icon

Manželovo nezodpovedné správanie. Je rozvod riešenie?

26. júl 2025

Neviem kde zacat. Uz som unavena z manzela. Sme manzelia 3 roky, zijeme v Cesku. Ja pracujem na plny uvazok a studujem dialkovo vs. Manzel mal dlhodobo problem so zdravim, po rokoch mu bola priznana invalidita 1.stupna.
Vadi mi, ze je nezodpovedny, v ziadnej praci dlho nevydrzi, nemoze si moc vyberat, ma vyucny list a do toho ta invalidita. Nemoze namahat ruky, zdvihat nic tazke. Aj nosenie nakupnych tasiek je pre neho problem. Do toho ma insolvenciu. V kazdej praci sa mu nieco nepaci. Do toho prisiel kvoli alkoholu o vodisky preukaz, dostal financnu pokutu a zakaz na dva roky. Ta pokuta nam akurat zas vzala peniaze, ktore sme mohli na nieco pouzit. Ja sa snazim, odkladam z vyplaty a on urobi zas nejaky problem. Ma problemy s alkoholom, kazdy den 2 litre vina.
Chcem mu pomoct, ale takto to dalej nejde. Uz nevladzem. Hovorim mu, nech v tej praci vydrzi, nez mu vratia vodicsky preukaz. V poslednej praci sa mu pacilo, odtial ho ale vystrnadili kolegovia, to nebola jeho vina. Riesim za neho veci, tie uradne, pomahala som mu so ziadostami napriklad o splatkovy kalendar na tu pokutu, na ten invalidny dochodok, odvolania, ziadosti...

Nechcem len skarede o nom pisat, pretoze on navari, uprace, nakupuje vyhradne on. Financie mame podelene tak, ze ja platim reziu bytu (najom, elektrika, mobily, internet) a on plati zas potraviny.
On nieco pokazi a ja to zaplatim. Doslova. Emocne aj financne.

Ja uz neviem ako dalej, ale uz fakt nevladzem.

3petka
26. júl 2025

@anonym_autor Určite treba vztah ukončiť keď v ňom nie si šťastná. Načo. A ešte aj alkoholik. Načo sa hráš na samaritanku.

maminkadeticiek
26. júl 2025

Najprv som chcela pisat ze rozvod urcite nie,vzdy sa da zachranit.A kazdou vetou som sa utvrdila ze urcite nie,ze naco je zene takato gula na nohe a este aj alkoholik.Nezniesla by som toto vedla seba

maminkadeticiek
26. júl 2025

A ak nemate ani deti uz by ma nebolo!!!Bude to rychle a zacnes uplne nohy zivot.

januska12323
26. júl 2025

Jemu nevadí, že všetko ťahá žena? Aj na ten nákup ide len aby si mohol kúpiť pakel vína.

lucia13022023
26. júl 2025

Skončila som pri tom, že vypije 2l vína denne. To je dostatočný dôvod na rozvod, alkoholika by som pri sebe nezmiesla

veltraud
26. júl 2025

Ak nechces len tak odist (comu rozumiem), sadnite si a uplne priamo mu povedz, ze nie si stastna a nechces zit takto dalej. Presne zadefinuj, co chces a potrebujes zmenit. Teda ak este chces. Ak nie, odist mozes vzdy. Nikto ti to nemoze mat za zle.
Lubis ho? On teba?
Len poznamka, neminas nanho svoje usetrene peniaze, pocas manzelstva su vase spolocne (jasne, co mas z obdobia pred svadby, je tvoje, ale po je vase, tvoj plat je vas)

autor
26. júl 2025
@januska12323

Jemu nevadí, že všetko ťahá žena? Aj na ten nákup ide len aby si mohol kúpiť pakel vína.

@januska12323 To ano, vzdy ked sa vrati z nakupu tak ma 2 litre cuca.

autor
26. júl 2025
@veltraud

Ak nechces len tak odist (comu rozumiem), sadnite si a uplne priamo mu povedz, ze nie si stastna a nechces zit takto dalej. Presne zadefinuj, co chces a potrebujes zmenit. Teda ak este chces. Ak nie, odist mozes vzdy. Nikto ti to nemoze mat za zle.
Lubis ho? On teba?
Len poznamka, neminas nanho svoje usetrene peniaze, pocas manzelstva su vase spolocne (jasne, co mas z obdobia pred svadby, je tvoje, ale po je vase, tvoj plat je vas)

@veltraud Nie je, mame to inak. U nas nevzniklo bsm.
Ale k veci. Stastna nie som. Teraz mi volal, prvy den v praci, ze je to hrozne, ze sa k nemu spravaju akoby mal vsi, ze asi odide a radsej pojde doplnovat tovar do lidlu.

