icon

Lustrácie majetku pred nástupom do domova sociálnych služieb. Normálne či cez čiaru?

Včera o 14:01

Vybavujem nášmu dedkovi domov sociálnych služieb a šokovalo ma, ako sa pred nástupom lustruje majetok klienta. V prihláške treba uviesť okrem výšky dôchodku aj nehnuteľnosti /aké, kde, výmera, druh/, hnuteľné veci vyššej hodnoty /napr. auto/, vklady /kde, v akej výške/, hotovosť, cenné papiere, umelecké diela a predmety /aké/, životné poistky /poisťovňa, číslo poistky/, pohľadávky.

Okrem toho musí vyplniť a podpísať "Vyhlásenie o majetku fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálnu službu/, kde sa píše: Vyhlasujem na svoju česť, že:
1. vlastním/nevlastním majetok v hodnote presahujúcej 8000 eur, ak ide o nehnuteľné veci,
2. vlastním/nevlastním majetok v hodnote presahujúcej 2000 eur, ak ide o peňažné úspory.

Ďalej musí vyplniť a podpísať "Vyhlásenie o príjme fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálne služby", kde sa píše, že: Vyhlasujem na svoju česť, že v období 5 po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov, ktoré predchádzajú roku 2026, som
1. mal/nemal príjem z predaja nehnuteľného majetku
2. urobil/neurobil právny úkon, ktorým sa zmenšil môj nehnuteľný majetok bez primeraného protiplnenia, pričom z predmetného právneho úkonu som mal/nemal príjem.
Predaj, alebo iný právny úkon, ktorým sa zmenšil nehnuteľný majetok preukáže prijímateľ sociálnej služby zmluvou, na ktorej základe bolo zapísané právo k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností.

Zdá sa vám toto normálne? To, že ich zaujíma výška jeho dôchodku, aby vedeli, či bude mať dostatok financií na to, aby si pobyt platil, by som ešte chápala, ale ostatné mi príde brutálne cez čiaru. Načo to potrebujú vedieť takto do detailu?

Strana
z3
anonym_25f5ef
Včera o 14:10

@anonym_autor
Nečuduj sa, to spôsobili vychcaní Slováci. Mama mala v domove jednu takú. Mala byt v centre Bratislavy, ktorý prenajímala, o ulicu ďalej mala zaparkovaný Mercedes, chodila do roboty a bývala v domove za facku.

zuzana76
Včera o 14:13

@anonym_autor ano, tiez to riesime a to chceme len opatrovatelku pre oboch, nebudu byvat v domove, tiez ma to dost zaskocilo, aby im nejaky vychcanec nedal nieco podpisat, ked bude k nim chodit

anonym_61b07c
Včera o 14:20

Ja sa vôbec nečudujem.
Vnuci - jediní príbuzní, buchnu deda do domova dôchodcov, majetok predaju rozdelia si a odídu na druhy koniec sveta
Dedo dôchodok 460 E, platby sú 650 E. Kto to bude platiť?

anonym_25f5ef
Včera o 14:25
@anonym_61b07c

Ja sa vôbec nečudujem.
Vnuci - jediní príbuzní, buchnu deda do domova dôchodcov, majetok predaju rozdelia si a odídu na druhy koniec sveta

@anonym_61b07c
Presne, všetko rozkradnúť a potom sa hrať na sociálne slabého. Čo si veľa ľudí neuvedomuje, je, že existuje niekoľko rozdielnych cien za pobyt a za služby.

anonym_61b07c
Včera o 14:31
@anonym_25f5ef

@anonym_61b07c
Presne, všetko rozkradnúť a potom sa hrať na sociálne slabého. Čo si veľa ľudí neuvedomuje, je, že existuje niekoľko rozdielnych cien za pobyt a za služby.

@anonym_25f5ef vychytralych by tu bolo až až

anonym_06a0fd
Včera o 14:34

@anonym_autor Slovenský zvyk je rozobrať si majetok starého človeka ešte počas života. Nehnuteľnosti, pozemky, úspory minút na vlastné obohatenie a potom vyplakávať, ze dôchodok mu nestačí na zaplatenie domova dôchodcov a štát by sa mal predsa o starého človeka postarať, veď pracoval.

autor
Včera o 14:45
@anonym_06a0fd

@anonym_autor Slovenský zvyk je rozobrať si majetok starého človeka ešte počas života. Nehnuteľnosti, pozemky, úspory minút na vlastné obohatenie a potom vyplakávať, ze dôchodok mu nestačí na zaplatenie domova dôchodcov a štát by sa mal predsa o starého človeka postarať, veď pracoval.

