icon

Manželov nezáujem vo vzťahu: Čo robiť?

mizuza
19. jan 2025

Ahojte. Na MK si občas prečítam nejakú diskusiu, keď sa to týka zdravotných dôvodov, alebo aj medziľudských vzťahov. Niekedy mi je ľúto tých žien, čo sa tu sťažujú, ľudia im dávajú rady, alebo hejtujú ich. Keďže svoje problémy nezvyknem riešiť s okolím, rada si veci zo vzťahu riešim len s manželom, a nezdôverujem sa okoliu s nejakými možnými hádkami, nemám sa s kým poradiť. Nehovorím, že tu nájdem správnu radu, lebo aj tak sa asi každý rozhodne podľa seba, ... možno len tak, vyrozprávať sa. Alebo vyžalovať? Ani neviem nájsť to správne pomenovanie, prečo vás tu tým idem zaťažovať.

S manželom sme mali krásny, ukážkový vzťah, myslím, že som si myslela, že máme veľmi pevné základy. Bola u nás výborná komunikácia. Okrem iného, lásku sme si prejavovali veľmi in tenzívne, dlho. Máme krásnu dcéru. Posledné tri mesiace náš vzťah ochladol. Nie z mojej strany, pretože ja svojho muža milujem, a lásku a pozornosť mu dávam tak ako kedysi. Ale zmena prišla zo strany môjho manžela. Ide konkrétne o istý druh ignorácie (pozorujem na dennodenných veciach), zhoršenie komunikácie, neprejavuje mi náklonnosť ako zvykol, je chladný, ľahko sa vytočí, keď je doma, doslova čumákuje do telefónu, ale v spálni. Lahne si a pozerá do telefónu. Aj hodiny. Úplne ignoruje čo je doma. Vraj by som chcela aby bol nonstop so mňou, alebo pri mne, alebo robil čo mne vyhovuje, ale ja nemám pocit, že nonstop by mal byť pri mne, ale dlhodobo to tak je, že dni, kedy je doma je aj doobedie aj poobedie nonstop na telefóne, a ideálne leží pritom v spálni. Výjde sa len naobedovať, alebo na kávu.
Keď niekam ide, zvykol mi napísať, že ma miluje, dokonca mi oznamoval, že je tam a tam, aby som vedela, ale teraz mi ani milujem ťa nenapíše.
Jednoducho tieto maličkosti ma iritujú, keďže taký nebol, mal iné názory na život a vzťah, na pozeranie sa do telefónu, na náklonnosť vo vzťahu.
Kedysi mi veľmi pomáhal aj v domácnosti, ja si to vážim, ale ja som mu nekázala mu pomáhať. Teraz si vo väčšine vecí robím všetko sama, aj keď jasné, že niekedy aj umývačnu naloží, alebo poskladá prádlo. Ale inak mi už nepomôže.
Pýtala som sa ho, že prečo sa jeho správanie zmenilo a prečo sa už prestal snažiť a povedal mi, že načo. Že keď sa snažil, nebolo dobre, a preto sa nebude snažiť ani teraz. Vraj ide o slobodu. Slobodu mu brať nikto nebude. Vraj mu vyčítam nejaké zrazy, na ktorých bol a na ktoré nešiel, lebo vedel čo by ho doma čakalo.
Možno má pravdu v tomto, že sme sa nestotožnili s nejakými zrazmi, kde bol, kde chcel ísť, ale to situačne, na iných zrazoch keď bol som nikdy nič nepovedala, pekne som ho doma privítala, úplná pohoda.
Pointa je, že on sa jednoducho vyhovára na slobodu. V jednom kuse tvrdí, ako je pre neho obmedzenie mať dieťa lebo nemôže ísť tam a tam so mňou, a celkovo slovo rodina mu začína vadiť. Nebaví ho plnohodnotne s nami tráviť čas, na výlety už chodiť nechce, a keď bol tak sa tváril akoby bol prinútený.
Dnes sme sa rozprávali až hádali, jasné, že si každý ideme svoje. Ja svoje pcity, on svoje. Ja svoju pravdu, on svoju. Povedal mi, že od nového roka nemá chuť nejako náš vzťah rieišiť aby bol ok. Presne od silvestra, vtedy máme výročie. Na výročie som vždy dostala kvety. Vtedy sme sa dali dokopy a bolo to naozaj magické. Povedali sme si, že budeme len toto výročie sláviť. Tento rok si vymyslel, že pôjde na silvestra, keďže som ochorela, ale len počas dňa na nejaký mini zraz. Mala som horúčku, moc mi lieky nezaberali, povedal mi, že príde skôr, bude sa ponáhlať, aby mi aj s malou pomohol. Po 4 hodinách som mu zavolala, kedy príde. Nezvyknem mu volávať keď niekde je, aby ste si nemysleli, že som stíhačka, ale naozaj mi bolo zle a po 3 hodinách čo som si užila lieky som mala horúčku. Bola som sklamaná, že utekal z domu na naše výročie, a hlavne že ma nechal doma samú, keď mohol ostať. A že sa neponáhlal ako sľúbil. Na moje možno prehnané sklamanie malo vplyv to, že už mesiac predtým bol iný. Mala som paranoje, či nemá inú, či išiel na zraz. Keď sa správanie zmení... No ale pointa je, že čakala som, že príde dokov s kvetmi, keď už máme výročie a nič. Nič mi nedal. Keď som to s ním veľmi zľahka rozoberala, tak mi povedal, že nemal chuť mi niečo dávať. Ja som to zas po tej jeho zmene správania očakávala viac ako inokedy (až tak by som si zas na tom nepotrpela ak by sme mali vzťah OK) dúfajúc, že mi tými kvetmi ukáže, že ma miluje a nie je to tak zlé ako si myslím.
No a dnes mi povedal, že od Silvestra je to u neho tak, že načo sa bude o niečo snažiť. A že jemu slobodu nikto nebude brať.
Ja zmenu pozorujem tak od novembra, vtedy žiaden zraz nebol, v ničom som ho neobmedzovala, nič som mu nezakazovala (a to v podstate ani nerobím), nič som mu nevyčítala.
Pýtala som sa ho, či niekoho má, povedal, že nemá, nemá mi to ako dokázať ale svedomie má čisté. A vraj načo by mu bola iná, keď všetky sme aj tak rovnaké.

