icon

Manželova pracovná cesta bez môjho súhlasu

morkamirka
20. máj 2025

Ahojte, potrebujem radu alebo len názor.
Manžel mi oznámil, že odchádza na pol roka na služobnú cestu do Číny. Nepýtal sa ma na názor, jednoducho mi to oznámil s tým, že to robí „pre nás“.
Mne sa to celé nepáči, necítim sa s tým komfortne, ale neviem, ako mám reagovať.
Máte niekto skúsenosť s niečím podobným? Ako by ste to riešili? Je normálne robiť takéto rozhodnutia bez názoru druhého partnera alebo to len silno prežívam?
Ďakujem za odpovede

karolinakr
21. máj 2025

mne by to až tak nevadilo..

vevesh
21. máj 2025
@evcagabi

Co je na tom nerealne pre niektore? Jedine co je na tom divne, ze jej to len oznamil. Moj otec napr.prijal ponuku do Brazilie na pol roka a na dalsi mesiac uz letel. Mame to bolo v podstate jedno 😅 boli spolu pol zivota, my so sestrou sme boli cerstvo dospele, tak sme mali doma babsku pohodicku.

@evcagabi tak je rozdiel, v ktorom zivotnom obdobi to chlap urobi. Mat situaciu ako tvoja mamina, este v ten vecer mu kufor pobalim a spytam sa sefa, ci by sa nedalo skor🫣🫣ale ked je zena tehotna, ma batola, rodina daleko, rizikove tehotenstvo, zdravotne problemy, starost o clena rodiny a neviem co, tak to take jednoduche "balenie kufrov" nie je a velmi by som zvazovala, co s takym chlapom, ktory by mi take zavazne rozhodnutie iba oznamil bez prediskutovania a riesenia nasej situacie....

simona92101
21. máj 2025
@vroni

@simona92101, v príspevku autorky. Nepýtal sa jej na názor, oznámil jej to. Vyslanie zamestnanca na pol roka na opačnú stranu zemegule sa ani v práci nerieši oznámením ale ponukou, papierovackami a diskusiami a nie je to nič, čo by sa dialo zo dňa na deň. To nie je oznámenie, že si večer odskocim na pivo. Ak by mi takéto rozhodnutie skutočne manžel len oznámil (tj. už ho mesiace pripravoval poza môj chrbát), tak by v tej Číne rovno mohol ostať. Nie preto, lebo sa cítim nekomtortne, ale preto, lebo v jeho živote nehram žiadnu rolu.

@vroni ja citam jej prispevok a nevidim nikde ze odchadza zo dna na den🤔

evcagabi
21. máj 2025
@vevesh

@evcagabi tak je rozdiel, v ktorom zivotnom obdobi to chlap urobi. Mat situaciu ako tvoja mamina, este v ten vecer mu kufor pobalim a spytam sa sefa, ci by sa nedalo skor🫣🫣ale ked je zena tehotna, ma batola, rodina daleko, rizikove tehotenstvo, zdravotne problemy, starost o clena rodiny a neviem co, tak to take jednoduche "balenie kufrov" nie je a velmi by som zvazovala, co s takym chlapom, ktory by mi take zavazne rozhodnutie iba oznamil bez prediskutovania a riesenia nasej situacie....

@vevesh ale ved ja to chapem 😅 asi som to blbo napisala a ta cast, ktora tam mala byt, ze je to ine vtedy a ine pri prichode babatka mi unikla, ze som ju tam nedala. Mne keby to chlap urobi pri nasej 9m tak by uz kufre po prichode z cesty vybaloval inde, len nie doma

morkamirka
autor
21. máj 2025
@darmasiswa

nechce sa mi verit, ze manzel s autorkou nekomunikoval. Ak je to pravda, problem je niekde inde. A ak komunikovali, a manzel v sluzobke vidi vyhody pre rodinu, tak by som ho podporila. pol roka je nic. My zeny chceme aj aby sa manzel postaral, aj aby peniaze nosil, a aj aby nam sedel za zadkom. no neda sa mat vsetko

@darmasiswa
@darmasiswa bohužiaľ, nekomunikoval. Oznámil o pracovnej ceste, mám ho podporiť, a viac nechcel počuť. Vysvetľovala som svoje obavy, čo bude a ako bude keď bude aj dieťa, ale berie to ako príležitosť čiže to neprehodnotil.
Možno to len silno vnímam, ale cítim sa strašne sklamaná

morkamirka
autor
21. máj 2025
@vroni

Jasne. Manžela poslali zo dňa na deň na polročnú služobku do Číny, tak ide. Veľmi reálne 🤦🏼‍♀️

