať SVOJE peniaze získané buď pred manželstvom,alebo počas ,zdedene,darované,alebo sa nejako dohodnúť.
@h2 samozrejme,ak vloží druhý partner vlastné prostriedky,tak sa snáď vedia dohodnúť na danej časti. Ale len tak,že som manželka a porodila som ti deti,akože....🤣👍

sasa1310
14. sep 2024

@opica_skorica ty si mimo? čítaj prosím ťa poriadne. Však píšem, že môže jedine zo svojich a nie opäť zo spoločných

sasa1310
14. sep 2024

@lusiasali no u teba by bola nutnosť vlastniť dom obaja, nakoľko ho obaja teraz od samého začiatku splácate. Teda aj z tvojich peňazí. Zasa tvoj postoj je v tomto strašne naivný a teda u vás ty ťaháš za veľmi krátky koniec. Autorkin muž nespláca zo spoločných jeho dom a zasa je to úplne iná situácia ako u vás. U vás by naopak mal napísať polovicu na teba. A nemáte len "vaše" Máte len manželove, ktoré splácate obaja.

eliska13
14. sep 2024

@vakatko prečo si myslíš, že mám zlý charakter?
Vieš koľko som už zažila príbehov kedy žena bola doma s deťmi, muž si robil kariéru, prišlo k rozvodu ona nemá taký plat, aby si zobrala hypotéku dnes su tie pravidlá veľmi prisne, alebo slušne vyzila v podnájme?On zarobí dobre, zaplatí na deti výživné a žena sa trápi.On zostane vo svojom a žena ide v ústrety životu nie ľahkého.Kazdy muž si myslí, že keď zaplatí 200 eur výživné žena ešte má aj ušetriť.
Ja som deťom teraz na začiatku školy dala 200 eur len na zrps, výlet, pracovné zošity.Od začiatku treba rozmýšľať čo mať svoje, keď jeden z manželov nevlastní nič.

mantilka
14. sep 2024

Kľudne nech mu povie, že sa jej to zdá zvláštne že si nikdy nemyslela že budú mať niečo mimo BSM. Veď ona do toho domu investuje a je to len jeho. On keď je dobrák to neriešil lebo ho to nenapadlo, že ju to môže mrzieť. Možno keď bude pocut od manželky, že jej to vadí manzel hneď povie, že veď polovicu môže prepísat na manželku a vec bude poriesena.
Máme viac majetkov niečo spolu a niečo zvlášť a keďže žijeme vo vzájomnej dôvere, dali sme spoločný dom na polovicu...aj keď väčšina mala byť moja.
Máme sa radi a verím, že to dotiahneme až do konca ako naši rodičia.

vakatko
14. sep 2024

@eliska13 ešte raz si prečítaj svoje príspevky, ako si protirečíš.

maciatkolulu
14. sep 2024

@mantilka nuž,dôveruj,ale....žial,stáva sa v poslednej dobe čoraz častejšie,že manželstva sa koncia a škaredo. Na môjho exmanžela by to nikdy nikto nepovedal,nikto neveril a to veeeeelmi dlho. Až teda musel ísť s kožou na trh. A rodičia-jeho-v šoku,všetci v šoku a ja som mala čo robiť. Takže za mňa žiadna dôvera,ani k vlastným dospelým deťom,tobôž k manželovi. Kebyže sa mi niečo stane,aj tak dedia. A hold ako by som mala ja dôverovať,tak môže snáď aj druhá strana. Určite by som nikdy nikomu netrafila prepisovať nehnuteľnosť na druhého partnera,pokiaľ do nej neinvestoval aspoň polovičnou hodnotou danej nehnuteľnosti. Samozrejme,ak prispieval zo svojho na prerábku atď. Všetko dokladovať,ak by to bola veľká prestávka,za výhradne peniaze druhej strany,tak dohoda o prepise. Ale len tak,že "lúbim ťa slniečko"to určite nie

eliska13
14. sep 2024

@vakatko nemám čas...buď konkrétna v čom si protirecim?20 r jej to nevadilo, že nebýva vo svojom?Keď sa zajtra rozhodne muz rozviesť môžu sa roky naťahovať za veci, ktoré kúpila do domu, amortizacia atd a ona odíde s dlhým nosom k rodičom, alebo do podnájmu.

vakatko
14. sep 2024

@eliska13 ani ja nemám čas ani náladu sa tu dookola opakovať.

opica_skorica
14. sep 2024

@sasa1310 ty si mimo. Ved pisem, ze my dve ani nik z tejto stranky nevie, ci ma ona vlastne peniaze (z darov, z dedicstiev). Hawk.
Vyhlasujem mierovy stav.

sidicek
14. sep 2024

Najlepšie kúpiť byt ,ktorý bude vyňaty z bsm a v prípade rozvodu pripadne kamoške. Ak bude všetko ôk poslúži deťom ako štart do zivota

duppka13
14. sep 2024

Ja som mala zdedeny byt, na manzela by som ho neprepisovala. Ale predala som ho a kupili sme dom spolu, tam som sice tiez iba ja na LV z roznych vtedy aktualnych dovodov ale keby na tom trval tak by som polku na neho teraz prepisala lebo do neho investoval peniaze aj splaca hypo. Ak by sme sa rozviedli a na papieri by bol dom stale iba moj aj tak by som sa s nim ferovo vyrovnala. Takze za mna zdedeny neprepisovat, spolocny ano.

mantilka
14. sep 2024

@maciatkolulu Chápem, že nikto nikdy neviem...človek môže len dúfať. Na druhej strane všetko sa dá dokázať a úplne o strechu nad hlavou nikto nepríde myslím v našom prípade.
Tiež treba zapojiť aj rozum. Ale nechcem takto kalkulovať, lebo nie som v tej fáze a nebolo by to fér.
Každý deň má dosť svojho trápenia, nebudem si lámať hlavu o možnej /nemožnej budúcnosti.

lienka.7
14. sep 2024

@joannita uplne s tebou súhlasím. Niektoré sú tu poriadne naivky, este aj splacaju hypotéky za v podstate cudzí byt 🤦‍♀️
Keby niektoré vliezli do toho mužovho mobilu, možno by boli veľmi nemilo prekvapene... lebo dnes viac ako inokedy platí doveruj, ale preveruj. ☝
Tiež to "odsudzovanie", ze odkladať si mimo peniaze. Ako vie, že muz to nerobí? Nevie. "Zobudi" sa už keď je neskoro, a potom kam pôjdem s deťmi, a pod. Lebo fér sa pri rozchode zachová tak 1 muz z 10. Možno aj z 20tich.

lienka.7
14. sep 2024

@lusiasali ono veci sa dali usporiadať, keď ste brali tu hypo, pokojne ta tam mohol pripísať, vies? Otázka je prečo tak neurobil. Alebo ty si nevedela?
Nie je na tom nič zlé, chrániť si to "svoje". Naozaj v dobrom ti želám, aby si XY rokov neskončila na ulici a tvoj (ex)muz pekne vo svojom dome, ktorý si mu splatila aj ty.

avanka
14. sep 2024

@vakatko nie nie je..ak sa rozvedieme, polovica bytu je moja, polovica manželovi, nakoľko na liste vlastníctva sme obaja.
Ale ako som písala, ja žijem asi v inej dobe, počas šťastného manželstva rozmýšľať nad rozvodom