icon

Manželova pracovná cesta bez môjho súhlasu

morkamirka
20. máj 2025

Ahojte, potrebujem radu alebo len názor.
Manžel mi oznámil, že odchádza na pol roka na služobnú cestu do Číny. Nepýtal sa ma na názor, jednoducho mi to oznámil s tým, že to robí „pre nás“.
Mne sa to celé nepáči, necítim sa s tým komfortne, ale neviem, ako mám reagovať.
Máte niekto skúsenosť s niečím podobným? Ako by ste to riešili? Je normálne robiť takéto rozhodnutia bez názoru druhého partnera alebo to len silno prežívam?
Ďakujem za odpovede

Strana
z5
sisa_s
20. máj 2025

Odchadza do ciny a teba tehotnu tu necha?

vanilkovazmrzka
Autor odpoveď zmazal
sisaka
21. máj 2025

@morkamirka takéto závažné rozhodnutia treba v manželstve určite prediskutovať. Ja by som súhlasila iba keby ma bral so sebou 😂

koniarova
21. máj 2025

Nepáčilo by sa mi to.

martinmmartin
21. máj 2025

Preco by to nerobil? Vlastny cas , vlastne peniaze, ziadna kontrola , moze robit co chce kedy chce a bude tam king . Jasne ze do toho ide a este vysmiaty. Raj na zemi: To mas teda model zas

vroni
21. máj 2025

Jasne. Manžela poslali zo dňa na deň na polročnú služobku do Číny, tak ide. Veľmi reálne 🤦🏼‍♀️

hellionka
21. máj 2025

… veď podľa vzoru MK si kto aby si dospelému chlapovi niečo zakazovala … on predsa manželstvom neprišiel o slobodu žiť ako chce … myslím to ironicky … Nie nieje to v poriadku. Treba si to vydiskutovať a urobiť kompromis, ktorý by sa mi už po takomto prvotnom chovaní asi robil ťažko … a ak si teda tehotná, tak to mu asi preplo …

simona92101
21. máj 2025
@vroni

Jasne. Manžela poslali zo dňa na deň na polročnú služobku do Číny, tak ide. Veľmi reálne 🤦🏼‍♀️

@vroni a kde si precitala ze dnes ide na cestu zo dna na den??napisala ze ide bez oznamenia

cacianka
21. máj 2025

Vôbec, ale vôbec by sa mu to nepáčilo. Bez rozhovorov, návrhov riešení, bez možnosti vyjadrenia ?

stvura
21. máj 2025

Ako odhliadnuc od temy, to kde je taka dobra firma, aj ja tam chcem ist pracovat 🙂...lebo v dnesnej dobe ked vsetky firmy skrtaju pracovne cesty alebo obmedzuju len na nevyhnutny cas sa mi to zda nonsenz....
Inac je to blbost, lebo ja, ako som bola tehotna s druhym dietatom tiez manzel mal moznost ist do Ameriky, zamestnavatel mu to oznamil s tym ze si to ma prediskutovat doma. Z povodneho planu ist na tri mesiace bol nakoniec tusim 3t pobyt v Amerike na ktorom sa dohodli - ja som suhlasila (inac som mala ako ty, 32r). Prisiel dva dni pred mojim porodom - pri ktorom aj bol. Takze za mna to prezivas, ale ja som dost samostatna zena (a nie, nestali mi za zadkom dve babky) + plus moj manzel by ma nepostavil pred hotovu vec.

vroni
21. máj 2025
@simona92101

@vroni a kde si precitala ze dnes ide na cestu zo dna na den??napisala ze ide bez oznamenia

@simona92101, v príspevku autorky. Nepýtal sa jej na názor, oznámil jej to. Vyslanie zamestnanca na pol roka na opačnú stranu zemegule sa ani v práci nerieši oznámením ale ponukou, papierovackami a diskusiami a nie je to nič, čo by sa dialo zo dňa na deň. To nie je oznámenie, že si večer odskocim na pivo. Ak by mi takéto rozhodnutie skutočne manžel len oznámil (tj. už ho mesiace pripravoval poza môj chrbát), tak by v tej Číne rovno mohol ostať. Nie preto, lebo sa cítim nekomtortne, ale preto, lebo v jeho živote nehram žiadnu rolu.

selena_luna
21. máj 2025

Mojho muza posielaju kadetade ale teda zatial vzdy na max 2 tyzdne. Na to teda moj suhlas nepotrebuje, lebo je to jeho praca, ale vzdy si spolu prejdeme ako budem zvladat deti a samotu, aby to bolo co najhladsie.
Ale ty mas iny problem - odist na pol roka a bez slova, len oznamit hotovu vec, to nie je partnersky rovnocenny vztah. To by ma velmi sklamalo a velmi by som zvazovala ci este vobec mame spolocnu buducnost... uplne suhlasim s @vroni

