icon

Manželská kríza po narodení dieťaťa

youngmom
14. okt 2016

Ahojte
Rada si precitam nazory inych na moju rod.situaciu ako by ste to riesili vy. Taktiez sa potrebujem vyzalovat.
Som vydata 2roky, manzel je odo mna starsi o 10rokov. Pozname sa dlhsiu dobu, brali sme sa z lasky. Prve problemy nastali po narodeni prvej dcery.
Dcera ma 18mes.a ja som doma 2tyzden s dvojtyzdnovym babom. Manzel mi zacal vycitat zanedbanu domacnost, prazdne hrnce, nevyzehlene oblecenie. Dosla mi na pomoc moja mama, ktora zial musel odist pretoze manzelovy v domacnosti prekazala. Totizto ja nemam prilis dobre vztahy s jeho rodicmi aj ked sa snazim pretvarovat zo svojej strany pre svoje vlastne dobro a dobro rodiny. Manzel je dost naviazany na rodicov a neustale k nim chodieva aj ked ho oni vyhanaju. Jeho rodicia ma neprisli navstivit ani do nemocnice ani po prichode domov-nezavolali ako sa mame, nekontajtuju nas. Jeho rodicia maju nevysporiadane majetky a mojho manzela to velmi stve, stale caka a tlaci na rodicov, aby dostal ciastku z nehnutelnosti, ktora mu aj pravom patri. Ale ich to zial nezaujima. A prave na tom sa stale pochytime. Ja sa mu stale cudujem preco chodi prosikat rodicov pomahat im ked oni mu doslova kaslu na hlavu. Nemaju zaujem ani o vnucata. Byvame sami v byte s hyp.uverom. Zatial to financne zvladame. Ked som bola v nemocnici manzel sa ukazkovo staral o dcerku a zvladli to sami bez akejkolvek pomoci. Prve zranenie prislo hned v nemocnici ked nas prisiel pozriet a odmietol vziat na ruky maleho, pretoze je vraj maly. Doma v postielke na neho malo co pozrie na rukach ho mal 2x. Druhe dieta sme vobec neplanovali, pretoze sme sa doma casto hadali kvoli jeho rodicom, jeho surodencom. Casto mi vravi, ze neviem nic robit ani varit len sediet za pc, co vobec nie je pravda pretoze na to nemam cas. Snazim sa mat ako tak upratanu domacnost, no posledne dni sa fakt neda varit pri dvoch malinkych detoch a synceka dojcim na poziadanie a je to velmi narocne. Uz som spominala, ze maly bol neplanovany zial mala som u dr.aj vybaveny potrat no manzel mi dal ultimatum ak si dieta necham vziat mam sa zbalit a odist k svojim rodicom. Rozhodla som sa dieta si nechat, nielen kvoli manzelovy, ale aj sebe samej kvoli vycitkam. Vycitky mam dodnes ako som len na taketo nieco mohla pomysliet ked ten drobec je taky uzastny. Som z celej situacie nestasta vlastne len z manzela. Manzela, z ktoreho mam pocit, ze ma potreboval len na to, aby som mu dala deti, navarila a oprala. Vcera sme sa opat hadali a popravde ja uz fakt nevladzem. Pocuvat aka som hlupa a neschopna. Tak som vybuchla, ze som mu velmi vulgarne vynadala. Potom som uz bola unavena zacalo ma boliet brucho tak som sa zavrela s detmi do izby a plakala. A ten debil chodil a otravoval ma co som ticho. V takychto situaciach ho casto nespoznavam sprava sa ku mne arogantne. Nakoniec povedal, ze sa mam zbalit kludne aj hned teraz a odist s detmi k mojim rodicom a on si po nich bude chodieva na vikend, nezabudol prizvuknut, ze vlakom nie autom. Moja rodina je odo mna 60km cestovat k nim vlakom s novorodencom je pre mna nemyslitelne. Neviem netusim ako mam riesit tuto situaciu. Citim sa unavena, vycerpana a hlavne sklamana zo zivota a svojho manzela. Mame dve krasne zdrave deti, ale mam pocit, ze jemu to zial nestaci. Netusim co odo mna ocakaval od zivota, ale ja uz toho mam plne zuby. Ked sa nad tym zamyslim, ze po dvoch rokoch sa hadame co bude za dalsie dva roky. Mozno sa tato situacia da ustalit ale za akym ucelom? Ze ja cuvnem, budem nadalej ticho pocuvat aka som neschopna a neustale cely zivot sa podriadovat vo vsetkom jemu.