@anonym_06a0fd Ale jemu dôchodok bohato stačí na zaplatenie domova dôchodcov. Nejde tam preto, že by nemal kde bývať, ale preto, že jeho zdravotný stav je už taký vážny, že potrebuje profesionálnu opateru 24 hodín denne. Je imobilný, ležiaci, inkontinentný, na plienkach...Čo je koho do toho, koľko má úspor a či v posledných 5 rokov predal nejaký nehnuteľný majetok?

anonym_61b07c
Včera o 14:53
@anonym_autor

@anonym_06a0fd Ale jemu dôchodok bohato stačí na zaplatenie domova dôchodcov. Nejde tam preto, že by nemal kde bývať, ale preto, že jeho zdravotný stav je už taký vážny, že potrebuje profesionálnu opateru 24 hodín denne. Je imobilný, ležiaci, inkontinentný, na plienkach...Čo je koho do toho, koľko má úspor a či v posledných 5 rokov predal nejaký nehnuteľný majetok?

@anonym_autor no je. Teraz mu to stačí, ale o pol roka sa môžu platby zvýšiť. Plus platby za lieky, doplnkové služby, ….to všetko treba zaplatiť. A keď nebude dôchodok stačiť tak z čoho sa to bude platiť? Ak má úspory tak fajn. Ak nie, môžu vypovedat dohodu o poskytovaní služieb. Chápeš? Aj ten domov dôchodcov sa musí nejak poistiť

anonym_06a0fd
Včera o 14:53
@anonym_autor

@anonym_autor Tak to je šťastný dôchodca, keď má takýto nadštandardne vysoký dôchodok, keďže je v zlom stave a potrebuje celodennú opateru. Alebo Ty nemáš ani potuchy, čo takáto starostlivosť stojí, koľko dopláca štát mesačne na jedného takéhoto pacienta v zariadení. To sú stovky/tisíce eur mesačne na ubytovanie, energie, personál, lekársku starostlivosť a dennú opateru, zdravotné pomôcky, lieky...
Navyše, ceny všetkého sa neustále zvyšujú a dedo môže žiť ešte veľa rokov.

aurelia2000
Včera o 14:58
@anonym_autor

@anonym_autor To je koho do toho, že v štátnych DSS je každé miesto dotované cca 2000€/ mesačne. Takže uprednostňujú nemajetnych. On ak je majetný, môže ísť do súkromných DSS, rýchlejšie ziska miesto a aj vyššiu úroveň služieb.

anonym_a242cb
Včera o 15:06
@anonym_autor

@anonym_autor vies ake su naklady na pobyt v DSS a kolko za neho doplaca stat? to ma kolko dochodok dedko 2500€ mesacne ?
vy ziadate o socialnu sluzbu statu, nie je to povinnost, mozete platit aj sukromnu opatrovatelku a nakupit speci pomocky

vler
Včera o 15:20
@anonym_06a0fd

@anonym_autor Tak to je šťastný dôchodca, keď má takýto nadštandardne vysoký dôchodok, keďže je v zlom stave a potrebuje celodennú opateru. Alebo Ty nemáš ani potuchy, čo takáto starostlivosť stojí, koľko dopláca štát mesačne na jedného takéhoto pacienta v zariadení. To sú stovky/tisíce eur mesačne na ubytovanie, energie, personál, lekársku starostlivosť a dennú opateru, zdravotné pomôcky, lieky...
Navyše, ceny všetkého sa neustále zvyšujú a dedo môže žiť ešte veľa rokov.

@anonym_06a0fd suhlasim. Myslim ze domov sa chce uistit ze ak sa jeho zdravotny stav zhorsi a/alebo bude zit este dlhe roky a/alebo nebude mozne komunikovat s pribuznymi tak si stary pan bude vediet starostlivost zaplatit. Zrejme sa popalili v minulosti

anonym_519c7e
Včera o 15:20
@aurelia2000

@anonym_autor To je koho do toho, že v štátnych DSS je každé miesto dotované cca 2000€/ mesačne. Takže uprednostňujú nemajetnych. On ak je majetný, môže ísť do súkromných DSS, rýchlejšie ziska miesto a aj vyššiu úroveň služieb.