0silvia0
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a pred manzelstvom nestriedal tak casto pracu?

autor
26. júl 2025
@0silvia0

@anonym_autor a pred manzelstvom nestriedal tak casto pracu?

@0silvia0 Mal exekucie, takze nepracoval. Aspon nie na zmluvu. Az ja som ho donutila do insolvencie.

biglovemom
26. júl 2025

Ahoj ,nelutuj roky s nim. Nevieme co prinesie buducnost , clovek sa moze bohuzial zmenit .

Pises, ze vie ze ma problem s Alkoholom a nechce riesit .to by bol premna koniec + tie ostatne veci k tomu, ze vsetko zanho riesis….. to je naozaj extrem.

muchotrafka298
26. júl 2025

Ukonci to, kym je este cas. Ano, prezili ste spolu urcity cas, mali ste sa radi (mozno), ale je na case pozriet sa realite do oci. Zijes s alkoholikom, bez prace, mina tvoje peniaze na alkohol (ano v manzelstve su vase spolocne). Chces prezit do konca zivota s takymto clovekom? On keby chcel sam, tak nepije. Lenze pit je ovela lahsie ako nepit. Zapija mozno frustraciu, neuspech, ale ty nie si matka Tereza. A toto si uvedom, ze on ta taha dole. Deti nemate, cize je jednoduchsie ist od seba. A podla toho, ako si ho opisala, by som bola rozvedena uz davno. Vlastne nebola, lebo by som si takehoto cloveka nikdy nezobrala.

autor
26. júl 2025
@muchotrafka298

Ukonci to, kym je este cas. Ano, prezili ste spolu urcity cas, mali ste sa radi (mozno), ale je na case pozriet sa realite do oci. Zijes s alkoholikom, bez prace, mina tvoje peniaze na alkohol (ano v manzelstve su vase spolocne). Chces prezit do konca zivota s takymto clovekom? On keby chcel sam, tak nepije. Lenze pit je ovela lahsie ako nepit. Zapija mozno frustraciu, neuspech, ale ty nie si matka Tereza. A toto si uvedom, ze on ta taha dole. Deti nemate, cize je jednoduchsie ist od seba. A podla toho, ako si ho opisala, by som bola rozvedena uz davno. Vlastne nebola, lebo by som si takehoto cloveka nikdy nezobrala.

@muchotrafka298 Taha ma dole, co je horsie, minam svoje uspory, ktore som si tak dlho setrila. Nechcem takeho cloveka vedla seba, nikdy s nim nic nebudem mat. Toto viem. Potom ma vzdy dostane slubmi, ako sa zmeni, ze prestane pit. Ale to je asi u kazdeho alkoholika.

enmery
26. júl 2025

Podľa mna máš nejaký problém ty. Z niečoho musí prameniť, ze si žena začne s mužom s exekuciami-takze bol nezodpovedný vždy. A aj bude. Je úplne nepodstatné, ci ho ľúbiš /podľa mňa ani nevieš, čo to je/. Chceš zachraňovať jedného nezodpovedné muža. Načo?Prakticky nič okrem stresu z neho nemáš. Ten alkohol a dovolenka, to už je len taká čerešnička na torte.
Tak málo stačí?Sľúbiť?Skutky tvrdia opak. Ty si uz spoluzavislá. Zachráň seba. Paradoxne Tvoj odchod bude asi to jediné, čo ho este môže prinútiť prehodnotiť život, ale dávam tomu mizovú šancu. Bodaj by Ti nesľuboval, keď by si odišla, stratil by on veľa, ty nič. Bohužiaľ ty tomuto mechanizmu akosi nerozumieš.

nellyuana
26. júl 2025
@anonym_autor

@enmery Vies co, ja uz premyslam, ze mi bude lepsie samej. Je nezodpovedny, ma cudne nastavenie k problemom a ich rieseniu a k zodpovednosti ako takej. A ja uz nevladzem.