Neviem ako sa mám voči tomu postaviť. Na jednej strane som sklamaná, že náš vzťah takto dopadol, ja by som chcela aby sme sa dali do normálneho stavu, ale cítim takú apatiu z manželovej strany. To ma strašne zožiera. Stretli ste sa s niečim podobným? čo si o tom myslíte?

Strana
z7
ema22270
1. feb 2025

Uz som si precitala ze ste spolu 5 rokov, dost kratko, a dost zvlastne ze nechodi ku Vam ani jeho prve dieta. To je take celkom na zamyslenie, ani on nechce, nestretava sa s dietatom sam? To by mu blikali uplne vsetky kontrolky, nie je to asi clovek do manzelstva, rodiny veru 🙁

martin96321
1. feb 2025

@sono2 🙄

mizuza
autor
2. feb 2025

@sono2 Presne tak ako píšeš, väčšina žien by netolerovala, tým som ti chcela vysvetliť, že ma máš mylne za nejakú princezničku. Tak si ma nazvala v predošlom komentári, .. a hej, môže ti byť môj život ukradnutý, veru ja mám manželské problémy. Ďakujem ti ale za snahu, keďže si sa ozvala. Na otázky, ktoré si sa pýtala odpovedať nebudem, lebo sú moc dôverné na to, čo som už napísala, bežne by som nemala problém na ne odpovedať. A ďakujem ti aj za tvoju úprimnosť. Pekný deň

mizuza
autor
2. feb 2025

@ema22270 Už som to napísala v predošlých komentároch, ako to u nás je a aj prečo.

