Ahojte, viem, že táto téma je skôr pre právnika, ale nechcem vedieť, či má niektorá z vás podobnú skúsenosť. S priateľom sme spolu už 7 rokov, máme 3.ročného syna. Priateľ je rozvedený a má z prvého manželstva dcéru. On by veľmi chcel, aby sme už mali svadbu. Ja by som tiež chcela,ale mám obavy, že by sa môj syn musel deliť o majetok s nevlastnou sestrou. Nehnuteľnosti vlastním ja, čiže som jediný vlastník. Boli nadobudnuté ešte pred manželstvom. Taktiež mám nejaké financie, ktoré by som chcela ponechať synovi. A viem, že jeho nevlastná sestra si bude určite nárokovať, natoľko je tak vychovávaná svojou matkou. Myslíte si, že bude to potrebné opatriť nejakou právnou cestou, preistotu, alebo nemá nárok aj bez takýchto krokov?
Závetom odkázať všetko svojmu synovi. Inak by po Vás dedil manžel a syn, po manželovi jeho deti.
@mirareisenauer majusqa má pravdu, ale takéto vážne veci si určite over aj u právnika.
@sasa1310 môže všetko za života darovať synovi. Ale neviem, pre čo to rieši, chystá sa zomrieť?
veci nadobudnute pred svadbou su len tvoje, ale ako zu bolo spomenute ak by sa ti nieco stalo , dedil by pol na pol tvoj syn a tvoj manzel a keby sa potom manzelovi neico stalo tak jeho podiel dedia na poli jeho deti....ak chces aby cely tvoj majetok dedil len tvoj syn da sa to pravne tak ze mu darujes svoj majetok a mozes nehnutelnosti zatazit bremenom
@worker_falcon no jedine, že to na neho prepíše. Inak závetom sa nedá vydediť manžela ani dieťa. Iba pri párnych dôvodoch, ktoré sú jasne napísané v zákone
Nie, nemám na hypo nič. Dom som dala postaviť za svoje peniaze, o čom mam aj doklady a byt som mala ešte pred tým ako sme sa spoznali. A nechystám sa zomrieť 😀 Len si chcem byť istá, že malý dostane všetko to, čo som dosiahla za života ja. A bohužiaľ, prišli ku mne také reči, že už to priateľova ex prejednávať...tak si myslím, že asi bude čas riešiť aj takéto veci, najmä ak sa chceme vziať. S priateľom sme už o tom rozprávali, nemá problém podpísať predmanželskú zmluvu...
@mirareisenauer Predmanzelska zmluva nepomoze, lebo je na Slovensku neplatna, je to len zdrap papiera.
@mirareisenauer ak mas nehnutelnosti nadobudnute pred manzelstvom, su iba tvoje (ale pozor, ak mas hypoteku, alebo by si ich rekonstuovala, tak polovicu uhrad sa berie ze dal manzel - tam by potom mohlo dojst k dokazovaniu) a do pripadneho dedicstva tvojho manzela by nespadali. s peniazmi by to uz mohlo byt tazsie dokazatelne, co si mala, co si nemala, co ste minuli, aka cast z toho moze byt aj manzelova. mozno je cesta - spravit vylucenie BSM u notara - ale neviem, ci sa to da nejak osetrit aj pred svadbou