0kristina0
21. máj 2025

Takmer nic si nenapisala, ci tam musi ist, ci mal-nemal na vyber, malo informacii. Za ten pol rok bude chodit domov-nebude? Prediskutovat to s tebou mal urcite ale preco si mal pytat povolenie? Ty si jeho mamicka?

mimikarol
21. máj 2025

Samozrejme že sa to takto nerobí. Aj môj nad niečím takým uvažoval. Vycestoval by na pár mesiacov ale nemali tam v tom čase voľné miesto. Ale najskôr sme sa o tom rozprávali doma, až potom sa pýtal šéfa

stvura
21. máj 2025

presne ako baby pisali, suhlasim...to je blbost ze zamestnavatel posle zamestnanca bez oznamenia/debaty...zvykla som chodit na pol roka /ale len v ramci EU/ a vzdy mi to bolo dopredu zahlasene...plus som chodila domov...@0kristina0 z Ciny nie je predpoklad "chodit" domov, to by sa neoplatilo ziadnej strane

bielasovicka
21. máj 2025
@sisa_s

Odchadza do ciny a teba tehotnu tu necha?

@sisa_s kde píše ze je tehotná?

enusamt
21. máj 2025
@bielasovicka

@sisa_s kde píše ze je tehotná?

@bielasovicka v profile

anjelicek26
21. máj 2025

Ta ponuka mohla prijst zo dna na den, robim v type firiem, kde to mozne je... ale hned to prijat bez debaty doma je dost extrem... pol roka je velmi dlho, aj ked za tym urcite bude stat nova vyzva, karierny rast, postup a nove zazitky. ale prijat to ak ty nesuhlasis je dost egoisticke. My sme v zahranici boli takto a to aj tri roky, sli sme ale vzdy spolu... trhat rodinu robi zlobu...

Neviem, ake mas zazemie, ci mas rodinu, co ti v tej dobe pomoze zo vsetkym, zvladnut sa to samozrejme da, ale ....? Neprijde mi to vhodna doba.

nika23t
21. máj 2025

@morkamirka uff... Manžel niekde odchádza na dva dni a riešime to spolu. Čína na pol roka? Neexistuje. Ale skôr to bude ďalšia téma na rozprudenie debaty, bez prítomnosti autora.

rejka7
21. máj 2025

Zoberiem na vedomie a zariadim sa tiež podľa vlastného uváženia. Ten pol rok sa správam ako slobodná a bez záväzkov a keď sa vyskytne lepší model bez váhania ho schmatnem😀. Čo už, ako sa do hory volá, tak sa z nej ozýva.🤗

evcagabi
21. máj 2025

Co je na tom nerealne pre niektore? Jedine co je na tom divne, ze jej to len oznamil. Moj otec napr.prijal ponuku do Brazilie na pol roka a na dalsi mesiac uz letel. Mame to bolo v podstate jedno 😅 boli spolu pol zivota, my so sestrou sme boli cerstvo dospele, tak sme mali doma babsku pohodicku.

cacianka
21. máj 2025
@evcagabi

Co je na tom nerealne pre niektore? Jedine co je na tom divne, ze jej to len oznamil. Moj otec napr.prijal ponuku do Brazilie na pol roka a na dalsi mesiac uz letel. Mame to bolo v podstate jedno 😅 boli spolu pol zivota, my so sestrou sme boli cerstvo dospele, tak sme mali doma babsku pohodicku.

@evcagabi ty si neuvedomuješ, že ide o mladé manželstvo a dieťa na ceste ? tpo je úplne niečo iné, ako manželstvo po 20 rokoch a dospelé samostatné deti. Pointa je aj v tom, že iba oznámil, že to spolu nekomunikovali, nepýtal sa na názor, nedal jej podstatné info čo znamená "robím to pre nás ". Čo robí pre nás ? Odchádza na pol roka cez pol sveta, kašle na pocity a potreby svojej manželky, kašle na jej názor, nezaujímajú ho jej argumenty.

evcagabi
21. máj 2025
@cacianka

@evcagabi ty si neuvedomuješ, že ide o mladé manželstvo a dieťa na ceste ? tpo je úplne niečo iné, ako manželstvo po 20 rokoch a dospelé samostatné deti. Pointa je aj v tom, že iba oznámil, že to spolu nekomunikovali, nepýtal sa na názor, nedal jej podstatné info čo znamená "robím to pre nás ". Čo robí pre nás ? Odchádza na pol roka cez pol sveta, kašle na pocity a potreby svojej manželky, kašle na jej názor, nezaujímajú ho jej argumenty.