@vroni len mi to oznámil, neviem kedy to oznámili jemu, neprediskutoval so mnou nič, proste len pritakal a ide

bludna
21. máj 2025

@morkamirka Narocna situacia. Ja by som s tym asi bola OK lebo som sebecka a ocakavala by som rovnaky postoj od partnera v opacnom pripade. Ale my sme obaja bezdetni. Jedna kocka vyssie sa vyjadrila, ze ak by mala vyhliadku ist aj tak na matersku, tak by isla s nim. Nad tym si nerozmyslala? Partner to nenavrhol?

domkakvet
21. máj 2025

@morkamirka nie je to v poriadku, mal to s tebou najskor prediskutovat a nie ti to oznamit ako hotovu vec.

katulienkax
21. máj 2025

Ked chlap povie ze ide nanpracovnu cestu kvolu nam tak by som da nanho vygrcala. U nas vo firme tiez chodia na cesty ale mac 2 tyzdne a vacsinu sa tam chlapi zabavaju po veceroch a uzivaju si slobodu. Ale je to len 2 tyzdne max

katulienkax
21. máj 2025

Este otazka, dieta bolo planovane alebo neplanovane, nedajboze vydupkane. Vtedy by som chapala , ze sa chce zbavit zodpovednosti

mantilka
21. máj 2025
@evcagabi

Co je na tom nerealne pre niektore? Jedine co je na tom divne, ze jej to len oznamil. Moj otec napr.prijal ponuku do Brazilie na pol roka a na dalsi mesiac uz letel. Mame to bolo v podstate jedno 😅 boli spolu pol zivota, my so sestrou sme boli cerstvo dospele, tak sme mali doma babsku pohodicku.

@evcagabi no divné je, že jej to len oznámil. Bežné sa manželia o takých veciach bavia.
Môj manžel sa pýtal, ked isme mali mesačne bábätko či môže ísť na 3 týždne do Čiech a takisto keď šiel na 3 týždne do Nemecka. Tiež sa pýtal, že keď bude možnosť ísť na 3 mesiace do vzdialenejšie krajiny či by sme ho pustili. Ja aj naša dcéra. Tam nejde o príkazy / zákazy/ povolenie ale o záujem vytvárať vzťah.

mantilka
21. máj 2025
@veselo_neveselo

@morkamirka Tak ono aj zalezi, ako to oznamil a v akom stadiu ste a aky mate vztah.
Tu si to asi baby predstavuju, ze prisiel domov, tresol do stola a usmiaty povedal zena, idem do ciny na pol roka, odchod o tyzden a cau.
Ale ked to bola normalna konverzacia, a vyjadril sa v nej, ze ide do ciny lebo je to super ponuka co sa neodmieta, a bol by rad keby ho v tom podporila, tak to je ina.

Ja byt tehotna (s vidinou, ze po tehotenstve materska a rodicovska), tak idem s nim. Byvat bude aj tak v komplexe pre expatov, a mali by mat v praci aj moznost vziat rodinu so sebou.

Akoze ano, je to sok a ked ste sa o tom vopred nebavili, tak to znie ako scifi, ale moze to byt super zivotny zazitok aj pre teba.

@veselo_neveselo no tak do Číny by som s bábätkom určite nešla.

mantilka
21. máj 2025

Autorka v ktorom si mesiaci ?

romiada
21. máj 2025

@morkamirka za mňa divne rozhodnutie osamote, bez Teba, hlavne keď si tehotná. Čiže ani doma nebude keď sa Vám narodí dieťa. Yes, "dobre načasovanie". Aj keď z pohľadu kariéry ho chápem. Štýlu oznámenia nerozumiem vôbec

margotka17
21. máj 2025

Veď teraz by mohol ísť miesto neho niekto iný, on nech pocka, možno sa naskytne neskôr iná ponúka, keď už budeš mať po pôrode. Bolo by mi ľúto, že ide preč.

margotka17
21. máj 2025
@mantilka

@veselo_neveselo no tak do Číny by som s bábätkom určite nešla.