barla5
14. okt 2016

@youngmom mne to tak pripadaze on nechcel syna, ked o dcerku sa stara a na syna sa ani nepozrie. Moj bol po narodeni prveho syna tiez strasne sklamany, ale zase toto by nikdy neurobil

natalym
14. okt 2016

@sardinka336 No to ani môj sa zase nevytočí. To už len keď sa asi že nedá. A vulgárny to už vôbec on nie je. U neho je najhoršie slovo do riti. On vie vynadať aj bez slov, že sa cítiš ako odpad.

hanelka1
14. okt 2016

@youngmom ahoj, no mas tazku situaciu, necudujem sa ze si unavena a nestastna, kto by nebol v takej situacii.A ked nie je opora v partnerovi a rodicia daleko , mas to velmi tazke. Skusila si sa s manzelom porozpravat o tom co ta trapi? ze si unavena a nestastna?ale nie nahnevane ani uplakane, tak normalne, v klude, ze si s nim sadnut a v tichosti si vysvetlit, porozpravat sa, nevycitat mu nic, iba rozpravat o tom ako sa citis ty a co ta tazi. ze chces najst nejake riesenie vasej situacie aby to co najmenej pocitili deti, neriesit vobec otazku majetkov, za co sa stale hadate ako hovoris, to nie je vecou vas dvoch, ale vecou jeho a jeho rodiny, btw. rodicia este ziju, tak na co si vlastne narokuje uz? hovorila si o tvojej situacii s mamou? chcela a vedela by ti pomoct? vziat ta k sebe napr.? okrem toho, ak je vas byt spolocnym vlastnictvom, manzel by mal byt ten, co sa postara o nahradne ubytovanie pre seba, ak mu tak strasne vadis. alebo o adekvatne nahradné byvanie pre vas, vyhodit ta nesmie. na druhej strane, skus sa zamysliet, ci vasa domacnost naozaj nie je prilis zanedbana, ze ci by mu to objektivne mohlo vadit,,,ono ja mam tiez dve deti a tiez je u nas bordel, ale nie spina, to je rozdiel,,,mozno si skusit najst nejaky system, spravit poriadok aspon v kuchyni kde to je obvykle najhorsie.napriklad ked ti deti poobede spinkaju, umyt a odlozit riady.nahadzat pracku.dat maleho spat v kociku na balkon napriklad a porobit si doma. ked pride manzel z prace poprosit ho nech vezme starsie dieta von a napr. idu na nakup spolu na kociku a ty si zatial napr. povysavas kym babo bude kukuckovat v postielke alebo driemat.no proste kazdy z vas musi urobit kompromis, bez toho to nejde, manzel ale zasadne musi pochopit jednu vec a to, ze momentalne by ste mali obaja zit pre potreby deti, nakolko babatku je celkom jedno ci je umyty riad, ono potrebuje mat mamu a uspokojenie jeho potrieb. ak to nechape, tak je to trulo, su to jeho deti,,,kazdy otec by mal chciet len to najlepsie pre svoje deti. Kazdopadne zelam vela sil, neboj, ono sa to utrasie, teraz si este aj z porodu taka hormonalna bublinka, takze prezivas vsetko ovela citlivejsie co je prirodzene,,,,vsetko raz prejde a bude zase dobre, nevzdavaj sa , mas pre koho zit a to je hlavne, deti potrebuju pohodovu maminu. skus byt kludna pri vymene nazorov.velmi ti drzim palce 🙂 btw. zmanazovat rodinu je velmi tazka praca, tiez sa to obcas ,my zeny ,musime naucit 🙂