@cacianka ved preto pisem, ze toto mi pride divne.

katulienkax
21. máj 2025

to je dobry argument ze to " robi pre vas"😨😂😢😲 Ked toto povie chlap tehotnej zene

veselo_neveselo
21. máj 2025

@morkamirka Tak ono aj zalezi, ako to oznamil a v akom stadiu ste a aky mate vztah.
Tu si to asi baby predstavuju, ze prisiel domov, tresol do stola a usmiaty povedal zena, idem do ciny na pol roka, odchod o tyzden a cau.
Ale ked to bola normalna konverzacia, a vyjadril sa v nej, ze ide do ciny lebo je to super ponuka co sa neodmieta, a bol by rad keby ho v tom podporila, tak to je ina.

Ja byt tehotna (s vidinou, ze po tehotenstve materska a rodicovska), tak idem s nim. Byvat bude aj tak v komplexe pre expatov, a mali by mat v praci aj moznost vziat rodinu so sebou.

Akoze ano, je to sok a ked ste sa o tom vopred nebavili, tak to znie ako scifi, ale moze to byt super zivotny zazitok aj pre teba.

melanta
21. máj 2025
@veselo_neveselo

@morkamirka Tak ono aj zalezi, ako to oznamil a v akom stadiu ste a aky mate vztah.
Tu si to asi baby predstavuju, ze prisiel domov, tresol do stola a usmiaty povedal zena, idem do ciny na pol roka, odchod o tyzden a cau.
Ale ked to bola normalna konverzacia, a vyjadril sa v nej, ze ide do ciny lebo je to super ponuka co sa neodmieta, a bol by rad keby ho v tom podporila, tak to je ina.

Ja byt tehotna (s vidinou, ze po tehotenstve materska a rodicovska), tak idem s nim. Byvat bude aj tak v komplexe pre expatov, a mali by mat v praci aj moznost vziat rodinu so sebou.

Akoze ano, je to sok a ked ste sa o tom vopred nebavili, tak to znie ako scifi, ale moze to byt super zivotny zazitok aj pre teba.

@veselo_neveselo autorka sa vyjadrila dosť jasne - oznámil jej to, bez diskusie. Je tehotná a je to manžel, tak asi vyššie štádium vzťahu už neexistuje.

melanta
Autor odpoveď zmazal
melanta
21. máj 2025

@morkamirka muž dostal ponuku do Stokholmu, bola to ponuka zo dňa na deň v zmysle, že vôbec netušil, že ho s niečím takým oslovia. Jeho reakcia bola, že to zoberie iba ak budem súhlasiť a pôjdem s ním. Ste manželia, to, že jeden z vás odíde na pol roka preč je rozhodnutie, ktoré by malo padnúť po vzájomnej diskusii. A úprimne, ak by som bola tehotná, môj muž by to určite rovno odmietol. Pýtala si sa muža, prečo urobil rozhodnutie bez teba? Čo (nie kto ale doslova čo) si pre neho, ak takéto rozhodnutie robí bez teba? Bola by som veľmi sklamaná a úprimne, veľmi by sa mi muž odcudzil. A vyznie to extrémne, ale ja si neviem predstaviť byť viac s mužom, ktorý sa vyberie na pol roka do Číny bez toho, aby to so mnou rozdiskutoval a zobral do úvahy aj môj názor a želanie. Pretože tým by ukázal, že môj názor, pocity a ja sme menej dôležité ako práca. Pre mňa je muž viac ako práca.

lauruska_sumienka
21. máj 2025

na jednej strane ho chapem, coskoro budete rodina a chce vas zabezpecit, a druhej strane chapem aj teba tehotna, sama, bohvie co sa moze stat. ALE viac by som riesila to, ze nedal vam moznost sa o tom porozpravat. sadnite si spolu, v klude a povedz mu o svojich starostiach co ta tazia, ci uz samota, komplikacie, porod bez neho, nasledna starostlivost, kto ti bude v tychto chvilach pomahat, vsetko mu povedz aby aj on tusil co vsetko ta tazi a s cim bojujes. mozno to prehodnoti a uvedomi si co tym odchodom opusti a co uz nikdy nezazije

darmasiswa
21. máj 2025

nechce sa mi verit, ze manzel s autorkou nekomunikoval. Ak je to pravda, problem je niekde inde. A ak komunikovali, a manzel v sluzobke vidi vyhody pre rodinu, tak by som ho podporila. pol roka je nic. My zeny chceme aj aby sa manzel postaral, aj aby peniaze nosil, a aj aby nam sedel za zadkom. no neda sa mat vsetko

Strana
z5