@anonym_autor ako kedy som čítala o sebe. Len s rozdielom, ze mam 2 deti. V tej dobe este manžel, na maródke vyše roka, lebo je veľmi "chorý" operácia - orezanie platničky. Nic nerobil, nepomáhal v domácnosti, všetko na mne, všetko ťažké na mne, psychika v prdeli a do roka u mna vymena platničky. Vtedy som dostala "rozum" a podala o rozvod. Niektorým chlapom vyhovuje, ked majú "služku a zivitelku" v jednom. Držím palce aby si sa správne rozhodla 🍀

jaskolka
26. júl 2025

Keby píšeš,že je síce na ID,ale v rámci svojich možností sa snaží, hľadá si vhodnú prácu,no zdravotne to trebárs veľmi nezvláda,tak ešte poviem,že no dobre, podrž ho,a podobne. Ale toto,vo píšeš,že on nie je ochotný ani robiť to,čo dokáže a k tomu ešte chľasta a pokazí,čo chytí do ruky...tak to tiež radím, zbaliť sa a ísť preč
Lebo jedna vec je znížená schopnosť,ale snaha aspoň niečo robiť,a úplne dačo iné lenivý alkoholik..🙈

anonym_a61768
26. júl 2025

To si prečo s ním ? Prečo si s ním ,keď nie si s ním šťastná. Chlap čo vypije 2 l vína denne iný nebude je to ožran. Tvoj príspevok sa nedal ani dočítať

autor
26. júl 2025
@enmery

Podľa mna máš nejaký problém ty. Z niečoho musí prameniť, ze si žena začne s mužom s exekuciami-takze bol nezodpovedný vždy. A aj bude. Je úplne nepodstatné, ci ho ľúbiš /podľa mňa ani nevieš, čo to je/. Chceš zachraňovať jedného nezodpovedné muža. Načo?Prakticky nič okrem stresu z neho nemáš. Ten alkohol a dovolenka, to už je len taká čerešnička na torte.
Tak málo stačí?Sľúbiť?Skutky tvrdia opak. Ty si uz spoluzavislá. Zachráň seba. Paradoxne Tvoj odchod bude asi to jediné, čo ho este môže prinútiť prehodnotiť život, ale dávam tomu mizovú šancu. Bodaj by Ti nesľuboval, keď by si odišla, stratil by on veľa, ty nič. Bohužiaľ ty tomuto mechanizmu akosi nerozumieš.

@enmery Ja cloveka nesudim, pre mna je dolezite, ze dlhy riesi. A zacal ich riesit a isiel do insolvencie. Ale mozno mas pravdu, ja som mozna chora. Asi to prameni z mojho detstva.

0silvia0
26. júl 2025
@anonym_autor

@0silvia0 Mal exekucie, takze nepracoval. Aspon nie na zmluvu. Az ja som ho donutila do insolvencie.

@anonym_autor ty mas k nemu vztah ako ma matka k nevydarenemu decku. Pomahas, podporujes, stale dufas, ze ho osvieti a on sa konecne zmeni.
Neviem co ta k takemuto chlapovi pritiahlo, ale toto nie je partnersky vztah na manzelstvo, na zivot.

autor
26. júl 2025
@0silvia0

@anonym_autor ty mas k nemu vztah ako ma matka k nevydarenemu decku. Pomahas, podporujes, stale dufas, ze ho osvieti a on sa konecne zmeni.
Neviem co ta k takemuto chlapovi pritiahlo, ale toto nie je partnersky vztah na manzelstvo, na zivot.

@0silvia0 Ja ale nechcem byt jeho matka. Ja chcem mat oporu v muzovi, mat vlastne byvanie, ktore s nim asi nebude mozne a rodinu. No v tejto situacii s nim dieta nechcem. Zacal sa mi hnusit.

0silvia0
26. júl 2025
@anonym_autor

@0silvia0 Ja ale nechcem byt jeho matka. Ja chcem mat oporu v muzovi, mat vlastne byvanie, ktore s nim asi nebude mozne a rodinu. No v tejto situacii s nim dieta nechcem. Zacal sa mi hnusit.

@anonym_autor tak to musis hladat rovnocenneho partnera, ked ta rola matky uz prestala bavit.

muchotrafka298
26. júl 2025

Lenze on nie je tvoje dieta, aby si ho chranila a riesila za neho veci. On je tvoj muz. Partner, rovnocenny, nie male decko. A jemu vyhovuje, ked nic neriesi len pije. Ziadny alkoholik neprestane, ked sam nechce. A dva litre vina to nie je len ze trosku pije, to je alkoholizmus ako vysity.Aky vyznam ma zotrvavat v manzelstve s clovekom, ktory as Ti hnusi?

bielasovicka
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor on pije čučo? Pane bože 🤦🏻‍♀️

autor
26. júl 2025
@bielasovicka

@anonym_autor on pije čučo? Pane bože 🤦🏻‍♀️

@bielasovicka No to najlacnejsie vino.

enmery
26. júl 2025
@anonym_autor

@enmery Ja cloveka nesudim, pre mna je dolezite, ze dlhy riesi. A zacal ich riesit a isiel do insolvencie. Ale mozno mas pravdu, ja som mozna chora. Asi to prameni z mojho detstva.