@aurelia2000 čisté teoreticky ten, čo má vysoký dôchodok, asi viac odvádzal do štátu, ako ten, čo je nemajetný, však áno.

vler
Včera o 15:25
@anonym_autor

@anonym_autor ja zijem v USA kde su ceny takeho pobytu nasobne nasobne vyssie. V statnych zariadeniach viem ze stat (Medicare alebo Medicaid) tiez ide po majetku tychto ludi aj takym sposobim ze ludia musia ppuzit skoro cely svoj majetok na platby a az potom zacne platit stat

jamimo
Včera o 15:34

Suhlasím, patrí to do praxe. Treba sa zamyslieť napríklad pri zákone o sociálnych službách, zákone o rodine, zákon o životnom minime. Potom sa rozčuľovať. Je to hlavne kvôli tomu, lebo pri prijímaní klienta do DSS sa zisťuju majetkové pomery a príjem klienta. Niekto musí podpísať čestné vyhlásenie o úhrade za poskytovanú sociálnu službu. Lebo väčšinou to nevychádza. Je to aj jedna z podmienok a tlačív v zložke klienta na základe ktorého môže byť prijatý do zariadenia. V žiadnom zariadení na Slovensku neprijímajú klienta do DSS na základe pekných rečí a prísľubov. Prikladá sa napríklad aj tlačivo zo Sociálnej poisťovne o výške dôchodku. Podľa druhu a rozsahu poskytovania soc. služby, stupňa odkázanosti sa vypočítava výška úhrady od klienta, výška príspevku od VÚC a MPSVaR. Hodnota poskytovanej sociálnej služby za mesiac je v priemere 1800 eur. 600 eur klient, 600 hradí VÚC a 600 MPSVaR. Samozrejme že môže vzniknúť nedoplatok, v prípade úmrtia klienta nedoplatok uhrádza osoba, ktorá sa zaručila za platby. Alebo pohľadávka prechádza do dedičského konania. Vtedy si zariadenie DSS nárokuje úhradu nedoplatku ako účastník dedičského konania. Ak je klient nemajetný, je to pohľadavka štátu, ktorú si nárokuje VÚC od štátu. Neskutočne dlho to trvá a DSS na tom tratia. A takí klienti majú smolu, nikto ich nechce. Nuž, raz tento štát musí padnúť na hubu, nedá sa mať 13 dôchodky, vlaky zadarmo, tehotenské, kočíkovné, prispevky na školské pomôcky, obedy zadarmo....Taká je realita

anonym_25f5ef
Včera o 15:35
@anonym_autor

@anonym_autor
Vsak ho dajte do sukromneho za 2500 mesacne a nikdo sa nic nebude pytat, ked ti to tak vadi.

jamimo
Včera o 15:36
@anonym_519c7e

@aurelia2000 čisté teoreticky ten, čo má vysoký dôchodok, asi viac odvádzal do štátu, ako ten, čo je nemajetný, však áno.

@anonym_519c7e treba sa zamyslieť nad tým, že nikdy nevložíš do systému, koľko vytiahneš. Schválne sa opýtaj rodičov koĺko odvádzali, alebo sa pozri na svoju výplatnú pásku 🤷‍♀️ Čísla nepustia, aj keď sa to ťažko priznáva.

anonym_ae7d0c
Včera o 15:49

Takýto dotazník som vypisovala aj keď som žiadala o opatrovateľský,nevidím na tom nič zlé.Je to preto,aby štát mohol odmietnuť vyplácanie,lebo dotyčný je dosť bohatý na to,aby si to zaplatil zo svojho.

biba_18
Včera o 16:00

@anonym_autor pokiaľ bude samoplatca nikoho to zaujímať nebude… kľudne to môžeš nevypísať - domov na dedka nebude dostávať dotácie - ktoré majetný nepotrebuje - a bude si to ako majetný platiť sám…
je to sociálna služba. teda pre tých čo to potrebujú…

vler
Včera o 16:01
@anonym_ae7d0c

Takýto dotazník som vypisovala aj keď som žiadala o opatrovateľský,nevidím na tom nič zlé.Je to preto,aby štát mohol odmietnuť vyplácanie,lebo dotyčný je dosť bohatý na to,aby si to zaplatil zo svojho.