liavan
14. okt 2016

Kretén pr**eb*ný, normálne nevypustím také nechutné slovo z úst, ale v tomto prípade sa inak nedá. Presne si viem predstaviť takéto typy chlapov, nabúcha si babenku (najlepšie mladučkú, čo sa o seba nevie sama zatiaľ postarať), a nechá si ju doma, nech mu skáče okolo riti. A ak vidí, že ešte stále to má relatívne ľahké, odísť len s jedným dieťaťom - prásk - spraví ďalšie. Nech mi nikto nehovorí, že jeden chlap sa nevie kontrolovať, či sa do ženy vystrieka alebo ne. Niekoľko (dosť) rokov som tak fungovala a k ničomu nedošlo. Dievča sa vráti domov z pôrodnice s novým miminkom a kreténovi sa automaticky otvoria dvere k takémuto správaniu. Bezmocná, ubolená žena s dvoma deťmi na krku je predsa najideálnejší cieľ takéhoto idiota. Bože, až mi krv vrie v žilách. A že neni navarené a uvarené? Mám len jedno dieťa, a stalo sa tiež, že môj manžel mi to podráždene vytkol, spolu s poznámkou, že celý deň nemám nič na robote, ale to by ste mali vidieť, aký oheň bol okamžite na streche, pomaly som ho utĺkla, neznesiem takéto narážky. Čo som otrok (to platí aj o tebe), aby som sa nonstop 24 hodín denne starala o dieťa (ani snáď nemusím vysvetlovať, akú psychické a fyzickú záťaž to obnáša) a okrem toho, každú jednu voľnú minútku, kedy sedí maličká na šerbli, alebo spinká, pucovala barák? Nech ma nesere. Aj ten tvoj. Pošli ho do riti a vytri mu poriadne kocúra s tým, že aj s dvoma deťmi sa o seba vieš postarať aj bez neho. Môj manžel veľmi dobre vie, že som hocikedy pripravená zbaliť kufre a zakývať mu aj s malou pápá. A to by si mala pekne vysvetliť aj svojmu! A ak chceš, kľudne mi napíš a hocikedy sa mi môže vyrozprávať.

natalym
14. okt 2016

@liavan Pekne si to. Tak. Pripájam sa.

youngmom
autor
14. okt 2016

@natalym Bolo to prave naopak. Ja som to pochopila tak, ze on si ma druhym dietatom vlastne poistil. Pretoze ked som od neho 1x odisla mali sme len dcerku, ale ja hlupa som sa vratila. Ked som sa dozvedela, ze cakame druhe tak som vlastne vybavovala u dr.interupciu a jemu som to povedala. A on mi dal ultimatum, ze ked to urobim tak mam odist k rodicom. Tazko sa mi na to spomina hlavne ked je uz drobec medzi nami. Mam vycitky, ze som mala take myslienky. Nechcem sa obranovat, ale zial on ma k takym myslienkam dohnal lebo som vedela ze raz opat nastane taka situacia ako je teraz. Vlastne z blata do kaluze. Len nerozumiem preco je mu maly tak ukradnuty. Ale vlastne ked si spomeniem pocas celeho tehu mi asi 1x pohladkal brusko. Dcera je vyzorovo cely on a teraz je to naopak synak je po mne. Uz ma napadlo ci aj toto ho nestve, je to trapne, ale napadlo ma aj to.

jamika27
14. okt 2016

@liavan výstižné ... škoda ze títo kreteni si vyberajú povahovo slabšie ženy. Inak by mali peklo na zemi. Ako ja som kludas, ale pri tomto čítaní a pri podobnych ma strasne nadvihuje a vrie vo mne. To este nezazil, co by zažil.

maris5
14. okt 2016

@youngmom Draheho manzela zapoj do domacich prac. Najlepsie to pochopi ked sa bude musiet sam postarat o deti aj domacnost, napr. keby si ochorela (mam na mysli chripku, nie nieco vazne).
Zrazu prislo dalsie dieta a on sa stym zjavne nevie resp. nechce vysporiadat. Mozno sa citi stary. Mozno ma obavy ako to bude vsetko dalej a vybija si to na tebe, co je hnusne.
Pri dalsej jeho "rade", ze mas ist s detmi k rodicom a on si ich bude bravat na vikendy, mu pekne povedz, ze take jednoduche to mat nebude, ze deti su aj jeho a pekne fifty fifty. Tyzden ja, tyzden ty. Nech si zakusi, co je to starostlivost, vychova a choroby, nie sa len so zdravymi detmi chvilu pohrat a byt za pekneho.

youngmom
autor
14. okt 2016

@hanelka1 Spinu nemam, tento tyzden som umyvala podlahu 2x. Stihla som poliat kvety, oprat, dokonca vymenit postelnu bielizen, riad mam umyty. Vcera som mu zabudla vyzehlit koselu a uz bol ohen na streche-na to je velmi haklivy. Tak si ju vcera vyzehlil sam. A nevarila som, lebo bolo este v chladnicke. On si nevazi ani to co sa snazim stihnut urobit popri detoch.

tetapetra
14. okt 2016

@sardinka336 sfotim stenu? 😉

veronika295
Odpoveď bola odstránená
lija22
14. okt 2016

@youngmom napis odkialsi. ja by somti rada po ohla a ak nie j mozno nejaka ina mamicka pobliz.