Týmto by som asi aj všetkým čo sa tohto zúčastnili poďakovala za názor, a aj za čas strávený dumaním, čo za tým môže byť. Niekedy sa človek potrebuje vyrozprávať a keď nemáš komu ... Asi je už zbytočné to tu riešiť.
Je to na nás doma, ako to dopadne, ale je dobré si urobiť názor aj takto, objektívnejšie na základe môjho subjetívneho vnímania a pocitov.
Ďakujem a majte sa pekne 🙂

anna_anicka83
2. feb 2025

@mizuza Podľa mňa začal vzťah neúprimne. Ktovie. Alebo si to on zidealizoval, našiel v tebe iný typ ako v prvej manželke, myslel si, že takto bude vedieť fungovať, ale celkovo to asi nie je typ na rodinu a partnerstvo, tak ako si to predstavuješ. Ono v podstate je úplne jedno, kto aký je a kto ako to má u seba, keď sú s tým obidvaja spokojní. Ja som s mužom tiež 21 rokov, veľa veci sme robili spolu. Ale všetko robiť spolu by nás nebavilo. Ja by som teda na futbal nechodila kvôli nemu😀Obaja sme také slobodnejšie typy, on viac. Ja zas potrebujem viac času byť sama. Má prácu a hobby, ktoré by veľa žien asi nedokázali prijať, hlavne s rodinou. Keby som mala fungovať podľa ideálnych predstáv sme dávno od seba. Ale nás to spolu baví, jeho rodina baví. Baví ho čas s deťmi, s nami. A to podľa mňa musí mať človek v sebe. A tvoj partner je proste viac zameraný na seba a potrebuje riešiť len seba. Ja mám takých kamarátov dvoch. Jeden si tiež partnerku, skvelé si rozumeli, pri nej sa chcel aj ženiť, aj na dieťa sa dal prehovoriť. Ale nedal to (začal byť pasívny a začal aj piť). Tu aj partnerka ale dosť otočila, veľmi sa zamerala na dieťa. A druhý si postriedal partneriek, spokojnosť našiel až pri o 10 rokov staršej partnerke. Si žijú taký slobodný dospelácky život. Ma dcéru 15 ročnú zo vzťahu, chodí k nemu, keď sa dá, volajú si, pekný vzťah, ale klasický rodinný život by nedal (ma 42 rokov). No, uvidíš, ako sa to u vás vyvinie. Ale keď takto niekto otočí, tak je to buď iou ženou alebo tým, že toto mu nevyhovuje a nejak sa viac-menej premáhal.🤔

lenadka
2. feb 2025

@mizuza môj tiež tvrdil že nemaaa inú a ja som mu do mobilu nepozerala a bola to chyba! Potom som raz pozrela a tam dvojročná komunikácia s milenkou, nahé fotky, mňa zásadne menoval "stará" a písal ako robím doma dusno. Skoro mi oči vypadli, on sa síce snažil ma vyprovokovať, bola to taká naša hra, väčšinou sa mu to nepodarilo, občas hej a to potom dusno bolo. Napríklad mal platiť školné 8€ mesačne hudobnú dievčatám. Prišlo mi upozornemie, nech pozrieme platby a pošlem dátum úhrady, on vraj pozrie to, o týždeň znova, pýtam sa ho máš predsa trvalý príkaz, či? Vraj áno a potom prišli dievčatá s upomienkou kde bolo vypísané, že dlzime pol ročne školné! Tak to ma vytočilo, lebo som ho 2x upozornila úplne normálne, milo, žiadny povýšený, autoritatívny tón, nič také. Dievčatá sa hanbili a mňa to za ne mrzelo, tak som mu napísala ostrú správu.... Teraz viem, že to robil schválne je to magor. Jeho reakcia na to keď som mu povedala, že všetko viem, že som si pozrela mobil, vraj "a teraz si už šťastná?!?" 🙈 takže moja chyba 🤪

zanka777
2. feb 2025

@lenadka pane bože tak to je hlupák.... Neviem si predstaviť ako si sa cítila pri čítaní toho všetkého keď si tomu človeku verila.... A potom mal váš rozchod rýchly spád?lebo ja by som ho asi klepla po hlave niečím v tom momente. Ale klobúk dole pred tebou že si to zvládla.

Strana
z7