@anonym_ae7d0c presne tak. Stat taktiez nechce aby dotycny rozdal majetok dedicom a potom ziadal stat aby za neho platil lebo " nema ziadny majetok".

anonym_5dbc68
Včera o 16:02

@anonym_autor To je preto ze ak nebudeu stacit dochodky na pokrytie tak aby mohli naprikld predat byty a z toho financovat ubytovanie v DSS.Ved zasa stoji ak 1500e a ak ma klient dochodok 699 kto to ma platit,snad nie personal.

anonym_beb9de
Včera o 16:09
@anonym_5dbc68

@anonym_autor To je preto ze ak nebudeu stacit dochodky na pokrytie tak aby mohli naprikld predat byty a z toho financovat ubytovanie v DSS.Ved zasa stoji ak 1500e a ak ma klient dochodok 699 kto to ma platit,snad nie personal.

@anonym_5dbc68 no niekedy ani predaj bytu nezabezpečí celý pobyt v DSS, naša teta keď išla do DSS tak sme predali jej byt v dúbravke a mesačne z toho išli ešte doplatky DSS nakoľko dôchodok úplne nestačil, nakoľko sa jej v DD upravil zdravotný stav žila tam dlho, peniaze sa minuli tak sme to doplácali my, nebolo to veľmi veľa mesačne ale poukazujem na to že nemusí stačiť ani predaj bytu

anonym_beb9de
Včera o 16:15

@anonym_autor je to úplne normálne, ceny idú hore a DSS potrebujú vedieť či dotyčný má na to

anonym_c07c85
Včera o 16:26
@anonym_61b07c

Ja sa vôbec nečudujem.

@anonym_61b07c nemozu predat majetok, ktory nie je ich. To ze ide dedo do domova dochodcov este neznamena, ze sa ide dedit 🙄

Mne ked bola maminka velmi chora, a bola moznost aby isla do domova socialnych sluzieb kde by sa o nu v takom tazkom stave postarali, tak okrem dochodku nechceli nic. Ja som tam mamu ale nedala a nechcela dat, nahovorila ma ta pracovnicka, ze pre istotu to vyplnit v ziadosti. Ze neviem ako to budem zvladat. Ale nic ine nikto neriesil. Len zdravotny stav a dochodok.

anonym_c07c85
Včera o 16:33
@anonym_autor

@anonym_autor potom je to uplne zcestne, ak jeho dochodok vystaci na pokrytie platieb za DSS. To absolutne nechapem, na co to ziadaju.

anonym_fe013b
Včera o 16:34

@anonym_autor je to uplne normalne. Co sa ti na tom nezdá?

zuzana76
Včera o 16:49
@anonym_fe013b

@anonym_autor je to uplne normalne. Co sa ti na tom nezdá?

@anonym_fe013b a na co to ziadaju tiez, ak iba chceme opatrovatelku k rodicom na par dni a par hodin v tyzdni?

biba_18
Včera o 16:57
@anonym_c07c85

@anonym_autor potom je to uplne zcestne, ak jeho dochodok vystaci na pokrytie platieb za DSS. To absolutne nechapem, na co to ziadaju.

@anonym_c07c85 žiadajú to preto, že s najvačšou pravdepodobnosťou žiada o sociálnu službu. posudzujú odkázanosť…

biba_18
Včera o 16:57
@zuzana76

@anonym_fe013b a na co to ziadaju tiez, ak iba chceme opatrovatelku k rodicom na par dni a par hodin v tyzdni?

@zuzana76 platíš si ju sama? alebo ti prispieva samospráva?

anonym_4c46cf
Včera o 16:58
@anonym_a242cb

@anonym_autor vies ake su naklady na pobyt v DSS a kolko za neho doplaca stat? to ma kolko dochodok dedko 2500€ mesacne ?
vy ziadate o socialnu sluzbu statu, nie je to povinnost, mozete platit aj sukromnu opatrovatelku a nakupit speci pomocky

@anonym_a242cb Ty co tu splietas za nezmysly preboha 🙈. Ich absolutne nema co zaujimat co vsetko on vlastni!! A este tento extrm, az so sa v tom stratila, co vsetko chcu vediet. Ich ma zaujimat len.plstobma schopnost, nic viac. Autorka fokonca pise, ze jeho dochodok staci na uhradu. A keby aj nestacil, doplacat du povinni najblizsi pribuzny. Si uplne mimo... A ano, mam s tymto psobme skusenosti, mam todica v tomto zariadeni, uz druhom a nie, ani nahodou nechceli vediet vsetky tieto info a ani by som im ich nedala. Zial aj v tejto sfere "podnika", ano podnika, kedze vacsina zariadeni je sukromna, vela hajzlov, ktorym nejde o pomoc tymto ludom, ale len o zisky. Osobna skusenost.

Strana
z3