veronika295
Odpoveď bola odstránená
timea179
14. okt 2016

@youngmom mne keby muz povedal ze nieje navarene upratane atd.. Tak mu najvacsou panvicou rozbijem hlavu a v zivote by som s nim do postele nelahla,nieto este mat dalsie babo...takych chrapunov nemusim ktori sa tvaria ze zarabaju,doma nepohnu ani prstom a vzdy ken komanduju a skuvinaju....

veronika295
Odpoveď bola odstránená
gabriellka
14. okt 2016

pošli ho ku mne na prevýchovu 😀 😀 😀 ešte by len zbadal aký poklad má doma 😉

mamba13
14. okt 2016

@youngmom az mi je z toho zle co citam ....spravanie tvojho muza je pekne psycho....pamätaj si ze nie si jeho sluzka, ani mama ani nic podobne. Si jeho partnerka ktora mu porodila dve deti!!! Ja by som o takeho chlapa ani neoprela bycikel, absolutne si ta nevazi....teraz si velmi zranitelna, mas sa tesit z babatka a nie prezivat toto. Skus si predstavit ako by ti bolo bez neho....odlahlo by ti? Chybal by ti? Milujes ho po tomto vsetkom? Ked potrebujes jeho pomoc a starostlivost? Mozes sa o takeho cloveka v zivote opriet? Co ked pridu problemy? Co ked ochories? Co kes budu mat problemy tvoje deti? Bude na neho spolah? Nezkaz si zivot jednou zlou volbou, ten kto o teba stoji ta nenecha odist.....ten kto tam miluje ta nenecha trpiet.....pamataj si to. Zelam vela sil a napis ako to pokracuje

julma
14. okt 2016

@youngmom tiez by som sa pridala pomocou

sardinka336
14. okt 2016

Napadol ma taky vtip:
Manžel príde domov a vyčíta manželke: ,,Prečo nie je doma upratané, ked si celý den doma?,,
Zena mu odvetí...
,,A prečo nie sme milionári, ked si celý boží den v práci?,, 😀 😀 😀

kondaska1
14. okt 2016

@youngmom ahoj necitala som celu diskusiu iba uvodny prispevok ale je to klasicky pripad ze tvoj manzel to absolutne nezvlada, zrejme je sam pred sebou (co pred nikdy neprizna) pod tlakom (situacia sa mozno nevyvija tak ako si oredstavoval, strach zo zlyhania, strach z toho ze nezabezpeci rodinu, frustracia z toho ze je u teba na druhej kolaji - tomuto chlapi nikdy rozumiet nebudu) a nevie sa s tym vyrovnat, takze sa ventiluje na prvej osobe na ktorej moze, cize na tebe. Tu nepomoze nic ine iba komunikovat, uistovat a znova komunikovat. Vycitky, hadky, urazky tu nemaju miesto lebo to bude iba horsie.

cajomila
15. okt 2016

@sardinka336 to je tak vystizne 😀 😀 😀

cajomila
15. okt 2016

Ale v kazdom pripade si myslim,ze utek tiez nieje najlepsim riesenim...hlavne ked clovek nema velmi kam ujst,vsak.Ja by som tomu dala cas..aj dost casu.Ale samozrejme nezabudaj na to,ze si partnerka a nie iba kucharka,upratovacka,pracka...a nejak sa to postupne snazit muzovi vysvetlit.
Ja osobne by som tiez mala doma rada vzdy poriadok a super navarene a okrem toho aj cas na seba...ale to sa tazko zvlada pri malych detoch.Drzim palce 😉

jlp
15. okt 2016

Ak mas vodicak, zbal deti, seba a odid na cas k rodicom. Nech si pre auto a vas dojde ked chce. Nadavat na seba by som si nenechala. Na druhej strane mate vela konfliktov aj mimo vasej rodiny, tak pokojny rozhovor by bol fajn. A mat poriadok aky taky + navarene je normalna vec. Ved mas doma 2r dieta, ktore jest potrebuje. Novorodenca prisposobuj zabehnutemu rezimu, nie vsetko jemu.

youngmom
autor
15. okt 2016

@jlp Ja varim, minimalne polievku pre dcerku to je samozrejmost. Ale prve dni po prichode z nemocnice boli fakt narocne. Ocakavala som teda aspon pomoc od svokrovcov, co som sa nedockala. Pisala som hore vyssie, ja sa fakt snazim ako tak rychlo upratat, nahadzat do pracky, ale zehlit uz nestiham a hlavne ked okolo mna pobehuje dcerka, syn mi place v postielke+horuca zehlicka...Na to ja potrebujem klud...