@mantilka už len ten nekonečný let by ma odrádzali s malým babatkom.

gab1sol
21. máj 2025

@morkamirka ja sa len zamýšľam, čo budeš teraz robiť s odpoveďami? Ukážeš to mužovi a dáš mu ultimátum? Buď ostane doma alebo si zbalí kufre natrvalo?
Je fakt, že ti to oznámil zo dňa na deň, ale nepíšeš, kedy by mal odísť… Aj keď na veci to asi nič nemení. Tiež nepíšeš, o akú služobnú cestu ide - tu to tak tragicky nevidím, ale asi preto, lebo aj môj ocino vysielal služobne chlapov na fušky, aj do Činy. Ale išlo o montáže, kde naozaj makali, v čase voľna dospávali, takže tej zábavy tam až tak nebolo (ako tu bolo už spomenuté).
Skús sa ty zamyslieť nad tým, čo vlastne chceš dosiahnuť? Lebo buď pôjde alebo ostane doma. Priestor na kompromis tu nevidím.

cacianka
21. máj 2025
@morkamirka

@darmasiswa
@darmasiswa bohužiaľ, nekomunikoval. Oznámil o pracovnej ceste, mám ho podporiť, a viac nechcel počuť. Vysvetľovala som svoje obavy, čo bude a ako bude keď bude aj dieťa, ale berie to ako príležitosť čiže to neprehodnotil.
Možno to len silno vnímam, ale cítim sa strašne sklamaná

@morkamirka tak toto je sila, to je vždy taký nekompromisný, veliteľ gardy, nemáte aj iné problémy ?

vroni
21. máj 2025
@morkamirka

@vroni len mi to oznámil, neviem kedy to oznámili jemu, neprediskutoval so mnou nič, proste len pritakal a ide

@morkamirka, to mi je ľúto. Pravdu povediac, asi by to dosť zmenilo môj pohľad na muza ako partnera a žiaľ nie pozitívne. Nejde o to, že Čína, ide o spôsob uvažovania. Videla by som to úplne inak, ak by mi najprv zdôvodnil, prečo chce ísť a aspon sa opýtal, čo ja na to. Nemusel by sa riadiť mojim názorom, ale aspoň by sa netváril, že som čosi úplne nepodstatné v jeho živote.

zuzanockamt
21. máj 2025

@morkamirka Ja ho chápem, je to obrovská príležitosť, ktorá sa neodmieta. Asi vedel, prečo ti to neoznamuje. Pravdepodobne ťa pozná a vie, že by dostal hysterické výstupy a zákazy. Keď má príležitosť, nech ide.

morkamirka
autor
21. máj 2025
@margotka17

Veď teraz by mohol ísť miesto neho niekto iný, on nech pocka, možno sa naskytne neskôr iná ponúka, keď už budeš mať po pôrode. Bolo by mi ľúto, že ide preč.

@margotka17 berie to ako príležitosť ktorá už nebude, preto ide aj napriek mojim obávam

feuille
21. máj 2025

@morkamirka a ide sám či s tebou/s vami?

morkamirka
autor
21. máj 2025
@feuille

@morkamirka a ide sám či s tebou/s vami?

@feuille sám

morkamirka
autor
21. máj 2025
@cacianka

@morkamirka tak toto je sila, to je vždy taký nekompromisný, veliteľ gardy, nemáte aj iné problémy ?

@cacianka mali sme nezhody, posledné mesiace sme boli skôr ako spolubývajúci, ja som si vstúpia som svedomia, zmenila som spôsob komunikácie avšak on sa začal zatajovat a zaklincoval to takýmto oznamom

lauricka
21. máj 2025

@morkamirka nie je normálne robiť takéto rozhodnutie takýmto spôsobom, takže evidentne tam u vás niečo nefunguje a je za tým viac, len treba otvoriť oči, že?

feuille
21. máj 2025
@morkamirka

@feuille sám

@morkamirka ved si tehotná nie? To ta tu chce nechať samu? Nejak tomu nemôžem uveriť. Jedine že by ti tým chcel dať najavo že je koniec 😒

mantilka
21. máj 2025
@margotka17

@mantilka už len ten nekonečný let by ma odrádzali s malým babatkom.

@margotka17 mňa skôr zdravotná starostlivosť a iné baktérie.

mantilka
21. máj 2025
@morkamirka

@cacianka mali sme nezhody, posledné mesiace sme boli skôr ako spolubývajúci, ja som si vstúpia som svedomia, zmenila som spôsob komunikácie avšak on sa začal zatajovat a zaklincoval to takýmto oznamom

@morkamirka to už dáva zmysel, no nevizera to ružovo. Nezhody a zakončovať odchodom do Číny na pol roka.

lienka.7
21. máj 2025

@morkamirka a ide tam sám? Ci s inou "spolubyvajucou"?
Akú ma vôbec prácu? Už niekde takto bol na SC? lebo toto je priam ako jackpot. Takéto SC bývajú skôr za odmenu

cacianka
21. máj 2025
@morkamirka

@morkamirka fúúú, neviem či by som nešla na pohovor s jeho šéfom, viem že blbý nápad, ale čo iné ako si ozrejmiť pozadie tejto polročnej služobnej cesty.