@anonym_autor Ale to vôbec nie je o súdení. Tie jeho exekúcie Tu mali ukázať, aký ma prístup k životu a zodpovednosti. A vieš čo, presne sa to potvrdilo. Je uz len na Teba, ci pretrpieť takto zničená celý život alebo si usetris roky. Teraz Ti je ľúto za 8 rokmi, v 44 napíšeš, ze za 18stimi rokmi. On sa zmeniť nechce. On taky ostane.

autor
26. júl 2025
@muchotrafka298

Lenze on nie je tvoje dieta, aby si ho chranila a riesila za neho veci. On je tvoj muz. Partner, rovnocenny, nie male decko. A jemu vyhovuje, ked nic neriesi len pije. Ziadny alkoholik neprestane, ked sam nechce. A dva litre vina to nie je len ze trosku pije, to je alkoholizmus ako vysity.Aky vyznam ma zotrvavat v manzelstve s clovekom, ktory as Ti hnusi?

@muchotrafka298 Mna to ani nebavi a uz som vycerpana, frustrovana, v depresii. A uz dalej nevladzem.

maca1984
26. júl 2025

Nezodpovedný alkoholik.
Pakovala by som ho, alebo seba rýchlosťou blesku.

karmen118
26. júl 2025

@anonym_autor Už dávno ste mali byť od seba, sama vidíš, že to je zle a ťahá ťa dole. keby chcel tak by išiel sám dobrovoľne na protialkoholické liečenie, snažil by sa vydržať v práci, zobral si tvoje rady k srdcu- toto z jeho strany je už vychcanosť, však ty sa oňho postaráš lebo ti je ho ľúto. Poznám podobný pár z nášho okolia, ona nakoniec odišla už toho mala dosť, kopec peňazí na toho chlapa minula a on len nohy vyložené, v žiadnej práci nevydržal a potom zistila ešte aj že sa ju snaží podvádzať a to jej zhodilo ružové okuliare úplne, teraz si nadáva, že ho mala opustiť oveľa skôr - ušetrila by nielen kopec peňazí ale aj nervov. Ona už má rodinku s normálnym chlapom, ale stále ľutuje tie premárnené roky. Ten jej ex ju ešte dlho po odchode otravoval, lebo zrazu prišiel o peniaze od nej a slúžku v jednom, ale teraz už pokračuje v nič nerobení, lebo našiel ďalšiu chudák ženskú namiesto nej.... - on vlastne funguje ako parazit - snaží sa len keď oblbuje ženy, po čase keď si je istý nejakou, tak postupne prestáva sa snažiť , pracovať až kým sa konečne ženám neotvoria oči a neodkopnú ho a potom zas hľadá ďalšiu obeť.

danica2711
26. júl 2025

@anonym_autor to nie je manžel, partner, ale guľa na nohe

anonym_1f4869
26. júl 2025

Dnes v sobotu 26/7 nastúpil do práce? Hm, to sa takto robí niekde? Ja budem trochu oponovať dievčatám. Viem, že je toho na teba veľa. Na druhej strane si viem predstaviť, čím si on ako muž prechádza. Predpokladám, že má depresie, ktoré zapíja. Neschopnosť ako chlap sa postarať o rodinu, o manželku, o seba, o domácnosť, zarobiť peniaze, mať dobré zamestnanie, do toho zdravotné problémy, zrejme aj bolesti, nedostatok financií. To ide tak ruka v ruke. On je v špirále, veľmi dobre si uvedomuje ako to je u vás, len nevie z toho asi von. Ak ho máš rada, ak pred alkoholom váš vzťah bol ok a si stotožnená s tým, že budeš pri ňom aj v zdravotných problémoch, tak sa posnažte to spoločne zmeniť. Povedz mu, ako sa cítiš, že nevládzeš a že sa niečo musí zásadne zmeniť. Že v prvom rade z vášho vzťahu musí preč alkohol ( ale tu aj u teba, nulová tolerancia ). To znamená, ak to nezvládne sám, potrebuje odborníka. V každom prípade ak nie liečenie, určite smer psychológ, addiktológ, psychiater. To je prvý krok. Toto keď sa odbúra a podarí sa to, tak ide o prácu a financie. Jednoducho keď ťa nechce stratiť, musí ten vzťah uchopiť inak. Skús nad tým porozmýšľať.