A dakujem velmi pekne zienky za moralnu pomoc. Som z Kosic. Zatial to fyzicky a psychicky zvladam, uvidim ako to pojde dalej. Mam tu velmi dobru kamosku, ale ona ani len netusi aky je moj manzel. Totizto on je na ulici uplne iny ako doma. Hanbim sa jej v tom zdoverit a zatazovat ju tym. Mozno raz sa jej to odvazim povedat.

mamba13
15. okt 2016

Sest tyzdnov po porode ma zena oddychovat , uzivat si novorodenca , davat sa do poriadku. O starsie dieta sa ma starat manzel , zabezpecit stravu aj chod domacnosti,ak to nie je mozne ,tolerovat pomoc rodicov ci svokrovcov. Zehlenie? Strc mu zehlicku do ruky a moze sa realizovat..... Ja mam 11 rocneho syna a zehlim len najnutnejsie veci a ked mam cas a chce sa mi. Nikdy mi partner nevycital nic. Ked potrebuje nieco surne ozehlit, slusne ma poziada, sice varim skoro kazdy den ,po peichode z prace samozrejme, ale pokial som vycerpana, alebo musim riesit nieco ine jesnoducho si urobi sam vajicka, parky alebo cokolvek. Nauc sa vymedzit si hranice....

celasapremenim
15. okt 2016

@youngmom ahoj
je mi strasne luto, akeho idiota si si vybrala za muza
ja by som si na tvojom mieste zobrala taxi, aleo vybavila kamarata na prepravu a k tym rodicom odisla
a to nehovorim len tak, urcite by som odisla
takyto typ chlapa ta znici a nie je ani dobrym rodicom, deti budu trpiet, budu radi, ze vypadnu z domu, vase hadky sa prehlbia, nepaci sa mi
mam pocit, ze to pises uprimne a ze uz mas fakt dost z toho vsetkeho
a preto ti radim, chod k rodicom, kym si mlada a kym to vladzes spravit, mama ti urcite pomoze a pozbierate sa, bude vam lepsie v domacnosti, kde budete mat klud a radsej sa uskromnite

baby, zivot je strasne kratky, neoplati sa ostavat s clovekom, ktory si nevazi nic z toho co ma, to je debilek, ktory je nevyzrety, nevysporiadany sam so sebou, raneny rodicmi bude likvidovat teba
a druha vec, nechapem, ty si myslis, ze on ta lubi? ja mam tri deti a manzel by ma na rukach nosil
po narodeni aj tohoto tretieho sme sa museli poklbcit, aby mi ho dovolil konecne okupat, stale ho vlacil, spaval na nom a to este sa staral o dve deti starsie vela, sa zaujima, aj so skolou aj so vsetkym
dojde domov, rovno vezme krpca na kolobezku, aj deti, ked je treba okamzite riesi s nimi skolu, co potrebuju, pokusy s nimi vyraba doma, tu ich na styroch troch na chrbte vlaci a krici, nech si prisadnem
......do nemocnice chodil za mnou kazdy den, s detmi ostal na dovolenke doma on....lebo nejaku vydatnu pomoc nemame od rodicov a ked vidime nezaujem, tak ani to neriesime, lebo dvaja si na svoje deti vystacia, ak sa lubia a ak ich lubia
tak, ako to mas ty, to rozhodne vyzerat nema

veronika295
Odpoveď bola odstránená
cucoriedka337
15. okt 2016

@youngmom mala by si sa zverit tej kamoske jednoznacne urcite to sprav chapem ze sa hanbis ale to on by sa mal hanbit.... A aspon minimalne sa ti ulavi ked sa vyrozpravas

veronika295
Odpoveď bola odstránená
cajomila
15. okt 2016

@veronika295 No jasne,ja uz mam 3 mes. a stale mame aj take dni,nestiham proste sa neda,ked nespi skoro cely den a ked je hore tak place...to by som musela byt nadclovek aby som mala vsetko tip top.Nastastie moj muz si vobec nepotrpi na poriadok,este tak plny hrniec rad vidi,ale ze by mi daco vycital to nie.Na druhej strane,on skoro vobec nerobi domace prace...takze by bolood neho velmi drze mi to vycitat,nie?